Tujina

FOTO: Na Kosovu ubili vidnega političnega predstavnika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića

Kosovska Mitrovica/Priština/Beograd/Bruselj, 16. 01. 2018 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V Kosovski Mitrovici je neznani napadalec ubil 64-letnega vidnega političnega predstavnika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića. Politika, ki ga je iz neposredne bližine zadelo več strelov, so sicer prepeljali v bolnišnico, a jim ga ni uspelo oživiti. Umor so ostro obsodile tako kosovske oblasti kot tudi Evropska unija, ki poziva k mirnosti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ivanovićeva sodelavka: Vse se je zgodilo v par minutah
    02:45
    Iz SVETA: Ivanovićeva sodelavka: Vse se je zgodilo v par minutah
  • Iz 24UR: Atentat na Ivanovića
    02:16
    Iz 24UR: Atentat na Ivanovića

Neznani napadalec je danes okoli 8. ure zjutraj v Kosovski Mitrovici ustrelil vodjo civilne iniciative Srbija, demokracija, pravica Oliverja Ivanovića, ki je podlegel ranam.

Napadalci so na 64-letnega Ivanovića streljali iz mimovozečega avtomobila, ko je bil na poti v prostore stranke v Severni Mitrovici.

Iz bolnišnice, kjer so ga neuspešno oživljali, so sporočili, da je imel najmanj pet strelnih ran v prsnem košu. Obdukcije še niso izvedli.

Na Ivanovića, vodjo Državljanske pobude Srbija, demokracija, pravica je danes zjutraj v Kosovski Mitrovici streljal neznani napadalec.
Na Ivanovića, vodjo Državljanske pobude Srbija, demokracija, pravica je danes zjutraj v Kosovski Mitrovici streljal neznani napadalec. FOTO: AP

Po poročanju lokalnih medijev je neznanec na Ivanovića najprej streljal od daleč, nato pa ga je ustrelil še iz neposredne bližine.

Kosovska policija je sporočila, da so Ivanovića prepeljali v bolnišnico in da zaenkrat nimajo več informacij o napadu, saj še preiskujejo primer. Policija je v okviru iskalne akcije zaprla severni del Kosovske Mitrovice in okrepila nadzor na mejnih prehodih s Srbijo.

Zaradi umora je preložen dialog Beograda in Prištine pod okriljem EU, ki je bil po več kot enem letu premora načrtovan danes v Bruslju na tehnični ravni. Nov datum srečanja srbskih in kosovskih pogajalcev za zdaj ni določen.

B92 je citiral šefa operative kosovske policije Željka Bojića: "Na mestu napada na Oliverja Ivanovića smo okrog 9. ure zjutraj našli določene dokaze (zažgan avtomobil), ki nam bodo koristili pri nadaljnji preiskavi." Dejal je še, da je bila zažgana opel astra brez registrskih tablic. 

Neznanci so Ivanovićev avtomobil v Kosovski Mintrovici sicer zažgali že julija lani.

Srbski predsednik Aleksander Vučić je sklical nujno sejo sveta za nacionalno varnost.
Srbski predsednik Aleksander Vučić je sklical nujno sejo sveta za nacionalno varnost. FOTO: AP

Zaradi napada je srbski predsednik Aleksander Vučić sklical nujno sejo sveta za nacionalno varnost, v Beograd pa se bodo iz Bruslja vrnili srbski pogajalci, ki bi se morali danes sestati s predstavniki Prištine.

Na družbenih medijih ljudje pozivajo tudi k udeležbi na spominski shod pred cerkvijo svetega Save v Beogradu danes zvečer.

Po seji sveta je Vučić umor označil kot teroristično dejanje ter zagotovil, da bodo našli morilca ali morilce. Povedal je, da je v pismu od Unmika in Eulexa zahteval, da v preiskavi umora sodelujejo tudi srbski organi. Kosovskim ne zaupa, zagotovil pa je, da če ne bodo oni, da bodo srbski organi izvedli uspešno preiskavo.

