Tujina

'Mrtvi predsednik' na obisku

Ljubljana, 10. 06. 2008 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Slovenija je v svetu bolj znana po okvari v Nuklearni elektrarni Krško kot po obisku Busha ali predsedovanju EU.

Za medijsko pokrivanje dogodka na Brdu pri Kranju skrbi 422 akreditiranih novinarjev in fotoreporterjev. Poleg novinarskega središča so postavili še dodaten šotor, sicer pa so novinarji zaradi varnostnih zahtev tokrat prvič na Brdo lahko prispeli samo s posebnimi avtobusi iz Ljubljane ali z Brnika.

Brdo pri Kranju
Brdo pri Kranju FOTO: Dare Čekeliš

Novinarsko središče v kompleksu Brdo, ki je od kongresnega centra oddaljeno okoli 200 metrov, je opremljeno z okoli 200 delovnimi mesti z dostopom do interneta, 20 osebnimi računalniki, telefoni, telefaksi, tiskalniki in fotokopirnimi stroji. Na voljo je tudi posebno radijsko in televizijsko središče.

Drugačno kot običajno je bilo tudi kosilo za novinarje. Doslej so kosilo običajno postregli v bližnjem hotelu Kokra, kjer pa je prenočil ameriški predsednik Bush, zato so novinarjem tokrat postregli na trati med gradom Brdo in kongresnim središčem, in sicer po izbiri s telečjo obaro, kranjsko klobaso ali sirovimi štruklji. Gostitelji pa so med drugim točili tudi pivo.

Ameriški mediji o obisku Busha v Sloveniji

Ameriška radijska postaja WGBH, ki skupaj z BBC in Public Radio International objavlja mednarodne novice za okrog 300 radijskih postaj v ZDA, je v ponedeljek objavila mnenja štirih evropskih novinarjev o tokratnem obisku predsednika ZDA Georgea Busha v Evropi. Namestnica odgovornega urednika Slovenske tiskovne agencije (STA) Nadja Podobnik je za WGBH povedala, da se bo Bush v Sloveniji udeležil vrha EU-ZDA ter se sestal s predsednikom Danilom Türkom in premierjem Janezom Janšo, obravnavali pa bodo številna aktualna vprašanja, "med njimi Bližnji vzhod, Iran in podnebne spremembe". "Predsednik Bush ni eden najbolj popularnih ameriških predsednikov v Sloveniji in glede tega delimo občutek z drugimi Evropejci," pa je Podobnikova odgovorila na vprašanje o priljubljenosti ameriškega predsednika v Sloveniji.

George Bush po pristanku na letališču Jožeta Pučnika.
George Bush po pristanku na letališču Jožeta Pučnika. FOTO: Reuters

Svoje mnenje so podali tudi novinarji in uredniki nemškega tednika Die Zeit Josef Joffe, francoskega časopisa Le Monde Natalie Nougayrede ter britanskega Independenta Colin Brown. Joffe meni, da gre za poslovilni obisk ameriškega predsednika v Evropi, vendar je dodal, da se dogaja "hudičevo" več kot le to. Joffe meni, da bo nemška kanclerka Angela Merkel pozvala Busha k zavezam glede zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov in naj zapre taborišče za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi. Nougayredejeva je omenila, da Bush prihaja v Evropo, ko je v Italiji spet na oblasti Silvio Berlusconi, srečal pa se bo tudi s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in Merklovo, torej z voditelji, s katerimi ima skupne poglede na številna pomembna vprašanja. "Podoba Busheve administracije je v Evropi zelo zelo omadeževana. Zaradi mučenja, zaradi nagnjenosti k vojaškim rešitvam. Veliko pričakovanj in upanj je povezanih z nastopom nove ameriške administracije," je dejala. Namestnik političnega urednika pri Independentu Colin Brown pa je Busha imenoval kar za "mrtvega predsednika" in izrazil dvom, da se bo demonstracij proti njemu na stari celini tokrat udeležilo veliko ljudi.

Bush v ''majhni slikoviti državi''

Časopis Washington Post je danes objavil prispevek o obisku Busha v Sloveniji, "majhni slikoviti državi, ki uživa v statusu predsedujoče EU, in najuspešnejši državi, ki je nastala po nasilnem razpadu Jugoslavije konec 90. let". Washington Post piše, da Slovenija gosti vrh EU-ZDA, na katerem bodo govorili o iranskem jedrskem vprašanju in prepovedi uvoza ameriške perutnine, čeprav uradniki ne pričakujejo kakšnih novih trdnih dogovorov. Časopis omenja, da je bil Bush v Sloveniji že leta 2001, ko je dal znamenito izjavo, da je videl v dušo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ko sta se srečala na Brdu pri Kranju. Dve leti pred tem je na deset tisoč Slovencev stalo na dežju, da bi pozdravili tedanjega predsednika ZDA Billa Clintona.

