Tujina

Mladić išče odvetnike

Beograd, 05. 06. 2011 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ratko Mladić naj bi imel težave pri sestavi skupine odvetnikov, ki bi ga branila na haaškem sodišču. Sicer pa je bil med zaslišanji v Beogradu precej bolj sproščen in pogumen kot pred haaškim sodiščem.

Nekdanji poveljnik vojske Republike srbske Ratko Mladić se sooča s težavami pri sestavi skupine odvetnikov, ki bi mu pomagala pri njegovi obrambi, poroča srbska spletna stran Blic. Mladićev beograjski odvetnik Miloš Šaljić je dejal, da bodo potrebovali nekaj dni za sestavo skupine. Tako je zavrnil besede tiskovne predstavnice družine Mladić, da bo skupina sestavljena že v roku 24 ur.

Mladićev pravni zastopnik po službeni dolžnosti je še naprej Aleksandar Aleksić, a očitno je, da obtoženec z njim ni zadovoljen, kar je tudi pokazal na prvem zaslišanju pred haaškim sodiščem. Takrat je Mladić tudi napovedal, da bo imel več pravnih zastopnikov.

Kdo naj bi Mladića zastopal, še ni znano, prav tako ne, s katerimi odvetniki se družina pogaja. Predstavnica družine je srbskim medijem sporočila, da se Mladić na sodišču ne bo branil sam, saj je jasno, da tega iz zdravstvenih razlogov ni sposoben.

Kaj je povedal srbskim organom?

Mladić pred haaškim sodiščem ni bil tako pogumen, kot pred srbskimi organi.
Mladić pred haaškim sodiščem ni bil tako pogumen, kot pred srbskimi organi. FOTO: Reuters

Mladić je na zaslišanjih pri srbskih organih pregona po prijetju 26. maja govoril tudi o stvareh, ki zanimajo svetovno javnost. Obnašal se ni tako krotko in nebogljeno, kot pred haaškim sodiščem, kjer je dejal, da je on v BiH "branil svoj narod in svojo domovino in ne Ratka Mladića". Beograjskim organom naj bi po pisanju srbskega časopisa Blic povedal, da sam ni odgovoren za pokol muslimanov v Srebrenici, temveč so to po njegovih besedah storili "paravojska, parapolicija in parapolitika". Norčeval se je tudi iz multietnične družbe v BiH. "To kar imate multietničnega, to je igranje kur.." je dejal na zaslišanju pred posebnim sodiščem v Beogradu.

Med zaslišanjem je večkrat omenil svojega očeta Neđa Mladića, ki je v BiH umrl med drugo svetovno vojno. Pri tem je poudarjal, da ga niso ubili muslimani ali ustaši, temveč naj bi umrl "zaradi nemške granate in Hitlerja". Pojasnil je, da je leta 1968 obiskal vas Šušanj, kjer naj bi bil pokopan njegov oče. Starejši musliman, ki ga je tam srečal, naj bi ga odpeljal na očetov grob, ta izkušnja pa naj bi ga zaznamovala, kar naj bi tudi vplivalo na njegovo vedenje med vojno v BiH.

"Zato nisem napadal Šušnja. Rekel sem, napadajte Božanoviće, kjer sem rojen, Šušnja pa ne," je povedal Mladić. Glede Srebrenice je dejal, da je zajetim ljudem ponudil, da lahko živijo v Republiki srbski ali odidejo z avtobusi. "Niti slišati niso hoteli, želeli so v Federacijo, za njih je obstajala Bosna," trdi Mladić in dodaja, da je bil priča tem pogovorom tudi častnik Unproforja, ki ga bo povabil kot pričo na sojenje v Haagu.

Denarja je imel dovolj

Pojasnil je tudi, od kod mu devize, ki so jih pri prijetju našli v hiši. Dajali naj bi mu jih ljudje, tisti, ki so jih preprodajali, naj bi prišli k njemu in rekli, "koliko potrebuješ, general, od tebe ne želim ničesar", pri tem pa mu v roko potisnili sveženj denarja. Večkrat se je pritožil tudi, ker so mu zamrznili pokojnino in od zasliševalcev zahteval, naj mu z njegovo pokojnino kupijo jagode.

