Tujina

Na mobilniku mrtvega džihadista odkrili srhljive posnetke: so dojenčico obglavili?

Raka, 19. 10. 2014 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./STA/M.M.
Komentarji
150

Kurdski borci poročajo o grozljivih fotografijah, ki jih odkrivajo na mobilnih telefonih skrajnežev IS. Na udaru so tudi dekleta, pripadnice manjšine Jazidov, ki jih silijo v spolno suženjstvo. Dekleta so razdelili med vojake IS, jih prisilili, da se spreobrnejo v islam in da se z njimi poročijo. Turški predsednik Erdogan je kurdske sile, ki branijo sirski Kobane, označil za teroriste. Turčija je zato zavrnila možnost, da jim pomaga.

Jazidi so množično bežali pred terorjem.
Jazidi so množično bežali pred terorjem. FOTO: Reuters

Džihadisti Islamske države (IS) so mlada dekleta, pripadnice manjšine Jazidov, prisilili v spolno suženjstvo. Skupina, ki spremlja dogajanje okoli IS v Siriji, natančneje v sirskem mestu Raka, je sporočila, da so džihadisti v Iraku osamili device omenjene manjšine, poroča britanski Telegraph.

Dekleta so nato razdelili med vojake IS, ki sodelujejo v bojih v provinci Sinjar. Prisilili so jih, da se spreobrnejo v islam, nato so jih prisili v poroke z džihadisti, navaja skupina. ''Po poroki, se lahko džihadist odloči, da se bo ločil ali pa jo bo prepustil drugemu vojaku,'' navaja vir.

Nekatera dekleta so pripeljali tudi v Rako in jih podarili voditeljem IS, še poroča britanski časnik, kjer sicer poudarjajo, da ne morejo neodvisno preveriti teh poročil. A dodajajo, da se navedbe ujemajo s poročili drugih skupin, ki delujejo na tem območju.

V začetku meseca so v angleški izdaji spletnega portala Dabiq, ki ga ureja IS, potrdili, da so ugrabili na tisoče jazidskih žensk in deklet.

Na mobilnih telefonih grozljivi posnetki

Po poročanju nekaterih tujih medijev naj bi kurdski borci na mobilnih telefonih, ki so jih zasegli mrtvim džihadistom na območju mesta Kobane, odkrili grozljive fotografije in posnetke. Pri enem skrajnežu IS so odkrili fotografijo dojenčice, ki so jo skrajneži pribili na tla, na vratu pa ji držijo nož. Dojenčica je v trenuku fotografiranja še vedno živa, na njenem obrazu pa je vidna bolečina in grozljiva stiska. Džihadisti naj bi jo nato obglavili, a ta informacija ni potrjena, saj posnetkov ni, prav tako borci na lokaciji, kjer naj bi posnetek nastal, niso odkrili otrokovega trupla. So pa priče povedale, da so videle skrajneže, ki so mater, dojenčico in starejšega sorojenca – po nekaterih podatkih naj bi šlo za starejšo sestrico omenjene dojenčice – zvlekli iz skrivališča. Kaj se je z njimi nato zgodilo, ni znano. Kurdi upajo, da je družina uspela zbežati. Dojenčico so poimenovali Melek, kar pomeni angel.

Na telefonu so tudi posnetki, ko skrajneži igrajo nogomet z odsekanimi glavami in obglavljajo ljudi.

So končno naredili napako?

Med tem se še vedno nadaljuje borba za Kobane in tuji mediji poročajo, da je IS (končno) naredil strateško napako. Ameriška in druga zavezniška letala jih namreč bombardirajo iz zraka, na tleh pa jih uničujejo kurdske sile.

Strokovnjaki navajajo, da je IS v štirih tednih bojev v mestu Kobane skušal z isto taktiko – hitrim in brutalnim napadom, kakršnega so uporabljali pri osvajanju iraških in drugih sirskih mest. Zaradi mučenja in krutih umorov se lokalni prebivalci niso niti mogli upreti, a Kobane je le nekaj kilometrov od turške meje.

Mesto je obkroženo s puščavo, kurdski bojevniki se tako niso mogli nikamor skriti. Zbrali so se v centru mesta, ki ga z vsemi silami branijo. IS tako ostajajo na prostem, taki pa so lahka tarča za zračne napade.

Kurdske sile nizajo uspehe

Kobane, ki leži blizu meje s Turčijo, IS oblega že skoraj pet tednov.

