Tujina

FOTO: Korakali Nemcovu v spomin: 'Umrl je za prihodnost Rusije'

Moskva, 01. 03. 2015 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Umor Borisa Nemcova je ujela ulična kamera. Posnetek je sicer moten in slab, a kaže, da je morilec morda Nemcova čakal na mostu. Domnevni morilec je nato stekel v avtomobil, ki je stal nekaj metrov stran. Na ulicah Moskve se je zbrala množica v njegov spomin.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Umor Nemcova ujele nadzorne kamere
    03:02
    Iz 24UR: Umor Nemcova ujele nadzorne kamere
  • Nadzorne kamere ujele morilca
    02:08
    Nadzorne kamere ujele morilca

V središču ruske prestolnice se je več deset tisoč ljudi poklonilo spominu na Borisa Nemcova, sicer ostrega kritika ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki bi moral danes voditi zborovanje opozicije, a namesto tega so njegovi podporniki korakali njemu v spomin. Ubit je bil namreč le nekaj ur po tistem, ko je v petek pozval k udeležbi na današnjem shodu proti vladni politiki in vojni v Ukrajini.

Čeprav so moskovske oblasti dovolile shod z do največ 50.000 udeleženci, se ga je po navedbah organizatorjev udeležilo več kot 70.000. Policija je število udeležencev ocenila na 16.000.

Ljudje vseh starosti so nosili vrtnice in nageljne ter plakate z napisi "Boril se je za Rusijo" in "Umrl je za prihodnost Rusije" kot tudi "Ne bojim se" in "Bojim se - kdo je naslednji?"

Shod je potekal ob okrepljeni navzočnosti varnostnih sil skozi središče Moskve do mostu v bližini Kremlja, na katerem so neznanci v petek pozno zvečer streljali na 55-letnega Nemcova, ki se je vračal domov. Tukaj se je shod v tišini tudi zaključil.

Pred shodom je policija v Moskvi prijela ukrajinskega poslanca vladne koalicije Alekseja Gončarenka. Preko Facebooka je sporočil, da so ga prijeli zaradi majice, na kateri je bila slika Nemcova in napis "junaki nikoli ne umrejo". Njegov odvetnik je nato dejal, da so ga aretirali, ker se "ni pokoril ukazom policije". Ruska televizija Rossia 24 pa je poročala, da naj bi ga ruski preiskovalni odbor zaslišal o njegovi domnevni vlogi v podtaknjenem požaru v Odesi na jugu Ukrajine, v katerem je maja lani umrlo 40 ljudi, večinoma proruskih separatistov, ko je prišlo do spopadov med proruskimi aktivisti in privrženci Kijeva.

Shod v Moskvi - 7
Shod v Moskvi - 7 FOTO: Reuters

Več motivov za umor

Putin je umor svojega velikega nasprotnika obsodil in se zavezal, da bo poiskal njegove krvnike. Zavezniki Nemcova pa menijo, da je šlo za politični umor, ker je nasprotoval Putinu in ukrajinskemu konfliktu.

Preiskovalni komite raziskuje več motivov, med temi zgoraj omenjenega, pa tudi, da bi bil lahko umor povezan z njegovim zasebnim življenjem, islamskim ekstremizmom ali pa da je bil umor provokacija, s katero so želeli destabilizirati državo. Nemcov naj bi sicer pripravljal poročilo o vpletenosti Rusije v ukrajinski vojni.

Na kraju, nedaleč od Kremlja, kjer je po streli umrl Nemcov, je zdaj gora rož.

Objavili posnetek

Na usodni petkov večer je 55-letni Nemcov večerjal s svojo partnerico Ano Durickajevo v restavraciji. Ko sta se vračala domov, ju je na mostu prestregel beli avtomobil, okoli 23.40 po lokalnem času so napadalci Nemcova štirikrat ustrelili.

Umor je ujela ulična kamera televizije TVC. Posnetek je sicer moten in slab, a kaže, da je morilec morda Nemcova čakal na mostu, poroča ruska televizija RT.

Kot navaja, je bil Nemcov ubit ob 23.31 po lokalnem času. Umor se je zgodil, ko je njega in njegovo spremljevalko pred kamero zakrivalo vozilo za čiščenje snega, ki je ravno takrat peljalo mimo. Domnevni morilec je nato stekel v avtomobil, ki je stal nekaj metrov stran, se usedel na sovoznikov sedež in avtomobil je odpeljal. Gre sicer za nočni panoramski posnetek mostu in je mogoče videti avtomobile in osebe od daleč in zelo nejasno.

