Tujina

FOTO in VIDEO: 'Sem general Mladić, ves svet me pozna!'

Haag, 03. 06. 2011 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ratko Mladić na sodišču v Haagu ni želel, da bi mu prebrali obtožnico. Sodnik mu je vseeno prebral povzetek obtožnice, Mladić pa se ni želel izreči o krivdi. Med drugim je dejal: "Branil sem svoj narod in svojo državo. Nisem branil Ratka Mladića."

Pred sodnike Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je ob 10. uri prvič stopil nekdanji poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić. Mladića je na prvem srečanju s haaškim sodiščem zagovarjal odvetnik Aleksandar Aleksić, primer zoper Mladića pa vodi glavni haaški tožilec Serge Brammertz.

Sodniki, ki sodijo Mladiću, so Nemec Christopher Flügge, Nizozemec Alphons Orie in Južnoafričan Bakone Justice Moloto. Predsedujoči sodnik Orie je dejal, da bo trajalo še nekaj časa, preden se bo sojenje dejansko začelo. Mladiću je med drugim dejal, da se ima pravico braniti z molkom.

Mladiću so na začetku sicer prebrali tudi njegove pravice. Na vprašanje, ali je pravice tudi razumel, je Mladić dejal, da za razumevanje prebranega potrebuje malo več časa. Dodal je, da je v zelo slabem stanju in da je doživel stres, nato pa dejal, da je razumel, kar so mu prebrali.

Mladić ni želel, da bi mu prebrali obtožnico

Sodnik Orie je Mladića vprašal, ali je dobil izvod obtožnice v svojem maternem jeziku. Mladić mu je odgovoril, da so mu v celico prinesli tri mape dokumentov in da bi potreboval najmanj dva meseca, da bi vse te papirje prebral.

Sodnik mu je razložil, da so po njegovih informacijah Mladiću obtožnico prinesli v sredo, medtem ko so mu dokumente, o katerih govori, prinesli pozneje. Odvetnik Aleksić je sodniku potrdil, da je z Mladićem šel skozi obtožnico.

Sodnik je Mladiću ponudil, da bi mu obtožnico prebrali na sodišču, a je Mladić to zavrnil. "Ne želim, da mi berete obtožnico. Niti ene črke, niti ene besede," je dejal Mladić.

Sodnik Orie je vseeno začel brati povzetek obtožnice. Ta Mladića v 11 točkah bremeni genocida, preganjanja, umorov, deportacij, zločinov proti človečnosti, terorja in jemanja talcev. Med branjem obtožnice je Mladić nekajkrat odkimal z glavo.

Ratko Mladić v Haagu
Ratko Mladić v Haagu FOTO:

Mladić zavrnil izrekanje o krivdi

Potem ko je sodnik končal branje povzetka obtožnice, je Mladić dejal, da se danes ne želi izreči o krivdi. Obtožbe je označil za gnusne in dejal, da potrebuje več kot mesec dni, da bi obtožnico preučil. Sodnik mu je razložil, da ne vidi razloga, da bi ta rok podaljšali, in Mladića spomnil, da to ne pomeni, da mora v 30 dneh pripraviti celo svojo obrambo. V tem roku se mora izreči le o krivdi.

Po prebrani obtožnici je sledil kratek premor, po premoru pa so obravnavo za kratek čas zaprli za javnost, saj je Mladić želel govoriti o svojem zdravju.

Ko so obravnavo spet odprli za javnost, je sodnik Mladića vprašal, ali obstajajo kakšni problemi glede njegove aretacije ali pripora.

Glede samega postopka pa je Mladić dejal, da so se do njega vedli človeško in dostojanstveno. Moti pa ga, da so ga na prihodu na sodišče vodili za roko. "Dogovorimo se kot ljudje. Nočem, da me vodijo pod roko kot slepca," je dejal Mladić in poudaril, da lahko sam hodi. Če bo potreboval pomoč, bo zanjo tudi zaprosil. "Nočem pa, da me vodijo. Jaz sem general Ratko Mladić, povsod po svetu vedo, kdo sem!" je dodal.

Sodnik Alphons Orie
Sodnik Alphons Orie FOTO: Reuters

Mladić je sicer priložnost izkoristil tudi za to, da pove, da je branil svoj narod in svojo državo. "Ne ubijam muslimanov kot muslimane, niti ne Hrvatov kot Hrvate. Tudi zdaj ne ubijam niti v Libiji niti v Afriki. Branil sem svojo državo," je povedal. Sodniku je dejal, da ne ve, koliko časa bo ta proces trajal. "To ve samo tisti zgoraj. Želim živeti in dočakati svobodo," je povedal.