Prvi dan sojenja Mladić preiskovalnemu sodniku ni odgovarjal na vprašanja, ampak je govoril o svojem očetu. Sodnik ga je vprašal, kdaj je rojen, Mladić pa je odgovoril: "Počakaj malo. Ne boš spoštoval mojega očeta?" Kasneje je sodnika še večkrat prekinil in mu povedal, da mora tudi on postaviti kakšno podvprašanje.

Ratko Mladić v Haagu - 4
Ratko Mladić v Haagu - 4 FOTO: Reuters

"Gospod sodnik, zapišite tudi to: 14. februarja 1964 sem bil sprejet ... ne v Komunistično partijo Jugoslavijo, saj ko so jo preimenovali v Zvezo komunistov, tega nisem več maral, od takrat nisem več občutil Tita," je dejal sodniku. Govoril je tudi o svojih pomočnikih na begu. "Nekatere poznate, nekaterih pa ne," je dejal in dodal, da je z nekaterimi generali igral namizni tenis.

Ne priznava haaškega sodišča

Ko pa so mu pokazali obtožnico haaškega sodišča, pa je postal povsem resigniran. "Teh haaških papirjev ne želim, ne priznam haaškega sodišča, kdo mu j... mater," je govoril o Haagu. Večkrat je tudi potrdil, da je v času, ko je bil na begu, preko televizije spremljal tekoče dogodke, tudi sojenja v Haagu.

Sodišče je tudi prosil, da mu vodo nalijejo v steklen kozarec. "Saj si ne bom rezal žil," je dodal. "Saj vam ne bomo pustili, da bi si jih rezali. Ti možje za vami so precej hitrejši od vas," mu je odvrnil sodnik, Mladić pa je bil odrezav: "Niso."

Potrdil je tudi, da je tistim, ki so ga 26. maja prijeli v vasi Lazarevo pri Zrenjaninu, čestital. Povedal je, da so z njim ravnali korektno, zahvalil pa se je tudi, ker so njegov prstan predali njegovi ženi. Pristal je tudi na prošnjo tožilstva, da bi pričal v procesu proti muslimanskemu vojaškemu poveljniku Naserju Oriću.

Družini nakazali zamrznjene pokojnine

Sicer pa je Mladićeva družina na račun nakazala zamrznjene pokojnine v višini okoli 50.000 evrov. Leta 2005 so namreč Mladiću pokojnino zamrznili, od takrat pa je bilo zadržanih več kot 60 izplačil. Družina sicer pričakuje, da ji bo vrnjenih tudi 14.000 evrov, ki so jih zaplenili med eno izmed preiskav.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

