Tujina

Morje odneslo 125 tisoč življenj

New Delhi/Džakarta/Kolombo, 30. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nedeljski potres in cunamiji so terjali več kot 125 tisoč smrtnih žrtev. Zaradi številnih pogrešanih utegne število mrtvih narasti.

Število ranjenih in mrtvih se povečuje iz ure v uro (foto: Reuters)
Število ranjenih in mrtvih se povečuje iz ure v uro (foto: Reuters) FOTO: Reuters
V nobenem od primerov pa kot pravi Šter, 'ne gre za potrjen nesrečni dogodek' oziroma da bi kak slovenski državljan bil pogrešan ali ranjen.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve doslej ni uspelo vzpostaviti stika s šestimi Slovenci, ki se nahajajo na širšem območju, ki so ga prizadeli nedeljski potres in cunamiji, je povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za mednarodno pravo in zaščito interesov Andrej Šter. Vsi ostali Slovenci, ki so bili ali so še na prizadetih območjih, so že sporočili, da so v redu.

Od šestih oseb, s katerimi še niso stopili v stik, je eden najverjetneje na poti iz Tajske v Vietnam ali pa je že v Vietnamu, trije so v Indiji, na duhovnem srečanju sekte, ki izvaja desetdnevni molk, dva pa sta v Mjanmaru.

Število žrtev narašča

Eden od mnogih otrok, ki ne ve, ali so starši preživeli tragedije (foto: Reuters)
Eden od mnogih otrok, ki ne ve, ali so starši preživeli tragedije (foto: Reuters) FOTO: Reuters
Po podatkih tajskih oblasti je tam med 5.400 smrtnimi žrtvami okoli 2.230 tujcev.

Število žrtev nedeljskega potresa, ki je območje Indijskega oceana stresel z močjo 9. stopnje po Richterjevi lestvici in sprožil uničujoče plimne popotresne valove, se še vedno spreminja z ure v uro. Indonezijska vlada ocenjuje, da se je samo v Indoneziji število mrtvih povzpelo na okoli 79.940. Tako naj bi katastrofa terjala skupno več kot 125.282 smrtnih žrtev.

Številne žrtve tudi med tujci

Preživeli gleda fotografije žrtev v strahu, da bo na njih spoznal bližnjega (foto: Reuters)
Preživeli gleda fotografije žrtev v strahu, da bo na njih spoznal bližnjega (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Med tujci so doslej potrdili številne mrtve, precej pa jih še pogrešajo. Po nekaterih ocenah je mrtvih več kot 6.000 tujcev, največ Evropejcev. Številke se iz ure v uro spreminjajo.

Med pogrešanimi naj bi bilo okoli 5.000 Evropejcev, od tega okoli tisoč Nemcev. Švedske oblasti se bojijo, da je umrlo okoli 1.000 Švedov. Med pogrešanimi in mrtvimi pa so tudi Južnokorejci, Južnoafričani, Singapurci, Brazilci, Rusi, Kolumbijci, Tajvanci, Avstralci, Američani in Novozelandci. Švedske oblasti so zaradi velikega števila žrtev in pogrešanih soboto razglasile za dan žalovanja.

Dvig gladine morja zaradi cunamija so zabeležili tudi na oddaljeni ruski pacifiški obali, vendar je bil val, ki je dospel do t.i. 'ognjenega obroča', visok le še 29 centimetrov.

V Avstriji 'utihnil Popolni val'

V Avstriji je zaradi azijske katastrofe danes dan žalovanja. Radijske in televizijske postaje so v spomin na žrtve potresa in cunamijev ob 13. uri za minuto prekinili program. Po vsej državi so zastave spuščene na pol droga, avstrijski državni radio pa je začasno prenehal predvajati v Avstriji sicer zelo priljubljeno pesem nemške skupine Juli z naslovom Popolni val.

Avstrijska škofovska konferenca in kancler Wolfgang Schüssel sta Avstrijce pozvala, naj denar, ki bi ga porabili za pirotehnična sredstva ob prihodu novega leta, raje namenijo za žrtve katastrofe. V katedrali v Stockholmu pa je potekala molitev za prizadete, ki so se je med drugim udeležili švedski kraljevi par, premier Goeran Persson ter številni ministri.

Odpoved praznovanj

Nekatera mesta so uničujoči valovi zbrisali z obličja Zemlje (Foto: Reuters)
Nekatera mesta so uničujoči valovi zbrisali z obličja Zemlje (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Italijanski premier Silvio Berlusconi je pozval k izrednemu zasedanju G8, na katerem bi bi bogate države razpravljale o katastrofi in skušale pomagati.

V znak spoštovanja do žrtev katastrofalnega potresa in cunamijev so v indonezijski prestolnici Džakarta odpovedali vse prireditve ob praznovanju novega leta. Kot je povedal guverner Džakrate Sutiyoso, bodo denar, predviden za ognjemet ob vstopu v leto 2005, namenili žrtvam naravne nesreče. O odpovedih novoletnih praznovanj in srečanj poročajo tudi iz Indije. V britanski prestolnici pa bodo med tradicionalno novoletno parado zbirali prostovoljne prispevke za prizadete v azijski katastrofi.

Podobne so solidarnost z žrtvami v Aziji izrazili tudi drugod. Tako so nemški kancler Gerhard Schröder, njegov avstrijski kolega Schüssel in avstrijski predsednik Heinz Fischer odpovedali udeležbo na tradicionalnem novoletnem koncertu dunajskih filharmonikov.

