Tujina

FOTO in VIDEO: V racijah v Bruslju našli še eno bombo, policija išče tretjega domnevnega terorista

Bruselj, 22. 03. 2016 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 22 min
Avtor
J.S./M.M./B.G./STA
Komentarji
2646

V eksplozijah na bruseljskem letališču naj bi umrlo 14 ljudi, več kot 92 pa je ranjenih. Pozneje je eksplozija odjeknila tudi na postaji podzemne železnice Maalbeek. Umrlo je vsaj 20 ljudi, ranjenih pa je več kot 130 oseb. Odgovornost za napade je prevzela IS. V racijah je policija odkrila še eno bombo, objavili pa so fotografijo domnevnega tretjega napadalca.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Krvavi napadi pretresli Bruselj
    03:10
    Iz 24UR: Krvavi napadi pretresli Bruselj
  • Iz SVETA: Napad v Bruslju
    02:41
    Iz SVETA: Napad v Bruslju
  • Iz SVETA: Andrej Šter z MZZ o napadih v Bruslju
    01:12
    Iz SVETA: Andrej Šter z MZZ o napadih v Bruslju
  • Iz SVETA: Časovnica napadov
    01:19
    Iz SVETA: Časovnica napadov
  • Iz SVETA: V Bruslju ogromno Slovencev
    03:47
    Iz SVETA: V Bruslju ogromno Slovencev
  • Iz SVETA: Koliko Slovencev se je obrnilo na MZZ?
    01:30
    Iz SVETA: Koliko Slovencev se je obrnilo na MZZ?
  • Iz SVETA: Kako se lahko Slovenci iz Bruslja vrnejo domov?
    04:20
    Iz SVETA: Kako se lahko Slovenci iz Bruslja vrnejo domov?
  • Iz 24UR: Pogovor z ranjenim slovenskim državljanom
    02:01
    Iz 24UR: Pogovor z ranjenim slovenskim državljanom
  • Iz 24UR: Povračilni ukrep teroristov
    01:55
    Iz 24UR: Povračilni ukrep teroristov
  • Iz 24UR: Izredne razmere v Belgiji
    02:14
    Iz 24UR: Izredne razmere v Belgiji
  • Iz 24UR: Jure Tepina o varnostnih ukrepih
    01:54
    Iz 24UR: Jure Tepina o varnostnih ukrepih
  • Iz 24UR: Življenje v Bruslju se je ustavilo
    02:36
    Iz 24UR: Življenje v Bruslju se je ustavilo
  • Iz 24UR: Slovenija poostrila varnostne ukrepe
    02:43
    Iz 24UR: Slovenija poostrila varnostne ukrepe
  • Iz 24UR ZVEČER: Je policija že ujela osumljence?
    01:24
    Iz 24UR ZVEČER: Je policija že ujela osumljence?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako je lahko do tega prišlo?
    02:21
    Iz 24UR ZVEČER: Kako je lahko do tega prišlo?
  • Iz 24UR ZVEČER: Erjavec o navodilih za zaposlene v Bruslju
    03:15
    Iz 24UR ZVEČER: Erjavec o navodilih za zaposlene v Bruslju
  • Iz 24UR ZVEČER: Tanja Fajon o ukrepanju Bruslja
    02:32
    Iz 24UR ZVEČER: Tanja Fajon o ukrepanju Bruslja
  • Iz 24UR ZVEČER: Je možnost napada v Sloveniji večja?
    08:46
    Iz 24UR ZVEČER: Je možnost napada v Sloveniji večja?
  • Iz 24UR ZVEČER: Prišlo bo do novih napadov
    02:26
    Iz 24UR ZVEČER: Prišlo bo do novih napadov
  • Iz 24UR ZVEČER: 'Bilo je težko in neprijetno'
    02:00
    Iz 24UR ZVEČER: 'Bilo je težko in neprijetno'
  • Iz 24UR ZVEČER: Fank o ukrepih
    01:50
    Iz 24UR ZVEČER: Fank o ukrepih
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako smo na takšne scenarije pripravljeni Slovenci?
    02:03
    Iz 24UR ZVEČER: Kako smo na takšne scenarije pripravljeni Slovenci?
  • Iz 24UR ZVEČER: Vsako leto vsaj dve večji vaji
    01:32
    Iz 24UR ZVEČER: Vsako leto vsaj dve večji vaji
  • Iz 24UR ZVEČER: So naše službe sposobne zaznati takšne načrte?
    03:47
    Iz 24UR ZVEČER: So naše službe sposobne zaznati takšne načrte?
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s komisarko Violeto Bulc
    03:39
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s komisarko Violeto Bulc
  • Iz 24UR ZVEČER: Fajon: teh napadov ne smemo povezovati z begunsko situacijo
    05:09
    Iz 24UR ZVEČER: Fajon: teh napadov ne smemo povezovati z begunsko situacijo

Belgijsko prestolnico so pretresli bombni napadi na letališču in postaji podzemne železnice, v katerih je umrlo 34 ljudi, okoli 200 jih je bilo ranjenih. Nad terorističnimi napadi v osrčju Evrope, za katere je odgovornost prevzela skrajna Islamska država (IS), je zgrožen ves svet, belgijska policija pa še išče pobeglega napadalca z letališča.

Belgijsko prestolnico sta davi najprej pretresli dve eksploziji, ki sta odjeknili na osrednjem mednarodnem letališču Zaventem na obrobju mesta. Pri tem je življenje izgubilo 14 ljudi, 92 je ranjenih. Kasneje je eksplodiralo še na postaji podzemne železnice Maelbeek v evropski četrti v Bruslju, pri čemer je bilo ubitih okoli 20 ljudi, 106 je ranjenih.

Belgijski tožilec Frederic Van Leeuw je povedal, da sta se na letališču najverjetneje razstrelila dva samomorilska napadalca, tretji napadalec je na begu in ga iščejo. Župan Zaventema Francis Vermeiren, je povedal, da so napadalci na letališču imeli bombe skrite v prtljagi. Dve sta eksplodirali, tretjo, ki ni eksplodirala, je policija nadzorovano razstrelila. En napadalec je pobegnil.

