Tujina

'Morilca je treba najti in mu dosoditi pravično kazen'

Sofija, 08. 10. 2018 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bolgarija je še vedno pretresena zaradi okrutnega umora mlade novinarke. V mesto, kjer se je zločin zgodil, so prišli najboljši državni preiskovalci, ki bodo skušali odkriti motiv za zločin. Bolgarski odvetnik pa medtem pravi, da novinarkina smrt ni povezana z njenim delom. K temeljiti preiskavi, ali je temu res tako, je pozvala tudi Evropska Komisija.

Bolgarska policija intenzivno preiskuje umor novinarke, 30-letne Viktorije Marinove. Za okrutni zločin niso prijeli še nikogar, preiskujejo pa več različnih teorij, prav tako preverjajo, ali so v bližini mesta, kjer so našli truplo novinarke, postavljene kamere, ki bi lahko osvetlile primer. Direktor policije v mestu Ruse, Teodor Atanasov, drugih informacij o primeru ni želel posredovati, saj bi s tem lahko ogrozil preiskavo, poroča Actualno.com.

Župan mesta, Plamen Stoilov, pa je sočasno pojasnil, da na kraju, kjer so našli Viktorijino truplo, ni videonadzora. Bodo pa izvedli rekonstrukcijo primera in okrepili videonadzor, saj še vedno ni jasno, kje natančno se je umor zgodil. "Občutim bolečino in bes. Morilca je treba hitro najti in mu dosoditi primerno kazen," je dodal župan in pozval vse, ki bi imeli kakršne koli informacije, kaj se je zgodilo, naj te sporočijo policiji.

Nad okrutnim umorom novinarke so pretreseni tudi v Evropski federaciji novinarjev (EFJ). Gre za četrti umor novinarja v EU od leta 2017, in sicer Kim Wall na Danskem, Daphne Caruana Galizia na Malti in Jana Kuciaka na Slovaškem.

Bolgarski odvetnik Marin Markovski pa pojasnjuje: "Če želimo dobiti natančen odgovor na vprašanje, kdo je morilec, moramo narediti stvari pravilno, torej zbrati vse dokaze s kraja zločina." Odvetnik sicer meni, da umor ni povezan z novinarskim delom 30-letnice, saj v takih primerih, tako pravi, uničijo dokumente, ne pa morijo. Po njegovem, bi morali zaslišati vse novinarkine sorodnike, da bi ugotovili, kdo je imel motiv za umor, poroča Nova TV.

Bolgarski notranji minister Mladen Mladenov pa je sporočil, da so na kraj zločina že odšli najboljši državni preiskovalci, ki bodo med drugim poskusili identificirati priče in ugotoviti motive za umor.

Viktorija Marinova
Viktorija Marinova FOTO: Twitter

30-letna novinarka je bila namreč umorjena na zelo krut način. Bila je tako močno pretepena, da je bil njen obraz neprepoznaven, zato so jo lahko identificirali šele zvečer. Tožilec mesta Ruse, Georgi Georgiev, je medijem povedal, da je novinarka umrla zaradi udarcev v glavo in zadušitve, prav tako pa je dejal, da nič ne nakazuje, da je zločin storila več kot ena oseba.

Truplo Viktorije Marinove je v soboto popoldne našel mimoidoči v bližini reke Donave, v mestu Ruse. Pred umorom naj bi Marinova poročala o preiskavi domnevne korupcije pri porabi sredstev EU.

Odziv Evropske komisije

Evropska komisija pričakuje hitro in celovito preiskavo, ki bo odgovorne za to dejanje pripeljala pred sodišče in bo ugotovila, ali je bil napad povezan z delom novinarke, je v Bruslju dejal tiskovni predstavnik komisije Margaritis Schinas.

Kot je dodal, bo Bruselj zaprosil Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF), naj preuči obtožbe o zlorabi evropskih sredstev v Bolgariji.

K preiskavi pozval tudi Odbor za zaščito novinarjev

K temeljiti preiskavi je Bolgarijo pozval tudi Odbor za zaščito novinarjev. Predstavnik te novinarske organizacije za EU Tom Gibson je danes v Bruslju izrazil pričakovanje, da bodo odgovorne pripeljali pred roko pravice. "V CPJ smo šokirani zaradi barbarskega umora novinarke Viktorie Marinove," je dejal.

