Tujina

Trump Merklovi: Obema so prisluškovali, tako imava vsaj nekaj skupnega

Washington, 17. 03. 2017 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški predsednik Donald Trump je v Beli hiši sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel. Na skupni novinarski konferenci je dejal, da imata z nemško kanlerko ''vsaj nekaj skupnega''. Spomnil je, da niso prisluškovali le njemu, ampak tudi Merklovi.

Donald Trump in Angela Merkel
Donald Trump in Angela Merkel FOTO: AP

Ameriški predsednik Donald Trump je v Beli hiši sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel. Na srečanju sta med drugim govorila o zvezi Nato in o trgovinskih povezavah držav. Za nekaj smeha je Trump poskrbel z izjavo, da so obema prisluškovali. 

Trump je dejal, da je administracija Baracka Obame prisluškovala tako njemu kot nemški kanclerki. ''Tako imava vsaj eno skupno točko,'' je dejal na skupni novinarski konferenci. Trump je to izrekel, ko je odgovarjal na vprašanje nemškega novinarja o tej aferi, v katero je vpletel tudi britansko obveščevalno službo, na katero je pokazal s prstom. Britanski službi, ki je namigovanja, da so njihovi agenti prisluškovali ameriškemu predsedniku, označila za neumne, se Trump ni opravičil. 

Tako je prilil nekaj olja na ogenj o aferi, ki jo je sprožil z namigovanjem, da so mu med kampanjo prisluškovali v njegovi stolpnici v New Yorku, kar vsi po vrsti zanikajo in zahtevajo dokaze. 

Na drugi strani prisluškovanje Merklovi ni iz trte izvito. To je razkril Edward Snowden, ki je javnosti posredoval dokumente o prisluškovanju ameriške varnostne agencije NSA. Nemčijo je seveda afera močno razjezila, Obama pa se je takrat Merklovi opravičil. 

O trgovini

Po kratkih izjavah sta sicer dovolila le po dva ali tri vprašanja novinarjem ene in druge države, kar so ameriški novinarji izkoristili za notranjepolitična vprašanja o zdravstveni reformi in enotnosti republikanske stranke. O samem srečanju in bolj resnih vprašanjih pa so morali spraševati Nemci, ki jih je Trump po zanikanju, da je izolacionist, uvrstil med "lažne novice", kot to počne z ameriškimi novinarji, ko poročajo tako, kot mu ni všeč.

Nekateri ameriški mediji so srečanje označili kot pogovore med voditeljico svobodnega sveta in predsednikom ZDA, kar je kritika Trumpovih izjav med kampanjo tako glede vojaško-političnih zavezništev kot tudi na področju trgovinskih odnosov.

Nemška novinarka ga je vprašala o tem in Trump je zatrdil, da sploh ne verjame v izolacionistično politiko, ker je trgovec. Želi pa, da bo trgovina poštena, ker je tujina doslej zelo izkoriščala ZDA, kar se vidi v visokem dolgu in primanjkljaju v zunanji trgovini. Novinarki je odvrnil, da ne ve, kje je prebrala, da je izolacionist, ampak meni, da gre za še en primer lažnivih medijev.

Vprašanje se je med drugim nanašalo na Trumpove predvolilne izjave proti zvezi Nato, na njegovo podporo britanskemu izstopu iz EU, nasprotovanju sprejema beguncev v ZDA, priseljencev in nasprotovanju mednarodnim trgovinskim sporazumom.

Mednarodne sporazume kot je Nafta je opredelil kot katastrofo, sam pa si bo prizadeval za trgovinske dogovore, ki ne bodo zapirali tovarn v ZDA. Merklova je menila, da je potrebno sklepati takšne sporazume, kjer bosta obe strani čutili, da sta zmagali in izrazila upanje, da se bodo pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA obnovila.

Trump Merklovo večkrat kritiziral

Trump je Merklovo ob prihodu v Belo hišo sprejel v prisotnosti častne vojaške straže. Srečanje bi glede na prvotne načrte moralo potekati v torek, a so ga zaradi snežnega neurja v ZDA preložili na danes.

