Tujina

Mlečna afera na Hrvaškem: od 15 vzorcev kar 11 pozitivnih

Dunaj/Zagreb, 15. 02. 2013 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Laboratorij na Dunaju je potrdili aflatoksine M1 v mleku na 11 kmetijah na Hrvaškem. Prevzem mleka s teh spornih kmetij je ustavljen, vir rakotvornih aflatoksinov pa je v neustrezni krmi.

Kljub pozitivnim vzorcem hrvaški minister za kmetijstvo zatrjuje, da ni razloga za paniko.
Kljub pozitivnim vzorcem hrvaški minister za kmetijstvo zatrjuje, da ni razloga za paniko. FOTO: Thinkstock

Hrvaški kmetijski minister Tihomir Jakovina je na današnji novinarski konferenci potrdil, da je analiza vzorcev mleka s hrvaških kmetij, ki so jo opravili na Dunaju, pokazala zvišane vrednosti aflatoksinov M1 na 11 od 15 hrvaških kmetijah. Aflatoksini so potencialno rakotvorni, sicer pa je Jakovina dejal, da ni razloga za preplah, saj so v vzorcih našli 0,057 mikrograma aflatoksina na liter mleka, medtem ko je dovoljena vrednost 0,05 mikrograma na liter.

Kljub ugotovitvam avstrijskega laboratorija je minister Jakovina dejal, da gre za zanemarljivo zvišanje prisotnosti aflatoksinov M1 v mleku ter da na Hrvaškem pijejo mleko visoke kakovosti. Sicer pa so ustavili prevzem mleka z 11 spornih kmetij, ki so vse v vzhodnem delu države, v Slavoniji.

Kot vir aflatoksinov M1 so izpostavili neustrezno krmo. Na spornih kmetijah v Slavoniji so sprožili tudi ustrezne ukrepe za njihovo sanacijo, ki jo bo plačalo kmetijsko ministrstvo.

Z 11 kmetij v Slavoniji je ustavljen prevzem mleka.
Z 11 kmetij v Slavoniji je ustavljen prevzem mleka. FOTO: Reuters

Znani hrvaški toksikolog in nekdanji minister za znanost Radovan Fuchs je tudi dejal, da ni razloga za zaskrbljenost, ker ne gre za nevarno mleko. Kot je pojasnil, stroga evropska zakonodaja dopušča tudi desetkrat nižjo koncentracijo aflatoksinov M1, kot je denimo v ZDA ali nekaterih drugih državah.

Od uvoženega mleka sporno le mleko 'Moja kravica'

Hrvaške inšpekcije so opravile tudi nadzor na 11 vzorcih uvoženega mleka na Hrvaško, aflatoksin M1 pa so našli samo v mleku "Moja kravica" proizvajalca Mlijeko Produkt iz Kozarske Dubice v BiH.

Vindija in Dukat: Naši izdelki so varni

Do poostrenega nadzora mleka na Hrvaškem je prišlo po tem, ko so prejšnji petek zaradi povečane koncentracije aflatoksina M1 s prodajnih polic umaknili nekatere vrste mleka hrvaških proizvajalcev Vindija in Dukat, ki jih je bilo mogoče kupiti tudi v Sloveniji.

Medtem sta oba proizvajalca sporočila, da so njihovi izdelki varni in zdravstveno neoporečni. Iz Dukata so napovedali, da bodo uvedli dodatni sistem nadzora, da bi se izognili podobnim situacijam.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NATO1999
17. 02. 2013 15.11
+1
Naše iz Madžarske uvoženo mleko je 100 % varno. Razen če ni.
brini
15. 02. 2013 19.56
+1
butale to se dogaja ker morjo po evropski zakonodaji začet ravnat in s najti vir za sredstva za večji nadzor hrane ko bodo v evropi bo potovala povsod ... spomnite se kako so v Sloveniji predno smo vstopali v EU nastavljali prvo BSE, pol pa še kloramfenikol v mleku kao da so napravili institucije za varno hrano!!! Tako to najlaže narediš prestrašiš ovce ko začnejo divjat pa volka obsodiš on je bil ustanoviš proti volčjo institucijo ki jo financira država in poveš ovcam volka se ni treba več bat ker ga imamo pod nadzorom :) lep večer vsem !!!
brini
15. 02. 2013 20.01
+0
pa to ni iz trte izvito sem prepričan da evropski bankirji oz multinacionalke super gledajo na slovenijo pa senam smejijo ko smo skregani pustili bodo pocrkat naše adute pol nas bodo za drobiž kupli mi slovenclni bomo pa veseli ker bomo za tuje žepe delali to pa še hrvate čaka :)
doktor_muc
15. 02. 2013 18.49
+2
žalostno.... sm to bom reku. kako so loh ljudje sploh kmetovalci tolk trapasti da hranijo krave s tako svinjarijo? nevem no
Antipolitik
15. 02. 2013 19.54
+3
Ja krc, če pa računica drugače ne znese ko država večino pobere. Oni bi že dali dražjo krmo, samo ko je krma dražja od mleka, ki ga prodajo. Potem se pa znajdi muc. Vse je z vsem povezano. Kmetje so dobri ljudje, in je daleč od tega, da vse delajo za dobiček. Tako življenje imajo radi, in so ga vajeni.
majorb
15. 02. 2013 17.46
+5
Popolnoma enako kot pri nas pred vstopom v EU, najprej nore krave, pa BSE, N1H1 in svinjska gripa in še bi lahko našteval. Hrvate je treba taktično pripravit za EU.
picajzlnamindzi
15. 02. 2013 17.39
+2
in kaj dela naša dolenjska kurica? išče zrno
Wortex2
15. 02. 2013 17.26
+5
Še sreča da ne pijem mleka da bi se zastrupljal alfatoksini, somatskimi celicami, antibijotiki in hormoni! Mislim da tisti kalcij v mleku ni vreden toliko!
yaks
15. 02. 2013 17.36
+0
jugurtov, masla, kisle smetane... tudi ne ješ?
Wortex2
15. 02. 2013 17.43
+3
Ne, to je še pa slapše recimo sir je koncentracija mleka. In tam notr je še več nesnage.