Kurdske sile so tako ponoči zaustavile napredovanje skrajnežev na vzhodu mesta. V srditih spopadih do današnjega jutra so kurdski borci prodrli v četrt Kani Araban, ki jo je obvladovala IS, pri tem pa so jim z zračnimi napadi pomagala koalicijska letala.

Kurdski borci se z džihadisti danes spopadajo v silovitih uličnih spopadih, a fronta za zdaj po navedbah kurdskih predstavnikov ostaja nespremenjena. "IS je pripeljal okrepitve in silovito napadel. A zaradi zračnih napadov in odziva kurdskih borcev ni napredoval," je povedal predstavnik kurdskih sil Idris Nasen.

Džihadisti so pri tem utrpeli velike izgube. Ponoči je v nasilju umrlo 31 skrajnežev. Napadi koalicijskih letal so med njimi terjali 15 žrtev, 16 pa jih je umrlo v spopadih s Kurdi. Kurdska stran pa je izgubila sedem borcev.

Erdogan: Oborožene kurdske sile - gre za teroristično organizacijo

Medtem ko sirskim Kurdom z zračnimi napadi pomagajo ZDA in arabske zaveznice, pa Turčija ne bo oboroževala kurdskih sil v Siriji. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je namreč danes zavrnil pozive za oboroževanje glavne kurdske stranke v Siriji Demokratične unije (PYD). Erdogan je zatrdil, da je PYD ista kot prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK), ki je tri desetletja vodila upor za samoupravo na jugovzhodu države, od leta 2013 pa v pretežni meri spoštuje enostransko prekinitev ognja.

Oboroženo krilo PYD, Zaščitne enote kurdskega ljudstva (YPG), ki se v Kobaneju spopada z džihadisti, je po besedah Erdogana ista kot PKK. "Je teroristična organizacija," je zatrdil turški predsednik.

Francija je pred dnevi Turčijo pozvala, naj odpre svoje meje, da bi omogočila prihod okrepitev v Kobane, PYD pa je od Ankare zahtevala, naj dovoli prehod orožja čez svoje ozemlje. A Turčija ima zadržke glede oboroževanja Kurdov in vojaškega posredovanja proti IS v Siriji, saj se boji nastanka močnih kurdski vojaških sil blizu svojih mej.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1adler
20. 10. 2014 19.35
+4
oj kake grozote islam dopuhča
tankopiš
07. 02. 2015 12.56
+0
Mr.
20. 10. 2014 16.48
+12
In to naj bi bili ljudje??? Niso vredni, da za take izmečke uporabljamo besedo človek!
Swashta
20. 10. 2014 16.35
+12
Kurdi to Erdoganu ne bodo nikoli odpustili. Če misli, da si je naredil uslugo s tem, da dopušča klanje kurdov pred svojimi vrati, se krepko moti. Zaradi te odločiteve ga bo še krepko tlačila mora, ko bodo kurdi našli čas, da se ukvarjajo s sokrivcem za genocid nad njimi.
tojeto7
20. 10. 2014 16.00
-15
Turcija edina pametna država v teh spopadih noce pomagati nobenim, noce se vmesavat v nobene spore in nedovoli nobenemu da pride na njihovo ozemlje...to je pa vse propaganda amerike bila da spustijo dzihadiste zlo blizu turske meje da bi se tako turcija enostavno morala vkljuciti v boj proti dzihadistom, ampak so jih turki zaj***ebal
BEEF-TECH
20. 10. 2014 14.47
+49
Neverjetno, sploh nismo opazili. Do sedaj! Torej, MUSLIMANI. Oni niso srečni v Gazi, Oni niso srečni v Libiji, Oni niso srečni v Maroku, Oni niso srečni v Tuniziji, Oni niso srečni v Yemenu, Oni niso srečni v Iraku, Oni niso srečni v Iranu, Oni niso srečni v Pakistanu, Oni niso srečni v Afganistanu Oni niso srečni v Siriji, Oni niso srečni v Libanonu, Oni niso srečni v Bahreinu.......... Torej, kje so srečni ? So srečni v Nemčiji So srečni v Franciji So srečni v Angliji So srečni v Izraelu So srečni na Nizozemskem So srečni v Belgiji So srečni v Španiji So srečni v Italiji So srečni v Australiji So srečni v ZDA So srečni v Kanadi So srečni v Švedski So srečni v Norveški So srečni v Austriji So srečni v Švici. Skratka, oni so srečni v vseh državah, katere niso muslimanske. In koga krivijo za svojo nesrečo? Ne Islam, Ne njihovega vodstva, Ne sami sebe. Oni krivijo države v katerih so srečni! In hočejo jih spremeniti, da bodo kot države iz katerih so prišli, ker v njih niso bili srečni.
BEEF-TECH
20. 10. 2014 17.27
-1
Raspunin777
20. 10. 2014 14.45
-6
TO ni nič v primerjavi z otroškim zavetiščem PETRIČKI po letu 45. V oddaji Pričevalci je starejši gospod opisal kako se z puškinim kopitom utiša dojenčke. Za to moraš imet pa res pogum ! Našim partizanom ga očitno ni manjkalo....
ANATAKA
20. 10. 2014 14.12
+7
Nobena vera ne uči tega kar se dogaja, nobena ne uči nasilja, a ljudje smo ponoreli, izgubili občutek za dobro, za pravico, poštenost, varni nismo niti v svoji družini, otrok doma ni varen pred nasiljem in pedofilijo, nadmoč nad šibkejšimi prevladuje in gospodari na najkrutejši način. Ubogi MI !!!!!
silberblack
20. 10. 2014 12.33
+21
Zveri iz 2 stoletja!!!! Pa med nami živijo, zblojenci.
BARCA 2014
20. 10. 2014 12.08
+13
Džihadisti, komunisti, janšisti vsi isti,vsi isti.
ANATAKA
20. 10. 2014 14.14
+4
Ali smo mi boljši, kdo smo mi???Barca povej...
an?ka30
20. 10. 2014 10.37
+6
Ma kje je svet tu???
Aerys Targaryen
20. 10. 2014 10.07
+8
sprevrženo čezvsemejno
jung
20. 10. 2014 09.14
+37
Bistvo vsega zla ni nobena vera. Bistvo vsega ie človekova blanost,ki se z njo identificira.
Angela Franko
20. 10. 2014 16.10
+7
BISTVO VSEGA ZLA JE DENAR IN LJUDSKA POŽREŠNOST !!!
flamengo
20. 10. 2014 08.57
-33
Od zadaj vse vodijo rusi, krvave metode boja in usmrtitev so ruske. Tako je bilo pri nas ko so jih ta rdeči pripeljali v naše kraje. Žal
Raspunin777
20. 10. 2014 09.07
-20
Sklepam da minusaši sočustvujejo z ISISI glede na minuse. Ali se jim je pa pać zmešalo permanentno. Zanikanje svoje zgodovine boli in ne bo vam škodovalo če se malo zamislite nad sabo in svojimi dejanji....
hle
20. 10. 2014 10.08
+12
Na povsem enak način se je islam širil v srednjem veku toliko o miroljubni religiji in z Rusi ni nobene povezave ve se kdo jih je napravil in kdo jih je oborožil maske počasi padajo
tankopiš
07. 02. 2015 13.03
-1
Ve se kaj so delali rusi ko so nas osvobajali.Posiljevali vse od 7 do 97 let,in še druge zločine.
Ciril Vodnik
20. 10. 2014 08.41
-43
Ti divjaki iz ISIS niso nič boljši, kot so bili naši partizani. Pobijao kar leze in gre...
MARK AUREL
20. 10. 2014 08.50
+19
Ciril Vodnik, kaj so delali belčki ? Si bil že na Urhu pred 14-dnevno vojno za Slovenijo? No "osvoboditelji" so zaradi zločinskih dejanj slike odstranili.
pmx
20. 10. 2014 08.56
+4
Škoda, ker mi ne pusti postat, kar bi ti šlo, ker filter blokira zaradi domnevno ne primernih besed, ki pa bi bile še kako primerne. Ampak zanimivo, ta filter izgleda moti ime vašega vrhovnega poveljnika iz II. svetovne vojne.
Raspunin777
20. 10. 2014 08.57
-16
700 brezn bodo ISISI težko dosegli. Našim Tovarišem ne sežejo do kolen. Edino po nečem jih ISISI prekašajo: to je v medijskih objavah, ki se jih pa naši Tovariši sramujejo in jih nekako zanikajo oz opravičujejo vendar se vedno zapletejo v lastno laž. Seadj pa zapojmo tisto našo udarno:hej mašinca zagodi....
Aerys Targaryen
20. 10. 2014 10.03
+8
a se zavedate koliko ljudi so pobili nacisti skupaj s kolaboranti., mnogo več. to kar se je vašim ljubim kolaborantom zgodilo je le posledica.
Ciril Vodnik
20. 10. 2014 10.55
-7
Domobranci so zagrešili dva zločina (S. Urh in Gorjanci). Komunisti pa na tisoče.
jg57
20. 10. 2014 14.40
+1
Ciril Vodnik, strinjam se da tudi med domobranci marsikaj ni bilo prav, ampak Sv. Urh ni to kar praviš, Sv. Urh potrebujejo komunisti za svojo propagando. Gorjanci, da, velika tragedija, pobitih je bilo več kot 100 partizanov, ampak pogledati je potrebno kaj se je dogajalo po šentjernejski dolini predno je do te tragedije prišlo. Zgodovino bo potrebno obravnavati celovito in ne takile malo po forumih.
ficfiric 1
20. 10. 2014 08.24
-29
A vas je ze kaj bolj strah? mah zarad mene nej kr zasedejo evropo ce jim uspe...glih jokav se ne bom...lahko da bodo tud men takrat odbil glavo..kdo bi vedu...do takrat pa veselo pijem cajcke obkrozen z muslimani..
Sirius.2
20. 10. 2014 09.28
+16
Čudno kolk vas je pa kljub temu J.j. ni mogel zmagati.
Razumnež
20. 10. 2014 07.32
+39
Ko pade ISIS bo padel tudi Erdogan in površina Turčije.... Upam, da Kurdi dobijo svojo državo !!!
Jermen
20. 10. 2014 07.58
-10
naj jih hrani zahodni imperij.zahod je zakuhal in zdaj naj tudi to pojejo.turcija pa naj se ne vmesava
proofreader
20. 10. 2014 07.23
-9
Naj jim kdo pošlje dol nogometne žoge.
tuptup
20. 10. 2014 01.48
+11
Naj vas le spomnim, kaj je Bush rekel 12. septembra 2002: "Irak prav zdaj razširja in izpopolnjuje kapacitete za proizvodnjo biološkega orožja." Ali pa naj vas spomnim, kaj je rekel 7. oktobra 2002: "Iraški režim poseduje in proizvaja kemično in biološko orožje. In priti skuša do jedrskega orožja... Vemo, da je ta režim proizvedel na tone kemičnih agentov... Naše obveščevalne službe so odkrile, da Irak razvija zračna plovila, s katerimi bi lahko kemično in biološko orožje razpršil daleč naokrog. Skrbi nas, da Irak preiskuje načine, kako bi s temi plovili zadel Ameriko.... Obstajajo dokazi, da Irak obnavlja svoje jedrske programe." Ali pa naj vas spomnim, kaj je rekel 17. marca 2003: "Zaupni podatki, ki jih je zbrala ta vlada, pa tudi druge vlade, ne puščajo nobenega dvoma, da Irak poseduje in skriva nekatera najbolj smrtonosna orožja vseh časov." In seveda, naj vas spomnim, kaj je rekel 24. aprila 2003: "In orožje za množično uničevanje bomo našli. In so ga res, v obliki is.
kosomak
19. 10. 2014 21.48
+5
USA ne more v Sirijo direktno in so ustvarili ISIS...poglej kaj se dogaja s ceno nafte na borzi in vidiš da za vsem stoji petrol dollar...
Misija1
19. 10. 2014 22.19
+16
zakaj ne morejo? Ce bi zeleli, bi lahko. Ali mislis, da bi se zgodilo nekaj posebnega? Vsi amerofobi so takrat na forumu trobili, kako Rusija in Kitajska ne bosta gledali, da bo Amerika napadla Afganistan in Irak. In kaj se je zgodilo? Nic, gladko so ga napadli, Rusija in Kitajska sta pa, kot vedno, vlozila le veta v Zdruzenih Narodih! In, mislis da bi bilo Sirijo kaj drugace? Ne se slepit in ne verjet nekim teorijam zarote, katere prebiras in poslusas na youtubu!!
platnica77
19. 10. 2014 20.55
-32
Spet : "naj bi" in " ni preverjeno" ..... Kje je posnetek ce so ze dobili mobilni. ? Naj ga objavijo naj cel svet vidi . Ali je pac se ena laz. ...Bojim se samo da se kurdi nebi oblekli v dzih... in obglavili otroka samo da pokazejo . musliman ne ubija otrok ce ga ubije to ni musliman ampak zver.... zival....
Misija1
19. 10. 2014 21.37
+52
Imas posnetke na internetu, resnicno jih je na stotine! Sicer tega o dojencici nisem uspel najti, niti si ne zelim, ampak, ker me je zanimalo, ce gre za natolcevanja medijev, sem zadnje tedne redno preverjal in ja, slike so, samo najti jih moras! So pa prekleto nazorne in ti bo zal, da si jih videl. Pateticno cesar vse so zmozni tile opankarji, za svoja dejanja si zasluzijo vse najslabse!!