Tujina

Na računalniku ljubice direktorja Cie odkrili zaupne podatke

Washington, 15. 11. 2012 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubica nekdanjega prvega moža Cie Davida Petraeusa Paula Broadwell je imela na računalniku zaupne podatke, ki tja niso spadali, poročajo anonimni viri. Podatkov je bilo dovolj, da se je preiskava še dodatno zapletla in da so preiskovalci opravili hišno preiskavo pri Broadwellovi.

Paula Broadwell
Paula Broadwell FOTO: Reuters

Afera zaradi zunajzakonskega intimnega razmerja nekdanjega prvega moža Cie Davida Petraeusa postaja vse bolj zapletena. Na računalniku ljubice Paule Broadwell so namreč preiskovalci našli zaupne podatke, ki bi sicer morali biti shranjeni pod strogimi pogoji, so razkrili viri, ki so želeli ostati anonimni zaradi preiskave. Za kakšne podatke gre in kako je Broadwellova prišla do teh podatkov, še preiskujejo. Za zdaj je znano le to, da so našli dovolj zaupnih podatkov, da lahko nadaljujejo s preiskavo.

Broadwellova je imela kot rezervna častnica vojaške obveščevalne službe dovoljenje za dostop do zaupnih podatkov, ki morajo biti po vladni uredbi shranjeni na zaupnih krajih in računalnikih. Med preiskovalci se pojavlja vprašanje, ali je Broadwellova upoštevala vse predpise o tem, kako ravnati z zaupnimi podatki.

V začetku tedna so preiskovalci FBI tudi preiskali domovanje Paule Broadwell v kraju Charlotte v Severni Karolini. Broadwellova naj bi sicer na preiskavo pristala. Sicer pa sta tako Broadwellova kot Petraeus zanikala, da bi ji Petraeus posredoval kakršne koli zaupne informacije.

Sicer pa so pristojni organi sporočili, da v tem primeru najverjetneje FBI ne bo podal kazenske ovadbe. Če bo ugotovljeno, da je Broadwellova ravnala v nasprotju s pravili o zaupnih podatkih, bo najverjetneje sankcionirana na podlagi varnostnih predpisov Cie.

Kot smo že poročali, je v škandal zdaj vpleten tudi poveljnik ameriških in Nato sil v Afganistanu, general John Allen. Obrambni sekretar Leon Panetta je sicer opozoril, da ne smejo prehitro soditi Allena. Slednji je vpleten v preiskavo, ker naj bi na neprimeren način komuniciral z Jill Kelley, tudi ta je vpletena v afero, saj naj bi ji Broadwellova grozila. Panetta je tudi poudaril, da ima Allen še vedno njegovo popolno zaupanje. Sicer so časniki in nekateri drugi uslužbenci Cie preiskovalcem dejali, da Petraeus in Allen nista imela razmerja s Kelleyjevo. Broadwellova pa naj bi ji grozila, ker naj bi jo imela za tekmico.

Allen in Kelleyjeva sta si napisala med 20 in 30 tisoč strani elektronskih in drugi sporočil. Ta so bila predana obrambnemu ministrstvu, odkoder so sporočili, da so sporočila neprimerna zaradi "spogledljive" narave in ne zato, ker bi vsebovala občutljive podatke.

Ameriški predsednik Barack Obama pa je na tiskovni konferenci povedal, da do zdaj ni bilo znakov, da bi zaradi škandala kakršne koli informacije prišle na napačna ušesa. Obama je tudi poudaril, da je še prezgodaj za kakršne koli zaključke, saj še nimajo vseh informacij.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckyss
15. 11. 2012 17.27
+0
Skok čez plot ali čez deški pevski zbor tu ni problem... gre za druge zadeve.. Seveda pa je treba ovce ustrezno "nafutrati"..:)
Jožajoža
15. 11. 2012 11.11
+0
A JE PISALO TUDI TO, , kdo je tajni sodelacec in kdo je na plačilni listi CIE v sloveniji. ????PO MOJEJ MESAR JOŽEJOŽE ŽE NE. nek janez pa možno
Jure Herer
15. 11. 2012 10.57
+0
Službe za odnose z javnostmi so strup za resnico \"Piarovci vsiljujejo informacije, ki jih sami izbirajo, hkrati pa preprečujejo objavo tistih, ki bi lahko njihovim strankam škodile. V knjigi Public Relations Democracy Aaron Davis navaja tri različne raziskave, ki potrjujejo njegovo ugotovitev, da se »za sleherno zgodbo, ki so jo spustili v medije, skriva tudi ena takšna, ki so jo skrbno prikrili. V mnogih organizacijah predstavniki za odnose z javnostmi vsaj polovico svojega časa porabijo za to, da novinarjem onemogočijo dostop do informacij in/ali poskušajo preprečiti objavo negativnih zgodb.« Če norodna informacija vseeno pride na dan, pa si pri skrivanju informacij pomagajo tudi z manipulacijo z novinarji.\" (Nick Davies: Zgodbe s ploščate Zemlje)
ebiga
15. 11. 2012 09.37
+5
Sodobna Mata Hari........
porka.malorka
15. 11. 2012 08.57
+5
Vse se najde. Sploh če te podatke sam naložiš na njega
24uric
15. 11. 2012 08.52
+5
si verjetno misli a sem morala dobit tega deca
selector
15. 11. 2012 08.51
+9
valda da se hočjo modela znebit.. baba je kolateralna škoda..