Trump je sicer za Merklovo v predvolilni kampanji in tudi po izvolitvi večkrat uporabil kritične besede. Jedro njegove kritike je bila predvsem njena begunska politika. A kot je poudarila Merklova, želi gledati v prihodnost. Glavni cilj današnjega srečanja naj bi bila tako izgradnja zaupanja in iskanje skupnih točk.

Njen obisk spremljajo velika pričakovanja. Ideja skupnega političnega Zahoda je namreč na preizkušnji, saj Trump zagovarja strogo politiko "najprej Amerike".

Nemčija se je namreč ponovno izrekla proti protekcionizmu, kar Trump zagovarja. ZDA se sicer še niso dokončno odločile, ali bodo odstopile od prostotrgovinskega sporazuma z EU (TTIP). Merklovo pa so v ponedeljek predstavniki nemške industrije ponovno pozvali, naj zagovarja ohranitev prostega trga.

Sicer pa je Merklova v preteklosti večkrat poudarila, da so ZDA za Nemčijo najpomembnejši partner. Tudi iz Bele hiše so v zadnjem času sporočili nekaj lepih besed o Nemčiji, čeprav je bil Trump med volilno kampanjo precej kritičen do Merklove, predvsem glede begunske politike in izdatkov za obrambo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maxx365
18. 03. 2017 11.19
pa še vedno nič od dokazov
kameltrajbar
18. 03. 2017 10.06
+2
..mogoče je na nori tv prebral o prisluškovanju...:)
korintos23
18. 03. 2017 08.42
+2
Trump je pa zelo razočaran s totim svojim vladanje, za kaj prime za drek prime, vsi mu nagajajo.
trumpet2018
18. 03. 2017 08.16
+2
včeraj je tudi žvižgać Cie Larry Johnson potrdil da je Cia prisluškovala Trumpu in da so nadzirali strežnik v trump towersu, tako da ne pišite da Trumpu niso prisluškovali. pa napaćno ste prevedli tiskovko včeraj, to je angleški novinar fantaziral o britanskem prisluškovanju, Trump ga je na kratko zavrnil, vi ste pa obrnili da je Trump to izjavil, Trump je povedal samo da mu je prisluškovala Cia. Tipično CNN zavajanje in spreobračanje resnice. youtuba : Censored CIA Whistleblower Who Backed Trump Speaks Out. zelo zanimiv intervju
krtofl
18. 03. 2017 08.28
+3
Elias47
18. 03. 2017 08.40
+7
Itak da so! Najbolj smešni in absurdni so bili naši mediji pred nekaj dnevi oz. tedni, ko so poročali, da je Trump brez dokazov, po krivici, po Twirterju obtožil Obamo, da mu je prisluškoval med predsedniško kampanjo, nekaj sekund za tem pa so poročali, da je Wikileaks razkril, da CIA prisluškuje in shranja vse podatke, kar se kdo pogovarja ali ima shranjeno na pametnih telefonih, Facebooku, gmailu, računalnikih, pametnih televizorjih in pametnih avtomobilih... kar le pove in potrdi, da je CIA tako in tako prisluškovala ne samo Trumpu, ampak tudi vsem drugim, ki imajo te stvari, in da se je to dogajalo že pod Obamovim predsednikovanjem, verjetno pa že tudi pod Bushevim... Očitno pri nas nima niti eden novinar več vsaj toliko pameti, da bi "znanstveno ugotovil", da je to, kar je razkril Wikileaks samo potrdilo to, kar je kakšen dan prej izjavil Trump, da se mu jeilegalno prisluškovalo! Kasneje pa je to potrdila tudi CIA sama; s tem ko je dala izjavo za javnost, da tisti, ki so to CIA-ino ilegalno početje objavili javnosti, da s tem ogrožajo