Sodnik Orie je na to odgovoril, da so njegovo prošnjo glede postopka zabeležili in ga spomnil, da se točke obtožnice nanašajo nanj kot posameznika, torej na Ratka Mladića.

Obravnavo so sodniki zaključili ob 11.40. Naslednjič bo Mladić pred sodnike stopil 4. julija.

Incident pred sodiščem

Prvo srečanje Mladića s sodniki so spremljale tudi matere  Srebrenice, večina prek prenosa, nekatere pa tudi iz galerije sodne sobe. Kot poroča Dnevnik.hr je Mladić med obravnavno nekajkrat v smeri mater odmahnil z roko, v nekem trenutku pa naj bi se jim nasmejal, medtem ko so mu one pretile s prsti.

Dnevnik.hr sicer poroča tudi, da je po obravnavi neki Srb pred sodiščem z glasnimi vzkliki branil Mladića, matere Srebrenice, ki so bile zunaj, pa so ga napadle.

Matere Srebrenice sicer pravijo, da bi Mladića morali izročiti njim, saj bi mu one lahko sodile za to, kar jim je storil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (650)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tatranm
11. 07. 2011 13.03
tebe pa res pozna cel svet:))res si heroj,ko pobijaš civile..
rjene
05. 06. 2011 20.12
Jokerr: Neki govoris kolk je jankovic intiligenten pa sposoben......kako lahko to sklepas iz enga stadiona ki ga je naredu ??' stadion bi se ze prej naredu pa pac ni dnarja za to....jankovic pa se ga je spravu nardit, ceprav ni imel dnarja, ustanovli so novo firmo, ki jo bodo na koncu zaprli, na njej pa bo ostalo za ene 100 miljonov pufov.....ce mal ugibam, bi lohk reku de je vsaj 5 ljudi naredlo samomor ker so jim firme propale, delali so pa na stožicah in niso dobil plačan. in jankovic je dubu še en mandat....ker je sposobem. v našem okolišu vem vsaj za 10 podjetij...obrtnikov k so tm ostal brez plačila.....je pa jankovic sposoben pa pahor po libiji fehta denar zanga.....
papaaa!
05. 06. 2011 13.51
širhakl04.06.2011, 23:02-2 yotta:@ HALOOO - ODKOD SI PA TI PADU?MOJ ROD ŽIVI NA NAŠIH,SLOVENSKIH TLEH,ŽE OD VSEGA ZAČETKA,KOLIKOR SEM USPEL RAZISKAT. SLOVENIJA JE V ČASU OSAMOSVOJITVE ŽE IMELA IME,V JUGI JE BILA PRAKTIČNO DRŽAVA V DRŽAVI Z IMENOM REPUBLIKA,TAKO KOT VSE EX REPUBLIKE - DRŽAVE V "PROSTOVOLJNI" SKUPNOSTI Z IMENOM JUGOSLAVIJA,TAKOZVANA R.CRBSKA PA....CAPIŠ.TESLO. glede na to, kako junaško obvladaš slovensko slovnico, glede na pretirano uporabo tipke capslock in glede na to, da je velecenjeni admin poradiral enih par mojih komentarjev, ki sem ti jih namenil; bi ti sporočil le nekaj: tvoja "zavidljiva" kulturna raven me ni prepričala v to, da tvoj rod živi na slovenskih tleh od samega začetka ( mogoče od tvojega začetka, enih 14 let nazaj).
McSurfer
04. 06. 2011 23.02
yotta:@ HALOOO - ODKOD SI PA TI PADU?MOJ ROD ŽIVI NA NAŠIH,SLOVENSKIH TLEH,ŽE OD VSEGA ZAČETKA,KOLIKOR SEM USPEL RAZISKAT. SLOVENIJA JE V ČASU OSAMOSVOJITVE ŽE IMELA IME,V JUGI JE BILA PRAKTIČNO DRŽAVA V DRŽAVI Z IMENOM REPUBLIKA,TAKO KOT VSE EX REPUBLIKE - DRŽAVE V "PROSTOVOLJNI" SKUPNOSTI Z IMENOM JUGOSLAVIJA,TAKOZVANA R.CRBSKA PA....CAPIŠ.TESLO.
hubertfast
04. 06. 2011 20.43
Miloševič, Karadžič in Mladič, ti trije so srbskemu narodu naredili nepopravljivo škodo, ki se bo bo pomnila še mnogo, mnogo let.
Jokerr
04. 06. 2011 19.36