Meni, da morilec "ni Srb, čeprav ima srbsko ime, ker tisti, ki je to storil, je to storil proti Srbom na Kosovu in Srbiji ter srbskemu narodu". Napovedal je "skorajšnji obisk na Kosovu, da bi se pogovoril s srbskim narodom".

EU ostro obsoja umor na Kosovu in poziva k mirnosti

Evropska unija (EU) ostro obsoja umor Ivanovića ter vse strani poziva k mirnosti in zadržanosti, tako da bodo lahko stekli vsi postopki vladavine prava in pravosodja. Od kosovskih oblasti pričakuje, da si bodo z vsemi močmi in brez odlašanja prizadevale, da poiščejo storilce in jih privedejo pred sodišče.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini je po umoru Ivanovića po telefonu govorila s predsednikoma Srbije in Kosova, Aleksandrom Vučićem in Hashimom Thacijem, so sporočili iz njene tiskovne službe.

Mogherinijeva je v telefonskih pogovorih ostro obsodila umor, izrazila sožalje Ivanovićevi družini in prijateljem ter izpostavila pričakovanje, da bodo kosovske oblasti brez odlašanja poiskale storilce in jih privedle pred sodišče, pri čemer jim bo pomagala misija Eulex.

Evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni), poročevalec za Kosovo v Evropskem parlamentu, je ostro obsodil umor, ki po njegovih besedah meče temno senco na vladavino prava in dialog. Ob tem je pozval vse relevantne institucije, da nemudoma storijo vse, da storilce privedejo pred roko pravice. "Ne glede na zelo grozno dejanje to ne sme spodbuditi dodatnega sovraštva in nasilja, ki bi lahko ogrozila stabilnost in varnost v regiji. Pravi odgovor mora iti v smeri dialoga, pogovora in vladavine prava," je dodal poslanec, kot so sporočili iz njegove pisarne.

Ivanovića je leta 2016 sodni svet misije Eulex obsodil na devet let zapora zaradi vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom leta 1999.
Ivanovića je leta 2016 sodni svet misije Eulex obsodil na devet let zapora zaradi vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom leta 1999. FOTO: AP

Umor Ivanovića pa je prav tako naletel na obsodbe kosovskih oblasti in predstavnikov mednarodne skupnosti na Kosovu ter kosovskih Srbov, kot tudi v Srbiji in drugod v regiji.

Umor je ostro obsodil predsednik Kosova Hashim Thaci, ki je pozval k čimprejšnji razsvetlitvi okoliščin napada in h kaznovanju odgovornih. Državljane vseh narodnosti na večinsko srbskem severu Kosova je pozval k sodelovanju z oblastmi pri preiskavi, poroča spletni portal Balkaninsihgt.

Kosovska vlada je prav tako pozvala ljudi k sodelovanju s policijo pri preiskavi umora Ivanovića, ki ga je označila za "izziv vladavini prava in vsem prizadevanjem za vnovično vzpostavitev reda na Kosovu". "Nasilje ni sprejemljivo ne glede na to, od kod prihaja in proti komu je uperjeno," je izpostavila v sporočilu za javnost.

Kosovski premier Ramush Haradinaj je zaradi umora Ivanovića pozno popoldne sklical sejo sveta za nacionalno varnost, na kateri so govorili o varnostnih razmerah na Kosovu. Umor je obsodil in pozval vse, naj ga ne zlorabijo v politične namene. Dodal je, da gre za osamljen primer ter da so razmere na Kosovu stabilne, kar pa ne pomeni, da ni tveganja za teroristične napade, je poročal radio Svobodna Evropa.

Vodja misije ZN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin je prav tako obsodil umor in svojcem izrazil sožalje v lastnem imenu in imenu ZN. Oblastem zaupa, da bodo pri iskanju storilcev učinkovite in hitre, pri tem pa jim je zagotovil tudi podporo vseh mednarodnih agencij na Kosovu.

Ameriški veleposlanik na Kosovu Greg Delawie je kosovske pristojne oblasti pozval k "čim hitrejši in profesionalni preiskavi" umora ter privedbi storilcev pred roko pravice.