Ta organizacija tudi opozarja, da storilci niso kaznovani v kar devetih od desetih primerov umorov novinarjev, kar je alarmantno sporočilo za novinarje in medijsko svobodo.

Poziv k večji zaščiti svobode tiska

V luči teh umorov je tudi nemška vlada danes pozvala k večji zaščiti svobode tiska po svetu. "Svoboda tiska je temeljna državljanska pravica in temeljna svoboščina v vsaki demokratični družbi," je dejal tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva. "Osupli smo zaradi brutalnega in grozovitega umora novinarke," je dejal.

Nemčija je zaskrbljena tudi zaradi izginotja savdskega novinarja Džamala Hašodžija, ki je pred skoraj tednom dni izginil med obiskom na savdskem konzulatu v Istanbulu, po domnevah turške policije pa je bil tam ubit. Tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva danes ni želel ugibati, kaj se je zgodilo.

Umor bolgarske novinarke so obsodili tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS). "Kruto dejanje najostreje obsojamo in znova opozarjamo, da ostaja preveč napadov na novinarje neraziskanih, storilci pa nekaznovani," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Delo novinarjev postaja vse bolj nevarno tudi v tako imenovani demokratični in razviti sodobni Evropi, kjer več kot očitno ob krepitvi avtoritarnih režimov demokratični standardi padajo. Ne moremo pristajati na dejstvo, da je preiskovalno novinarstvo ogrožajoče za novinarje, ki postavljajo na kocko svoje življenje. Države pa ne obsojajo in preganjajo dovolj razraščanja koruptivnih mrež. Novinarji, ki razkrivajo nepravilnosti v družbi, morajo biti varni, saj le tako lahko učinkovito in v interesu javnosti opravljajo svoje delo," so poudarili v DNS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrKrmar
08. 10. 2018 19.41
-1
Ko ubijejo novinarja takoj stampedo medijev. Ko pa posiljujejo in ubijajo navadne ljudi pa mediji molčijo.
ivan.z Doba
08. 10. 2018 19.03
+6
Vsako nestrpnost, verbalno nasilje, dovražni govor, žalitve novinarjev in drugače mislečih , še posebej s strani politikov , bi morala Država sankcionirati. Zato pri nas še niso sprejeli moralnega kodeksa parlamentarcev. Žalostno, da umirajo pošteni ljudje, ki se upajo zoperstaviti pokvarjenim oblastnikom, narod pa vse skupaj molče spremlja.
Uporabnik599200
08. 10. 2018 17.35
+10
SinusKosinus
08. 10. 2018 19.14
-4
Res je lepo pobarvana na blond, pogumna zelo.. upala si je ocitno, celo prevec..
fihner
08. 10. 2018 19.42
+1
ina5785
08. 10. 2018 15.15
+16
Pa ta svet drvi v maloro! Politiki v špici največji koruptivneži. Če pa novinar dregne v osje gnezdo, ga pred smrtjo še zverinsko mučijo ali posilijo, kot da hočejo ustrahovat ostale novinarje. 90% človeštva je (dokaj) neka normala, a mi se tem silakom NE upremo. Eni samo s kavča pametujejo. . . . . . . . storimo pa nič!!!!!
Frigo
08. 10. 2018 14.03
+9
Verjetno je enim pihala zaovratnik posledice so pa taksne kot jih beremo škoda jo je žalostno res
sandi101
08. 10. 2018 14.01
+16
SE ve zakaj je morala umreti... Očitno je bila politikom prevelik trn v peti kot se to dogaja v skorumpirani Evropi! Si pa ni zaslužila tako krute smrti...
sbštajerec
08. 10. 2018 13.27
+14
Naročniki so požrešni politiki iz Bruslja ali povezani z Brusljem!Tarča Bolgarija in novinarji! Izvedba čisto mafijska!Status nerešeno! EU državljani do kdaj nas bodo žejne vozili preko reke? Naverjetneje dokler se ne bomo zbudili in enkrat rekli DOVOLJ (ste kradli, si določali privilegije, se postavlajli nad Bogove in ne imeli odgovornosti)! In enako je nekdo imel DOVOLJ(resnice) tega ubogega dekleta in jo pokončal!Upam da ga dobijo in iz njega izvlečejo na keterem zeljniku je zrasla ideja tega uboja!
