Slovenija

Pogrešana alpinista poslala šaljivo sms sporočilo, nato se nista več oglasila

Peking, 21. 07. 2014 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V pogorju Shaksgam na Kitajskem poteka iskalno-reševalna akcija za dvema pogrešanima Slovencema, izkušenima alpinistoma in članoma mednarodne alpinistične odprave Alešem Holcem in Petrom Mežnarjem. Zadnjič sta se javila 5. julija s šaljivim sporočilom, nato pa se nista vrnila na dogovorjeno mesto.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so zagotovili, da so v intenzivnih kontaktih s kitajskimi oblastmi in da delajo vse, da bi planinca pripeljali domov. "Zaenkrat ni katastrofalnih novic. Na tistem območju je sicer slabo vreme. Zato so se nekateri vodotoki tako okrepili, da normalna komunikacija, torej tista pričakovana za povratek, ni bila možna," je razložil Andrej Šter z ministrstva.

Od torka, 15. julija, sta pogrešana člana mednarodne alpinistične odprave Shaksgam 2014, Aleš Holc in Peter Mežnar, oba člana alpinističnega odseka Planinskega društva Kamnik, so sporočili s Planinske zveze Slovenije (PZS).

Zadnje sporočilo izkušenih alpinistov so prejeli 5. julija, ko sta se podala v gore in se 15. julija nista vrnila na dogovorjeno mesto. Od takrat naprej poteka reševalno-iskalna akcija pod okriljem PZS in s pomočjo Ministrstva za zunanje zadeve in slovenskega veleposlaništva v Pekingu.

"Po informacijah je zaradi otoplitve narasla reka, ki naj bi jima preprečevala edini možni prehod do baznega tabora. Ostali člani odprave so opravili pregled področja, vendar zaradi visokega vodostaja prehod ni bil možen," so zapisali na PZS.

Kot pravijo, so v tem trenutku vse sile usmerjenje v zagotovitev helikopterskega prevoza in pregled področja, kar pa ravno zaradi oddaljenosti območja predstavlja velik logistični zalogaj za tamkajšnje reševalce. Po zadnjih informacijah je helikoptersko reševanje odobreno in na poti proti območju.

Slovenska alpinista, oba že z izkušnjami iz Himalaje, sta se pridružila mednarodni odpravi Shaksgam 2014, v kateri je bilo devet članov iz Ukrajine, Nemčije, USA, Škotske in Slovenije. Glavni cilji odprave so vrhovi Durbin Kangri I (6824 m), Durbin Kangri II (6898 m), Barnag Kangri (6821 m), Kaimuk Kangri (6952 m) na zahodnem delu Himalaje na Kitajskem. Gre za izredno neraziskano območje, saj se večina odprav v dolini Shaksgam, gre za eno ali dve na leto, običajno odpravi na nasprotno stran doline v severne stene karakorumskih osemtisočakov, kot so K2, GI, GII in Broad Peak.

Zadnje sms sporočilo: 'Bo pa vsaj solato dobro zalilo'

Himalaja
Himalaja FOTO: Reuters

Na spletni strani Planinskega društva Kamnik so objavljali aktualne novice z odprave. "Od 14.6. do 28.7. se bova Aleš Holc in Peter Mežnar kot člana mednarodne odprave potapljala v skrivnostih gora nad dolino reke Shaksgam..." sta zapisala, ko sta se podala na pot. 

S prvimi vzpodbudnimi novicami sta se javila že naslednji dan. "Vse ok. Leti in prtljaga bp. Smo že 7 ur na cesti. Danes bomo prespali v Tash Rabatu v jurtah...dve uri od kitajske meje. Vse gladko. Lp," sta zapisala.

Naslednji dan je Holc sporočil, da so v Kashgarju, kjer pakirajo in kupujejo. "Vse je ok. Včeraj smo prespali v jurtah tri ure pred kitajsko mejo na 3200 m v kraju Tash Rabat. Fantje so šli na krajši treking, jaz pa na uro ježe s konjem. Danes smo po 8h vožnje prišli v Kasghar. Vse poteka intezivno in gladko."

23. junija sta sporočila, da sta preko Bishkeka in Tourghat passa srečno in brez zapletov prispela v Kashar. "Srečalo se nas je vseh devet članov ekipe. Sledila je noro hitra nabava hrane. Naslednji dan smo šli mimo Taklamakana v Kargalik, nato do Ilika. Od tu so sledili 4 dnevi do izhodišča operacij. Prek Aghil passa (4800 m) v snegu, po dolini Shaksgam pa na srečo na hrbrih kamel. V baznem taboru smo odprtih ust ... Lep pozdrav!"

28. junija sta zapisala, da sta že četrti dan nad bazo in jima je uspelo najti prehod čez štiri kilometre dolg kanjon. Le-ta nato preide v ledenik pod severno steno Durbin Kangri 2. napisala sta, da se uspešno aklimatizirata in da sta bila prejšnji dan nekje do 6300 m.

Aleš se je zadnjič javil 5. julija z SMS sporočilom. Napisal je, da jima vreme ne gre najbolj na roko. Že četrti dan sta na koti 5600 m in čakata izboljšanje. Menda kar dobro pada, a fantoma to ni načelo morale. Menda bo pa vsaj solato "berivko" v bazi dobro zalilo in bo letina boljša, je zapisal Aleš. To je bilo zadnje, kar so slišali od njiju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1