Tujina

'Mrzlo je, potrebujemo pomoč. Oblasti bi morale pohiteti'

Teheran, 14. 11. 2017 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prebivalci območja ob iransko-iraški meji, ki ga je prizadel uničujoč potres, so že drugo noč preživeli na prostem pri zelo nizkih temperaturah. Potrebujejo pomoč v obliki vode, hrane in zdravil, pa tudi šotorov, poudarjajo. V potresu, ki velja za najmočnejšega letos, je umrlo najmanj 450 ljudi, ranjenih je več kot 7100.

Na tisoče Irancev je že drugo noč preživelo na prostem pri izjemno nizkih temperaturah, potem ko je uničujoči potres, v katerem je umrlo več 450 ljudi, najmanj 7100 je ranjenih, v nedeljo razdejal zahod države. Z iraške strani meje, ki je redkeje poseljena, pa poročajo o devetih smrtnih žrtvah in več sto poškodovanih.

Vlada se trudi, da bi v odročne gorske predele prizadete province Karabah, kjer je porušenih na stotine domov, čimprej dostavila zaloge hrane, vode in zdravil.

Iran je za danes razglasil dan žalovanja, poroča BBC, prizadeto regijo na iraško-iranski meji Karmanšah je obiskal tudi iranski predsednik Hasan Rohani in prebivalcem obljubil, da jim bo država hitro priskočila na pomoč. Posebej se bodo osredotočili na obnovo stanovanjskih poslopij, je napovedal dva dneva po potresu, v katerem je v Iranu umrlo več kot 400 ljudi.

"Rad bi zagotovil vsem tistim, ki trpijo, da je vlada začela delati z vso svojo močjo in si prizadeva kar najhitreje rešiti probleme," je dejal ob prihodu na letališče v mestu Kermanšah, prestolnici istoimenske pokrajine.

Vlada v Teheranu bo po njegovih besedah storila vse, da bi lahko prizadete kraje čim prej obnovili. "V središču naših prizadevanj so stanovanjski kompleksi, pri tem moramo ljudem pri obnovi še posebej stati ob strani," je dejal Rohani, ki si je želel sliko o razmerah ustvariti na licu mesta.

Vse pristojne vladne organe, vojsko in nevladne človekoljubne organizacije je pozval, da priskočijo na pomoč posebni stanovanjski ustanovi, ki jo je ustanovil imam Homeini, utemeljitelj islamske republike. Njen osnovni namen je zagotavljanje stanovanj najrevnejšim.

Potres je območje med iraško-iransko mejo povsem razdejal.
Potres je območje med iraško-iransko mejo povsem razdejal. FOTO: AP

Na tisoče ljudi zmrzuje na prostem

Iranska državna televizija je poročala, da je na tisoče preživelih že drugo noč preživelo na prostem v zasilnih šotorih pri izjemno nizkih temperaturah, spustile so se blizu ledišča. Zaradi pogostih popotresnih sunkov so ljudje prestrašeni, bojijo se vrniti v svoje hiše. 

"Mrzlo je, potrebujemo pomoč. Vse nam bo prav prišlo. Oblasti bi morale pohiteti in čim prej pripeljati zaloge," je dejala mlada ženska v Sarpol-e-Zahabu, ki je čez noč postala brezdomka. 

42-letni Ali Gulan je za BBC povedal, da ljudje kurijo gajbice: "Živimo v šotoru, primanjkuje nam vode in hrane. Otroci jokajo, mrzlo je. Tiščijo se k staršem, da bi se vsaj malce pogreli." Gulan je bil prepričan, da bo pomoč hitro prispela, a je še vedno ni. Namesto tega morajo ljudje po vodo na drugo stran mesta.

Ena od mednarodnih človekoljubnih organizacij je sporočila, da je prizadetih okrog 70.000 ljudi, na to so se že odzvali Združeni narodi in ponudili pomoč, če bo Iran zaprosil zanjo. 

Oblasti so iskanje preživelih včeraj sicer zaključile, potem ko jim je v Sarpol-e-Zahabu izpod ruševin uspelo rešiti žensko in njenega dojenčka. 

Maj Gen Mohammad Ali Jafari, vodja Islamske revolucionarne varnostne organizacije, je povedal, da ljudje potrebujejo predvsem vodo, hrano in zasilne šotore. "Na novo zgrajene stavbe so preživele potres, stare pa so povsem porušene," je povedal med obiskom prizadetega območja.

Predstavniki iranskega Rdečega polmeseca, ki imajo na terenu približno 30 ekip, so sporočili, da na prizadetih območjih kronično primanjkuje vode in elektrike in da dostavo zalog ovirajo še blokirane ceste. Na pomoč je sicer prišel tudi iranski vojaški helikopter. 

Iranske oblasti so potrdile, da je potres uničil več kot 30.000 hiš, najmanj dve vasi sta povsem zravnani z zemljo. Precej poškodovana je tudi največja mestna bolnišnica, v kateri se je osebju kljub temu trudilo pomagati čim večjemu številu ranjenih ljudi.

Potres z magnitudo 7,3 - najmočnejši letošnji potres sploh - je udaril ob 21.18 po lokalnem času (ob 18.18 po srednjeevropskem) kakšnih 30 kilometrov južno od Darbandikhana blizu severno-vzhodne meje med Iranom in Irakom. Tresenje tal so čutili med drugim v Turčiji, Izraelu in Kuvajtu. Glavnemu sunku je do zdaj sledilo že blizu 200 popotresnih sunkov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
14. 11. 2017 10.35
+3
Nlb naj prosijo za pomoc.
Dule Med
14. 11. 2017 09.37
+3
To je samo priprava na električni mrk .
Dule Med
14. 11. 2017 09.48
+1
Zanimivo še bo na tem Svetu pripravite se .
macro
14. 11. 2017 09.30
+3
Vam je pomagala že NLB.