Tujina

'Most bi se lahko vsak trenutek zrušil'

London, 22. 11. 2009 19.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Veliki Britaniji odstranjujejo posledice poplav. Številna gospodinjstva še vedno nimajo električne energije, nekateri pa se nimajo kam vrniti, saj so njihovi domovi popolnoma uničeni.

Po ocenah zavarovalnic so poplave zgolj v Cumbrii povzročile za okoli sto milijonov funtov (112 milijonov evrov) škode. Med drugim je poškodovanih ali uničenih najmanj 1300 hiš.

V Veliki Britaniji danes odstranjujejo posledice poplav, ki so državo prizadele v minulih dneh, v Walesu pa po obilnem deževju od petka pogrešajo neko žensko. Kakih 60 ljudi se še ni vrnilo na svoje domove, številna gospodinjstva pa še vedno nimajo električne energije.

V pokrajini Cumbria na severovzhodu Anglije, ki so jo poplave najhuje prizadele, oblasti pregledujejo okoli 1800 mostov, za katere sumijo, da so bili poškodovani. Ob tem svarijo, da bi se najmanj en most v mestu Workington utegnil vsak čas zrušiti. V tem mestu sta se sicer zaradi poplav porušila že najmanj dva mostova. Zrušenje enega je zahtevalo tudi smrtno žrtev – v petek je umrl policist, ki se je peljal čez most, ko se je ta zrušil.

Velika Britanija takšnih poplav ne pomni

Po poplavi v Veliki Britaniji
Po poplavi v Veliki Britaniji FOTO: Reuters

V 24 urah je na območju Lake District padlo prek 310 milimetrov dežja, kar se po navedbah britanskih vremenoslovcev zgodi enkrat na 500 let.

Območje je v soboto obiskal premier Gordon Brown, ki je pristojne službe pohvalil za učinkovito odzivanje na katastrofo in obljubil milijon funtov dodatne pomoči delom države, ki jih je prizadela povodenj.

Najhujše poplave v zadnjih desetletjih so v soboto prizadele tudi Irsko. Kot je dejal minister za okolje John Gromley, gre za dogodek, ki se zgodi le vsakih 800 let, zato je velika sreča, da doslej ni bilo nobenih žrtev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
22. 11. 2009 21.59
Goske sredi Londona???
sloncek_rije
22. 11. 2009 21.41
Saj 4 goske so se že pogreznile, kot vidiš =)
Skittless
22. 11. 2009 21.33
TLE SE MI ZDI ČUDNO DA NE PIŠE "SLIKA JE SIMBOLIČNA" Glaun da so goske ostale cele.