FOTO: Na Kosovu ubili vidnega političnega predstavnika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića

V Kosovski Mitrovici je neznani napadalec ubil 64-letnega vidnega političnega predstavnika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića. Politika, ki ga je iz neposredne bližine zadelo več strelov, so sicer prepeljali v bolnišnico, a jim ga ni uspelo oživiti. Umor so ostro obsodile tako kosovske oblasti kot tudi Evropska unija, ki poziva k mirnosti.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (7)

  • Umor Oliverja Ivanovića na Kosovu - 1
  • Umor Oliverja Ivanovića na Kosovu - 2
  • Umor Oliverja Ivanovića na Kosovu - 3
  • Umor Oliverja Ivanovića na Kosovu - 4
  • Umor Oliverja Ivanovića na Kosovu - 5
  • Umor Oliverja Ivanovića na Kosovu - 6
  • Umor Oliverja Ivanovića na Kosovu - 7

Neznani napadalec je danes okoli 8. ure zjutraj v Kosovski Mitrovici ustrelil vodjo civilne iniciative Srbija, demokracija, pravica Oliverja Ivanovića, ki je podlegel ranam.

Napadalci so na 64-letnega Ivanovića streljali iz mimovozečega avtomobila, ko je bil na poti v prostore stranke v Severni Mitrovici.

Iz bolnišnice, kjer so ga neuspešno oživljali, so sporočili, da je imel najmanj pet strelnih ran v prsnem košu. Obdukcije še niso izvedli.

Umor Oliverja Ivanovića na Kosovu - 6

Na Ivanovića, vodjo Državljanske pobude Srbija, demokracija, pravica je danes zjutraj v Kosovski Mitrovici streljal neznani napadalec. (Foto: AP)

Po poročanju lokalnih medijev je neznanec na Ivanovića najprej streljal od daleč, nato pa ga je ustrelil še iz neposredne bližine.

Kosovska policija je sporočila, da so Ivanovića prepeljali v bolnišnico in da zaenkrat nimajo več informacij o napadu, saj še preiskujejo primer. Policija je v okviru iskalne akcije zaprla severni del Kosovske Mitrovice in okrepila nadzor na mejnih prehodih s Srbijo.

Zaradi umora je preložen dialog Beograda in Prištine pod okriljem EU, ki je bil po več kot enem letu premora načrtovan danes v Bruslju na tehnični ravni. Nov datum srečanja srbskih in kosovskih pogajalcev za zdaj ni določen.

B92 je citiral šefa operative kosovske policije Željka Bojića: "Na mestu napada na Oliverja Ivanovića smo okrog 9. ure zjutraj našli določene dokaze (zažgan avtomobil), ki nam bodo koristili pri nadaljnji preiskavi." Dejal je še, da je bila zažgana opel astra brez registrskih tablic. 

Neznanci so Ivanovićev avtomobil v Kosovski Mintrovici sicer zažgali že julija lani.

Srbski predsednik Aleksander Vučić

Srbski predsednik Aleksander Vučić je sklical nujno sejo sveta za nacionalno varnost. (Foto: AP)

Zaradi napada je srbski predsednik Aleksander Vučić sklical nujno sejo sveta za nacionalno varnost, v Beograd pa se bodo iz Bruslja vrnili srbski pogajalci, ki bi se morali danes sestati s predstavniki Prištine.

Na družbenih medijih ljudje pozivajo tudi k udeležbi na spominski shod pred cerkvijo svetega Save v Beogradu danes zvečer.

Po seji sveta je Vučić umor označil kot teroristično dejanje ter zagotovil, da bodo našli morilca ali morilce. Povedal je, da je v pismu od Unmika in Eulexa zahteval, da v preiskavi umora sodelujejo tudi srbski organi. Kosovskim ne zaupa, zagotovil pa je, da če ne bodo oni, da bodo srbski organi izvedli uspešno preiskavo.

Meni, da morilec "ni Srb, čeprav ima srbsko ime, ker tisti, ki je to storil, je to storil proti Srbom na Kosovu in Srbiji ter srbskemu narodu". Napovedal je "skorajšnji obisk na Kosovu, da bi se pogovoril s srbskim narodom".

