Tujina

FOTO: Blagoslovljene velikonočne praznike ...

Rim/Jeruzalem, 12. 04. 2009 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

... je tudi v slovenskem jeziku voščil papež Benedikt XVI., ki je podelil blagoslov mestu in svetu. Na Trgu svetega Petra v Rimu ga je poslušalo 100 tisoč ljudi.

Blagoslov mestu in svetu
Blagoslov mestu in svetu FOTO: Reuters
Blagoslovljene velikonočne praznike Papeževo voščilo v slovenskem jeziku

Papež Benedikt XVI. je v soboto zvečer v baziliki svetega Petra v Vatikanu vodil tradicionalno velikonočno vigilijo, uvod v praznovanje velike noči, danes dopoldne pa je v baziliki svetega Petra daroval slovesno velikonočno mašo. Najbolj pričakovani dogodek pa je nastopil natanko opoldne, ko je sveti oče z balkona na Trgu svetega Petra podelil blagoslov mestu in svetu. "V času, ko ljudem primanjkuje hrane, ko nas je udarila finančna kriza, ko se srečujemo z novimi in starimi oblikami revščine, moramo spet odkriti upanje," je dejal. Za zaključek je v 63 jezikih, tudi v slovenskem, zaželel vesele praznike.

V svojem blagoslovu mestu in svetu (urbi et orbi) je pozval k miru na Bližnjem vzhodu in v Afriki. "Sprava je predpogoj za varno prihodnost in mirno sobivanje, doseže pa se lahko samo z iskrenimi napori za rešitev palestinsko-izraelskega spora," je v nagovoru dejal Benedikt XVI., ki bo maja letos obiskal Sveto deželo.

Glede Afrike, ki jo je letos že obiskal, pa je opozoril, da ta celina trpi zaradi krutih konfliktov, ki jim ni videti konca in so pogosto pozabljeni, a povzročajo trpljenje številnim afriškim narodom.

Sobotna pridiga

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, ko se verniki spominjajo vstajenja Jezusa Kristusa. Kot je v soboto v pridigi dejal papež, človek skozi vstajenje Kristusa lahko upa na večno življenje, a tega lahko doseže šele, ko doživi smrt.

Velikonočno praznovanje verniki začnejo z obredi velikonočne vigilije, pri tem imata poseben pomen hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa, in obnovitev krstnih obljub. "S križa, kjer je sin daroval samega sebe, se rojeva luč in na svet prihaja svetloba," je dejal papež. "Gravitacijska sila ljubezni je močnejša od sile sovraštva, gravitacijska sila življenja je močnejša od sile smrti," je dodal. V skladu s tradicijo je Benedikt XVI. med mašo krstil pet odraslih, ki so se spreobrnili v krščane, dva Italijana, Italijanko, Kitajko in Američanko.

Krst odraslih
Krst odraslih FOTO: Reuters

Letošnje velikonočne slovesnosti v Vatikanu sicer potekajo v znamenju potresa, ki je v ponedeljek prizadel mesto L'Aquila nedaleč od Rima in v katerem je umrlo skoraj 300 ljudi. Papež je že napovedal, da bo po veliki noči obiskal prizadeto območje, medtem ko je otrokom v L'Aquili poslal 500 čokoladnih jajc.

Novi latinski patriarh prvič obhajal velikonočno mašo

Novi vodja Rimskokatoliške cerkve v Sveti deželi Fuad Tual je v baziliki božjega groba v starem delu Jeruzalema danes prvič obhajal velikonočno mašo, ki so se je udeležili romarji z vsega sveta in tudi okoliški kristjani. Velikonočni teden je vrhunec krščanskega leta, je dejal Tual.

Latinski patriarh je v svoji prvi velikonočni poslanici dejal, da je krščansko izročilo skladno s trpljenjem, križanjem in ponovnim vstajenjem Jezusa Kristusa, za razliko od svojega predhodnika, Palestinca Michela Sabaha, pa se ni dotaknil političnih tem.