Azijo še vedno trese

Poškodovani avtomobil pod ruševinami stavbe (foto: Reuters)
Poškodovani avtomobil pod ruševinami stavbe (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Jugovzhodno Azijo še vedno trese. Ameriški inštitut za geološka raziskovanja je namreč sporočil, da je prizadeto območje v zadnjih 24 urah streslo več šibkih potresov z močjo najmanj 5,4 po Richterjevi lestvici. Žarišče zadnjega potresa z močjo 5,7 po Richterju je bilo 75 kilometrov jugozahodno od Banda Aceha v Indoneziji. Observatorij v Hongkongu je sicer davi v bližini Sumatre zabeležil ponoven podvodni potresni sunek z močjo 5,7 stopnje po Richterjevi lestvici, potrese pa so čutili tudi na Tajskem in v Burmi.

Potres je za vedno pospešil rotacijo Zemlje in skrajšal dan za okoli tri mikrosekunde, so sporočili Nasini znanstveniki.

Svarila pred novimi cunamiji

Več tisoč prebivalcev obale na jugu Indije, predvsem v zvezni državi Tamil Nadu, je davi v paniki zapustilo območje, potem ko so lokalne oblasti posvarile pred novimi cunamiji.

Tudi šrilanška vojska je opozorila pred morebitnimi novimi plimnimi valovi. Vojska je prebivalce pozvala, naj se za vsak slučaj umaknejo na višje ležeča območja, opozorila pa je tudi, naj ne podležejo paniki. Med civilisti, ki se že umikajo s priobalnih območij v notranjost otoka, je kljub temu čutiti strah. Vladni meteorologi v Kolombu so sicer zavrnili možnost, da bi prišlo do ponovitve popotresnih valov, in ljudi pozvali, naj ne podležejo paniki. Opozorila so dobili tudi v zvezni državi Kerala, na otočju Andaman in Nicobar.

Epidemije "prežijo" v vodi

Humanitarna pomoč prihaja z vseh strani sveta (foto: Reuters)
Humanitarna pomoč prihaja z vseh strani sveta (foto: Reuters) FOTO: Reuters
Strokovnjaki opozarjajo, da največjo grožnjo predstavlja okužena voda in ne razpadajoča trupla, saj naj bi bila prav voda glavni rizični faktor za širjenje smrtonosnih bolezni kot so na primer kolera, malarija in denga vročica.

Zdravstvene organizacije se zdaj bojijo še izbruha epidemij, predvsem kolere in diareje. Brez pitne vode je namreč najmanj pet milijonov prebivalcev prizadetih območij.

Tudi vi lahko pomagate

Slovenska karitas zbira denar na tekočem računu 02140-0015556761, Namen: Cunami-Azija, Sklic: 121204. Kot poudarjajo na Slovenski karitas, so se vključili v akcijo humanitarne pomoči, ki jo organizira in koordinira Caritas Internationalis.

Rdeči križ Slovenije sredstva za pomoč žrtvam potresa zbira na transakcijskem računu NLB številka 02922 – 0019831742, sklic: 4014, s pripisom "Potres JV Azija".

Budisti z obraznimi maskami (foto: Reuters)
Budisti z obraznimi maskami (foto: Reuters) FOTO: Reuters
Prizadetim v Aziji bodo pomagali tudi angleški športniki. Nogometaši so zbrali 1,41 milijona evrov, na pomoč pa so priskočili tudi drugi športniki, ki so zbrali več kot 28 tisoč evrov.

RKS pa zbira sredstva tudi prek SMS sporočil, vendar le za Mobitelove uporabnike. Tako lahko pošljete na številko 1919 SMS sporočilo s ključno besedo CUNAMI. Darovani znesek enkratnega sporočila je 230 tolarjev.

Svetovna banka je žrtvam potresa in cunamijev namenila 250 milijonov dolarjev, Velika Britanija 96 milijonov, EU 44 mil., ZDA 35 mil., Kanada 33 mil., Japonska 30 mil., Avstralija 27 mil., Francija 20,4 mil., Danska 15,6 mil., Savdska Arabija pa 10 milijonov dolarjev. 24,3 milijona dolarjev pa so skupaj prispevale še Norveška, Tajvan, Finska, Kuvajt, Nizozemska, Združeni Arabski emirati, Irska in Singapur. Slovenija je žrtvam katastrofe v Aziji namenila 20 milijonov tolarjev. S tem je skupna pomoč, ki jo je mednarodna skupnost obljubila žrtvam, presegla polovico milijarde dolarjev, so sporočili predstavniki Združenih narodov.

Barnier: Po naravni katastrofi potrebna koalicija proti revščini

Francoski zunanji minister Michel Barnier, ki je po potresu in cunamijih obiskal Šrilanko in Tajsko, je v zvezi z naravno katastrofo, ki je prizadela Azijo, izjavil, da je "poleg humanitarne koalicije, ki jo je predlagal ameriški predsednik George Bush, potrebna še drugačna mednarodna koalicija, koalicija proti revščini in za razvoj". "Te katastrofe so še bolj katastrofalne za revne države, ki nimajo nič, kot sta Šrilanka ali Indonezija," je poudaril Barnier.

Število žrtev se še vedno povečuje (foto: Reuters)
Število žrtev se še vedno povečuje (foto: Reuters) FOTO: Reuters
Svetovni program ZN za prehrano je ocenil, da bo za nujno pomoč v hrani za dva milijona prizadetih prebivalcev potreboval 100 milijonov dolarjev.

Indonezijski vojaški helikopterji poskušajo pripeljati hrano in osnovne potrebščine v vasi na uničeni Sumatri, ki jo je potres najhuje prizadel. Pomoč prizadetim državam bo sicer prispevala tudi ena najrevnejših držav na svetu, Mozambik, ki naj bi za pomoč po nesreči namenil 100.000 dolarjev.

Francoski predsednik Jacques Chirac je zaprosil francosko vlado, naj podpre moratorij za odplačevanje dolga za prizadete države.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni