Tujina

Na otok Boracay napotili okrepljene policijske enote, ki bodo skrbele za prepoved turizma

Manila, 18. 04. 2018 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Filipinska vlada bo na otok Boracay poslala posebne policijske enote, ki bodo zagotavljale, da turisti ne bodo kršili šestmesečne prepovedi obiska otoka. Poleg tega se bojijo tudi morebitnih protestov in nemirov, saj tudi številni domačini, ki bodo ostali brez dohodkov niso navdušeni nad ukrepom.  

Na otok ne bodo smeli turisti niti drugi obiskovalci.
Na otok ne bodo smeli turisti niti drugi obiskovalci. FOTO: iStock

Po 26. aprilu, ko bodo za pol leta za obiskovalce zaprli priljubljeni filipinski otok Boracay, bodo oblasti tja poslale več kot 600 policistov. Poleg tega pa je predsednik Rodrigo Duterte na otok napotil še dodatnih 138 pripadnikov posebnih policijskih enot, ki so specializirane za obvladovanje množic.

Oblasti se namreč bojijo, da bi zaprtje otoka lahko izzvalo hudo kri med ljudmi, zato se pripravljajo na morebitne proteste, ugrabitve in celo bombne napade. 

"To je edini način. Gre za drastični policijski ukrep, s katerim želimo zaščititi okolje. Razmišljali smo o tem, da bi zaprtje preložili, vendar je kakovost vode v Boracayju takšna, da je bolje, da ga zapremo preden bo prepozno," je pojasnil predsednikov tiskovni predstavnik Harry Roque.

Policijska ura za plavanje v morju

Turisti, ki že imajo rezervacije, ki sovpadajo s pričetkom zaprtja otoka, bodo lahko tam vseeno preživeli svoje počitnice. Oblasti sicer dopuščajo možnost, da bodo otok postopoma odprli že prej, morda v treh ali štirih mesecih. 

Vstop na otok bo omejen zgolj na domačine, delavce in lastnike resortov, ki pa bodo morali pridobiti osebne izkaznice iz katerih bo razvidno, da imajo pravico vstopiti na otok. Tudi plavanje v morju bo omejeno le na lokalno prebivalstvo, pa še ti bodo imeli za to določene ure – med 6. in 17. uro, kopali pa se bodo lahko le na plaži Angol. 

Ena od perečih težav: kanalizacijski sisem

Da bodo otok zaprli, je Duterte sporočil v začetku aprila. Že februarja pa je skrbnike otoka obtožil, da so ga spremenili v "greznico". Med težavami s katerimi se soočajo na otoku je nenadzorovan razvoj in neustrezni kanalizacijski sistem, ki je speljan tako, da odplake pristanejo neposredno v morju. Duterte je dejal, da turistom ne bo dovolil nazaj na otok, vse dokler se bodo odplake še vedno iztekale v morje. 

Domačini nad zaprtjem otoka niso pretirano navdušeni, dodatno jih jezi dejstvo, da bo strošek za prenovo kanalizacijskega sistema najverjetneje padel na lastnike lokalov in nastanitev. "Želimo izboljšati storitve. Moramo pogoltniti grenko tabletko in videti to rešitev kot en korak nazaj, da lahko naredimo dva naprej," je dejal Ricky Alegre iz ministrstva za turizem.

Vlada je za to, da bi se izognili socialni krizi in nezadovoljstvu prebivalcev, pripravila več milijonov evro. Denar bodo namenili za plače delavcem v turizmu, ki pa bodo v zameno za to pomagali pri čiščenju otoka. 

Otok se že vse od 80. let prejšnjega stoletja, ko so tja začele romati trume turistov, bori s tem, da ohrani idilično podobo. Samo lani je Boracay v 10 mesecih obiskalo skoraj 1,7 milijona turistov. 

V času, ko bo otok zaprt, bo potekala obsežna čistilna akcija.
V času, ko bo otok zaprt, bo potekala obsežna čistilna akcija. FOTO: AP
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
18. 04. 2018 16.38
"V času, ko bo otok zaprt, bo potekala obsežna čistilna akcija." Glede na to koliko bo zraven policije, ima ta poved nekam širok pomen.
murkecc
18. 04. 2018 12.55
+19
Azija je smetišče, lokalcem pa se hebe za smeti, važno, da jim turisti nosijo denar.
Sončnizahod
18. 04. 2018 11.21
+6
Zakaj mi brišete komentar? Sem kaj sovražnega napisal.....
Imam veliki
18. 04. 2018 11.10
+16
jst bi pa turiste ponucu za nabiranje odpadkov..pa vsakmu po eno vreco za sabo
Tovariš Dolanc
18. 04. 2018 11.24
+40
A turisti prinesejo smeti? Še nisem videl turista s culo smeti na hrbtu stat na carini. Boracay ima tezavo z smetmi tako kot vsak aziski otok; odvoz smeti jim je enostavno predrag. Problem je v šolstvu, vzgoji, saj mladi (in stari) filipinci v osnovi ne skrbijo za svoje okolje. Kurijo se avtomobilske gume, smeti se odpelje v Mangrove ipd. Po aziji je na tisoče takšnih in drugačnih študentov iz razvitega sveta ki opravljajo to funkcijo ki je njihova vlada ne. Davčni sistem ni porihtan (na Boracayu recimo ni policije, otok pa ni tako majhen; po njem vozijo avtomobili in skuterji) in ker ta sistem davkarije ni porihtan tudi ni od kod vzet denarja za ladjo ki bi smeti odvazala tedensko, dnevno. Turisti smo v tem delu sveta zelo kultivirani, smo v hotelih/hostelih, in nase smeti puscamo tam; kjer jemo in spimo. Nihce si ne odnese bananinega olupka s hotela in ga vrze na cesto. Medtem filipinci; sploh na severu v gorah smeti odvrzejo kar na cesto. Ni problem v turistih, problem je v izobrazevalnem sistemu. Sam sem bil na filipinih, tudi delal na tej problematiki, tudi na tajskem, in povsod domacini priznavajo da so sami vzrok problematike. Enega Japonca neboste vidli cigareta odvreci na tla. Nemec nebo odvrgel piksne piva; kako le, ce jo pa spije in pusti v gostilni; gostilna pa jo odstrani - na cesto ali v mangrove.
Sončnizahod
18. 04. 2018 11.54
+4
Sončnizahod
18. 04. 2018 11.55
+4
tedoVV2HCmedo
18. 04. 2018 11.09
+10
Turistične agencije pa še vedno prodajajo turizem tam.