Tujina

Muslimani v Franciji ne želijo pokopati terorista, ki je ubil duhovnika, prav tako so se udeležili katoliških maš

Saint-Etienne-du-Rouvray, 31. 07. 2016 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H./S.S./STA
Komentarji
0

Lokalna islamska skupnost se je distancirala od 19-letnika, ki je prerezal vrat 86-letnemu duhovniku. Francoski muslimani pravijo, da morilca ne bodo pokopali, saj da je s svojim dejanjem izstopil iz vere. "Islama ne bomo omadeževali s to osebo," je poudaril lokalni imam.

Številni muslimani v kraju so se poklonili v spomin na ubitega duhovnika. Ta je z lokalno islamsko skupnostjo gojil dobre odnose.
Številni muslimani v kraju so se poklonili v spomin na ubitega duhovnika. Ta je z lokalno islamsko skupnostjo gojil dobre odnose. FOTO: AP

Muslimanska skupnost v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray je ogorčena zaradi zadnjega terorističnega dejanja, ki ga je med drugim zagrešil njihov sokrajan Adel Kermiche. 19-letnik je skupaj z Abdelom Malikom Petitjeanom v cerkvi zadrževal talce, ki so bili na jutranji maši, ter prerezal vrat 86-letnemu duhovniku Jacquesu Hamelu. Tamkajšnji muslimani so odločni, da ga ne bodo pokopali.

19-letnika sta v torek ubila 86-letnega duhovnika.
19-letnika sta v torek ubila 86-letnega duhovnika. FOTO: AP

Napadalca, ki sta prisegla zvestobo teroristični skupini, samooklicani Islamski državi (IS), so ubili policisti. Verski predstavniki iz Saint-Etienne-du-Rouvary so zavrnili prošnjo, da poskrbijo za pokop trupla domačina Kermicha, saj ne želijo nikakršnih povezav s teroristi. Mohammed Karabila, predsednik lokalne muslimanske kulturne zveze in imam v tamkajšnji mošeji, je za francoski Le Parisien dejal, da islama ne želijo omadeževati s to osebo. "Ne bomo sodelovali pri pripravi trupla za pogreb," je dejal. Odločitev podpirajo tudi ostali muslimani v mestu. 25-letni domačin Khalid El Amrani je dejal: "To, kar je naredil ta mladi moški, je velik greh. S tem se je izločil iz naše skupnosti."

Skrb za pokop trupla bodo tako prevzele mestne oblasti, ki se bodo še odločile, ali bodo truplo pokopale v mestu ali kje drugje.

Francoske oblasti so po zadnjem napadu v Normandiji znova naletele na številne kritike, saj da ne uspejo preprečiti terorističnih napadov. Obveščevalne službe naj bi imele informacijo, da je Petitjean pripravljal napad, pojavil naj bi se tudi na posnetkih, na katerih je izrazil pripadnost IS. Prav tako je bil tudi na terorističnem seznamu, saj je junija nameraval odpotovati v Sirijo, vednar so ga pri tem ustavile turške oblasti.

Tudi Kermicha so varnostne službe imele pod drobnogledom, nosil pa je celo elektronsko napravo za nadzor, saj je bil na pogojnem izpustu, medtem ko je čakal na odločitev sodišča, ki mu je sodilo zaradi sodelovanja v teroristični organizaciji.

Muslimani pri katoliških mašah 

Številni muslimani v Franciji in Italiji so se danes v znak solidarnosti s katoliki udeležili nedeljskih maš v cerkvah. Po smrti duhovnika, ki sta ga minuli teden na severu Francije umorila islamska skrajneža, je francoska islamska skupnost muslimanske vernike pozvala k duhovnemu bratstvu, pridružili pa so se jim tudi v Italiji.

V pariški katedrali Notre Dame se je današnje maše udeležilo tudi okoli 2000 muslimanov. Vodja islamske skupnosti v Franciji Dalil Boubakeur je po maši poudaril, da obe verski skupnosti še nikoli nista bili tako močno povezani. "Razmere so resne. Čas je, da spremenimo svoja ravnanja, da se ne delimo. Postati moramo država enakosti in bratstva," je poudaril Boubakeur.

Skupina muslimanov pod vodstvom glavnega imama Otamana Aissaouija se je udeležila tudi maše v Nici, kjer je 14. julija ob francoskem državnem prazniku v Tuniziji rojeni Mohamed Lahouaiej-Bouhlel s tovornjakom ubil 84 ter poškodoval 435 ljudi, med njimi tudi mnoge muslimane. "Biti združeni je naš odgovor na tako dejanje groze in barbarstva," je besede imama Aissaouija povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Med mašo v Rouenu je tamkajšnji nadškof Dominique Lebrun stopil med vernike in pozdravil tri muslimanske duhovne voditelje, ki so se udeležili maše, ter tri nune, ki so bile prisotne pri maši v rouenski cerkvi, ko sta terorista 26. julija ubila duhovnika.

Pozivu francoske muslimanske skupnosti k izrazu solidarnosti s katoliško skupnostjo so se pridružili tudi muslimani v Italiji. 

Imam kraja Vobarno na območju Brescie Ahmed El Balazi se je distanciral od teroristov in jih označil za "kriminalce in zgube". "Ni me strah. Mojega mnenja so tudi drugi imami, s katerimi sem v stiku. Ti ljudje preveč mažejo našo vero. Vedenje, da mnogi danes muslimane enačijo s teroristi, je boleče. To ni res!" je poudaril El Balazi.

V Rimu so se maše v cerkvi Santa Maria in Trastevere udeležili trije imami. ''Vse vere so vere miru, bratstva in enakosti," so poudarili imami med mašo. Med drugim so dejali, da "za soočenje s terorizmom potrebujemo korajžo. Verniki ste pripravljeni sodelovati z nami, da preprečimo to prekletstvo".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni