Tujina

Na Mednarodni vesoljski postaji imajo novo sobo

Washington, 17. 04. 2016 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ISS so pritrdili nov napihljiv modul BEAM. V kompaktni obliki je v premeru velik le 2,1 metra, dolg pa 2,4 metra, do konca maja pa se bo povečal na velikost 3 metre v premeru in 3,9 metra v dolžino.

Mednarodna vesoljska postaja (International Space Station – ISS) je dobila novo sobo, a bo treba počakati še dober mesec, da bo dovolj velika, da bodo vanjo lahko šli tudi astronavti.

To je prva napihljiva struktura, ki bo močno olajšala prihodnje misije, saj je precej lažja in posledično mnogo enostavnejša za transport.

BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) – napihljiv modul, so sestavili pri podjetju Bigelow Aerospace in so ga pritrdili na modul Tranquility node. BEAM je prvi dodatek k ISS v petih letih. Modul je sicer narejen iz patentiranega mehkega elastičnega materiala, podobnega vektran vlaknom, vendar je, ko je napihnjen in pod pritiskom, tako trden kot tradicionalni moduli na ISS. 

Napihljiv modul so do ISS dostavili s Spacexovim Dragonom 10. aprila. V soboto so nato iz Nasine kontrolne sobe v Houstonu robotskim rokam naložili, da BEAM prestavijo iz Dragona na določeno mesto na ISS, pri postopku sta sodelovala tudi astronavta Tim Kopra in Jeff Williams.

BEAM je v kompaktni obliki v premeru velik le 2,1 metra in dolg  2,4 metra, do konca maja pa se bo povečal na velikost 3 metre v premeru in 3,9 metra v dolžino. Napihnili ga bodo z zalogami zraka, ki jo imajo na ISS, z lastnimi zalogami pa bo BEAM ustvaril ustrezen pritisk v sobi. To se bo predvidoma zgodilo 26. maja. Astronavti bodo lahko v sobo vstopili kak teden pozneje.

Na ISS bo napihljiv modul pritrjen dve leti. V tem času bodo astronavti nekajkrat na leto vstopili v sobo za nekaj ur, da bodo lahko pobrali podatke s senzorjev. Razvijalci želijo preveriti, kako materiali kljubujejo vesoljski radiaciji in drugim vplivom, da bodo lahko svoj produkt še izboljšali.

Predsednik Bigelow Aerospace Robert Bigelow, ki ima v lasti tudi verigo hotelov, je dejal, da bi BEAM lahko v prihodnosti uporabljali tudi za komercialne projekte.

Po dveh letih bodo modul enostavno odpeli od ISS in ga odvrgli proti tlom, kjer bo predvidoma ves zgorel v atmosferi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakc
17. 04. 2016 21.53
+7
jes mam pa nov komplet kitajskh gat- upam da bo teh pet komadov držav kakšnh pet let, da navjo popokale, ko jh bom obračov-piše na nh 100% coton......jutri je nov dan, ju,ju,juhuhu....
tedo9GWTSmedo
17. 04. 2016 20.43
+4
Si bodo tam kmalu izmislili še hotel in kazino.
flojdi
17. 04. 2016 19.49
+5
. no evo. pa majo več placa kt eni na Zemlji
I G N O R A N T
17. 04. 2016 18.54
+1
20 aprila bo baje zelena luna
Entropy
17. 04. 2016 18.16
-2
Spet buče iz "vesolja"
skismania
17. 04. 2016 19.05
+4