Tujina

Na Kosovu slavila koalicija Thacija in Haradinaja

Priština, 12. 06. 2017 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na kosovskih predčasnih parlamentarnih volitvah je po preštetih 91 odstotkih glasov zmagalo zavezništvo 13 strank okoli Demokratske stranke Kosova in Zavezništva za prihodnost, ki je prejelo 34,60 odstotka glasov. Premierski kandidat tega zavezništva Ramush Haradinaj je zmago označil za "prepričljivo" in napovedal, da si bodo prizadevali za oblikovanje vlade.

Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah na Kosovu je po preštetih 91 odstotkih glasov zmagalo zavezništvo 13 strank okoli Demokratske stranke Kosova (PDK) in Zavezništva za prihodnost (AAK), ki je prejelo 34,60 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila približno 41-odstotna.

Osrednje stranke v zmagovalnem zavezništvu so stranka PDK sedanjega predsednika parlamenta in bivšega prvega moža kosovskih obveščevalcev Kadrija Veselija ter dve večji opozicijski stranki - AAK nekdanjega kosovskega premierja in haaškega obtoženca Ramusha Haradinaja in stranka Nisma (Pobuda) pod vodstvom Fatmirja Limaja. Iz vrst PDK sicer prihaja tudi sedanji kosovski predsednik Hashim Thaci.

Premierski kandidat tega zavezništva Haradinaj je sicer že po zaprtju volišč razglasil zmago, ki jo je označil za "prepričljivo" in napovedal, da si bodo prizadevali za oblikovanje vlade.

Pri sestavljanju vlade se bodo morali zanesti na koalicijske partnerje

Dokončna razdelitev sedežev sicer še ni znana, bi pa naj njegovi koaliciji pripadlo med 40 in 42 mandatov, kar je premalo za večino in pomeni, da se bodo morali pri sestavljanju vlade zanesti na enega ali več koalicijskih partnerjev.

Po delnih izidih, ki jih je danes objavila volilna komisija, je na drugem mestu s 26,7 odstotka glasov nacionalistična stranka Vetevendosje (Samoopredelitev), ki je bila doslej največja opozicijska stranka. Njen premierski kandidat Albin Kurti je rezultat pozdravil kot veliko zmago in ocenil, da stranko čaka še veliko zmag.

Član predsedstva stranke Dardan Sejdiu je po zaprtju volišč izpostavil, da je gibanje kot politični subjekt osvojilo največ glasov. Je pa le malo verjetno, da bi bila stranka pripravljena na sodelovanje z zmagovalnim zavezništvom, katerega politike ima za koruptivne in povezane s kriminalom. Bi pa naj bila pripravljena na sodelovanje z LDK.

Na četrto mesto se je uvrstila Srbska lista s 4,8 odstotka glasov. Direktor srbskega urada za Kosovo Marko Đurić je povedal, da je Srbska lista osvojila vseh deset poslanskih mandatov, ki v kosovski skupščini pripadajo srbski narodni skupnosti. Skupno je sicer v 120-članskem parlamentu za pripadnike manjšin rezerviranih 20 mest.

Pristaši koalicije okoli PDK, pa tudi gibanja Samoopredelitev so dober rezultat proslavili na ulicah več mest.

Thaci upa, da bodo vlado sestavljali manj časa kot leta 2014

Kosovski predsednik Hashim Thaci je na Twitterju izrazil pričakovanje, da bo čim prej oblikovana nova "proevropska vlada". Za čimprejšnje oblikovanje vlade, ki bo zavezana evropski perspektivi, se je zavzel tudi evropski komisar za širitev Johannes Hahn.

Zaenkrat še čaka na poročila opazovalcev volitev, upa pa, da sestavljanje ne bo trajalo več mesecev kot po volitvah leta 2014. Kot je še dejal, je za državo zelo pomembno, da je še naprej zavezana reformnemu procesu in da gradi na dosežkih preteklih let.

Na izide se je odzval tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je menil, da bo zmaga koalicije okrog PDK in AAK povzročila veliko težav, a se bo Beograd bojeval za to, da ohranijo stabilnost in nadaljujejo dialog. Izvoljeni srbski poslanci bodo ob tem ščitili interese Srbov in Srbije na Kosovu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KVADEJ
12. 06. 2017 15.33
+1
HAHA čopkoti zmagal na lažnih volitvah in takoj janša napovedu vojno u sloveniji hahaha.
Nightyfly
12. 06. 2017 15.25
+20
Tuji analitiki pravijo , da so na povrsje prisli vsi ,ki so si mazali roke v UCK . Haradinaja imenujejo ze dolgo -Rambo . Carli del Ponte so zaprli usta ,ko je dala v javnost surovosti v zvezi z preprodajo organov ujetih Srbov .Makedonija je ze tik pred tem , da eksplodira in postane tretja albanska in cetrta muslim .drzava na Balkanu . Vsega tega je kriva UE . Za Haradinaja vemo ,da bo naredil vse, to je ze tudi izrazil , da bo Kosovo totalno cista albanska drzava . Kosovo je bilo zibelka srbske drzave ...... Napaka s strani Srbov in bivse drzave ,da je dopustila enormno nacrtno eksplozijo rojstev albancev na Kosovu . Ce to ni bilo jasno takrat , je to jasno zdaj ,ko so se namnozili ravno tako v piclih 25 letih v Makedoniji . Tocno enak scenarij kot na Kosovu , pa tega UE in nihce drug noce videti . Dol je sod smodnika ,ki ga bo ravno ta Haradinaj prizgal .
Nightyfly
12. 06. 2017 15.32
+16
Kosovo je Srbiji iztrgana entiteta ,ki se sama ne prezivlja ,niti se ne more . Financirana je s strani USA , UE in diaspore ,ki je ze desetletja zbirala denar za orozje in finansiranje crnih poslov ....medtem pa je drzava Jugoslavija zmetala en kup denarja v to pokrajino ,da bi zativela . Ja , to je bila napaka . Velika .
Al83
12. 06. 2017 14.10
+16
Kosovo sploh ni država ampak del Srbije, in da sem jaz Srb ne bi dal milimetra zemlje Albancem.
dzek.the.ripper
12. 06. 2017 13.57
+16
A ni bil Thaci obtožen trgovine z organi? A niso umrle vse ključne priče v sojenju proti Haradinaju?
macek_garfield
12. 06. 2017 13.56
+5
jim bo doktor ivan svetoval pa to
marmilan
12. 06. 2017 13.17
+6
Kako so govorili indijanci: dober indijanec je mrtev indijanec....
marmilan
12. 06. 2017 13.16
+18
O tej mafiji ni vredno pisat. Kaj šele čitat. Videl sem naslov in mi gre na bruhanje.
FCL
12. 06. 2017 12.47
+8
Sami poštenjakarji...uh
mufflon
12. 06. 2017 12.11
+6
spet se bodo garbali v parlamentu....