Belgijska policija je objavila posnetek varnostne kamere na letališču. Državni tožilec je potrdil, da je neznanec, oblečen v svetla oblačila, najverjetneje povezan z jutranjim napadom, zato naj bi ga iskali. Za preostali dve osebi na fotografiji niso podali dodatnih informacij, a šlo naj bi za napadalca, poročajo tuji mediji. Na posnetku je videti, da imata moška v levi roki temno stvar, kar bi lahko bil sprožilec.
Belgijska policija je objavila posnetek varnostne kamere na letališču. Državni tožilec je potrdil, da je neznanec, oblečen v svetla oblačila, najverjetneje povezan z jutranjim napadom, zato naj bi ga iskali. Za preostali dve osebi na fotografiji niso podali dodatnih informacij, a šlo naj bi za napadalca, poročajo tuji mediji. Na posnetku je videti, da imata moška v levi roki temno stvar, kar bi lahko bil sprožilec. FOTO: ENEX

Belgijska policija je javnost prosila za pomoč pri identifikaciji pobeglega. Objavili so sliko s posnetka nadzorne kamere na letališču, na kateri je moški z očali, črnim klobukom in v beli jakni, ki pred seboj potiska voziček za prtljago. Vsakogar, ki bi ga prepoznal, prosijo, naj obvesti policijo.

Osumljenec sodelovanja pri napadu
Osumljenec sodelovanja pri napadu FOTO:

Med glavnimi osumljenci se najpogosteje omenjata 24-letni Najim Laachraoui in 31-letni Mohamed Abrini, ki sta imela po podatkih oblasti oba tesne stike z glavnim osumljencem za pariške napade, Salahom Abdeslamom. Abdeslama so v Bruslju aretirali prejšnji petek, nekateri pa menijo, da so današnji napadi maščevanje zanj. Belgijski tožilec Frederic Van Leeuw je sicer dejal, da je zaenkrat še prezgodaj reči, ali sta napad v Bruslju in novembrski napad v Parizu povezana, za oba je odgovornost prevzela IS.

"Vojaki kalifata ... so s pasovi z eksplozivom in bombami izvedli napad na križarsko državo Belgijo, ki se bori proti islamu in muslimanom," je v sporočilu, objavljenem na spletu, zapisala skupina. Obenem je "križarskim državam, ki so se združile v zavezništvo proti IS", zagrozila s "črnimi dnevi v odgovor na njihovo agresijo".

Belgijski premier Charles Michel je v svojem prvem nastopu po napadih ljudi pozval, naj ostanejo mirni in pokažejo solidarnost v tej težki preizkušnji. Belgijski kralj Philippe pa je napade v kratkem televizijskem nagovoru ljudstvu označil za strahopetne in odvratne. V državi so razglasili tridnevno žalovanje.

Za informacije v povezavi s terorističnimi napadi v Bruslju je belgijsko notranje ministrstvo odprlo številko za nujne klice, ki je 32 2 506 47 11. Na slovenskem veleposlaništvu v Bruslju so za pomoč slovenskim državljanom na voljo na mobilnem telefonu 32 494 336 396.
V Belgiji sicer velja najvišja raven ogroženosti pred terorističnimi napadi za vso državo. Med drugim so okrepili varnost okoli jedrskih elektrarn in na mejah. V Bruslju so poostrili varnostne ukrepe na glavnih železniških postajah, promet so ustavili. Na ulicah so namestili dodatne policiste in vojake.

Belgijska policija po današnjih napadih izvaja racije. V eni od njih so v bruseljskem okrožju Schaerbeek našli zastavo IS, eksplozivno napravo z žeblji in kemikalije.

Letališče Zaventem po napadu ostaja zaprto. Drugo bruseljsko letališče Charleroi južno od mesta je odprto ob poostreni varnosti. Javni promet je bil skoraj ves dan ustavljen, iz varnostnih razlogov so zaprti tudi vsi večji predori.

Incident se je zgodil le nekaj dni potem, ko so v Bruslju aretirali glavnega osumljenca za novembrske teroristične napade v Parizu Saleha Abdeslama.

Letališče bo zaradi napadov ostalo zaprto še najmanj v sredo, kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal prvi mož letališča Arnaud Feist, pa naj bi o odprtju v četrtek še razmišljali.

Ker so letališče zaprli, preusmerjajo letala, ki bi morala tam pristati. Med njimi je bilo tudi letalo Adrie Airways, ki je okoli 6.50 zjutraj z brniškega letališča poletelo proti Bruslju. Letalo s 45 potniki so preusmerili na letališče Liege na jugu Belgije, kjer je varno pristalo.

Pogovarjali smo se s Slovenko v Bruslju, ki ima pisarno v bližini postaje podzemne železnice, kjer se je zgodil napad.

Adria prilagaja lete

Tudi let iz Tallina v Bruselj, ki ga Adria opravlja za estonsko družbo Nordic Aviation Group, je bil preusmerjen v Liege, let iz Tirane v Bruselj pa so preusmerili v Pariz. Medtem ko je večerni let iz Bruslja v Tirano odpovedan. Adria Airways v Bruselj leti dvakrat dnevno. Trikrat tedensko pa tja leti tudi nizkocenovnik Wizzair, a na drugo letališče, in sicer na letališče Bruselj-Charleroi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Razmere smo spremljali V ŽIVO:

21.42: Samomorilski napadalci, ki so udarili na bruseljskem letališču in ubili najmanj 14 ljudi, so bombe nosili v svoji prtljagi, je potrdil župan Zaventema Francis Varmeiren. Na letališče so se pripeljali s taksiji. "Svoje torbe so položili na vozičke. Dve bombi sta eksplodirali. Tudi tretja je bila na vozičku, a očitno je storilca pograbila panika. Bomba ni eksplodirala," je pojasnil. 

21.02: Preiskave v bruseljskem predelu Schaerbeek se nadaljujejo, v zraku je helikopter, s pomočjo katerega naj bi pregledovali strehe poslopij, poroča BBC. 

20.45: Bruseljska vlada je državljane povabila k poklonu žrtvam. Poklonili se jim bodo širom države jutri točno ob 12. uri z minuto molka. 

19.55: V središču Aten so zaradi groženj z bombo evakuirali dve postaji podzemne železnice, poročajo tuji mediji. Policija naj bi prejela anonimno prijavo. V teku je preiskava. 

