Tujina

Na beograjskem letališču poostren nadzor nad potniki

London, 12. 10. 2014 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Da se bolezen nezadržno širi tudi na evropska tla, se očitno zavedajo tudi oblasti v Srbiji, saj so na letališču v Beogradu uvedle poseben nadzor za potnike, ki prihajajo iz delov Afrike, kjer pustoši ebola. Britanci pa so vadili, kako bi ravnali ob izbruhu ebole.

Po zgledu New Yorka in Londona so tudi na letališču v Beogradu v soboto popoldne uvedli poostren nadzor nad potniki, ki prihajajo iz držav, ki jih je epidemija ebole najbolj prizadela. Med drugim jim preventivno izmerijo telesno temperaturo, enega od hotelov v bližini letališča pa so pripravili za nujne ukrepe karantene, če bodo ti potrebni.

Za podobne ukrepe so se v soboto odločili na newyorškem letališču JFK, v teh dneh pa bodo sledila še štiri velika letališča v ZDA ter londonski letališči Heathrow in Gatwick.

Britanci vadijo

Sicer pa so Britanci tudi vadili, kako bi se odzvali na morebitni izbruh ebole. V osemurni vaji, ki je potekala po vsem Otoku, so uporabili igralce, ki so se pretvarjali, da imajo ebolo, zdravstveni delavci pa so jih skušali v različnih scenarijih čim bolje oskrbeti. Tej izredni situaciji je sledila še simulacija sestanka posebnega vladnega odbora Cobra pod vodstvom ministra za zdravje Jeremyja Hunta.

Preverjanje potnikov na letališču
Preverjanje potnikov na letališču FOTO: Reuters

V eni različici se je na primer oseba s simptomi ebole zrušila v nakupovalnem središču v Newcastlu in so jo hitro prepeljali v bližnjo bolnišnico v karanteno. Potem ko so s testi potrdili smrtonosni virus, so jo preselili v bolnišnico v Londonu. V nekem drugem primeru se je v Londonu zgrudil moški, ki se je nedavno vrnil iz zahodne Afrike, epicentra epidemije ebole.

"To je bila izredno koristna vaja in sedaj sem dvojno prepričan, da smo za primer, da v Veliki Britaniji dobimo primer ebole, pripravili dobre načrte," je zatrdil minister. Da je šlo za "vajo bistvenega pomena" in "zelo realističen preizkus" pripravljenosti celotnega sistema na ebolo, se je strinjala tudi svetovalka vlade za področje zdravstva Sally Davies.

Ebola je v Afriki letos terjala že več kot 4000 življenj. V Veliki Britaniji so doslej sprejeli na zdravljenje le enega bolnika – zdravstvenega delavca Williama Pooleyja, ki se je s hemoragično mrzlico okužil v Sierri Leone in je nato septembra povsem ozdravel. A pristojni v Londonu ocenjujejo, da je prenos okužbe tudi na britanska tla le še vprašanje časa.

'Virus bi lahko spravili pod nadzor v treh mesecih'

Čeprav se ebola trenutno širi izredno hitro, je posebni odposlanec ZN za ebolo David Nabarro v danes objavljenem pogovoru za britanski BBC izrazil upanje, da bi lahko smrtonosni virus spravili pod nadzor v treh mesecih. To je po njegovem realen cilj. Dosegli naj bi ga predvsem po zaslugi krepitve zavedanja med ljudmi na prizadetih območjih. Domačini v zahodni Afriki namreč sprva sploh niso razumeli bolezni in tega, da je nalezljiva, sedaj pa so že veliko bolje obveščeni, je pojasnil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TucoRamirez
13. 10. 2014 09.48
Kuga pa nasi delajo? A sam filozofirajo?
zemljemerec
13. 10. 2014 08.31
in kakšno zvezo imajo preleti migov z ebolo ?
Ramzess
13. 10. 2014 10.23
AlternativeFacts
12. 10. 2014 14.02
+2
Ne da se nezadržno širi, ampak je to samo preventiva, mi pametni pa v stilu AB in ostalih zimzelenih politikantov nakladamo po TV-jih in se delamo pametne, ko bo, če bo, bodo pa ti isti gobezdači prvi, ki bodo sebi zahtevali priviligiran tretma..to pa je Slovenija, svetlobna leta oddaljena od razuma...
Ramzess
12. 10. 2014 13.57
-1
Čemu vaje, če so v filmih že vse naštudirali, res da se ni vedno vse dobro izšlo.
Ramzess
12. 10. 2014 13.56
-1
Simuliran sestanek, malo verjetno, ...
Domen Dolenc 1
12. 10. 2014 12.32
+15
Zakaj je sploh dovoljeno neomejeno gibanje, ce je pa to tako nevarno?
kmg
12. 10. 2014 12.03
+0
David Nabarro, ki mu že na obrazu odseva sama zloba:))
s1oux
12. 10. 2014 11.54
+21
že davno bi morali zapret meje...