Časnik še navaja, da je takšna mednarodna pozornost posledica dejstva, da je Slovenija postala trdnjava stabilnosti na sicer nemirnem Balkanu. Washington Post v članku tudi podaja informacijo, da je Slovenija prekrita z gozdovi in da je po vojni za osamosvojitev, v kateri je umrlo 70 ljudi, dosegla najvišji standard med svojimi srednjeevropskimi sosedami. "Nismo le zgodba o uspehu za nekdanjo Jugoslavijo, ampak tudi za vso Srednjo Evropo," je za časopis povedal slovenski veleposlanik v ZDA Samuel Žbogar. Washington Post med drugim še piše, da je Slovenija bolj homogena kot balkanske sosede na jugu, saj Slovenci, ki so zgodovinsko kristjani, predstavljajo več kot 80 odstotkov prebivalstva. Časopis navaja tudi, da se je Slovenija držala svojega jezika in kulture skozi okupacije in pretrese ter da je bila za razliko od balkanskih sosed del Habsburškega imperija in ima na splošno prozahodne poglede. "Slovenija je postala članica EU in zveze Nato leta 2004, vlada pa ji koalicija pod vodstvom premierja Janše, ki se bo srečal s predsednikom Bushem, kot tudi predsednik Türk."

Busha je v Sloveniji pričakal premier Janša.
Busha je v Sloveniji pričakal premier Janša. FOTO: POP TV

Na koncu članka pa Washington Post omenja incident v zvezi z Nuklearno elektrarno Krško (NEK). Navaja, da je Slovenija izliv hladilne tekočine uvodoma prijavila kot testno vajo, za kar so uradniki v Ljubljani krivili napako v obrazcu. "Čeprav je EU najprej izdala opozorilo, pa so jedrski uradniki povedali, da ni bilo uhajanja sevanja ali varnostne grožnje. Pokvarjen ventil je bil zamenjan," piše Washington Post.

Ameriški mediji se sicer v ponedeljek niso preveč posvečali verjetno zadnjemu obisku Busha v Evropi pred iztekom drugega mandata januarja 2009. Ameriške televizije so se ukvarjale s predsedniško kampanjo, tiskani mediji pa so o Bushevi turneji objavili nekaj novic tiskovnih agencij, predvsem ameriške agencije AP. Časopis USA Today je objavil novico tiskovne agencije AP, ki za torek napoveduje vrh EU-ZDA v Sloveniji in navaja besede slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki potrjujejo dejstvo, da ameriška in evropska politika glede določenih vprašanj, kot so Irak, podnebne spremembe in predvsem pogledi na ameriško zunanjo politiko, nista bili harmonični. "Kot v vseh razmerjih, imata tudi EU in ZDA različne poglede," je glede na poročanje AP dejal Rupel pred Bushevim prihodom.

Prispevek napoveduje tudi srečanje Busha s slovenskim predsednikom Türkom in premierjem Janšo ter kasneje s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Javierjem Solano v gradu, ki ga je za oddih uporabljal pokojni jugoslovanski vodja Josip Broz Tito. Prispevek še navaja, da so Evropejci, tako kot Američani, Busha naveličani. "Mislim, da je sedaj pomembneje videti, ali bo njegov naslednik kaj spremenil. Bush, upam, ne more storiti več kaj slabega," je za AP dejala 42-letna Slovenka Sonja Virant. "Moje mnenje o njem? Negativno," pa je povedala 19-letna študentka Tina Sremec. AP prav tako navaja, da tokrat ni videti veliko ameriških zastav v pozdrav Bushu. "Ničesar ne čutim do njega. O njem sploh ne razmišljam," je na primer za AP povedal 29-letni Andrej Sit.

Beta o varnosti in kuharjih

Laura Bush je v Ljubljani kupila kozarce Steklarne Rogaška.
Laura Bush je v Ljubljani kupila kozarce Steklarne Rogaška. FOTO: Kanal A

Avstrijska tiskovna agencija APA je pisala tudi o predhodnem prihodu soproge ameriškega predsednika Laure Bush v Slovenijo. Na Brniku je pristala v nedeljo zvečer, prišla pa je iz Afganistana. Bush je prispel v ponedeljek zvečer, udeležil pa se bo vrha ZDA-EU, je še poročala APA.

O Bushevem obisku so poročale tudi AFP, Makfax, Beta, Mina, Tanjug. Beta je pisala o prihodu Busha v Slovenijo in izpostavila, da bodo v Sloveniji dva dni veljali najstrožji varnostni ukrepi, za katere bo skrbelo več tisoč ameriških in slovenskih pripadnikov varnostnih služb in vojske. V ločeni vesti je Beta poročala še, da bo v času obiska za predsednikove obede skrbelo 35 kuharjev. Tudi Hina je pisala o predhodnem prihodu Laure Bush v Slovenijo, pri čemer so izpostavili njen ponedeljkov sprehod po Ljubljani in nakupovanje. Busheva je kupila 12 kristalnih kozarcev steklarne Rogaška, sta poročali tako Hina kot Beta. Tanjug meni, da bi morali na torkovem vrhu EU-ZDA na Brdu pri Kranju na Busha nasloviti apel glede bližnjevzhodnega procesa oziroma obljube, da bo konec letošnjega leta oblikovana palestinska država. O tem sta pisali tudi AFP in Beta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slosve
11. 06. 2008 09.52
ja treba razumeti ljudje ... normalno da je mrtev v politnicnem svetu
Klemen_m
11. 06. 2008 08.56
24ur Kaj a to ste napovedal de ga boste koknli??
KrasMan
11. 06. 2008 08.23
Kaj boste že nehali dajat take naslove....To presega že vse meje!!!!
Normalno da je v svetu bolj znana okvara nuklearke kot pa prihod Busha,če ga nobeden ne trpi in se sploh ne zmeni zanj tukaj se bo pa pisalo še mesec dni. Svinja samo stroškov hodi delat sem in predvsem zaradi istospolnega partnerja Janše.
KLAUDI1
10. 06. 2008 20.01
k ga usai ne bi blo ueč... zard nega ustavl promet. ma h. :S
vezava
10. 06. 2008 16.11
OH, TALE BUŠ... ĐORĐA IN LAURE NI VEČ, ODŠLA STA DRUGAM...
zam
10. 06. 2008 15.55
se bo prisel, se.., ce so ga pa tako bogato obdarovali...
Sadjar
10. 06. 2008 15.51
Ni Buško mrtev ni, ko je mrtev 24ur.com takrat pišejo takšne naslove
Zakon1
10. 06. 2008 15.50
In Pučnik bo odšel z njim ... Juhej!
Nedeljko Lazic
10. 06. 2008 15.01
Upam da ga ne bo nikoli vec!
luka.6000000@gmail.com
10. 06. 2008 14.48
upam da se bo zadavu...
martin-martin
10. 06. 2008 14.35
steklarna rogaška! to smo pa mi slatna!!!
051852963
10. 06. 2008 14.02
jeb* vam bus ...dej objavte se ob kerih cajtih hod na skret
Blazribic
10. 06. 2008 13.07
mitt sej veš da pediatrična klinika ni tolk pomembna kot pa obisk buša. je potrebno prvo drugim v r.... zlest da lahka pol šele za svoje otroke in sodržavljane poskrbijo. vlada bi se morala resno zamislit kaj je ustvarila oz kaj dela.
Blazribic
10. 06. 2008 13.05
sploh ne vem zakaj delajo tak poseben halo zarad obiska navadnega državljana amerike. kaj je on kej posebnega od ostalih? no razen tega da je odgovren za številne vojne podražitve, mrtve ljudi ... zato ga pa tako varujejo. u... pa skrit pa s krampom v glavi zakopat. ko gre pa navaden slovenski državljan na brnik ga pa preglejujejo ko najhujšega kriminalca. tolk da še ni potrebno gat dol slečt. resno 20 minut te preglejujejo kot da si ne vem koga ubil al pa kej zagrešil. sramota!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sploh pa da se slovenija hvali ker pride nek bušek v Slovenijo. sramota!!!!!!!!!!
mitt
10. 06. 2008 12.54
rajš se mal bolj posvetite PEDIATRIČNI KLINIKI!!! Barabe!!!
mitt
10. 06. 2008 12.53
rajš se mal bolj posvetite PEDIATRIČNI KLINIKI!!!!!Barabe!
_balast_
10. 06. 2008 12.17
V temo časopisu je pisal to, v drugmo tist....kaj pa če bi kaj sami napisal, ne pa sam neki prevajal??? To bi blo pa pretežko, a ne?? Sej se mi zdi da tele novice prevajalci delajo pr vs, ne pa novinarji..lol
tanca6
10. 06. 2008 11.39
Mislim sploh se ne zavedajo kejk dnarja zmečejo vstran zaradi totega busha, k da je ne vem kaj .naj rajši dajo gnar tistim ubogim k nimajo nič za jest ne pa za njega.
Beno Messner
10. 06. 2008 11.27
NO COMENT,BUSH IDI TJA OD KODER SI PRIŠO,SLOVENIJA JE PRELEPA DA BI UŽIVAL V NJENIH LEPOTAH!