19.40: V bližini amsterdamske osrednje železniške postaje je policija med poskusom aretacije izstrelila več opozorilnih strelov. Kot poročajo, so aretirali tri osebe, ki so bile očitno na begu. Zaenkrat še ni informacij, če so bile aktivnosti povezane z dogajanjem v Bruslju. 

19.20: V racijah po napadu našli še eno bombo

Državno tožilstvo je sporočilo, da so po napadih v hišnih preiskavah v bruseljskem predelu Schaerbeek zasegli eksplozivna in kemična sredstva ter zastavo samooklicane Islamske države. Eksplozivno telo naj bi med drugim vsebovalo žeblje.

Predstavnik bolnišnice v Löwnu, kjer so sprejeli več ranjenih v napadih, je danes za televizijo VTM dejal, da so bile v napadih na letališču uporabljene bombe z žeblji.

Belgijski kralj Filip
Belgijski kralj Filip FOTO: AP

19.12: Belgijski kralj Filip je današnje napade v Bruslju označil za strahopetne in odvratne. V posebnem nagovoru narodu je dejal, da vsa Belgija žaluje za žrtvami napadov. "22. marec ne bo nikoli več enak," je dejal. Pravi, da morajo v teh težkih trenutkih stopiti skupaj. Pravi, da se bodo odzvali odločno, zbrano in da bodo ohranili dostojanstvo. “Obdržimo vero vase, to je naša moč,” je dejal.

18.58: Belgijski premier Charles Michel je na tiskovni konferenci dejal, da bi se rada Belgija čim prej vrnila v normalno stanje. “Odločeni smo, da bomo branili svojo svobodo,” je dejal s solzami v očeh.

18.45: Državni tožilec Frederic Van Leeuw je potrdil informacijo o policijskih racijah po državi. Dodal je, da ni še mogoče govoriti o povezavi s terorističnimi napadi v Parizu.

18.32: Bruseljski predel Schaerbeek je že šest ur zaprt. Na družbenih omrežjih poročajo, da so evakuirali družine, v poslopja pa naj bi vstopilo več deset oboroženih in zamaskiranih policistov.

18.20: Belgijska policija je na Twitterju objavila fotografijo osumljenca, ki naj bi sodeloval pri napadu na letališču. Prosijo za pomoč pri identifikaciji osebe. 

17.40: Bruseljska radijska postaja VRT poroča, da policija trenutno išče dva osumljenca, ki sta na begu. Eden od teh naj bi bil moški, ki je na fotografiji, ki jo je objavilo državno tožilstvo, oblečen v svetla oblačila. Drugi naj bi ušel s prizorišča napada na postaji podzemne železnice Maalbeek. Tožilstvo navedb ni potrdilo. 

17.23: Bruseljska policija je potrdila, da so razstrelili eksplozivno telo, ki so ga našli na letališču. 

17.05: Iz kraljevega urada so sporočili, da bo belgijski kralj Filip ob 19. uri v neposrednem prenosu na državni televiziji nagovoril narod. 

16.55: Belgijska policija prosi za pomoč pri identifikaciji domnevnih osumljencev za napad na letališču Zaventem. V javnost so posredovali posnetek varnostne kamere. Državni tožilec je potrdil, da je neznanec, oblečen v svetla oblačila, najverjetneje povezan z jutranjim napadom, zato naj bi ga iskali. Za preostali dve osebi na fotografiji niso podali dodatnih informacij, a šlo naj bi za napadalca, poročajo tuji mediji. Na posnetku je videti, da imata moška v levi roki temno stvar, kar bi lahko bil sprožilec. 

Belgijska policija je objavila posnetek varnostne kamere na letališču. Državni tožilec je potrdil, da je neznanec, oblečen v svetla oblačila, najverjetneje povezan z jutranjim napadom, zato naj bi ga iskali. Za preostali dve osebi na fotografiji niso podali dodatnih informacij, a šlo naj bi za napadalca, poročajo tuji mediji. Na posnetku je videti, da imata moška v levi roki temno stvar, kar bi lahko bil sprožilec.
Belgijska policija je objavila posnetek varnostne kamere na letališču. Državni tožilec je potrdil, da je neznanec, oblečen v svetla oblačila, najverjetneje povezan z jutranjim napadom, zato naj bi ga iskali. Za preostali dve osebi na fotografiji niso podali dodatnih informacij, a šlo naj bi za napadalca, poročajo tuji mediji. Na posnetku je videti, da imata moška v levi roki temno stvar, kar bi lahko bil sprožilec. FOTO: ENEX

16.25: Odgovornost za napad so prevzeli skrajneži samooklicane Islamske države.

16.20: Na družbenih omrežjijh kroži prvi posnetek domnevnih osumljencev za napad na bruseljskem letališču. Na sliki, ki je zajeta s posnetka varnostne kamere je videti tri moške s prtljago. 

16.16: Po eksplozijah je policija obravnavala tudi grožnjo z bombo v bruseljski bolnišnici Saint Pierre, kamor so sicer odpeljali ranjence. Kot je dejal tiskovni predstavnik bolnišnice, so policisti s psi pregledali bolnišnico. 

16.04: V Belgiji so razglasili tridnevno žalovanje. Notranji minister Jan Jambon in premier Charles Michel bosta obiskala letališče, kjer so se zgodili napadi.

15.56: V času napadov je bilo v Bruslju tudi več znanih osebnosti, med drugim tudi Đorđe Đoković, mlajši brat prvega teniškega igralca sveta Novaka Đokovića. Kot je sporočil na Twitterju, so njegov let v zadnjem trenutku preusmerili na drugo letališče.  

15.46: Ministrski predsednik bruseljske regije Rudi Vervoort je dejal, da drži, da je ves javni transport obstal, a da bodo pristojni storili vse, kar je v njihovi moči, da bi še danes javni potniški promet z izjemo podzemne železnice stekel.

Ob tem je pozval starše šolskih otrok, naj ne hodijo ponje v šolo pred večerom. Vse šole so zaprte in varovane, zato bodo tam otroci varni, pravi in dodaja, naj starši ta čas poskrbijo za lastno varnost.