Nasilne smrti Putinovih nasprotnikov

Nemcov ni prvi Putinov nasprotnik, ki je umrl nasilne smrti. Aprila 2003 je bil v bližini svojega doma ubiti politiki Sergej Jušenkov, julija 2003 je po 16-mesečni skrivnostni bolezni umrl preiskovalni novinar Jurij Ščekočihin.

Julija 2004 je bil ubit urednik Forbesa Pavl Klebnikov, oktobra 2006 je pod streli napadalcev umrla novinarka Ana Politkovska, novembra istega leta je umrl nekdanji ruski vohun Aleksander Litvinenko. Zastrupljen je bil s polonijem. Marca 2013 pa so v britanskem stanovanju našli mrtvega tudi Putinovega kritika Borisa Brezovskega.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (451)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetlan
02. 03. 2015 17.44
+3
Ta model, ki je bila zraven, sigurno nekaj ve in molči. Sem slišal intervju z njeno mamo (živi v Ukrajini) po telefonu, ženska je prav očitno brala napisano. Zdaj pa sploh mislim, da je to ameriško-ukrajinska kuhinja.
luciluk
02. 03. 2015 19.59
-3
pippo1
02. 03. 2015 20.04
-3
nsiirhilnil
03. 03. 2015 00.05
-1
rob3rt
02. 03. 2015 16.03
-4
Zagovorniki Putina bodo verjetno znali brez problema pojasniti, kako to, da so prvi s preiskavo umora pričeli moskovski komunalci, ki so temeljito oprali asfalt na mestu umora. Verjetno je to ruski način zavarovanja sledi, ali pa prikrivajo dokaze, da so ga ubili Američani :P Čakam pojasnilo...
vetlan
02. 03. 2015 16.48
+5
kaj pa čakaš? policija je bila prva na mestu dogodka, pobrali so dokazi, kakršni so pač bili na razpolago in pospravili. Ali misliš, da bi morali zapreti pol Moskve, pustiti ležati truplo par dni za ogled radovednežem. Prometna policija je ustavljala vse avtomobili. In kaj tukaj naj bi bilo narobe? In pospravljali ni "moskovski komunalci", ampak posebna služba za takšne primere. Sploh si ne predstavljaš mesta, kjer se je to zgodilo, in lapaš brez veze. Mogoče čakaš, da ti bomo tukaj rekli ..."ja, imaš prav, Putin je bil". Samo ovce to pričakujejo.
luciluk
02. 03. 2015 20.00
-3
anaheim812
02. 03. 2015 14.33
-5
Nemcov je kao izdajalec Putina in si po vaše zasluži smrt... Snowden, ki je prav tako izdajalec (ampak ZDA), pa uživa vso vašo podporo, samo zato ker ga ZDA preganjajo... res ne vem, kako bi opisal to vašo dvoličnost.. delate se neke pravičnike, podpirate pa samo Putina... to ne gre tako...
jzkzfzmz
02. 03. 2015 14.48
+6
Poglej intervju Putina ispred 3 let, kjer je jasno povedal da ga bodo zda poskušale likvidirat. Če rabiš link mi reci. Preden komentiraš raje preveri obe strani. V zaledju je vojna ki je mi ne poznamo!!! 24 ur pa je na strani amerov tak da brei kaj drugega :)
anaheim812
02. 03. 2015 15.02
-7
kaj ma to veze s tem, kar sem napisal? ne podpiram ne Nemcova, ne Snowdna... moti me samo, da so vsi glasni, kako ubog je Snowden ker ga ZDA lovijo, ko pa Nemcov umre pod streli sredi Moskve, pa vsi branijo Putina in spet krivijo ZDA... sem že prejšnjič naredil primerjavo.. če bi v ZDA na podoben način umorili recimo Rona Paula, bi bla reakcija komentatorjev, ki zdaj podpirajo Putina, povsem drugačna... tam bi vsi stopili na stran Rona Paula.. zdaj pa razumi to dvoličnost, če moreš...
luciluk
02. 03. 2015 20.01
+0
ja to se lahko opiše kot intelektualna motnja in predvsem zadena socialiste, komuniste, levake
rissp1