Huraaa
08. 10. 2018 12.29
+17
Zdi se mi, da se bo vse potišalo, morda bodo le našli kakšnega grešnega kozla, ki pojma ne bo imel zakaj ravno on-a in zadeva, ki jo je preiskovala pa uradno ne bo zanimala nikogar. Vsa pozornost se v takih primerih že na samem začetku preusmeri v slepo in hkrati enosmerno ulico.
Bofur
08. 10. 2018 12.24
+20
Zanimivo takoj, še preden so se zapeljali do prizorišča umora, politiki, policisti, pravniki izključili najbolj očiten motiv, da je vplivneže zmotilo, ker je preiskovala korupcijo pri deljenju sredstev EU. Tudi Kuciak na Slovaškem je to preiskoval, pa na Malti. Vse poti očitno vodijo v Bruselj. Kaj pa, če so Bolgarko umorili tako, da zgleda, kot da je bilo "krivo" za njeno smrt to, ker je bila lepa in mlada, in ne njeno delo.
KAPIBARA
08. 10. 2018 14.50
+2
@bofur - Kot je rekel Statham, ko je igral poklicnega morilca: Najboljši si takrat, ko prikažeš, kot da te tam ni bilo.
Bofur
08. 10. 2018 18.56
Saj kaj sem pa jaz drugega napisal. Če bi kar izginila, bomba, ostrostrelec, bi takoj vsi pomislili na mafijski/državni terorizem... Tako pa gre za "umor iz strasti".
Dragonball
08. 10. 2018 12.11
+26
Zakaj imam občutek, da bo ta saga dobila isti epilog kot pri umoru malteške novinarke Daphne Caruana Galizia oz. slovaškega novinarja Jana Kuicika oz. ruske novinarke Ane Politkovske, katerim je bilo skupno to da so preučevali korupcijo in nečedne posle vodilnih politikantov. Folk bi se moral ob takih umorih zgrnit na ulice in ZAHTEVAT, da se preiskava ne konča dokler ne najdejo odgovornih IN PREDVSEM TISTIH KI SO UMOR NAROČILI(kar z današnjo forenzično tehniko ne bi smelo bit nemogoče) pa tudi če to traja sto let
KAPIBARA
08. 10. 2018 14.51
+1
Boško1980
08. 10. 2018 11.36
+2
DaveKodryn
08. 10. 2018 11.28
+21
"Bodo pa izvedli rekonstrukcijo primera in okrepili videonadzor, saj še vedno ni jasno, kje natančno se je umor zgodil"..lol..bodo okrepili videonadzor..za naslednjič..
Kvagleas
08. 10. 2018 11.23
-2
FIGEC
08. 10. 2018 11.16
+3
Avtor je "pozabil" na dejstvo, da je bila posiljena. To pa najbrž pomeni, da ni posredi sorodnik.
Kollerik
08. 10. 2018 10.52
+40
Spet ne bo nič, tako kot v primeru one umorjene Malteške novinarke ne. Že čez nekaj dni bo vse poniknilo in utihnilo. In mafija bo še naprej kradla in politiki bodo še naprej tiho. In še eden odličen ter odločen raziskovalni novinar bo manj. Drugi novinarji pa raje v takšno rizkantno delo ne bodo šli. In spet bodo zmagali gn*ji, vse dokler se narod ne zbuni in ne počisti.
FIGEC
08. 10. 2018 11.15
+5
Žal je to v zvezi z narodom vse preredko...
Polis123
08. 10. 2018 10.37
+13
Zahtevanje odgovornosti in ustrezne kazni ni maščevanje!
Gmilicnik
08. 10. 2018 10.36
+33
Pri nas je tudi ena novinarka (J. A) raziskovala o korupciji itd... Zgodilo se je da so ji grozili z smrtjo ter njeni druzini. Kaj vec reci o tem. Ljudje iz odzadja
naŠIHTmamCAJT
08. 10. 2018 10.33
+19
FIGEC
08. 10. 2018 11.14
+8
Tudi Ane Politkovske je bilo silno škoda...
nagec123
08. 10. 2018 09.59
+38
V svetu pohlepa resnica zelo boli.
deratizacija
08. 10. 2018 09.56
+52
Pri nas se kaj takega ne more zgoditi. Ni raziskovalnega novinarstva.
Haralmaan
08. 10. 2018 10.32
+23
Vprašanje je samo al si nihče ne upa ali se gre za namerno prikrivanje resnice...