15.25: Slovenski premier Miro Cerar je na izredni novinarski konferenci potrdil, da je bil v napadih v Bruslju ranjen slovenski slovenski diplomat, a da ni v smrtni nevarnosti. Prav tako je bil na prizorišču še en slovenski državljan, ki pa ni bil poškodovan, je dodal. Več podrobnosti ...

15.21: Belgijski mediji poročajo, da je policija napovedala, da bodo ob 16. uri evakuirali sedež Evropske komisije. Poslopje, na katerem so že od dopoldneva zastave spuščene na pol droga, morajo sprazniti, da lahko izvedejo temeljit pregled, sporočajo. 

Medtem policija še vedno poziva ljudi, naj ostanejo v zaprtih prostorih. 

15.16: Sume, da je eden od napadalcev še na begu, je potrdil tudi zunanji minister Didier Reynders. "Preiskava še teče ... saj se bojimo, da so ljudje še vedno na begu," je dejal. 

14.42: Ker so na letališču našli neeksplodiran samomorilski jopič, policija domneva, da se je skušal razstreliti še en napadalec, ki pa je še vedno na begu, poročajo belgijski mediji.

14.32: Bruseljski župan je sporočil, da se je število žrtev današnjih napadov povzpelo na 34. V eksploziji na postaji podzemne železnice Maelbeek v evropski četrti v Bruslju je bilo danes ubitih okoli 20 ljudi, 106 je ranjenih, je sporočil bruseljski župan Yvan Mayeur.

14.26: Eksplozija na podzemni železnici je odjeknila, ko je vlak s tremi vagoni odpeljal s postaje, detonirana je bila v srednjem vagonu, poročajo belgijski mediji. Sprevodnik je takoj ustavil vlak in evakuiral prvi in zadnji vagon.

14.19: Na območju Ixelles v Bruslju pa je po poročanju belgijske televizije policija razstrelila sumljivo vozilo.

Belgijski mediji tudi poročajo, da so izpraznili jedrsko elektrarno pri mestu Liege. Že pred tem so sicer belgijske oblasti poostrile varnostne ukrepe v nuklearkah.

14.17: Na letališču so našli samomorilski jopič, ni znano, ali je to bomba, ki so jo razstrelili pod nadzorom, tuji mediji pa poročajo, da je najbrž pripadal tretjemu napadalcu, ki je zbežal s kraja.

14.15: Po napadih: 

 

14.10: Na belgijskem letališču so našli še eno bombo, ki so jo strokovnjaki nadzorovano razstrelili.

13.50: Belgijski krizni center je prebivalce Bruslja pozval, naj ostanejo na varnem v svojih domovih. Šolske otroke so pozvali, naj ostanejo v šolah, delavce pa, naj ostanejo na varnem v svojih pisarnah.

Univerza v Bruslju je prejela "specifično grožnjo" za svoj študentski kampust v Etterbeeku, zato so svojim študentom in profesorjem svetovali, da naj ostanejo v notranjosti stavb ali se vanje takoj vrnejo. Varnostniki so dostop do kampusa onemogočili.

13.41: Nekateri belgijski mediji že poročajo o hišnih preiskavah v zvezi z napadi, zato je belgijsko tožilstvo medijske hiše pozvalo, da naj se vzdržijo posredovanja informacij, ki so povezane s preiskavo, da je ne bodo ogrozili.

Belgijska radiotelevizija RTBF poroča, da so na bruseljskem letališču Zaventem, kjer sta zjutraj odjeknili eksploziji, odkrili orožje, in sicer še eno bombo in kalašnikovke.

13.35: Slovenska policija po podatkih 24UR poostruje varnostne ukrepe, izpostavljajo predvsem mejo in letališče.

13.26: Belgijske oblasti pozivajo ljudi, naj darujejo kri, saj je več deset ljudi v kritičnem stanju in je primanjkuje.

13.17: Po informacijah vodje službe za varnost in zaščito na ljubljanskem letališču Dušana Sofriča se je evropski krizni center že sestal in bo preučil različne možne varnostne vidike. "Moramo se zavedati, da se dogodek ni zgodil izza varnostne kontrolne točke temveč na javnem delu letališča, ki je dostopen vsakomur," je dejal.

Zaenkrat na ljubljanskem letališču vse teče kot običajno, je izpostavil Sofrič in dodal, da so odpovedani le leti na prizadeto bruseljsko letališče, ki ostaja zaprto najmanj do srede do 6. ure zjutraj. Glede na to, da je bila prizadeta odhodna avla, pa je možno predvidevati, da bo letališče ostalo zaprto še dlje časa, je pojasnil Sofrič in pojasnil, da je drugo, južno bruseljsko letališče odprto.

13.10: Najnovejše številke napadov v Bruslju: 26 mrtvih, 136 ranjenih

Belgijski minister za zdravje je dejal, da je bilo v eksplozijah na letališču ubitih 11 ljudi, ranjenih pa 81, poroča BBC.

Pred tem je operater podzemne železnice sporočil, da je v eksploziji na postajališču Maalbeek umrlo 15 ljudi, ranjenjenih pa je bilo 55.

Tako je skupno število žrtev na obeh lokacijah 26, število poškodovanih pa 136.

13.07: Belgijska televizija RTBF poroča, da so na letališču našli puško kalašnikov, kakršno so uporabili tudi pariški napadalci.

12.55: Leti Adrie Airways v Bruselj so bili preusmerjeni na okoliška letališča skladno z navodili kontrole zračnega prometa. Današnji večerni let v Bruselj in jutrišnji jutranji let v Bruselj iz Ljubljane sta odpovedana.

12.49: Po informacijah novinarjev 24UR je poškodovani slovenski diplomat Rudolf Kaniški, svetovalec za policijsko sodelovanje in schengen, ki pa ni v smrtni nevarnosti.

12.42: Erjavec: Ranjeni slovenski diplomat ni v nevarnosti, drugih slovenskih žrtev ni

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je danes dejal, da slovenski diplomat, ki je bil ranjen v napadih v Bruslju, ni v smrtni nevarnosti. Dodal je, da nimajo podatkov o tem, da bi bil med žrtvami v Bruslju še kakšen slovenski državljan.

Erjavec je sicer na novinarski konferenci s hrvaškim kolegom Mirom Kovačem, ki je danes na obisku v Ljubljani, najostreje obsodil teroristične napade v Bruslju ter izrekel sožalje prizadetim.