Vse strani je pozval, "naj se izogibajo nevarni retoriki in ostanejo mirni v tem občutljivem času". Pozval jih je tudi, naj se "znova zavežejo nadaljevanju normalizacije odnosov in izboljšanju življenja državljanov Kosova in Srbije", poroča Balkaninsihgt.

Vodja misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na Kosovu Jan Braathu je izrazil pretresenost ob umoru Ivanovića. Označil ga je kot enega najbolj vidnih predstavnikov kosovskih Srbov zadnji dve desetletji, ki si je vztrajno prizadeval za dobro svoje skupnosti in je bil dragocen sogovornik na Kosovu. Obsodil je to "gnusno dejanje" ter oblasti pozval, naj storijo vse, da privedejo krivce pred roko pravice. To bo po njegovi oceni pomemben preizkus za vladavino prava na Kosovu.

Vodja urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić je umor Ivanovića označil za "zločinsko in teroristično dejanje", katerega cilj je destabilizacija razmer na Kosovu in pomeni napad na celoten srbski narod.

V Bruslju, kjer je vodil srbsko delegacijo v novem krogu tehničnih pogovorov s Prištino, je ocenil, da je bil cilj napada "izzvati kaos na Kosovu ter da se srbski narod na Kosovu in cela Srbija potisnejo v pekel spopada". Srbska delegacija je sicer nato odpotovala iz Bruslja, ne da bi začeli pogovore, ki naj bi potekali prvič po skoraj letu dni.

Kdorkoli je odgovoren za napad, "albanski, srbski ali katerikoli kriminalci, morajo biti kaznovani", je dejal ter pri tem izpostavil, da so v minulih dneh Srbiji grozili, med njimi predsednik kosovskega parlamenta Kadri Veseli z vojno, ne da bi se mednarodna skupnost odzvala in da je bilo več napadov na premoženje kosovskih Srbov.

Ameriški State Department naj bi opozoril na možnost nasilja na severu Kosova

Napad je obsodil tudi predsednik srbske entitete v BiH Republike Srbske Milorad Dodik, ki je ocenil, da pomeni napad na stabilnost Srbije in severnega Kosova ter poskus povzročitve kaosa na Kosovu in destabilizacijo Srbije. Izpostavil je, da je Ivanović pustil neizbrisno sled v družbenem in političnem življenju Kosova in Srbije.

Župan Severne Mitrovice Goran Rakić je dejal, da pomeni strahopeten umor Ivanovića "strel na vse Srbe, ki niso hoteli zapustiti domovine" in da jih je močno pretresel. Dodal je, da je ameriški State Department pred dnevi opozoril na možnost nasilja na severu Kosova. Eulex in Unmik je pozval, da ugotovita, kdo so bili storilci in da zagotovita varnost državljanom, ki jih je sicer pozval k miru.

Albanski premier Edi Rama je umor obsodil kot zlonamerno dejanje, ki vzpodbuja sovraštvo in napetosti. Poudaril je, da se ne smejo ustaviti prizadevanja za dialog in mir na Kosovu.

Oliver Ivanović je bil vodja srbske civilne iniciative.
Oliver Ivanović je bil vodja srbske civilne iniciative. FOTO: AP

Leta 2016 so ga spoznali za krivega vojnih zločinov nad albanskimi civilisti

Oliverja Ivanovića je leta 2016 sodni svet misije EU na Kosovu Eulex obsodil na devet let zapora zaradi vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom leta 1999. Spoznali so ga za krivega spodbujanja pobojev civilistov, ki so jih srbske paravojaške sile aprila 1999 zajele v Kosovski Mitrovici. V priporu je preživel dve leti, aprila lani pa so ga izpustili.

Nekdanji srbski državni sekretar za Kosovo Ivanović je bil sicer prvi kosovski Srb, proti kateremu je na sodišču Eulexa potekal proces zaradi suma vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom.

