Tujina

Na Kitajskem spet okuženi mlečni izdelki

Peking, 25. 01. 2010 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dobro leto po mlečni aferi, ki je na Kitajskem zahtevala šest otroških življenj, več tisoč pa jih je zbolelo, so v nekaterih provincah spet našli mlečne izdelke, okužene z melaminom, ki so jih prodajale tri družbe.

Lokalni mediji poročajo, da je zdravstveno ministrstvo že ukazalo umik treh serij mlečnih izdelkov iz trgovin v provinci Gvidžov, ker naj bi vsebovale melamin. Decembra lani pa naj bi okužene mlečne izdelke našli tudi v provincah Sečuan in Džjangsu. Preiskavo naj bi zahteval vladni oddelek v Pekingu, je povedal član osebja, ki je sodeloval pri preiskavi v provinci Sečuan.

Na Kitajskem spet umikajo okužene mlečne izdelke.
Na Kitajskem spet umikajo okužene mlečne izdelke. FOTO: Reuters

Nekdanji direktor mlečne zadruge v provinci Guangdong Wang Dingmian je povedal, da so izdelki, ki so jih zaradi melamina leta 2008 umaknili iz prodaje, očitno nekako spet zašli na prodajne police. ''Po škandalu leta 2008 smo umaknili večino okuženih izdelkov. Kakor koli, očitno je še nekaj 'ostankov' v rokah preprodajalcev, za katere ni nikomur mar. Težave niso bile rešene v celoti. Kot kaže, so nove težave neizogibne,'' je povedal.

Po poročanju lokalnih medijev so vse tri družbe, ki so ponujale okužene izdelke, povedale, da njihovi izdelki vsebujejo melamin, ker so kupili mleko v prahu, ki je ključna surovina njihovih izdelkov. ''Podjetja se samo izogibajo odgovornosti. Ko kupijo mleko v prahu, bi morali vsako škatlo posebej testirati,'' je povedal Wang in dodal, da je zadnji škandal izbruhnil zaradi šibke vladne ureditve trga. ''Vlada bi morala bolj odgovarjati in se izogibati birokraciji. Ne moreš le domnevati, da je vse v redu,'' je povedal.

Zadnji incident sledi državnemu najbolj odmevnemu škandalu septembra 2008, ko so v mlečnih izdelkih 22 mlečnih podjetij po vsej Kitajski našli melamin. Industrijska kemikalija lahko med otroki povzroči ledvične kamne in odpoved ledvic.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HellWolf
25. 01. 2010 16.09
hrana na kitajskem je popolnoma brez nadzora in zelo nizke kvalitete. Polno pesticidov in drugih primesi da se zastrupi na leto ne vem koliko ljudi.
agram
25. 01. 2010 12.01
"Podjetja se samo izogibajo odgovornosti. Ko kupijo mleko v prahu, bi morali vsako škatlo posebej testirati"..rotfl..seveda...8 krat...
byteME
25. 01. 2010 10.53
spet bojo letele glave wiiiiiii