Kovač, ki je ranjenemu slovenskemu diplomatu zaželel okrevanje, pa je poudaril, da napad kaže na rastočo nevarnost v Evropi.

Erjavec je še napovedal, da se bo danes sestal s premierjem Mirom Cerarjem, s katerim bosta ocenila razmere, premier pa se bo nato odločil za nadaljnje ukrepanje.

12.40:

 

12.36:  Smrtnih žrtev najmanj 26

Mediji navajajo uradne vire, po katerih je smrtnih žrtev najmanj 26.

Tednik za evropske zadeve Politico nazadnje poroča o 11 mrtvih, 31 kritično ranjenih, 23 huje ranjenih in 27 lažje ranjenih na letališču Zaventem ter o 15 mrtvih in 55 ranjenih na postaji podzemne železnice Maelbeek.

12.33: Belgija okrepila varovanje nukleark

Belgijske varnostne sile so po današnjih smrtonosnih eksplozijah v Bruslju okrepile varnostne ukrepe na območjih jedrskih elektrarn po vsej državi.

"Nadzor je povečan z dodatnimi varnostnimi ukrepi v jedrskih elektrarnah," je sporočila Belga in dodala, da policija in vojska kontrolirata vozila.

V Belgiji delujeta dve jedrskimi elektrarni, ki imata skupaj sedem reaktorjev.

Preiskovalci novembrskih terorističnih napadov v Parizu so februarja pri enem ključnih osumljencev za te napade našli video posnetek visokega predstavnika Belgije za jedrsko energijo.

12.31: Reševanje potnikov z vlaka podzemne železnice: 

12.23: Slovenski diplomat, ki je bil na poti na delovno mesto na stalno predstavništvo Slovenije pri EU v eksploziji na postaji podzemne železnice Meelbeek lažje ranjen, a so ga takoj oskrbeli v bolnišnici, je povedal veleposlanik Slovenije pri EU Rado Genorio. Ostali sodelavci so po njegovih informacijah na varnem.

"Varnostne ukrepe imamo na predstavništvu vzpostavljene že dlje časa, saj je bila stopnja teroristične ogroženosti ves čas zvišana. Poleg tega je sedež predstavništva v bližini turške misije pri EU, kar narekuje še dodatno previdnost," je dejal Genorio, ki se sicer trenutno mudi v Sloveniji.

V Bruslju naj bi po dostopnih podatkih delalo in živelo približno 3000 Slovencev, od tega okoli 580 v ustanovah EU. Zaposleni so v skladu s pozivom bruseljskih oblasti ostali doma oz. v poslopjih, kjer delajo, kar velja tudi za stavbe evropskih institucij. Na vprašanje, ali so najnovejši teroristični napadi velik šok za Bruselj, je Genorio odgovoril, da so že dlje časa "ravnali, kot to zahteva zvišana stopnja teroristične ogroženosti, med drugim jim je bilo odsvetovano gibanje na mestih, kjer se zbira več ljudi".

12.14: Operater bruseljske podzemne železnice je sporočil, da je število mrtvih v napadu na postajo podzemne železnice 15, ranjenih pa je 55 ljudi.

12.06: Belgijske oblasti potrdile: Šlo je za samomorilski teroristični napad

Pri eksplozijah v Bruslju je šlo za teroristične napade, je na novinarski konferenci potrdil belgijski premier Charles Michel. Šlo je za samomorilski napad. Napada, ki sta se zjutraj zgodila na letališču Zaventem in postaji metroja Maalbeek, sta bila po besedah premierja "slepa, nasilna in strahopetna".

"Številni so mrtvi in številni ranjeni, nekateri huje," je dodal. Zaenkrat je po uradnih podatkih smrtnih žrtev 21.

11.27: Belgijski premier Charles Michel je potrdil, da je bil v Bruslju izveden samomorilski teroristični napad.

11.56: V več evropskih državah so poostrili varnostne ukrepe, sklicani so tudi krizni sestanki pristojnih služb, odgovornih za varnost.

Francoski predsednik Francois Hollande se je po napadih v Bruslju sestal na izredni seji z ministri za notranje zadeve, obrambo in zunanje zadeve. Notranji minister Bernard Cazeneuve je povedal, da bodo še poostrili varnost na letališčih in postajah. Namestili bodo dodatnih 1600 policistov.

Britanski premier David Cameron je sklical sejo varnostnega kabineta Cobra, v katerem sodelujejo predstavniki vlade, policije in obveščevalnih služb, na kateri bodo govorili o odzivu na dogajanje v Bruslju.

Scotland Yard je sporočil, da bodo okrepili policijsko navzočnost na letališčih in drugih ključnih mestih v državi. Dodali so, da sicer zaenkrat niso seznanjeni z neposrednimi grožnjami Veliki Britaniji.

Krizni štab je oblikovala tudi nemška vlada, ki zaenkrat še nima podatkov o tem, ali so med žrtvami tudi Nemci. Za popoldne je krizno zasedanje vlade napovedal tudi italijanski premier Matteo Renzi.

Varnostne ukrepe so okrepili tudi na Nizozemskem. Stopnjo ogroženosti je povečala tudi Madžarska, in sicer na drugo najvišjo, poostrili so varnost na letališču v Budimpešti ter na podzemni železnici, je sporočilo notranje ministrstvo.

11.52: Francija je zaprla mejo z Belgijo, na postajališča javnega prometa, letališča in mejne prehode so poslali 1600 policistov. Podobne ukrepe so sprejeli tudi v Londonu in New Yorku.

11.37: Nekateri mediji poročajo, da je odgovornost za današnje napade na Bruselj prevzela skrajna skupina Islamska država. Drugi pa, da odgovornosti ni prevzel še nihče, so pa podporniki IS na družbenih omrežjih izražali veliko zadovoljstva ob napadih.

11.37: V Bruslju je odjeknila še ena eksplozija, a je šlo za nadzorovano razstrelitev sumljivega kovčka.

11.32: Slovenskega diplomata, ki je bil ranjen v eksploziji na postaji podzemne železnice, so odpeljali v bolnišnico. "Upamo, da je fond slabih novic s tem za danes izčrpan," je dejal vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter.