bb38150: a naj Mladić pusti, da Naser Orić kolje srbe po bosni ? Ne ne, Mladić je pobijal tiste ki so pobijali srbske civiliste in sodelovali pri tem.
einstein87
04. 06. 2011 17.33
JAZ VEM DA DANES KO SE PELJEM CEZ BOSNO IN POGLEDAM NARAVO KI BI DANES LAHKO BILA NEOKRNJENA LEPA IN NEVEM SE KAJ VSE, VIDIM DA SO LJUDJE REVEZI IN NATO SE VPRASAM ZAKAJ SE JE TO MORALO ZGODITI ZAKAJ ZA NAZIV SRPSKA REPUBLIKA??? IN LJUDJE SE NE ZAVEDAJO DA JE TA VOJNA PRNESLA SAMO REUSCINO IN NIC DRUGEGA SAM SE VCJI REVEZI SMO I NI VAZNO MUSLIMAN PRAVOSLAVEC AL KATOLICAN MAJN MAJO ZDAJ KOD BI PA LAHKO MELI...
bb38150
04. 06. 2011 16.59
Kaj sedaj je kar na enkrat začel cenit življenje in bi rad v miru živel?Celi svet ga pozna.Pozna ,pozna ,pa še kako marsikatera mati ,ki išče kosti svojih sinov.Koliko žalosti in trplenja ? Gospod general mladič ZAKAJ ? Kaj je bilo res potrebno vse to gorje,pobijanje nedolžnjih ljudi? Če je bil tako pošten in zaveden zakaj se je skrival 16 let? Upam , da mu bodo sodili in to čim prej,da bodo dobili ljudje katerim je naredil žalost in trpelnje vsaj malo zadoščenja?Upam ,da ga nebo prej narava kaznovala ?
Silvester Jakša 1
04. 06. 2011 16.51
zdaj bo lepše živel kot v tisti luknji... ne bi ga smeli izročiti haagu, najbolj humano in pravično bi bilo da bi umrl v taki bedi kot jo je živel!
Janez Flis
04. 06. 2011 16.51
Rad bi doživel njegov arest
S...O.E
04. 06. 2011 16.22
+1
KUKAVICA -PA TAK HEROJ SE JE SKRIVAL KOT MIŠ
putanesca
04. 06. 2011 16.17
Pa nehite se klinčit, kdo je jači! Vsak bi zaščitil svojo državo, tudi Adolf, bi našo imel, če bi se mu pustili. V vojnah so žrtve in vsak sovraži nekoga!!
Mininova
04. 06. 2011 15.18
Ja bogi Ratko, kakšen stres je mogu doživet ob prihodu v samico s televizijo in kopalnico.
papaaa!
04. 06. 2011 15.05
širhakl. ne kvasi neumnosti. tudi mi smo junija 1991 branili državo, ki uradno še ni obstajala. državo, ki so jo priznali šele leta 1992. tvoja družina je prišla v slovenijo enih 5 let po osamosvojitvi. kot sem že napisal: bosanec ni nacionalnost. to je diagnoza.
Alen Ozim 1
04. 06. 2011 14.54
bolan v glavi,mesar en!!!!!!!
McSurfer
04. 06. 2011 14.51
"Branil sem svoj narod in svojo državo. Nisem branil Ratka Mladića." JA,KERO DRŽAVO PA? CRBIJO,KI SPLOH NI BILA NAPADENA,TAKOZVANO REPUBLIKO CRBSKO,KI JE SPLOH ŠE NI BILO,A BiH? PA,KAKO JE ON LAHKO BIL GENERAL VOJSKE ENE REPUBLIKE,KI JO TAKRAT SPLOH ŠE NI BILO? CRBSKA POSLA.
Jokerr
04. 06. 2011 14.20
korintos, hotel sem povedat da se slovenci preveč hvalijo s svojo pametjo kar je daleč od pameti.Poglejte kako je Janković ideligenten človek,kaj vse je naredil v Ljubljani.Če on nebi bil župan, stadiona še najmn 30-50 let nebi vidl.Zato se ne hvalte,ker se vam ljudje samo še posmehujejo.
malena155
04. 06. 2011 14.18
Armonia aj ne k...se puno
malena155
04. 06. 2011 14.16
Armonia slovenija bo cela pobegnila nekam:)
Armonia
04. 06. 2011 14.08
Jokerr04.06.2011, 13:512 malena155: Sej slovenci govorijo da je Srbija vsak dan manjša in manjša,a njim hrvati uzemajo use.Na koncu bo sam še Ljubljana (small Slovenia).Tako da slovenci,ne glejte kako Srbija postaja manjša in manjša.Glejte svojo državo,ker hmal nebo več morja. Srbija je nekoč imela Panonsko morje, potem je pa morje nekam pobegnilo:)