EU ostro obsoja umor na Kosovu in poziva k mirnosti

Evropska unija (EU) ostro obsoja umor Ivanovića ter vse strani poziva k mirnosti in zadržanosti, tako da bodo lahko stekli vsi postopki vladavine prava in pravosodja. Od kosovskih oblasti pričakuje, da si bodo z vsemi močmi in brez odlašanja prizadevale, da poiščejo storilce in jih privedejo pred sodišče.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini je po umoru Ivanovića po telefonu govorila s predsednikoma Srbije in Kosova, Aleksandrom Vučićem in Hashimom Thacijem, so sporočili iz njene tiskovne službe.

Mogherinijeva je v telefonskih pogovorih ostro obsodila umor, izrazila sožalje Ivanovićevi družini in prijateljem ter izpostavila pričakovanje, da bodo kosovske oblasti brez odlašanja poiskale storilce in jih privedle pred sodišče, pri čemer jim bo pomagala misija Eulex.

Evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni), poročevalec za Kosovo v Evropskem parlamentu, je ostro obsodil umor, ki po njegovih besedah meče temno senco na vladavino prava in dialog. Ob tem je pozval vse relevantne institucije, da nemudoma storijo vse, da storilce privedejo pred roko pravice. "Ne glede na zelo grozno dejanje to ne sme spodbuditi dodatnega sovraštva in nasilja, ki bi lahko ogrozila stabilnost in varnost v regiji. Pravi odgovor mora iti v smeri dialoga, pogovora in vladavine prava," je dodal poslanec, kot so sporočili iz njegove pisarne.

Oliver Ivanović

Ivanovića je leta 2016 sodni svet misije Eulex obsodil na devet let zapora zaradi vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom leta 1999. (Foto: AP)

Umor Ivanovića pa je prav tako naletel na obsodbe kosovskih oblasti in predstavnikov mednarodne skupnosti na Kosovu ter kosovskih Srbov, kot tudi v Srbiji in drugod v regiji.

Umor je ostro obsodil predsednik Kosova Hashim Thaci, ki je pozval k čimprejšnji razsvetlitvi okoliščin napada in h kaznovanju odgovornih. Državljane vseh narodnosti na večinsko srbskem severu Kosova je pozval k sodelovanju z oblastmi pri preiskavi, poroča spletni portal Balkaninsihgt.

Kosovska vlada je prav tako pozvala ljudi k sodelovanju s policijo pri preiskavi umora Ivanovića, ki ga je označila za "izziv vladavini prava in vsem prizadevanjem za vnovično vzpostavitev reda na Kosovu". "Nasilje ni sprejemljivo ne glede na to, od kod prihaja in proti komu je uperjeno," je izpostavila v sporočilu za javnost.

Kosovski premier Ramush Haradinaj je zaradi umora Ivanovića pozno popoldne sklical sejo sveta za nacionalno varnost, na kateri so govorili o varnostnih razmerah na Kosovu. Umor je obsodil in pozval vse, naj ga ne zlorabijo v politične namene. Dodal je, da gre za osamljen primer ter da so razmere na Kosovu stabilne, kar pa ne pomeni, da ni tveganja za teroristične napade, je poročal radio Svobodna Evropa.

Vodja misije ZN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin je prav tako obsodil umor in svojcem izrazil sožalje v lastnem imenu in imenu ZN. Oblastem zaupa, da bodo pri iskanju storilcev učinkovite in hitre, pri tem pa jim je zagotovil tudi podporo vseh mednarodnih agencij na Kosovu.

Ameriški veleposlanik na Kosovu Greg Delawie je kosovske pristojne oblasti pozval k "čim hitrejši in profesionalni preiskavi" umora ter privedbi storilcev pred roko pravice.

Vse strani je pozval, "naj se izogibajo nevarni retoriki in ostanejo mirni v tem občutljivem času". Pozval jih je tudi, naj se "znova zavežejo nadaljevanju normalizacije odnosov in izboljšanju življenja državljanov Kosova in Srbije", poroča Balkaninsihgt.

Vodja misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na Kosovu Jan Braathu je izrazil pretresenost ob umoru Ivanovića. Označil ga je kot enega najbolj vidnih predstavnikov kosovskih Srbov zadnji dve desetletji, ki si je vztrajno prizadeval za dobro svoje skupnosti in je bil dragocen sogovornik na Kosovu. Obsodil je to "gnusno dejanje" ter oblasti pozval, naj storijo vse, da privedejo krivce pred roko pravice. To bo po njegovi oceni pomemben preizkus za vladavino prava na Kosovu.