Kot je pojasnil, je do prvega napada prišlo na glavnem bruseljskem letališču. Evakuacija oseb, ki so bile v času napada na letališču, še poteka.

Drugi napad se je zgodil na postaji podzemne železnice Maalbeek v bližini ustanov Evropske unije. "Na postaji metroja je bil tudi eden od naših kolegov, ki je bil na poti v službo. Ta kolega je bil poškodovan in je ta trenutek v bolnici," je pojasnil Šter. Več konkretnih informacij ni mogel izdati.


"Pomembno je, da razen tega primera - našega kolega diplomata - nimamo podatkov o tem, da bi bil v nesreči kakor koli prizadet, poškodovan ali pogrešan kdo od slovenskih državljanov," je poudaril Šter, ki tako upa, da je slabih novic za danes konec.

Sicer pa po pojasnilih vodje konzularne službe sistem v Bruslju tako na področju prometa kot komunikacije zelo moten. "Ne delujejo sistemi metroja, avtobusnega in železniškega prometa, sistem fiksne in mobilne telefonije je občasno v izpadu," je naštel.

Tistim, ki iščejo informacije o svojih sorodnikih ali znancih, so zato na MZZ ponudili dežurno telefonsko številko slovenskega diplomata (+32 494 336 396) ter številko centra za krizne razmere pri belgijskih oblasteh (+32 2 506 47 11).

"Naši kolegi so v stiku z belgijskimi preiskovalci," je še zagotovil Šter in dodal, da bodo morebitne nove informacije sporočali javnosti.

Ta trenutek sicer na MZZ močno odsvetujejo potovanja v Bruselj, saj tudi ni jasno, ali bi bilo tja sploh mogoče pripotovati. Po eksplozijah na bruseljskem letališču Zaventem je Adria Airways preusmerila jutranji let na letališče Liege. S potniki je vse v redu, a ta trenutek ni videti, kako bi bilo mogoče iz Liega pripotovati v Bruselj, je pojasnil Šter.

Tistim Slovencem, ki se v Bruslju že nahajajo, pa svetujejo, naj omejijo svoje gibanje po mestu. Če imajo morebitne službene obveznosti, naj natančno preverijo, ali te obveznosti - sestanki ali razna srečanja - sploh bodo. Gibanje po mestu je lahko nevarno in MZZ pri tem svetuje izredno previdnost.

11.23: Martin Schulz, Kristalina Georgieva, Violeta Bulc, Tanja Fajon in številni drugi politiki se odzivajo na napade v Belgiji.

11.19: Belgijske oblasti so razglasile najvišjo stopnjo nevarnosti pred terorističnimi napadi. Zaprte so vse postaje podzemne železnice, ustavljen je ves javni promet, ljudi pa pozivajo, naj ostanejo doma. Motene so tudi telefonske povezave.

Šole in javne ustanove za zdaj ostajajo odprte, pristojni pa so starše pozvali, naj pred koncem pouka ne hodijo po otroke. Med prebivalci Bruslja sicer ni opaziti večje panike, so pa ljudje v šoku zaradi dogajanja.

Uradnih informacij o tem, kaj točno se je zgodilo, še ni. Za zdaj krožijo zgolj ugibanja o tem, kdo bi lahko stal za napadom.

11.03: Bruseljsko letališče je zaprto, letala, ki so namenjena tja, preusmerjajo na druga letališča v regiji.

Letališče v Frankfurtu se je takoj začelo pripravljati na sprejem letal, ki so jih preusmerili iz Bruslja. Prvo letalo avstrijske družbe Austrian Airlines je že dobilo navodilo, naj se preusmeri v Frankfurt.

Nemška policija je na največjem letališču v državi, kjer se v času pred velikonočnimi prazniki število potnikov običajno močno poveča, zaostrila nadzor. Prav tako so že odpovedali prvih sedem poletov iz Frankfurta proti Bruslju.

Varnostne ukrepe so takoj poostrili tudi na nizozemskih letališčih. "Iz varnostnih razlogov smo sprejeli več dodatnih ukrepov," je povedal nizozemski koordinator za terorizem in varnost ter dodal, da bodo poslali "dodatne policijske enote na letališča Schiphol, Rotterdam in Eindhoven", kot tudi na mejne prehode na jugu države.

Francoska policija je dodatne enote poslala na pariški letališči Charles de Gaulle in Orly, bolj natančno pa preverjajo tudi potnike, ki iz Bruslja prispejo z vlakom.

Strožji varnostni ukrepi veljajo tudi na londonskem letališču Gatwick. "Zaradi grozljivega dogodka v Bruslju smo povečali prisotnost varnostnikov v okolici letališča," so sporočili.

10.59: Belgijska policija je potrdila, da je eksplozija na postaji podzemne železnice v evropski četrti v Bruslju zahtevala smrtne žrtve in ranjene. Ostalih podrobnosti še niso razkrili.
"Tam so ranjeni in mrtvi. Ne vem koliko," je za AFP dejal policist, ki je s kraja eksplozije spremljal neko žensko.

 

10.55: Adria Airways obvešča vse potnike, da je letališče Bruselj zaprto. Leti v Bruselj so preusmerjeni na okoliška letališča v skladu z navodili kontrole zračnega prometa.

Vse potnike, ki potujejo iz Bruslja prosijo, da spremljajo informacije in navodila objavljene na spletni strani www.adria.si, facebooku in twitterju.

Let JP376 (Ljubljana – Bruselj) je preusmerjen v Liege, let JP7175 (Talin - Bruselj) je preusmerjen v Liege, let JP468 (Tirana - Bruselj - Pariz) je preusmerjen direktno v Pariz. Vsi ostali leti Adrie Airways letijo po planu.

Za več informacij lahko pokličete na +386 4 259 4582 (potniki iz in v Tallin lahko pokličejo tudi operativni center v Estoniji +372 664 2266 / mobilni telefon: +372 53 230 070).

10.54: Po še neuradnih informacijah so evakuirali eno stavbo Evropske komisije, saj obstaja nevarnost, da bodo tarča napada tudi institucije EU. V glavni stavbi Evropske komisije Berlaymont naj bi ostali v pisarnah.

10.53: Mrtvi in ranjeni tudi v eksploziji na postaji podzemne železnice v Bruslju, je potrdila belgijaska policija.