ameriško "nacionalno varnost"; kar le potrjuje, da je to, kar je razkril Wikileaks in kar je razkril Trump, čisto res. Največja sramota pa je sedaj to, da se mediji ne zgražajo nad tem CIA-inim ilegalnim zločinskom početjem, ampak skušajo za nepavilno ravnanje ožigosati tiste, ki so to zločinsko CIA-ino početje razkrili. Kar le pomeni, da so bili ti podatki razkriti le z namenom, da lahko sedaj to zločinsko CIA-ino početje, pod lažnim opravičilom "v imenu nacionalne varnosti", legalizirajo. Vsi ti ukrepi, ki se sprejemajo v ZDA in EU, "v imenu nacionalne varnosti", je le tisto, kar je satan David Rockefeller izjavil že pred desetletji: "ustvarili bomo takšne okoliščine, da ne samo, da nam boste dovolili, da vas popolnoma zasužnjimo, ampak nas boste za to celo sami prosili!" V ta namen jim tudi služijo te ilegalne migracije, da destabilizirajo Evropo in ZDA, da ima establišment potem izgovor, da nas lahko potem uvaja ukrepe, s katerimi nam lahko jemljejo pravice in nas zasužnjujejo! To je načrt, v katerem sodeluje vsa Ameriška in EU vladajoča luciferjanska 666 Vatikanska, politična, bankirska in ostala "elitna" mafija! Edini voditelji sveta, edini pravi voditelji ljudi, ki se upirajo temu so Putin, Trump, Orban in Assad; zato se vsi ti tako demonizirajo preko imperjalne politke in njihovih skorumpiranih medijev; v resnici pa so ti štirje edini pravi voditelji svoji državljanov, vsi ostali so pa le veleizdajalci in petokolonaši!
trumpet2018
18. 03. 2017 08.46
+1
Elias47 ++++++++++ končno en inteligenten komentar po vsem tem praznem nabijanju petih trolov na tem forumu( Žrtve CNN-a z opranimi možgani)
korintos23
18. 03. 2017 08.52
+4
Orban? Bil na Madžarskem, raja mu strada.
CyberWorm90
18. 03. 2017 10.32
-1
slowenci pa masowno gradijo wikendicena morju odkar je cmerobaba na ablasti : ))) powprečn delawc si z 700 eu lohka kupi w zloweniji hišo nobel awto wikend na morju pa še za kako jahto mu ostane : )))
korintos23
18. 03. 2017 10.56
gremonadesno
18. 03. 2017 08.10
-4
Merklova je cist zalostna ker jo trump ni nc po tamali poslatal ,hahahahahha
kaslc 1
17. 03. 2017 22.40
-2
teta pa tump,hiii
Vrhovni
17. 03. 2017 21.58
+6
Merklco je ta obisk stal 12,5M, Trump pa zna denar pobirat in 750.000 emigrantov bo reklo pa pa Nemčija.
Neutrino
17. 03. 2017 21.50
-2
brez Nemčije bi USA bile USB. Že samo zlatih rezerv ima Nemčija več kot USA.
Mega100
17. 03. 2017 22.14
+15
Še nisi slišal za familijo Rothschild...oni so lastniki svetovne banke so...njim je cel svet dolžan denar, Amerika, Nemčija, Slovenija...čisto skoraj vse države na svetu... Pa kaj mislite a da sploh obstaja kakšna država da je ena drugi dolžna...ne obstaja skoraj nobena..skoraj vse države na svetu so izključno dolžne le samo Svetovni banke...folk sploh ne kopča sistema....ves denar ima Svetovna banka, in skoraj vse države na svetu so jim dolžniki...
mikica247
17. 03. 2017 22.25
+21
Si ze slisal za Gadafija...... njemu je bil dolzan cel svet pa poglej kako so ga potolkli ko je bilo treba vracat dolg.
olpop
17. 03. 2017 22.32
+4
Skoraj vse Nemške zaloge (40%) so hranjene v New Yorku (400t v Londonu) in baje Nemci v ZDA sploh nimajo vstopa da bi nardili pregled. Šele to leto so dobili prvih 200t nazaj za ostalo se pa sploh ne ve če je še v skladišču, dvomim da bodo kdaj sploh dobili vse zlato nazaj :) toliko o neki SILI :) btw. zadnja revizija Ameriških zalog je bila narejena v času predsedovanja Eisenhoverja nekje v 50ih letih, tako da nihče ne ve koliko dejansko imajo ZDA še zalog zlata
olpop
17. 03. 2017 22.40
+4
Rusija in Kitajska zadnja leta masovno kopičita fizične zaloge novega zlata. Zlati standard?
Netajkun
17. 03. 2017 22.47
+7
Kaj boš z denarjem in zlatimi rezervami , če udari nebodijetreba vojna ali kakšna katastrofa . Takrat nekaj veljajo naravni viri , strateške rezerve , gola moč in varnost lokacije . Izjemno pomembni dejavniki , upoštevajte . . in potem ocenjujte .
Kollerik
18. 03. 2017 08.05
aha, torej naj slo armada čim prej zasede kakšno geostrateško območje v svetu.... :))
Neutrino
17. 03. 2017 21.46
-7
samo da je on pozabil povedati da so njej prisluškovali isti njegovi patrioti kot njemu v imenu varnosti
vsakdanjik
17. 03. 2017 21.39
-11
Haha... Trumpu so prisluškovali... kdo že??? Še njegovi mu ne verjemajo, ta pa še vedno bluzi o tem, pa interpretira tako, da še sam sebi težko verjame... Zdaj intenzivno tuhta kakšne "dokaze" bi zrihtal.
gremonadesno
18. 03. 2017 08.07
+1
brabusednet
18. 03. 2017 08.25
-1
Vsakdanjik,si ti mogoče nekoč delal v udbi KPJ.
MrKritik77 .
17. 03. 2017 21.27
-14
Samo še eden v vrsti primerov, kako Trump ustrahuje priseljence. Poslal je sms Melaniji: "Danes grem bolj zgodaj iz pisarne. Počutim se pohotnega." :-))))))))))
sejvam
17. 03. 2017 21.25
+23
Mi je pa všeč Trumpova izjava Merklovi na konferenci "Imigracija je privilegij in ne pravica". Trump mogoče res proba delat v korist Amerike ampak je zelo egoističen, izkoriščevalen do Evrope, Putin je podoben primer, z razliko da ima skoraj vso oblast v roki sam, ampak je za enakopraven odnos z EU in dejansko on vodi državo ne pa FED in bankirji z Wall Streeta ter orožarske multikorporacije ki vodijo ZDA. Žal mi je Evrope ki je še vedno samo kolonija, poplava migrantov in s tem destabilizacija EU nam ne uide btw. primer1: EU na ukaz ZDA uvede sankcije proti Rusiji. med tem ko ZDA v tem času še povečajo blagovno menjavo z Rusijo. primer 2 ZDA na vsak način preprečujejo dostop cenejšega Ruskega plina do EU s pritiskom na EU med tem ponujajo svojega tekočinjenega LNG ki je veliko dražji (utekočinjenje, prevoz)
sejvam
17. 03. 2017 21.54
+27
Dejstvo EU je kolonija, Evro je konkurenca dolarju, šibek Euro močan Dolar, šibka Evropa močna Amerika. ..kot je že rekel nek Nemški general še pred WW1 "pakt med Nemčijo in Rusijo bi bil nočna mora za Anglosase, kar bi bilo potrebno na vsak način preprečit"
sejvam
17. 03. 2017 20.50
+21