Vodja urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić je umor Ivanovića označil za "zločinsko in teroristično dejanje", katerega cilj je destabilizacija razmer na Kosovu in pomeni napad na celoten srbski narod.

V Bruslju, kjer je vodil srbsko delegacijo v novem krogu tehničnih pogovorov s Prištino, je ocenil, da je bil cilj napada "izzvati kaos na Kosovu ter da se srbski narod na Kosovu in cela Srbija potisnejo v pekel spopada". Srbska delegacija je sicer nato odpotovala iz Bruslja, ne da bi začeli pogovore, ki naj bi potekali prvič po skoraj letu dni.

Kdorkoli je odgovoren za napad, "albanski, srbski ali katerikoli kriminalci, morajo biti kaznovani", je dejal ter pri tem izpostavil, da so v minulih dneh Srbiji grozili, med njimi predsednik kosovskega parlamenta Kadri Veseli z vojno, ne da bi se mednarodna skupnost odzvala in da je bilo več napadov na premoženje kosovskih Srbov.

Ameriški State Department naj bi opozoril na možnost nasilja na severu Kosova

Napad je obsodil tudi predsednik srbske entitete v BiH Republike Srbske Milorad Dodik, ki je ocenil, da pomeni napad na stabilnost Srbije in severnega Kosova ter poskus povzročitve kaosa na Kosovu in destabilizacijo Srbije. Izpostavil je, da je Ivanović pustil neizbrisno sled v družbenem in političnem življenju Kosova in Srbije.

Župan Severne Mitrovice Goran Rakić je dejal, da pomeni strahopeten umor Ivanovića "strel na vse Srbe, ki niso hoteli zapustiti domovine" in da jih je močno pretresel. Dodal je, da je ameriški State Department pred dnevi opozoril na možnost nasilja na severu Kosova. Eulex in Unmik je pozval, da ugotovita, kdo so bili storilci in da zagotovita varnost državljanom, ki jih je sicer pozval k miru.

Albanski premier Edi Rama je umor obsodil kot zlonamerno dejanje, ki vzpodbuja sovraštvo in napetosti. Poudaril je, da se ne smejo ustaviti prizadevanja za dialog in mir na Kosovu.

Oliver Ivanović

Oliver Ivanović je bil vodja srbske civilne iniciative. (Foto: AP)

Leta 2016 so ga spoznali za krivega vojnih zločinov nad albanskimi civilisti

Oliverja Ivanovića je leta 2016 sodni svet misije EU na Kosovu Eulex obsodil na devet let zapora zaradi vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom leta 1999. Spoznali so ga za krivega spodbujanja pobojev civilistov, ki so jih srbske paravojaške sile aprila 1999 zajele v Kosovski Mitrovici. V priporu je preživel dve leti, aprila lani pa so ga izpustili.

Nekdanji srbski državni sekretar za Kosovo Ivanović je bil sicer prvi kosovski Srb, proti kateremu je na sodišču Eulexa potekal proces zaradi suma vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom.

Po koncu vojne na Kosovu je bil Ivanović ključni sogovornik zveze Nato, Združenih narodov in EU ter je veljal za zagovornika dialoga med Srbi in Albanci na Kosovu.

Kosovo je neodvisnost razglasilo leta 2008, priznalo ga je 115 držav, med njimi pa ni Srbije in njene zaveznice Rusije.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 49
 
RooneyMU 17.01.2018 09:17:32
Ja Kosovo je Srbija? Zate;) pa dedek mraz je tudi pravi. Kosovo je celi svet priznal;)
RooneyMU 17.01.2018 09:18:09
VojvodaTriglavski*
Hilarij71 17.01.2018 10:57:51
celo 5 držav EU NI! priznalo to mafijsko tvorbo in kloako *Kosovo, kaj šele "cel svet". Smešen si.
jzkzfzmz 17.01.2018 11:18:40
Kosovo je nastalo na podlagi zahoda! Tam je najhvečja NATO baza. O tem pa se ne govori!
jzkzfzmz 17.01.2018 11:18:40
Kosovo je nastalo na podlagi zahoda! Tam je najhvečja NATO baza. O tem pa se ne govori!
Več komentarjev