10.52: MZZ odsvetuje vsa potovanja v Bruselj.

10.51: Prometni center Mobiris je prek Twitterja objavil, da so za avtomobilski promet zaprti vsi predori v Bruslju.

10.49: Letališče bo zaprto do 6. ure zjutraj v sredo

V eksplozijah na bruseljskem letališču Zaventem je umrlo najmanj 13 ljudi, vsaj 35 je ranjenih, so po poročanju belgijskih medijev potrdili na državnem tožilstvu.

Stavbo letališča so po eksplozijah izpraznili, vse polete odpovedali, potnike pa pozvali, naj ne prihajajo na območje letališča. Trenutno velja, da letališče ostaja zaprto do 6. ure zjutraj v sredo.

Po navedbah prič je eksploziji sprožil najmanj en samomorilski napadalec.

10.43: Javni potniški promet je obstal

Po eksplozijah na letališču in podzemni železnici so poleg prometa podzemne železnice zaustavili tudi ves tramvajski, avtobusni in železniški promet. Belgijski krizni center je prebivalce Bruslja pozval, naj "ostanejo, kjer so".

"Avtobusi, tramvaji in podzemna železnica so zaprti," je prek Twiterja objavil bruseljski prevoznik za javni potniški promet Stib. Z bruseljskega tožilstva so posebej sporočili, da so v Bruslju zaprte večje železniške postaje.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2646)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
23. 03. 2016 12.00
+2
Toliko bebavega govoričenja s trani politike in novinarske srenje nakazuje samo to da gre €U v rukac
puspan
23. 03. 2016 14.34
-1
Biofanatik
23. 03. 2016 14.43
Schnitzel
22. 03. 2016 21.59
+61
Ko se bo folk začel samoorganizirat ne bo nič več tako kot je bilo....
Sam Il
23. 03. 2016 21.10
+1
Zgleda, da je to edina varianta. Politiki samo natolcujejo, da je treba biti močan. In kaj nam to pomaga?
fljfo
22. 03. 2016 21.59
-91
Imam nekaj prijateljev muslimanov, pri njih sem vedno dobrodošel iz srca (za razliko od nas zadrtih Slovencev) + kljukuša, baklava...
mototurist
22. 03. 2016 21.59
+76
imamo več vrst rešitev. npr.strogo prepoved islama v evropi ki je kot tak prej kot vera pošastna zločinska ideologija, evropski referendum o vprašanju sprejemanja beguncev, itd. kdor se s tem ne strinja, mu je odprta pot iz evropske unije. nihče ga ne bo zadrževal. potem pa počasi poiskat odgovorne za to nagnusno situacijo in pred sodišče z njimi.
gekados
23. 03. 2016 17.56
Sam Il
23. 03. 2016 21.12
+2
I z zakonom prepovedat šeriat in vsako gibanje v tej smeri, ker je to nečloveško. Prav tako dosledno izvajati ZAKON o MALDOLETNIH! Ti ljudje občujejo z otroci (12 letni otroci so otroci TUDI po zakonu).
vstala primorska
22. 03. 2016 21.55
+50
Še bo pokalo, ni še konec, to je dejstvo! Na žalost.
VolkBrenin
22. 03. 2016 21.58
+31
Ne da je konec ....že stokrat ponovno. ..to so samo nežni začetki
Biofanatik
23. 03. 2016 12.01
kolbek460
22. 03. 2016 21.53
-50
Ker je Fašizem v Evropi v porastu z njim je tud prišel Terorizem in tega nihče noče videt ,,,Statisti in antropologi to upozarjajo ,,
Naveli?anec
22. 03. 2016 21.56
+22
Pa ravno fašizem in nacizem sta bila faktorja ki sta potegnila Evropo iz velike krize v prejšnjem tisočletju.
Naveli?anec
22. 03. 2016 21.57
+77
Raste pa tudi stopnja idiotizma. Vidimo ga na raznih shodih za odprtje mej, itd...
VolkBrenin
22. 03. 2016 21.51
-12
Zanimivo ...naš diplomat ki je pacient v Bruslju pravi da je bilo kot na fronti ...spet neka druga naša ki je 3km proč govori o groznem. ..Prvi je fronto videl po tv in kino dvoranah ...Drugo pa poslati nekam ...kjer ljudje - domačini že leta ali celo desetletja trpijo res nekaj groznega ...kot posledico Požrešnosti "zahoda " ....
VSEZNALECno1
22. 03. 2016 21.57
+16
Posledico in vzroke si zmešal..... vsi želijo živeti zahodno življenje....... a na vzhodu ni pa noben požrešen....kje bi pa ti bil S Stalinom, kakšno maharadžo, S Cesarjem Salasijem, ........ nehite s temi floskulami, svet diha, raste, pada, se spravlja v ravnotežje, RASTRELJUJE SE GA PA NE....... tudi kot psledico ne......tisti ki to dela je na zahodu in vzhodu debyl
ONniON
22. 03. 2016 21.50
-16
belgija je država z visokimi socialnimi razlikami , slovenija je na boljšem ! (trenutno še)
fljfo
22. 03. 2016 21.49
-13
...in spet so nam imperialisti pognali strah v kosti, spet bomo plesali na njihovo muziko...
Schnitzel
22. 03. 2016 21.47
+53
Tole s teroristi ni tako težko rešljiva zadeva, samo volje ni. Očitno še ni dovolj hudo....
aaaaaa122121
22. 03. 2016 21.48
+10
McMxL
22. 03. 2016 21.50
+12
@aaaaaa122121 A ti si še kar tu.. Cel dan s zabil na portalu.. A sploh veš kako vreme je bilo danes zunaj?
Schnitzel
22. 03. 2016 21.54
+6
VolkBrenin
22. 03. 2016 21.59
+6
tom672
22. 03. 2016 21.46
+39
Kaj pa na napade rečejo Milan Kučan, Zoran Jankovič, Matjaž Hanžek, Luka Mesec, Ciril Ribičič, Niko Toš, Janez Kocijančič,........................?
FlatyEric