Merklova v Evropi "železna lady" odločna, ukazovalna ampak ko pride v ZDA pa ponižna kot mali cucek. Jasno je da je EU še vedno Ameriška kolonija in to od Marshalovega plana naprej. Ja Trump je res predsednik ZDA "vodja" države ampak to še ne pomeni da je resnično tisti ki je tudi glavni v državi. Med tem se ve da je predsednik Rusije Putin res en in edini CAR, oseba ki bije medijske in prave bitke proti pravim lastnikom zahoda, bogatim posameznikom od Angleške kraljice do bankirjev Rothschildov, in ostalih katerih lutka na žalost je tudi predsednik Trump..ne reče se trudi ampak so mu povedali do kam sme in ne sme iti
Neutrino
17. 03. 2017 21.52
+0
Bistveno je kar se reče za kamerami in ne za show. Boš presenečen kaj je vse Rusija obljubila Nemčiji pred dnevi za umik sankcij... To je politika...
PIERREBRICE
17. 03. 2017 20.50
-12
Samo eno vprašanje: Po dveh mesecih vladanja je rdečelasec že upal kam odpotovati s svojega dvorišča? A ve mogoče kdo odgovor? LOL
dostojevski II
17. 03. 2017 21.00
-3
Ne. Ni potoval. Podobno kot ni oni njegov kolega iz S. Koreje.
SEJBOBOL
17. 03. 2017 21.02
+19
Sej drugi rinejo k njemu , mu ni potrebe it nikamor ...
komarec
17. 03. 2017 21.49
+8
Ta drugi je večji car, drugi bi prišli a jim pa ne da.
fljfo
17. 03. 2017 20.47
-15
Merklova je za analfabeta Trumpa profesor
vsakdanjik
17. 03. 2017 21.41
+11
Profesor laganja, sprenevedanja, obračanja besed, praznih obljub in še bi lahko naštevali....
MrKritik77 .
17. 03. 2017 20.47
-6
Ja, samo Angelci so res prisluškovali, Donald je pa vse skupaj samo sanjal. :-P
TRUMPP
17. 03. 2017 20.50
+18
Ti si še eden od, tistih, ki to ve,.....a bereš murgle press...
SEJBOBOL
17. 03. 2017 21.03
+3
Notrdamus mu je že tolk let nazaj povedu ....
Maxx365
17. 03. 2017 21.27
+3
najavljal je dokaze o prisluškovanju, do sedaj jih še ni bil sposoben predstavit, zato utemeljen dvom v resničnost
MrKritik77 .
17. 03. 2017 21.32
+0
@Maxx365 Trump in dokazi, kolega? Se boš še načakal. :-)
MrKritik77 .
17. 03. 2017 22.09
+2
@TRUMPP Ne pomaga, da imaš deset nickov, s katerimi daješ sebi pluse in drugim minuse. Še vedno si neuk in neumen. Samo potrjuješ mojo hipotezo, da so bolj butasti od Trumpa samo še njegovi podporniki.
Mega100
17. 03. 2017 22.21
-4
Kollerik
18. 03. 2017 08.06
-1
bravo marko.... de bilde in šentiljko (tokrat MEGA125) v službi večnih laži belih noskov.... :))
TRUMPP
17. 03. 2017 20.46
-3
Trump,...potem pa dolgo nobenega,.........a razumete to......? Saj boste,....počasi,....
AlternativeFacts
17. 03. 2017 20.50
+4
Ne ne razumemo, ker je Trump preveč zadaj, da bi ga slišali....daj nam pošlji telegram, pa ne pozabi na prevod.....
TRUMPP
17. 03. 2017 20.51
-6
Nič hudega, če ne razumeš.....nisi edini,....
AlternativeFacts
17. 03. 2017 20.54
+4
Ti tudi ne razumeš? Kaj potem druge sprašuješ, če razumejo?
Maxx365
17. 03. 2017 21.30
+1
Rožle2X
17. 03. 2017 20.46
+13
Edino Trump jo lahko ustavi ...
TRUMPP
17. 03. 2017 20.48
+5
Jo je že dal malo na hladno,...ji bo izstavil račun za Nato,.....bo Gela morala hitro nakraspat denar,......Ne vem , če bodo kebabarji lahko to pokrili,....
AlternativeFacts
17. 03. 2017 20.56
-3
Tovariš TRUMPP#, v mižeh bodo pokrili tisti račun. raje se vprašaj od kje bomo mi napraskali 700 milijonov, če že sedaj komaj napraskamo 300 milijonov....
Rožle2X
17. 03. 2017 20.45
+0
Cofar
17. 03. 2017 20.44
+4
v glavnem... vsi ga serjejo na naš račun :)