Tujina

Množica se je poslovila od samomorilca

Atene, 07. 04. 2012 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na pogrebni slovesnosti za grškim upokojencem, ki je pred dnevi storil samomor, se je zbralo več sto ljudi. Njegovo krsto so pospremili z vzkliki: "Naprej ljudje, glavo pokonci, edini odgovor je odpor!"

Pogrebne slovesnosti za grškim upokojenim farmacevtom, 77-letnim Dimitrisom Krisulo, ki je pred dnevi storil samomor, se je danes v Atenah udeležilo več sto ljudi.

Njegova hčerka je v poslovilnem govoru dejala, da je bilo dejanje njenega očeta "globoko politično". Množica, ki se je pogreba udeležila, je krsto na atenskem osrednjem pokopališču pospremila z vzkliki: "Naprej ljudje, glavo pokonci, edini odgovor je odpor." Po pogrebni slovesnosti naj bi prišlo tudi do novih protestov ter spopadov med protestniki in policijo.

pogreb grškega samomorilca
pogreb grškega samomorilca FOTO: Reuters

Posmrtne ostanke upokojenca, čigar samomor je sprožil nove proteste in spopade med protestniki in policijo zaradi strogih varčevalnih ukrepov grške vlade, bodo sicer odpeljali v Bolgarijo na upepelitev. Vplivna grška pravoslavna cerkev namreč prepoveduje upepelitev.

Krisula se je minulo sredo ustrelil na osrednjem trgu Sintagma v Atenah. V poslovilnem pismu je zapisal, da ne najde druge rešitve za dostojanstveni konec, preden bo primoran, da začne stikati po smeteh, da bi lahko preživel.

Grčija je bila zaradi hude krize zadolževanja prisiljena v drastično zmanjšanje državnih izdatkov in je bila prisiljena za zagotovitev finančne pomoči Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada plače javnim uslužbencev ter pokojnine upokojencem znižati za 40 odstotkov. Več sto tisoč Grkov je v zadnjem letu tudi izgubilo službo, brezposelnih pa je trenutno četrtina vseh za delo sposobnih Grkov.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko Vernik
08. 04. 2012 12.46
+1
KAJ PA STAVKOKAZI-KJE SE ZAČNEMO ZBIRATI LE VKUP BREZPOSELJNI IN OSTALI-KI HOČEJO UNIČITI LENUHE IN POHLEPNEŽE
nikolesnik
07. 04. 2012 23.21
+8
Narod ni pripravljen plačevat grehov velikih barab. Kdaj se bomo pa pri nas naveličali?
pureblood
07. 04. 2012 21.20
-9
bla, bla, bla, res je trg kaznuje tiste, ki živijo preko svojih zmožnosti, tako kot če ne vrneš hipoteke banka vzame hišo, tako grki zgubljajo pravice, konec debate, touki ni drugega za rečt, vsak normalen človek ve kuk ima in kuk loh zaprav, če pa neznaš računat, pol pa itak nisi sposoben v današnjem svetu žive. Pika konec.
upornik_007
07. 04. 2012 21.38
+5
civitasstain@gmail.com
07. 04. 2012 22.14
-3
Pure Ima prav. Pred hišo parkirajo avti, kot bi bile avtohiše, vsak laufa že z mobilnim telefonom. Pa ne samo odrasli, tudi otroci. Kuha se skoraj ne več doma. Kadi se isto kot prej. Pol pa vpijete, da ni denarja za kruh. Se bo pač moral bol skromno živet, pa mal več doma pridelat, če je možno.
upornik_007
07. 04. 2012 21.11
+5
grska revolucija prihaja...
felixkp
07. 04. 2012 19.12
+12
civitasstain@gmail.com
07. 04. 2012 22.34
-6
Brez kapitala, nam bo pa šibka predla. Ja kdo ti bo pa dal delo, če ne kapitalist. Samo izkoriščanje kapitalistov je zlo. In z globalizacijo imamo še večje zlo. Ne bodo v Sloveniji delal poceni, gremo pa na Kitajsko. Tam se že veselijo na novo delovno mesto, ker jih ne plačujejo z evrom... Ti pa se bori proti kapitalistom, ja, ja.ti pametnjakovič!!!!
HooplaToopla
07. 04. 2012 19.08
+11
Točno tako! Edini odgovor mora biti odpor!