02. 03. 2015 13.22
+4
Nekateri protestniki so zahtevali izpustitev ukrajijnske pilotkinje Nadezhde Savchenko... Dejstvo je, da je Nadezhda Savchenko vključena v neonacistični prostovoljni bataljon Azov, ki ima za seboj številne vojne zločine, med drugim načrtno pobijanje civilistov, novinarjev, mučenje in poboje "neposlušnih" v zahodnemu delu Ukrajine, umore. Zaprta je zato ker je topništvu predala koordinate za sestrelitev, ki so se izkazale za zločinske, točka 0 sta bila novinarja RT-ja. in nekaj neoboroženih civilistov. Tisti ki dvomite v to da je bila prostovoljna članice prostovoljne enote Azov, se lahko prepričate v njenih intervjujih, kjer ponosno opisjuje svoje sodelovanje in čllanstvo v Azov-u. Glede Azov-a pa pravtako, dokumentirano je to najhujši ukrajinski bataljon v smislu števila zločinov proti človeštvu, kot tudi v ideologiji, kajti prav oni poleg nekaterih drugih bataljonov uradno in odkrito podpirajo neonacizem.
Sirius.2
02. 03. 2015 11.39
+6
Nehajte vse je zrežirano zdaj mora še EU in Amerika obsoditi Putina pa smo spet tam. Podpihovanje umori rojevanje novih ritoliznikov itn.
emilzapata
02. 03. 2015 10.29
+14
kako se zgodovina ponavlja: kdor je prebral kakšno zgodovinsko knjigo, oziroma kup knjig, se mogoče spomni, kako je je bila svetovna finančna in politična elita, v glavnem židje, že naprehodu iz 19 v 20 stoletje bila zelo zaskrbljena, ker je rusija zaradi reform NIkolaja 1 in Nikolaja 2 močno napredovala v ekonomskem ipolitičnem smislu, kar jim ni odgovarjalo in jih je bilo potrebno zaustaviti. Tako se je zgodila boržuazna revolucija 1905, ki ni uspela, uspeli pa sta marčna 1917 in nato bolševiška oktobra 1917. Kaj nimate občutka, da je trenuten scenarij kopija preteklih dogotkov.
Strelja?ko
02. 03. 2015 12.20
+2
Kot da ne veste, da dela štalo le DENAR. Pol PRAVO. To je vse tak k pišejo eni tako, drugi tako, tretji spet neki popravljajo, pa neki drugače napišejo...
Uporabnik113189
02. 03. 2015 10.22
+17
Naivno bi bilo verjeti, da so stvari v Rusiji tako preproste in bi lahko iskali krivdo okrog Putina ali pa Nemcova. Rusija ni bila še nikoli resnično demokratična in nima te tradicije. Iz carske Rusije je padla z revolucijo v najhujšo obliko tiranije iz te pa potem pa v kaos. Zaustavil ga je šele Putin. Da bi se razvile demokratična družba potrebuje podsisteme, civilno družbo, dolgo obdobje miru, gospodarsko in kulturno sodelovanje s svetom. Če bi Putin popustil vajeti, bi stvari ušle nadzoru, pojavili bi se razni "voditelji" pri katerih je možno prav vse, samo prava demokracija ne. Putinu zagotovo ni bilo v interesu, da se ukvarja z likvidacijo političnih nasprotnikov, razen če so bili plačani iz tujine in pomenili resno grožnjo za mir v državi. V tako veliki državi najdeš vse vrste čudakov, ki so sposobni marsičesa. Seveda tudi izdaje domovine z navezami preko bogatih izgnancev. Poskusi destabilizacije Rusije niso nič drugega kot poskusi napadaov zaradi gospodarske koristi velikega kapitala, ki je v lasti ozkega kroga izbranih in se skriva v raznih oazah. Tudi politika ZDA in Obama ne skrivata svojih ambicij. Pomeni, da je tam oblast v službi velikega kapitala. Kapital, ki je znotraj držav je nadzorovan preko zakonodaje in izvoljenih predstavnikov, tisti ki teće mimo držav pa je prost vsake zakonodaje, morale, primeren za kurjenje vojn. Ne verjamem, da bi Putin naročil tako neumno likvidacijo. V svoji državi ima mnogo bolj prefinjenih instrumentov na voljo za nadzor in ukrepanje. Bo pa zagotovo ta umor s strani oblasti raziskan do zadnje podrobnosti.
