Tujina

Na evropskih volitvah slavila desnica

Bruselj, 08. 06. 2009 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prepričljiva zmagovalka tokratnih volitev v Evropski parlament je EPP, na drugem mestu pa ostajajo socialisti, ki so doživeli poraz v več članicah unije. Volitve je sicer zaznamovala rekordno nizka volilna udeležba.

EPP naj bi imela v prihodnji sestavi parlamenta 267 sedežev, kažejo izidi glasovanja v vseh 27 državah članicah EU. Druga najmočnejša politična skupina pa bo spet Stranka evropskih socialistov (PES) s predvidoma od 159 sedeži. V zadnjem mandatu je v Evropskem parlamentu s 785 poslanci imela EPP 288 sedežev, PES pa 217.

Delni rezultati
Delni rezultati FOTO: Reuters

Na tretje mesto se je po pridobljenih sedežih enako kot pred petimi leti tudi tokrat uvrstilo Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE) s predvidenimi 81 sedeži.

Dobro so se odrezali Zeleni skupaj z Evropsko svobodno zvezo (EFA), ki naj bi dobili od 54 sedežev. Desno usmerjeno Združenje za Evropo narodov (UEN) naj bi dobilo 35 sedežev, Evropska združena levica in Zelena nordijska levica (GUE/NGL) 34 sedežev, evroskeptiki Neodvisnost/Demokracija (INDEM) od 18 mest, drugi pa 88.
Skupina drugih oziroma neodvisnih evropskih poslancev se je v primerjavi z dosedanjim mandatom bistveno povečala in vključuje tudi skrajne desničarje, ki so se letos precej okrepili in so večinoma nakazali, da se ne bodo povezovali z drugimi političnimi skupinami.

Evropski poslanci se v poslanske skupine združujejo po politični pripadnosti, ne po nacionalnosti. Pogoj za oblikovanje skupine je po novem, da jo sestavlja najmanj 25 poslancev iz najmanj sedmih držav.

Rekordno nizka volilna udeležba

Dosedanji predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering je obžaloval nizko volilno udeležbo in ocenil, da morajo politične stranke in mediji premisliti o tem, kako bodo izboljšali način, na katerega bi lahko posredovali sporočila iz parlamenta.

Sicer pa je bila tokratnih evropskih volitvah spet rekordno nizka volilna udeležba. V celotni EU je na volišča prišlo le 43,55 odstotka volilnih upravičencev, kar je najmanj v zgodovini neposrednih volitev v Evropski parlament od leta 1979. Na zadnjih volitvah pred petimi leti je bila udeležba 45,47-odstotna.

Udeležba v starih članicah je bila višja kot v državah, ki so v EU vstopile leta 2004. Najnižja je bila po doslej dostopnih podatkih v Litvi, in sicer 15,7-odstotna. V državah, kjer volitve niso obvezne, je bila udeležba najvišja na Danskem - 62,5-odstotna. Udeležba na volitvah je sicer obvezna v Belgiji, Luksemburgu, Grčiji, na Malti in Cipru.

V več članicah slavila opozicija

Na tokratnih evropskih volitvah so poraze doživele vladajoče stranke v več članicah - socialisti v Španiji in na Portugalskem, socialdemokrati v Sloveniji in v Avstriji, konservativci na Danskem in v Grčiji, zelo huda poraza pa so doživeli britanski laburisti in madžarski socialisti. Opozicija je slavila tudi na Irskem in v Estoniji.

Pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami so pomembno zmago na evropskih volitvah zabeležili krščanski demokrati nemške kanclerke Angele Merkel, na Češkem, kjer bodo parlamentarne volitve prav tako jeseni, pa je slavila Državljanska demokratska stranka (ODS) nekdanjega premiera Mireka Topolaneka.

Čakanje na rezultate volitev
Čakanje na rezultate volitev FOTO: Reuters

V Franciji je slavila vladajoča Zveza za ljudsko gibanje predsednika Nicolasa Sarkozyja, v Italiji pa Stranka Ljudstvo svobode (PDL) premierja Silvia Berlusconija. Zmagali so tudi poljski liberalci premierja Donalda Tuska.

Iz več držav so se v Evropski parlament prebili skrajni nacionalisti ter predstavniki evroskeptičnih strank. Slednji so s skoraj 18 odstotki glasov velik uspeh zabeležili v Avstriji, kjer so prav toliko glasov dobili tudi nacionalisti. Štiri sedeže so skrajni nacionalisti, ki so kampanjo gradili na nasprotovanju islamu, dobili na Nizozemskem, tri pa na Madžarskem. Sedež v Evropskem parlamentu bodo imeli prvič tudi slovaški in britanski skrajni nacionalisti, dva sedeža pa romunski.

Na volišča od četrtka do nedelje

V 27 članicah EU so volitve potekale od četrtka do nedelje, na njih pa je okoli 375 milijonov volilnih upravičencev izbiralo 736 članov Evropskega parlamenta. Ta se bo na prvi seji sestal 13. julija, njegov mandat pa bo trajal do leta 2014.

Ena od prvih nalog novega parlamenta bo potrditev nove Evropske komisije. Glede na prepričljivo zmago desnice na evropskih volitvah je zelo verjetno, da bo komisijo tudi v prihodnjem mandatu vodil Jose Manuel Barroso. Ta je sicer že pred volitvami veljal za favorita, saj uživa podporo večine članic.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekson
08. 06. 2009 20.42
LE KDO SE VESELI V BRUESSLU SLO-KOMUNISTE ???? NOBEDEN !!! AMPAK VESELI SO ZA: MILAN ZVER. ROMANA CIZEL IN LOJZE PETERLE !!!!!!! ZA ONE STIRI PA VEDO IZ KATEREGA TESTA SO, TO NISO NIKOLI DEMOKRATICNI SOCIALISTI !!!
alterego
08. 06. 2009 10.29
mm999
08. 06. 2009 09.40
Zmagali so tudi poljski liberalci premierja Donalda Tuska. LOL mogoče so liberalni v primerjavi s PiS, ampak sicer so pa kar lepo konzervativni in člani EPP. Uboga levica je na Poljskem skupaj spravila celih 10%.
No_pasaran
08. 06. 2009 09.19
dusan_z:murko Hudo jim bo. Men se smilijo vsi, k grejo tja, tud ta desni ! Ni lahko. Kakšna žrtev za svoj narod. Svaka jim čast !!!
Herr Immergleich
08. 06. 2009 09.05
Štiri komunistični slovenski poslanci bodo padli v desni Evropski parlament.