Tujina

Na Nizozemskem dve mesti le z električnimi avtobusi

Eindhoven/Helmond, 07. 12. 2016 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V nedeljo bodo v nizozemskih mestih Eindhoven in Helmond začeli voziti le električni avtobusi. Tako bo flota 43 avtobusov postala največja brez emisijska avtobusna flota v Evropi.

Od 11. decembra bodo po nizozemskih mestih Eindhoven in Helmond vozili le še električni javni avtobusi, s čimer bo javni vozni park (če štejemo vseh 43 avtobusov) postal največja brez emisijska avtobusna flota v Evropi.

Gre za prvo koncesijo za javni transport v Evropi, ki šteje tako veliko število električnih avtobusov. London, na primer, ima 51 električnih avtobusov, vendar so ti standardni, medtem ko so ti na Nizozemskem ’’harmonika’’ avtobusi in lahko prepeljejo več potnikov.

Nizozemska družba za javni prevoz Transdev je prva na trgu z nič emisijsko floto vozil, ki pa se je morala soočiti s številnimi težavami. Največja je bila vsekakor omejen doseg avtobusov. Težavo so rešili s kombinacijo ultra hitre polnilne tehnologije in inovativnega rotacijskega sistema.

Električni avtobus
Električni avtobus FOTO: Transdev

Avtobuse, ki bodo vozili podnevi, bodo lahko tako napolnili v pol ure. Avtobusni terminal v mestu Eindhoven pa so iz ene dizelske garaže spremenili v polnilno garažo, ki vsebuje 43 polnilnih mest. Avtobuse so opremili s tipom odjemnega toka, kot jih poznajo tramvaji, ki se lahko priključi na polnilno mesto. Taka konstrukcija na Nozozemskem do sedaj še ni bila uporabljena.

Prav tako bodo imeli nekaj električnih avtobusov v rezervi, da bodo lahko nadomestili tiste, ki jim bo zmanjkalo elektrike. Vozniki bodo prav tako začeli z delovnikom na terminalu, kjer jih bo čakal avtobus s polno baterijo, in ne več na pol poti njihove določene vožnje. Ponoči se bodo tako vsi avtobusi polnili na terminalu.

Avtobusi bodo začeli voziti na razdaljah, ki so razmeroma majhne in tam, kjer je onesnaženost zraka največja. ’’Gre za pomemben korak, ki vodi k trajnostnemu avtobusnemu prevozništvu in vpogled v prihodnost javnega prevoza,’’ je povedal direktor družbe Transdev Bart Schmeink.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gongash
07. 12. 2016 17.35
super, edini problem je če je preveč tih, če se slučajno kšno teslo spomni iti čez cesto in direkt pred bus in ga ne sliši.
fredericofelini
07. 12. 2016 20.12
+1
6packpira
07. 12. 2016 22.15
+5
Nič bat Nizozemci imajo res porihtane ceste za buse Sploh v mestih svoj pas na križiščih ti imaš rdečo on na svojem pasu piči naprej ima zeleno...največ 3 sekunde rdečo oni res inovatorji v vseh pogledih kar se prevoza tiče vse države v EU zelo zaostajajo za njimi.Samo za informacijo povem ,če povzročiš prometno nesrečo boš še nekako zvozu skoz če ni alkohola vmes ČE pa podreš kolesarja tud če , vsi vemo da je on kriv POTEM TI LAHKO SAMO ŠE BOG POMAGA KOLESAR NA NIZOZEMSKEM BOG
mulc113
07. 12. 2016 17.16
+0
To ni brez emisijska zadeva. Če bi bila to Ljubljana, bi emisije prestavili iz Ljubljane v Šoštanj ;)
ONniON
07. 12. 2016 14.12
-1
hondica
07. 12. 2016 13.26
+2
"brez emisijska avtobusna flota" lepo vas prosim, na Nizozemskem 86%+ električne energije proizvedejo iz kurjenja (plin, premog, biomasa, smeti), kar seveda povzroča emisije v okolje. Saj ne, da bi imel kaj proti temu, samo tale zeleni populizem je pa že čez vse mere...samo da se ne kadi zelenim lobijem pred pisarnami, pa že mislijo, da emisij sploh ni.
Ramzess
07. 12. 2016 13.17
+1
"Avtobuse, ki bodo vozili podnevi, bodo lahko tako napolnili v pol ure." Tiste, ki bodo vozili ponoči pa v ... krajšem ali daljšem času?
Emeritus
07. 12. 2016 13.12
+0
To bi bilo idealno za Ljubljano kjer dizelske trole onesnažujejo zrak, čeprav so mi bolj všeč tramvaji sploh baterijski na polnenje sam dragi so.
METKA102
07. 12. 2016 19.36
+4
dizelskih je vsako leto manj, vozijo na plin.