vetlan
02. 03. 2015 10.37
+7
ja, prav si opisal situacijo. Kar se tiče demokracije v Rusiji, mislim, da je ruska demokracija bolj podobna pravi demokraciji, kot demokracija, ki jo nam predlagajo na zahodu in v ZDA. Nekoč je bila ZDA demokratična dežela, zdaj je to zgodovina, žal.
zvit kot presta
02. 03. 2015 11.25
-4
V demokratičnih deželah voditelji opozicije sedijo v parlamentu. In niso žrtve (slučajnih) umorov.
Bojan-F
02. 03. 2015 14.19
+3
Zanimivo ... kamorkoli se je carska Rusija sirila ali si zelela zagotoviti uplivno obmocje (sanitarni kordon) je udarila na interese Zdruzenega kraljestva ... pa naj bo to Krim, Kavkaz, Afganistan ali Balkan.
Bojan-F
02. 03. 2015 14.33
+5
Mimogrede ... vodja opozicije g. Luther King Martin ni imel sans, da bi bil izvoljen v kongres ... se izven kongresa je bil rezimu prenevaren in je bil zato odstranjen.
anaheim812
02. 03. 2015 14.40
-3
vetlan popolne demokracije ni nikjer, na Zahodu imamo vsaj približek tega.. če pa misliš, da je v Rusiji boljša demokracija, zakaj potem ljudje s celega sveta bežijo na Zahod? vsako leto 4000 Rusov dobi zeleno karto za ZDA, kje so šele ostale države... zakaj noben ne gre v Rusijo? zato, ker se tam slabše živi, enostavno povedano.. v Rusiji nekaj velja le Moskva, morda tudi St. Petersburg, vse ostalo je 30 let za nami... nehaj zagovarjat Rusije kot da je tam indija koromandija...
jzkzfzmz
02. 03. 2015 14.52
+1
Anaheim, kje te ti vidiš da rusi bežijo. Rusi svoje države ne bodo zapustili. Mal ti je vodka vdarla v glavo. V rusiji ni indija koromandija, so pa narod ki bo držal skupaj. Malo s epozanimaj preden pišeš ;)
anaheim812
02. 03. 2015 14.56
-2
več kot 3 milijone Američanov je ruskega porekla, pol milijona jih je rojenih v Rusiji... ne ti meni...
vetlan
02. 03. 2015 16.55
+1
Amerikancev ruskega porekla.... poznam jih ogromno, ki so se preselili v Ameriko. ampak oprosti, vsi so Židje. Najprej so emigrirali na Dunaj (dokler je bilo to dovoljeno, in to le za Židje), kasneje pa so jih direktno pošiljali v Izrael in strasti so se malo umirili.
vetlan
02. 03. 2015 17.01
+2
Rusi niso več zaprti za "zidom", potujejo potujejo po svetu več ko ti, in so ugotovili, da pri njih je pa le boljše
enakostzavse
02. 03. 2015 09.05
-8
putin:"Kdo ni za mene, je moj sovražnik!" In je počilo. Enako bi sčasoma lahko bilo pri nas, če ne bi ljudje skapirali da nam grozi poguba in se odvrnili od janšedobskega.
higgsov bozon
02. 03. 2015 09.57
+7
in ti verjameš vse kar napišejo mediji :)
brabusednet
02. 03. 2015 09.01
-8
Ubogi Rusi,koliko let že tlači ta levičarska politika in v tem smo si v istem šmornu.Tudi tega bo nekoč konec,kot vsake tiranije.Diktatorji tudi niso večni, tako kaže zgodovina.
antiXfashizmXeuXgso
02. 03. 2015 09.37
+1
higgsov bozon
02. 03. 2015 09.55
+5
to je samo ameriška propaganda...še vedno večina ljudi voli Putina in tako je prav ! Protivtež ameriškim kapitalistom mora biti !
brabusednet
02. 03. 2015 10.15
-4
