Tujina

Poplave v BiH: prekinili iskanje šestletnika, ki je padel v narasel potok

Zagreb/Banjaluka/Beograd, 14. 05. 2019 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / V.Š. / STA
Komentarji
12

Zaradi močnega dežja so reke v severni in osrednji Bosni in Hercegovini poplavile številne stanovanjske in gospodarske objekte. V Žepčah so reševalci iskali šestletnega dečka, ki je padel v narasel potok, a so iskanje prekinili. Razmere v BiH se sicer umirjajo, na Hrvaškem pa reka Una ogroža Hrvaško Kostajnico, protipoplavne ukrepe so razglasili tudi na območju Karlovca.

V BiH so iskanje dečka, ki je padel v potok v Begovem Hanu, po več urah prekinili in ga bodo najverjetneje nadaljevali jutri. Iskali so po celotnem koritu potoka, iskanje pa so razširili tudi na rečno korito reke Bosne, saj se bojijo, da bi ga lahko voda odnesla vse do tja, poroča klix.ba.

V akciji so sodelovali policisti, reševalci civilna zaščita in tudi prebivalci, ki so pregledovali potok do ustja v reko Bosno. Pred ustjem so postavili tudi mreže, zaenkrat pa so našli samo fantovo kolo, še navaja portal. Kot neuradno dodaja, naj bi do nesreče prišlo, ko je fant kolesaril v bližini svojega doma in izgubil ravnotežje ter padel v potok. Mati je skočila za njim in ga poskušala rešiti vendar ji ni uspelo. Odpeljali so jo v bolnišnico.

Stanje v BiH se počasi umirja

Stanje na poplavljenih območjih v BiH se danes postopoma normalizira, a so razmere še vedno težke na območjih Prijedora in Sanskega Mosta na severozahodu države, kjer reka Sana ogroža več sto stanovanjskih in gospodarskih objektov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Stanje se je danes dramatično poslabšalo na območju Banjaluke in Doboja na severu BiH, kjer reki Vrbanja in Vrbas ogrožata prebivalce. V nekaterih mestnih delih v Banjaluki so razglasili izredno stanje, medtem ko so prebivalcem v predmestjih Doboja ukazali evakuacijo. 

Izredne razmere še vedno veljajo v več občinah v BiH, kljub temu da se reke umirjajo tudi v osrednji BiH. Poudarja, da so razmere bolj ugodne, kot so bile v noči na ponedeljek.

Reka Bosna je poplavila več objektov na območju Maglaja, za Teslić so razglasili naravno nesrečo. Nevarno je tudi pri Sanskem Mostu in Bihaću, kjer sta narasli reki Sana in Una, ki sta že poplavili nekaj objektov v Novem Gradu.

Zaradi poplav je prekinjen cestni promet med Banjaluko in Prijedorom ter oviran promet pri Doboju in Žepčah ter na zahodu države. 

Pričakujejo, da bo nevarnost poplav na Hrvaškem minila v treh dneh

Medtem so na Hrvaškem potrdili, da sta reki Korana in Mrežnica na območju Karlovca poplavili približno 20 stanovanjskih hiš. Kot so dodali, prebivalcev ni bilo treba evakuirati.

Vse višja je tudi gladina Kolpe pri Karlovcu, a so v pristojnih službah prepričani, da bodo obranili mesto. Na terenu je več kot 200 gasilcev ter delavcev javnega podjetja Hrvatske vode in mestnega komunalnega podjetja, ki postavljajo dodatne protipoplavne ovire.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Narašča tudi gladina Korane in Kolpe pri Karlovcu. V javnem podjetju Hrvatske vode ocenjujejo, da Korana ne bo narasla do kritične višine ter da bodo zadostovali pripravljalni protipoplavni ukrepi. Razlitje Kolpe na eno od državnih cest pri Karlovcu bodo skušali preprečiti s postavitvijo mobilnih protipoplavnih ovir. 

Reka Una pri Hrvaški Kostajnici ne narašča več tako hitro kot v noči na torek, a še vedno veljajo izredni protipoplavni ukrepi. Če bo gladina vode presegla 460 centimetrov, bodo razglasili izredne razmere. Okoli 13. ure je vodostaj dosegel 432 centimetrov.

Prebivalcem so svetovali uporabo pitne vode iz cistern, deli mesta pa bodo zaradi visoke gladine Une brez električne energije, je danes za hrvaški radio povedal Zoran Čavlović iz nacionalnega centra za protipoplavno obrambo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na poplavno ogroženih območjih na Hrvaškem je zaprtih več deset lokalnih prometnic. Hrvaški strokovnjaki pričakujejo, da bo nevarnost poplav na Hrvaškem minila v naslednjih treh dneh.

Hrvaška gorska reševalna služba pa je na Facebooku objavila posnetek reševanja moškega iz vode in ob tem zapisala, da je v primeru naraščajočih poplav odločitev iti v vodo izredno nevarna. "Prosimo vas, da ne poskušate nič podobnega," so še zapisali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Srbiji razmere pod nadzorom

Močno dežuje tudi v nekaterih delih Srbije, v naslednjem tednu pa pričakujejo, da bo naraščala Sava, posebej pri Šabcu. V srbskem hidrometeorološkem zavodu opozarjajo še na naraščanje drugih rek. Ocenjujejo pa, da se scenarij iz leta 2014, ko so Srbijo, BiH in Hrvaško prizadele uničujoče poplave, ne bo ponovil.

Srbski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Branislav Nedimović je danes zagotovil, da so razmere pod nadzorom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misko5990
14. 05. 2019 15.47
-44
Dobrodosli v slovenijo, Bosanci in srbi tu ze tako ali tako vladamo!
andry1
14. 05. 2019 18.33
+32
puspan
14. 05. 2019 20.38
+3
Andrejček1, bo treba najprej malo slovnico preštudirati.
krnekilojz
15. 05. 2019 07.41
+1
ti najbrž še doma ne vladaš, da tuki ropočeš!
puspan
14. 05. 2019 15.36
-22
Slovenci, najbolj homofoben narod v evropi.
puspan
14. 05. 2019 20.34
+0
Če ste to ugotovili takšni, tvoje sorte, sem s na to izredno ponosen in vesel.
rdeč alarm
14. 05. 2019 13.32
-1
Migrante poplava ne moti,nasprotno na splavu potujejo hitreje.
brabusednet
14. 05. 2019 11.56
+6
Kam bodo pa migrante evakuirali mogoče kar k nam.Aja v republiki Srbski jih ni veliko.
Mcmrtfg
14. 05. 2019 12.40
+29
Ko je treba kaj zastojn dobit se predstavljajo tudi kot zidi,ce je treba!
JApajaDAja
14. 05. 2019 13.12
-1
Imam veliki
14. 05. 2019 21.08
+2
Imam veliki
14. 05. 2019 21.08
+1