22. 03. 2016 21.50
+21
Tiho bodo. Pa saj je boljše tako, ker kaj pametnega itak ne znajo povedat.
aaaaaa122121
22. 03. 2016 21.43
-3
vse te drzave so se strinjale z posredovanjem v iraku:) bo vredu kriminalc bilderberg
VolkBrenin
22. 03. 2016 21.55
+5
In tudi podpisale ter tudi delovale v razcetverjrnju Libije in gadafija naprimer ..Enako kot v Iraku...ker trump ni toliko "nagnjen " k novim posredovanjem kot hilary maščevalka. ..usa establišment že deluje s pol moči proti njemu ( ob vsakem novem nastopu nasilje ) ...
fljfo
22. 03. 2016 21.42
-61
Ne mešajte teroristov in beguncev!
fljfo
22. 03. 2016 21.45
-43
SDS_je_poden
22. 03. 2016 21.45
-25
To govoriš slovenceljnem? Ne boš uslišan, žal...
fljfo
22. 03. 2016 21.45
-30
fljfo
22. 03. 2016 21.50
-38
V katerem zakoniku tako piše? Pošlji link, ker me zanima
SDS_je_poden
22. 03. 2016 21.51
-22
Naveličanec: Dej malo razmisli... zakaj bi zaprosil za azil npr. v Grčiji, Turčiji, če pa tante Merkel tako lepo vabi k sebi... dojčeland je ja bolj razvita, kot druge države, sploh tiste z juga evrope.
FlatyEric
22. 03. 2016 21.51
+31
@fljfo, ne delaj se neumnega še bolj kot si. Postavi se na stran svojega naroda (če sploh si Slovenec), če ne pa briši na vzhod.
fljfo
22. 03. 2016 21.53
-33
kemuri
22. 03. 2016 21.58
+22
fljfo..zakonik ? zdrava pamet, nič več, to kar vam provokatorskim lažnjivim manipulantom z levice manjka.
Mese?nikPajac
22. 03. 2016 21.59
+5
"Ne mešajte teroristov in beguncev": po čem jih ločiš?
vetlan
23. 03. 2016 08.22
+3
če človek beži samo od vojne, moral bi biti zadovoljen in hvaležen že v prvi državi na svoji poti, kjer je mir, ne pa preračunaval, kje in kaj bo dobil zastonj ter zaradi tega izpostavljal svoje otroke nevarnosti. Želja ISIS po islamizaciji Evrope je znana, in vsak pameten vidi, da je vse to načrtovano in dobro organizirano, fljto. Res je, niso vsi begunci teroristi, vendar mogoče nehote realizirajo hudičev načrt ISISa, ker v njihovi masi se tudi teroristi švercajo.
alfaman88
22. 03. 2016 21.40
+48
Ubit civiliste, da se raztreliš res plemenito dejanje, druge izbere ni kot da se organizera cela evropa in začne pobijat nazaj vso to teroristično nesnago, jaz tle ne vidm druge rešitve.
SDS_je_poden
22. 03. 2016 21.42
-21
Kaj pa, če je to le rezultat tega, da EU v spregi z ZDA že vsaj desetletje dela štale po arabskem svetu?
kat-at
22. 03. 2016 21.47
+6
oravična družba pripravi si glavo. Lahko si jo boš nesel tudi v kufru.
SSHanjarDivision
22. 03. 2016 21.47
-4
veliko je Breivikovih simpatizerjev, bo treba rokave zavihat, vedno razmišljam tako, ČE JIH 10 VZAMEM S SABO SEM IZPOLNIL SVOJO NORMO!
SDS_je_poden
22. 03. 2016 21.48
-3
kat-at: uuuu.. se že tresem od tvojih napovedi... res... pa to...
aaaaaa122121
22. 03. 2016 21.49
-3
ne rabi pobijat nazaj, je ze vnaprej pobila nekaj milijonov, a ofcam ne seze spomin nazaj do leta 2003 pa iraka, ali ste se premlecni:)
aaaaaa122121
22. 03. 2016 21.50
-4
vstala primorska
22. 03. 2016 21.50
+1
kat-at
22. 03. 2016 21.39
+37
Ne razumem kaj delajo v Evropskem parlamentu. Bombe jim mečejo nekaj metrov stran iz velikodušnosti haha, elitolizci pa sprejemajo zakone za sprejem novih kriminalcev. Premalo bomb je padlo danes, veliko premalo.
Biofanatik
23. 03. 2016 12.04
Kucina iz NATA je priznal da smo napadeni in je treba sočustvovat z svojci žrtev, o obrambi pa nič, hebeš tak NATO
vstala primorska
22. 03. 2016 21.38
+8
Ne bodo nas uničli, mi smo belgija! Pa sej je že tolko mrtvih in ranjenih, kaj govoriste neumnosti! Zdej bi en mesec krizno stanje pol ne bo neki časa nč pol bo spet počlo. To so norci treba se je zavedat da tega se ne da ustavit in bo pokalo še naprej pa če je fbi pa cia pa kgb, to jih ničnebo ustavlo, na żalost
Maday
22. 03. 2016 21.37
+16
Združena Levica baje praznuje, baje danes kar kričijo po ARABSKO..Nekaj se šušlja da so vsi v BURKAH..
Maday
22. 03. 2016 21.38
+7
Motordorfer je zrastu za pet centmetrov od samega ponosa--
SDS_je_poden
22. 03. 2016 21.39
-5
Baje, baje,baje... baje ste tud desničarji sposobn, sam tega še noben ni videl...
kolbek460
22. 03. 2016 21.49
-6
jlojz
22. 03. 2016 21.37
+9
Obveščajte ljudi kje je nevarnost,kam naj ne zahajajo itd!!!!!!!!!!
jlojz
22. 03. 2016 21.35
-2
Zakaj s tem prispevkom delate reklamo teroristom??????? Prikazujete strašne posnetke,strašite ljudi????????????? Ne razumem vas???????????????????
Megaclite
22. 03. 2016 21.35
-3
Vse so pa krivi gringosi in njihovi eu podrepniki. Da se lahko vozijo za dolar na galono je treba nekje vzeti, a ne?
Megaclite
22. 03. 2016 21.39
+3
Gringosi so sami sebe zelo dobro zaščitili po 911, šli so preko vseh človekovih pravic in imajo sedaj mir pred terorističnimi napadi. "Leva" eu, ki pa ščiti "človekove" pravice pa zaradi tega krvavi. Kakšna ironija.