Tujina

'Moram jih znova videti igrati, da bom vedela, da je napada končno konec'

Pariz/London, 13. 02. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kalifornijska skupina Eagles of Death Metal bo v torek znova nastopila v Parizu. Za nekatere preživele v terorističnem napadu na dvorano Bataclan je prekmalu, da bi jih znova videli igrati, za druge pa je to ključni korak, da si znova sestavijo življenje.

Njihov koncert v Bataclanu so prekinili kruti teroristi, ki so ubili 90 ljudi.
Njihov koncert v Bataclanu so prekinili kruti teroristi, ki so ubili 90 ljudi. FOTO: manuwino

Kalifornijska skupina Eagles of Death Metal se vrača v Pariz. Igrali so v Bataclanu, ko je njihov nastop prekinila morilska sla teroristov 13. novembra lani. Tam je umrlo 90 ljudi. Zdaj bodo v torek nastopili v pariški dvorani Olympia. Dvorana bo seveda močno zastražena.

Preživelim v najhujšem terorističnem napadu v Parizu so na voljo brezplačne vstopnice, a številni menijo, da je prekmalu, saj je spomin še preveč živ, da bi lahko odšli na njihov nastop. Za druge pa je to ključni korak, da znova sestavijo svoje življenje.

Kot navaja Guardian, je tri mesece po napadih, v katerih je umrlo 130 ljudi, 350 pa jih je bilo ranjenih, okoli 40 oseb še vedno v bolnišnicah, kjer morajo prestati več operacij. Več kot 1000 oseb je prejelo psihološko pomoč. Poškodbe so mnogim spremenile življenje - nekateri so ostali brez okončin, nekateri ne morejo več hoditi, udeleženec koncerta, ki se je šele nedavno zbudil iz kome, je ostal brez jezika in očesa, potem ko ga je naboj zadel v vrat in nato v glavo. Tudi tistim, ki so ušli brez fizičnih poškodb, so ostali grozljivi spomini, ki verjetno ne bodo nikoli zbledeli.

Pevec skupine Jesse Hughes se je poklonim umrlim.
Pevec skupine Jesse Hughes se je poklonim umrlim. FOTO: AP

''Imam vstopnico, ampak ne vem, če sem sposoben iti na koncert,'' je dejal 26-letni Alex, ki je uro in pol ležal med trupli v Bataclanu in razmišljal ali bo naslednji. Njegova zgodba je označena za čudežno, saj je iz dvorane prišel le z okrvavljenimi oblačili, a tudi ta status je na njem pustil sledi. Občuti namreč žalost, krivdo. Med prijatelji se počuti kot duh - fizično je prisoten, a njega ni tam. Alex, kot navaja Guardian, od napadov ni mogel več poslušati glasbe skupine Eagles od Death Metal. ''Najprej nisem mogel poslušati glasbe, kakršne koli. Potem sem od rocka prešel na klasično glasbo z mirnimi ritmi. Če denimo kolega v službi prek slušalk posluša rock, se umaknem v drugo sobo,'' je dejal. Po napadih tudi ne more v kino, ker je preveč temno in glasno, kamor koli gre, pogleda, kje so zasilni izhodi.

Alex je po napadih o izkušnji pisal na blogu. V enem od zapisov je dejal, da ne bi mogel na koncert skupine, četudi bi mu priredili zasebni koncert v predsedniškem zaklonišču. Zdaj, ko se datum koncerta približuje, si bo morda premislil. ''Če bom šel, bo to ključni trenutek, a zagotovo ne bo to trenutek zadovoljstva,'' je pojasnil.

27-letnica pa bo šla na koncert

Preživeli v napadu v dvorani Bataclan so imeli na voljo brezplačne vstopnice na koncert.
Preživeli v napadu v dvorani Bataclan so imeli na voljo brezplačne vstopnice na koncert. FOTO: Reuters

27-letna Lydia si je v napadu rahlo poškodovala nogo. Njen prijatelj je bil ustreljen, a je preživel. A tudi Lydii, Parižanki, ki zadnjih pet let živi v Londonu, se je življenje obrnilo na glavo. Izgubila je službo, navaja Guardian. ''Šef mi je rekel, da moram nadaljevati z življenjem, da moram nehati misliti na to in da se moram znova smejati,'' je dejala in dodala, da se vseskozi počuti, kot da je med življenjem in smrtjo.

Na koncert bo zagotovo šla. ''Vem, da moram videti konec koncerta. Tisto noč moram nadomestiti z nečim boljšim - boljšimi slikami, boljšo energijo. Zadnjič, ko sem videla skupino, je bilo, ko so bežali z odra. Moram jih znova videti igrati, da bom vedela, da je napada končno konec,'' je dejala za Guardian.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
13. 02. 2016 12.02
Kakšen naslov, ... ljudje so res izgubili ...