edin.zn
06. 06. 2011 10.38
Sicer pa je Mladićeva družina na račun nakazala zamrznjene pokojnine v višini okoli 50.000 evrov. = Mladić sam seb nakazu pokojnino?Wannabe novinarji...
didiss
06. 06. 2011 10.37
sicer pametni odvetnik ve da je to samo izguba casa in izgubljen primer na polni crti,torej...
didiss
06. 06. 2011 10.35
karantanijas kaj imajo turki pri tem izobrazenec zgodovine grrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
prehlad
06. 06. 2011 10.35
KAKŠNE ODVETNIKE OSTROSTRELCE.
myspace
06. 06. 2011 09.41
sm pricakovala da se bo bols zagovarju... i on bio neki general...to so mu u vojni rekl osvoji ozemlje i dobiu bos cin i tko je zauzemo dok nije stigo do generala...ta pa pomojm sam osnovno narjeno..
Dobskibelozapornik
06. 06. 2011 08.37
Dejan Nikolić Tale tip na sliki( Duče), se je odločil da mu namesto jagod naprej dostaviš kalčke iz Njemčije. Naproša svoje podrepnike da Lazarevo preimenujejo namesto mladičevo v Hagičevo.
senci
06. 06. 2011 08.10
marjanka Vtepite si v glavo že enkrat da se mu sodi za njegova dejanja in ne nacionalnost. Pravica slej kot prej zmaga, pa če si reven al bogat.
Dejan sha30
06. 06. 2011 07.51
bigkacon kaj bo me te prizadelo,ti tak pojma nimas kaj je resnica v tem je problem ves pises pa kr nekaj
GRAJENA
06. 06. 2011 07.09
če grem na morje v hotel nimam ta ke sobe kot ratko v haagu
hubertfast
06. 06. 2011 06.54
+1
Miloševič, Karadžič in Mladič izjemna sramota za Srbijo in srbski narod. Če ne bi Džinđiča ubili, bi bil tip zaprt vsaj nekaj let več.
cccar
06. 06. 2011 00.25
RATKO jst se javim, za okoli 999M $, nakaz mi na TRR...
HouseBeatz
05. 06. 2011 23.37
Sramota pa, da bo v haagu lepše živel kot v srbiji... tako poskrbijo za zločince. Najbolš , da js nrdim genocid pa bom preskrbljen celo življenje... To sodišče je sama FARSA!
tinaburga
05. 06. 2011 23.04
kdor ga bo zastopal bo dobil 50.000€,njegovih 60 penzij menda...
Dobskibelozapornik
05. 06. 2011 23.04
Dejan Nikolić Nikoliču a tebe tudi je tole malce prizadelo kaj? Pravijo tako da resnica boli. l.p.
Dobskibelozapornik
05. 06. 2011 22.37
crnigavran Vidim da te je moja teorija hudo hudo prizadela, ampak glavo gori nič bat saj so turki glih tako ludje a ne. ps. žal za ljepote Sarajeva neboš nikoli izvedu. l.p.
norisvet
05. 06. 2011 22.25
playback! Poskušal sem biti ciničen, pa mi vse brišejo. Ostala je le moja trditev o miroljubnem narodu. Seveda, strinjam se s teboj. Je zločinec za katerega je smrtna kazen premila. Ne razumem pa odziva tukaj na forumu. Saj imajo kar nekaj velikih ljudi, na katere so lahko ponosni, pa ravno Mladić?? Temu fenomenu se pravi whitewashing. V bistvu čutijo kolektivno krivdo in jih je sram, zaradi totalne propagande, mitov in potvarjanja zgodovine, pa so se naučili obnašati asocijativno in vklapljati ob določenih trditvah naučene vzorce samoohranitvenega obnašanja. Torej: pri sebi vedo, da je zločinec in si to tudi priznajo. Navzven pa tega ne bodo priznali, saj bi s tem prizadeli sebe, svoj kolektivni jaz.
arhimed_33
05. 06. 2011 21.11
Mladić je zločinec in naj se mu sodi kot zločincu ne pa vojaku...
arhimed_33
05. 06. 2011 21.03
playback 05.06.2011, 20:54 2 norisvet Verjamem, da so Srbi miroljuben narod, verjamem, da so dobri ljudje, ker imam tam tudi prijatelje. Res pa je, da izgubijo "u ratu" zato, ker bi radi imeli tisto, kar ni njihovo!! Potem pa je vse drugo krivo. Kot pri vsakem narodu pa je tudi pri njih nekaj "bad boysev", ki govorijo, da se borijo za Srbijo, pa želijo samo iz sebe napraviti heroje. Mladič je eden takšnih. Če je samo nekaj od tistega res, je pošteno, da se ga obsodi na smrt. LEPO NAPISANO,SE STRINJAM....
mladibosanac
05. 06. 2011 20.56
drkacina05.06.2011, 15:345 oni so vedli kje se skrivata karađič in mladič samo pač noben noče izdat saj bojo oni krivi ampak sedaj ko se ponuja priloznost so jih čudežno aretirali oba pred smrt ;) Zanima me pa še kdaj se bo sodlo za pokol 3 tisoc srbov ppobitih nad srebrenico in ko so prišle grupe iz sanđaka v bosno oz. republiko srpsko. Ter za izgnanstvo ter pokol 500 tisoč srbov v jasenovcu in moji ''Stari Gradiški'' :) Jaz imam drugačne informacije potem so me lagali hmmmm še enkrat je potrebno preštevat sory
playback
05. 06. 2011 20.54
norisvet Verjamem, da so Srbi miroljuben narod, verjamem, da so dobri ljudje, ker imam tam tudi prijatelje. Res pa je, da izgubijo "u ratu" zato, ker bi radi imeli tisto, kar ni njihovo!! Potem pa je vse drugo krivo. Kot pri vsakem narodu pa je tudi pri njih nekaj "bad boysev", ki govorijo, da se borijo za Srbijo, pa želijo samo iz sebe napraviti heroje. Mladič je eden takšnih. Če je samo nekaj od tistega res, je pošteno, da se ga obsodi na smrt.