Ti tudi nimaš pojma,kaj je demokracija.Čisti levičar,ki vidi sovražnika v vsakem,ki drugače razmišlja.Exsekucija je vaša politična parola.
vetlan
02. 03. 2015 10.40
+4
kdo ti je rekel, da je v Rusiji levičarska politika? Pa še diktator... ha ha ha Nimate pojma o Rusiji
Sirius.2
02. 03. 2015 11.43
+1
Ti pa sigurno veš kaj je demokracija a ti je JJ povedal.
higgsov bozon
02. 03. 2015 08.52
+8
ja una da je avtist ni vžgala,sedaj so mogli ameroti možakarja koknit za gvišno :D
totalka
02. 03. 2015 08.49
+2
Slava Putinu in Rusiji..izdajalce pa noben ne mara,enkrat izdajalc vedno izdajac svojga naroda,ko je CIA dojado so ga enostavno koknili
rdecioktober
02. 03. 2015 08.39
-8
Putinu so šteti dnevi ...
higgsov bozon
02. 03. 2015 08.50
+9
antiXfashizmXeuXgso
02. 03. 2015 09.38
+5
Seveda, da so, tako kot vsakmu. Jih ima še nekaj 10.000
vetlan
02. 03. 2015 10.41
+8
rissp1
02. 03. 2015 08.33
+2
Nekateri protestniki so zahtevali izpustitev pilotkinje Nadezhde Savchenko... Dejstvo je, da je Nadezhda Savchenko vključena v neonacistični prostovoljni bataljon Azov, ki ima za seboj številne vojne zločine, med drugim načrtno pobijanje civilistov, novinarjev, mučenje in poboje "neposlušnih" v zahodnemu delu Ukrajine, umore
Bojan-F
02. 03. 2015 08.20
+4
Zanimivo je, da so recepti popolnoma enaki ... vsaj od Caracasa leta 2002 do Maidana 2014 ... potrebna je samo kriticna masa (kao) demonstrantov (nima nobenega pomena koliki je to delez prebivalstva) ... v Caracasu je inciatorjem skoraj uspelo (ljudi so pozvali na proteste pred drzavno petrolejsko druzbo, a povorko so preusmerili pred predsednisko palaco) ... (kao) uspela je arabska pomlad ...
Bojan-F
02. 03. 2015 08.21
+3
Klimova
02. 03. 2015 08.02
-2
Čeprav je Rusija sprva odobravala shod v Parizu, sedaj Duma kritizira "Šarli ebdo" in norčevanje iz vere. Kakšne poteze v ozadju vlečejo velesile?
vetlan
02. 03. 2015 10.50
+2
Prvič slišim, da je uradna Rusija odobravala shod v Parizi
alko82
02. 03. 2015 07.57
+1
Dejstvo pa je da se Nemcov ni sprehajal ob tako pozni uri po svoji volji, sploh ker se je bal za svoje življenje. Nekam je bil namenjen, poklical pa ga morda ravno njegov krvnik. Najbolj pravična bi bila neodvisna preiskava, pa da se enkrat za vselej svetu pokaže kdo je največji zdrahar, ter da bodo mediji manj pristranski.
alko82
02. 03. 2015 07.43
+0
Nemcov se je v petek pozno zvecer ob 23:30 sprehajal v bližini Kremlja. Je bil namenjen morda proti ameriški ambasadi ob tako pozni uri? Mutna posla.
alko82
02. 03. 2015 07.34
+1
Putin je balzam za rusijo, Nemcov pa bi bil novi Jelcin, ki bi gospodarstvo pahnil v 90. leta.
Iluzionist
02. 03. 2015 07.31
+2
nemcov je umrl ob zelo primernem času, da je lahko bila manj kot 24 ur po njegovi smrti že takoj žalna procesija namesto shoda, ki ga je dvignila v status mučenika in mesto njegove smrti je zdaj postala romarska točka, to je le še eden od dogodkov tipa mh17, ki se bodo redno dogajali in edini cilj tega bo rušenje putina in povzročanje nestabilnosti v rusiji s končnim ciljem državljanske vojne in razpada ruske federacije, ko bi bil ta cilj dosežen bi bila odprta pot proti kitajski in ponovitev recepta tam
šnelpepi
02. 03. 2015 06.13
+3
Putinova demokracija
dannyer
02. 03. 2015 12.54
+3
poglej si ameriško so vodilni po umorov . v tem primeru so oni raj .