Po koncu vojne na Kosovu je bil Ivanović ključni sogovornik zveze Nato, Združenih narodov in EU ter je veljal za zagovornika dialoga med Srbi in Albanci na Kosovu.

Kosovo je neodvisnost razglasilo leta 2008, priznalo ga je 115 držav, med njimi pa ni Srbije in njene zaveznice Rusije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RooneyMU
17. 01. 2018 09.17
-12
Ja Kosovo je Srbija? Zate;) pa dedek mraz je tudi pravi. Kosovo je celi svet priznal;)
RooneyMU
17. 01. 2018 09.18
-4
Hilarij71
17. 01. 2018 10.57
+8
celo 5 držav EU NI! priznalo to mafijsko tvorbo in kloako *Kosovo, kaj šele "cel svet". Smešen si.
jzkzfzmz
17. 01. 2018 11.18
+6
Kosovo je nastalo na podlagi zahoda! Tam je najhvečja NATO baza. O tem pa se ne govori!
jzkzfzmz
17. 01. 2018 11.18
+3
Kosovo je nastalo na podlagi zahoda! Tam je najhvečja NATO baza. O tem pa se ne govori!
Degnar
17. 01. 2018 09.08
+12
Nekaj časa nazaj sem se zagovoril z človekom ki je 30 let diplomat in dela na območju Balkana. Ko sva prišla na debato da le ni vse tako kot izgleda da je. Me vpraša: Katera je prva država ki je priznala Kosovo?...Afganistan. Me vpraša: Zakaj? Zato ker so Kosovo vrata na zahod za prevoz droge in ostalih svinjarij!
RooneyMU
17. 01. 2018 09.13
+6
Hilarij71
17. 01. 2018 11.03
+6
To je dejstvo, to je primarna funkcija ameriškega kampa Bondsteel na *Kosovu: nadaljnja distribucija heroina v EU.
puspan
17. 01. 2018 09.06
-6
Pospravili so ga kar njegovi.
GlavniModerator
16. 01. 2018 21.15
+29
100 let nazaj je bilo vecinsko srbsko prebivalstvo, danes padajo kot muhe na lastnem ozemlju, zalostno kaj se zgodi z domacini, ce ga zasede bolj agresivna in primitivna vrsta
ILLY
16. 01. 2018 19.49
-28
Haloo..... njega so ubili oni sami ( SRBI) on je sam dejal da se boji SRBOV iz Kosovske Mitrovice kjer so narkomani,ekstremisti pa necivilizirani''''''''''''Tukaj se ne počutim siguren, nevarnost prihaja od Srbov'''''''''''''. To delajo da bi uničli nas (ALBANCOV) res ne morem verjeti kako ste toliko čudni vi Slovenci, imeli ste vojno z SRBIM pa še vedno njih podpirate. KDO ODGOVARJA ZA 15.000 Albancev, ki so jih Srbi ubili?????? KDO ODGOVARJA ZA TA GENOCID???? Srbija ima najboljšo politiko v EU, res oni celo evropo OBRNEJO, VRTIJO..... KAKOR ONI ŽELIJO..... RES SVAKA ČAST...Lahko pišite kar hočte kjer mi imamo za seboj AMERIKO, SLOVENIJO, NEMČIJO IN POVPREČNO NAJMOČNEJŠE DRŽAVE NA SVETU !!!!!!!!!!!!
Degnar
17. 01. 2018 09.09
+10
RooneyMU
17. 01. 2018 09.15
-10
Crnawahta. Srbi so dalec od nasih bratov. Toniii- Se strinjam s tabo. Ne beri tule otrok. Vsak drugi je itak brezposelen. Mi smo vas priznali in celi svet. Za telih sto ljudi pa se njihovim druzinam ni mar kaj si mislijo. Lp
Redalerta
16. 01. 2018 18.50
+4
Še par dni nazaj so Slovencem očitali, da širijo nestrpnost in so nacionalisti, ko je bil objavljen članek o pravoslavnem novem letu. Sedaj to počnete taisti, ki ste bili proti temu. PS: Če ste toliko informirani, kdo je ubil Ivanovića pokličite policijo. Razpisana naj bi bila celo nagrada za dodatne informacije ;)
