Tujina

FOTO in VIDEO: Obsežne poplave zajele tudi sever Italije, ljudem odsvetujejo vožnjo z avtomobili

London/Dunaj/Pariz/Sarajevo/Modena, 12. 12. 2017 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/An.V./K.H.
Komentarji
9

S poplavami se borijo tudi na severovzhodu Italije, kjer so evakuirali okoli 1000 ljudi. V Avstriji se soočajo s posledicami neurja z močnim vetrom. V Franciji je po pustošenju nevihte Ana kar 36.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike, v Bosni pa je veter presegel hitrost 140 km na uro in povzročil precejšnjo gmotno škodo. V Gorskem kotarju so zaradi močnega vetra zaprli vse ceste, v Dalmaciji poplavlja tudi morje.

Sneženje, mraz, močan veter in močno deževje težave povzročajo tudi drugod v Evropi. 

Na severovzhodu Italije evakuirali 1000 ljudi, prebivalcem svetujejo, naj ne sedejo za volan

Večdnevno močno deževje je povzročilo poplave tudi na severu Italije. Med drugim sta bregove prestopili reki Enza in Parma, kar je povzročilo obsežne poplave v deželi Emilija – Romanja na severovzhodu Italije. Oblasti so že v ponedeljek evakuirale več kot 1000 ljudi, reševali so več ljudi, ki so bili ujeti v poplavljenih objektih, poročajo lokalni mediji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poleg poplav je tudi v Italiji veliko težav povzročil izjemno močan veter, ki je podiral drevesa in poškodoval številne hiše. 

Oblasti v Modeni prebivalce pozivajo, naj bodo skrajno previdni in naj upoštevajo navodila. Med drugim so ljudem odsvetovali, da se odpravijo za volan, če to ni nujno. Še posebno previdnost svetujejo med vožnjo pa svetujejo pri mostovih, prehodih, predorih in ob bregovih rek. Ljudem prav tako odsvetujejo uporabo kleti in podzemnih zaklonišč. 

O težavah zaradi vremena poročajo tudi iz Ligurije, Piedmonta in Toskane.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nemirna noč tudi na avstrijskem Koroškem

Na jugu avstrijske Koroške je minulo noč divjalo neurje z vetrom, zaradi česar so pristojne oblasti v zgodnjih jutranjih urah na območju Velikovca sprožile alarm civilne zaščite. Ljudi so pozvali, naj hiše zapuščajo le v nujnih primerih.

Najhuje je bila prizadeta Železna Kapla, o veliko težavah poročajo tudi iz Borovelj. Cesta do prelaza Ljubelj je zaprta. Na območju je brez oskrbe z elektriko ostalo 6000 gospodinjstev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Neurje z vetrom, ki je v sunkih dosegal hitrost več kot 100 kilometrov na uro, je prizadelo tudi zahod in jug avstrijske Štajerske, kjer je prišlo do obsežnih izpadov elektrike. Brez oskrbe je bilo v jutranjih urah 10.000 gospodinjstev. Delo na terenu otežujejo podrta drevesa, zaradi katerih so nekatera območja še vedno nedostopna.

Promet je zaradi skalnih podorov močno oviran tudi na Tirolskem, o podrtih drevesih, izpadih elektrike in odkritih strehah pa poročajo še iz zveznih dežel Spodnja Avstrija in Salzburg. Blizu kraja Bad Gastein na Solnograškem je bila huje ranjena Belgijka, ko je na njeno vozilo padlo drevo.

V Franciji 36.000 uporabnikov še kar brez električne energije

Zaradi nevihte, ki so jo poimenovali Ana, je v Franciji brez elektrike ostalo okoli 36.000 gospodinjstev, poroča ABC News. Kar 1500 delavcev se trudi, da bo težava čim prej odpravljena.

V Franciji je brez elektrike približno 36.000 uporabnikov.
V Franciji je brez elektrike približno 36.000 uporabnikov. FOTO: AP

Močan veter, ki so ga spremljale izdatne padavine, je nevšečnosti povzročal že v ponedeljek. Razmere naj bi se danes umirile, Meteo France pa opozarja na možnost plazov. 

V Veliki Britaniji zabeležili najhladnejšo noč

Britanci so v noči na torek namerili -13 stopinj Celzija, kar je njihov letošnji rekord, so zapisali na njihovem vremenskem portalu The Wheather Channel.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V nekaterih mestih – tudi Londonu – so razglasili oranžni alarm zaradi snega in ledu. Zaradi nizkih temperatur pa bodo tudi danes zaprte nekatere šole, bojijo se namreč ledu in poledice. 

Zimsko vreme težave povzroča tudi v Sloveniji, več pa na naslednji povezavi

Močan veter tudi v Bosni in Hercegovini povzročil veliko gmotno škodo

Pristojne službe v Banjaluki so sporočile, da je bilo preteklo noč v mestu poškodovanih več kot 300 objektov, ulice pa so bile polne podrtih dreves, zato je bil promet otežen. 

V Tešnju na severu BiH je močan veter porušil minaret na džamiji Ferhada-paše, ki je bila zgrajena v 16. stoletju.

O škodi poročajo tudi iz krajev Zavidovići, Maglaj in Žepča v osrednjem delu države.
Na posameznih območjih je zmanjkalo elektrike zaradi okvar, ki jih je veter povzročil na daljnovodih. Veter pojenja, danes sunki ne bodo presegli 80 kilometrov na uro, piše meteoalarm.eu. 

Višje temperature, ki jih je prinesel veter, so stalile sneg, ki je zapadel v preteklih dneh, zaradi česar je prišlo do naglega porasta vodostajev rek. 

V Gorskem kotarju zaradi vetra zaprte vse ceste

Nekatere prometnice v Gorskem kotarju so morali zaradi porušenih dreves zapreti že včeraj, danes pa so zaradi močnega vetra zaprli prav vse, državne, lokalne in županijske, poroča Dnevnik.hr. 

Policija je prebivalce Gorskega kotarja opozorila, naj ne zapuščajo svojih domov, dokler se veter ne bo umiril, ker lahko ogrozijo svoja življenja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Avtocesta med Reko in Zagrebom pa je zaradi močnega vetra med odcepoma Kikovica in Bosiljevo odprta samo za osebna vozila, še poroča Dnevnik.hr.

Zaradi taljenja snega v Zagrebu na nekaterih mestih poplavlja reka Sava, v Šibeniku pa se je ponoči potopilo nekaj ladjic.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tarzan13
12. 12. 2017 21.28
+5
kok nam narava vrača....
Mali medo
12. 12. 2017 13.27
+30
zemlja se je odločila ,da se znebi nas parazitov
kor22
12. 12. 2017 13.31
+1
maneno48
12. 12. 2017 13.25
+21
da ne bodo avstrijci zaradi preveč vode, spet kašne zaturnice odprl
TOX6
12. 12. 2017 13.19
+1
Pisunčki v vednost!!!, da ne bi potrebovali cel tede da pridete do novice v neposredni bližini- dopoldsn v spodnji austriji v Baungartnu je razneslo rezervoar na OMV pumpi 1 oseba je umrla 18 ranjenih!!!
TOX6
12. 12. 2017 13.21
-7
Naslov YUgoslovanski v gorkem kotorju in potem kaj se dogsja v soseščini-Balkanpress
HorstWiesel
12. 12. 2017 13.48
-14
In zakaj misliš, da me zanima kaj imajo tam daleč stran?
korintos23
12. 12. 2017 13.05
-5
Oni so še bolj zasvinjali naš planet kot mi.
HorstWiesel
12. 12. 2017 13.14
-2