Tujina

Murdoch se je javno opravičil

New York, 16. 07. 2011 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstralsko-ameriški medijski mogotec je v britanskem tisku objavil opravičilo zaradi spornega vdiranja novinarjev v telefone. "Žal nam je zaradi resnih kršitev, ki so nastale," pravi in dodaja, da "globoko obžalujejo bolečine, ki so jih utrpeli prizadeti posamezniki".

Les Hinton
Les Hinton FOTO: Reuters
Murdoch je danes v britanskem tisku objavil opravičilo zaradi spornega vdiranja novinarjev v telefone. "Žal nam je zaradi resnih kršitev, ki so nastale," piše v celostranskem oglasu, ki ga je v več britanskih časnikih objavila Murdochova britanska založniška hiša News International. "Globoko obžalujemo bolečine, ki so jih utrpeli prizadeti posamezniki. Žal nam je, da nismo ukrepali hitreje, da bi zadeve uredili," še pravi oglas. V prihodnjih dveh dneh naj bi objavili še prispevek o ukrepih, ki jih bodo sprejeli, da bi zadevo preiskali in preprečili, da bi se kaj takšnega še ponovilo.

Dolgoletni sodelavec avstralsko-ameriškega medijskega mogotca Ruperta Murdocha Les Hinton je v petek odstopil s položaja glavnega izvršnega direktorja medijske družbe Dow Jones s sedežem v New Yorku. Hinton je vodil britansko založniško hišo News International v času, ko so novinarji britanskih časnikov vdirali v telefone in elektronska sporočila.

67-letni Hinton je v sporočilu za javnost poudaril, da ni bil seznanjen z neprimernimi dejanji podrejenih v času, ko je vodil News International in je zadnje dni iz New Yorka z žalostjo opazoval razvoj zgodbe okrog časopisa News of the World, ki so ga konec prejšnjega tedna ukinili.

Videl je poročila o dejanskih in domnevnih zlorabah, ko je bil odgovoren za podjetje, zato se mu zdi v teh okoliščinah odstop ustrezen korak. Les Hinton je sicer obenem tudi izdajatelj časopisa Wall Street Journal, ki spada pod družbo Dow Jones. Murdoch je njegov odstop sprejel, čeprav ga obžaluje.

80-letni Murdoch se je v petek v Londonu srečal z družino Milly Dowler, ki so ji leta 2002, ko je bila pogrešana, novinarji News of the World vdrli v telefon in izbrisali sporočila, ko je bil predal poln v upanju, da bodo lahko izvedeli kaj novega. Njeni starši so zato dobili upanje, da je morda še živa, vendar pa so malce kasneje našli njeno truplo. Starši so o vdiranju v telefon izvedeli šele pred kratkim, ko je o tem poročal časopis Guardian.

Murdoch
Murdoch FOTO: Reuters
Zaradi povezav z News International in srečanj z Murdochom ima težave britanski premier David Cameron. Zunanji minister William Hague pa pravi, da mu zaradi tega ni nerodno. Dodaja pa, da je nekaj resno narobe v državi in to je treba popraviti. Kot je še dejal, se premier tega zaveda in se je po njegovem mnenju tudi primerno odzval.

Murdoch naj bi se družini večkrat opravičil in družinski odvetnik Mark Lewis je dejal, da je bilo opravičilo iskreno. Zatrdil je, da niso govorili o morebitni finančni odškodnini družini. Murdoch bo za opravičilo odštel tudi zajetno vsoto denarja za oglas v današnjih izdajah vseh glavnih britanskih časnikov, v katerem obžaluje dejanja svojih zaposlenih.

Informacije o ravnanju novinarjev časnika News of the World so razjezile britansko javnost in sprožile preiskave, tudi v ZDA. Murdocha so stale političnega vpliva in ugleda, pa tudi denarja, saj delnice njegovega koncerna News Corporation izgubljajo na vrednosti. Propadla je tudi njegova namera o prevzemu največje britanske plačljive satelitske televizije BSkyB.

Les Hinton je odstopil le nekaj ur zatem, ko je s položaja glavne izvršne direktorice New International, to je štirih Murdochovih časopisov v Veliki Britaniji, odstopila 43-letna Rebekah Brooks, ki je bila odgovorna urednica News of the World v času vdora v telefon Dowlerjeve. Murdoch jo je uvodoma branil, nato pa spremenil mnenje in pozdravil odstop.

Murdochova hčerka Elisabeth je bila, po poročanju časopisa Daily Telegraph, malce bolj neposredna in je prijateljem povedala, da je Brooksova "zaj....a časnik". Brooksovo je nasledil Tom Mockridge, dosedanji generalni direktor televizije Sky Italia.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
16. 07. 2011 18.25
A torej Thaler tudi pričakuje opravičilo?