nikita50
16. 01. 2018 18.09
+20
Belokapiči bi radi destabilizirali Srbski del Kosova. Zadnje čase to počno konstantno in vidno, ko požigajo domove Srbskim povratnikom na Kosovo in sedaj tudi umor vidnega Srbskega politika na Kosovu. Kaj bodo belokapiči še naredili, da bodo destabilizirali Srbski del Kosova. Vse skupaj opazuje EU in jenkiji in se ne zganejo ali kako se reče tiha privolitev belokapičom, da dosežejo svoj cilj. Ko se gre za Srbe v Evropi vsi molčijo nobeden se ne aktivno vključi, da bi jih zaščitil na Kosovu. Koliko mi je jasno bodo belokapiči z destabilizacijo provokacijami (specialno vojno dezinformacija) probali destabilizirati Srbski del Kosova in nato bodo pod pretvezo, da morajo vspostaviti red in mir na tem Srbskem delu s svojo policijo in vojsko okupirali Srbski del Kosova s tem se bo izselilo večina Srbov iz Kosova ter bodo belokapiči imeli etnično čisto Kosovo. Belokapiči so si za zgled vzeli Hrvaško, ki je z ofenzivo Oluja pregnala okoli 400000 tisoč Srbov iz Hrvaške, ki se niso vrnili in EU ter jenkiji molčijo kot da se ni ničesar zgodilo. V letu ali dveh se bodo zgoraj navedene navedbe uresničile. Isto se dogaja z Rusi, ki živijo v Baltskih državah, kjer so drugorazredni, pa spet EU, jenkiji in velika dojčland dama so tiho. Za konec pa samo opazujte, kako bo potekala destabilizacija Srbskega dela Kosova.
AlternativeFacts
16. 01. 2018 16.10
+13
Hahaha neznani napadalec...le kdo bi lahko bil? Hmmm, mogoče kakšen migrant? Ti so zadnje čase dokaj v modi? Ali pa kakšen Kosovar albanskega porekla? Ah ne ti so podjetniki, če gre verjeti slovenski opoziciji....le kdo bi lahko bil?
Juzni
16. 01. 2018 15.35
+38
Za taksno stanje na Kosovu so odgovorni Bill Clinton,Tony Blair,Medlin Olbrajt...in se kdo. A na sodiscu je koncal Milosevic,ki je zelel zascititi svojo drzavo prav od takega stanja kot ga trenutno gledamo. Ja to je ta zahodna demokracija,ki je osvobodila Irak,Afganistan,Libijo,Sirijo... in tam naredila idealne razmere za zivet.
AlternativeFacts
16. 01. 2018 16.11
+25
in vsi tisti, ki so Kosovo priznali, torej tudi Slovenija....
VojvodaTriglavski
16. 01. 2018 15.33
+26
Prekleta tista nasa vlada, ki je Kosovo priznala kot samostojno drzavo! KOSOVO JE SRBIJA!
VojvodaTriglavski
16. 01. 2018 15.18
+16
KOSOVO JE SRBIJA!
puspan
17. 01. 2018 09.08
-6
Pišeš lahko, kar ti paše. Da Kosovo ni več vaše, ste večinoma krivi sami.
somebody2
16. 01. 2018 15.11
+34
Bravo Clinton, bravo EU. Zaradi svojega neznanja zgodovine in zaradi kontriranja vsem, ki so prijatelji Rusije (beri Srbija) ste podpirali OVK. Posledice bomo čutili vsi. Kmalu, upajmo samo, da bo naslednji konflikt lahko lokaliziran na področje južnega Balkana in ne pride do še ene velike katastrofe.
mr.wu
16. 01. 2018 15.20
-22
ne bodi naiven. a res misliš da ne poznajo zgodovine??? vse se to namensko kuha z veliko pomočjo balkanskih politikov z našimi vred. smo lahko ponosni da smo prvi priznali kosovo
somebody2
16. 01. 2018 15.31
+14
Prepričan sem, da vsaj 90% Američanov niti na zemljevidu ne zna pokazat, kje je Kosovo, kaj šele, da bi poznali zgodovino Balkana. Ja, balkanski politiki so res vse zakuhali v zadnji balkanski vojni. To je res. V tem primeru sedaj pa gre za Albance - z njimi nihče nič ne kuha, ne gre. So premočni, nepredvidljivi in nevodljivi.
Juzni
16. 01. 2018 15.38
+20
Briga njih za zgodovino oni gledajo svoje interese. Ce bi se oni brigali za zgodovino ne bi istrebili Indijance in ostale domorodce v Ameriki.
Sirius.2
16. 01. 2018 17.29
+18
Poglejte samo Slovenijo vsak mesto ima prodajalne sadja,pekarne.burek in ostale prodajalne hrane.Sami premislite za kaj.
puspan
17. 01. 2018 09.09
-2
Kollerik
16. 01. 2018 14.50
+10
Za EU in za vse nas bi bilo veliko bolje, če bi EU ne gob*cala toliko brez veze in bi končno že kaj konkretnega storila.
VojvodaTriglavski
16. 01. 2018 15.19
+9
nic ne bo storila ker je EU nesposobna, moramo takoj zapustiti to umetno tvorbo
puspan
17. 01. 2018 09.11
-4
Če ti ne paše evropska Slovenija, se usedi na avtobus, ali vlak in se zapelji 1000 km južneje, kjer ni več umetne tvorbe.
proofreader
16. 01. 2018 14.10
+8
Zanimivo bo videti, na čigavo stran se bo v tem primeru postavil Ivan Janša.
Kollerik
16. 01. 2018 14.48
-6
...ni treba biti lih kakšen jasnovidec..... saj se javno že ve za prav vse njegove velike ljubezni & idole posilje Tita....(Erdi, Orbi, Trumpy, Dodik & Kim Jon, press).....
k_komet
16. 01. 2018 14.07
+32
Novinarji...kaj ko bi korektno poročali? Ivanović je bil izpuščen potem, ko je bila sodba s katero je bil obsojen na 9 let zapora, razveljavljena. To praktično pomeni, da ni bil obsojen in velja tudi zanj presumcija nedolžnosti (in ne samo za razne Janeze). Res ne vem zakaj in v čigavem interesu je potrebno takšno nekorektno poročanje.
fafajonka
16. 01. 2018 15.23
+12
benjivenamian
16. 01. 2018 17.53
+4
JApajaDAja
16. 01. 2018 13.49
+26
da le ne bo preveč zavrelo, tudi v bih je vroče.....kdo zopet "dela red" na balkanu!?
VojvodaTriglavski
16. 01. 2018 15.21
+5
fafajonka
16. 01. 2018 15.25
+6
Ustanavljajo humanitarne bataljone, glede na težek teren se bodo humanitarci pač vozili na tankih.
TOX6
16. 01. 2018 13.28
-19
Koga to tzanima, naj se med sabo zmenjo-burek sa čevapčiči????
Juzni
16. 01. 2018 15.20
+8
Hellsrael
16. 01. 2018 13.25
-8
Kosovo je ..... aha..samostojna drzava
Banion
16. 01. 2018 12.25
+89
Tudi Kosovarji niso nedolžni glede nasilja nad civilnim srbskim prebivalstvom, delajo se žrtve a resnica ni tako enobarvna
Juzni
16. 01. 2018 15.20
+15
Verjetno mislis na Albance ker beseda "kosovar" je izmisljotina.
RooneyMU
17. 01. 2018 09.19
-4
Juzni. Kosovarji pa niso isto kot Albanci. Zgodovina in geografija in vse ni glih tvoj najboljsi del izgleda. Se majo za Albans oz hocejo bit. Ni pa isto;)
godzila
16. 01. 2018 12.21
+39
sod smodnika na balkanu se bo slej ali prej spet zakuril in eksplodiral,na balkanu nič novega in kmalu bo spet tekla kri v potokih ,,,,,,,,,,