Tujina

Močan potres stresel Japonsko

Tokio, 21. 11. 2016 22.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potres z magnitudo 6,9 je stresel japonsko prefekturo Fukušima, je sporočila ameriška geološka agencija USGS. Po potresu so izdali opozorila pred cunamiji in sprožili obsežno evakuacijo.

Potres z magnitudo 6,9 - sprva so ga ocenjevali na 7,3, je stresel japonsko prefekturo Fukušima, je sporočila ameriška geološka agencija USGS. Po potresu so izdali opozorila pred cunamiji, ki bi lahko bili visoki do treh metrov. Po obalnih krajih je potekala evakuacija. 

Potres je prebivalce stresel ob 6. uri po lokalnem času (okoli 21. ure po srednjeevropskem času). Globina potresa je bila okoli 10 kilometrov. 

Kot navajajo tuji mediji, je bil epicenter potresa 67 kilometrov severovzhodno od kraja Iwaki.

Pristojni so se nemudoma lotili pregleda stavbe elektrarne za morebitne poškodbe, a zaenkrat po zagotovilih dobavitelja električne energije iz Tokia v jedrski elektrarni niso zaznali nobenih nepravilnosti. Tudi o kakšni večji škodi na drugih stavbah sicer lokalni mediji ne poročajo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Leta 2011 je ogromen cunami, ki ga je sprožil rušilen potres, med drugim uničil tudi jedrsko elektrarno Fukušima. Omenjeni potres je imel magnitudo 9,1. Najhujša naravna nesreča na Japonskem po drugi svetovni vojni je po uradnih podatkih zahtevala 15.852 smrtnih žrtev, uničenih je bilo več kot 370.000 hiš.

Potres in cunami sta povzročila tudi najhujšo jedrsko nesrečo. Za elektrarno v Fukušimi, ki je bila s 4,7 gigavata moči ena največjih nukleark na Japonskem in svetu, je bil usoden splet dogodkov, ki ga je sprožil potres.

Na Japonskem so sicer potresnih sunkov vajenih, saj otočje leži na zelo potresnem območju. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.