Velikonočnih slovesnosti se je po palestinskih navedbah zaradi izraelskih varnostnih ukrepov lahko udeležilo le nekaj palestinskih kristjanov, k manjšemu številu obiskovalcev z vsega sveta pa je pripomogla tudi svetovna finančna kriza.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oseba1
13. 04. 2009 20.10
Kathalena Prav vsak svoboden Državljan, verniki to zagotovo niso kot tudi tisti, ki jih je pojedla ideologija imajo zadosti verskega, ideološkega in Cerkvenega utrujanja skoraj vsak dan vsako nedeljo in še tako kot je danes na sončen dan. Smo tudi takšni nočemo biti ne takšni kot ste vi Rimokatoliki, ne kot so bili komunisti, ali pripadniki kakršnega koli verskega ali ideološkega društva ki imamo pravic,o da ne utrujate, tečnarite in posiljujete po dolgem in počez." Tvoj problem je očitno da nimaš idej kako preživljati prosti čas. Kdo te pa sili da greš v cerkev? Ne znaš uporabljati daljinskega upravljavca in preklopit na enega izmed cca 150 programov, če se ti ne da ravno gledat maše? Pojdi v naravo in ne zgubljaj časa z verniki in vero ki ti nič ne pomeni. Tudi meni 27. april in 1. maj nič ne pomenita, pa zato takrat nikomer ne težim in si po svoje organiziram prosti čas. Verniki pa nismo nobeni sužnji. Smo svobodni vsaj tako kot ti. Vojne so večinoma začenjali ljudje, nadut in samovšečni, prepričani da se mora ves svet vrteti samo okrog njih. Tudi na tem forumu je nekaj takih....
djdj
13. 04. 2009 15.21
Če smo vsi nastali iz Adama in Eve kako da je toliko različnih ras se vprašam?
Maltežan
13. 04. 2009 13.38
@Kathalena: sj vojne niso bile samo zaradi vere... a so američani zaradi vere napadli irak? ne; zaradi nafte in židovskega lobija po še večjem bogastvu...
Kathalena
13. 04. 2009 12.50
RE Oseba1 Prav vsak svoboden Državljan, verniki to zagotovo niso kot tudi tisti, ki jih je pojedla ideologija imajo zadosti verskega, ideološkega in Cerkvenega utrujanja skoraj vsak dan vsako nedeljo in še tako kot je danes na sončen dan. Smo tudi takšni nočemo biti ne takšni kot ste vi Rimokatoliki, ne kot so bili komunisti, ali pripadniki kakršnega koli verskega ali ideološkega društva ki imamo pravic,o da ne utrujate, tečnarite in posiljujete po dolgem in počez. Kajti najlepše na svetu je svoboda, to pomeni nikomur suženj to pa verniki njim podobi nikoli ne bodo zato pa so tak problem in vojne svetu,
Maltežan
13. 04. 2009 12.31
me zanima, če boste komentirali tukaj tudi razne novice od muslimanskih praznikov itd. očitno ne; ker najlažje je pluvat samo po enih...
vsevid
13. 04. 2009 12.02
pristavil bi samo njegov podpis, 666 in to je to
illuminati
13. 04. 2009 10.54
...hvalaBogu da sem ateist !!!....
oseba1
13. 04. 2009 10.48
Kathalena, globoko si zabredla v svojih blodnjah. Hudo je ja, če se človek razburja zaradi stvari ki jih ne pozna in ne razume. tmt ni mi potreben posvet z zdravnikom (tudi psihiatrom ne). Dobro vem s čim se v življenju ukvarjam, ampak tebi to nima smisla razlagat saj ne bi razumel... Ni mi pa jasno kaj ste mislili s tem da so "farji" priredili resnico o Jezusu. Zapisi o njem so enaki že od samega začetka in tudi to je dokazala vam tako ljuba znanost.
Kathalena
13. 04. 2009 09.47
Kdo je Rimokatolikom podelil koncesijo za prodajanje Kristusove blagovne znamke brez javnega razpisa ? Kdo je podpisal z društvom za zabavo vernikov to je Rimokatoliška Cerkev čkodljivo pogodbo za brezplačno prodajo Ele energije. ? Kdo je podpisal družbeno škodljivo pogodbo o prenosu teh meglopropdajalcev brez davka in prispevka na proračun ? Zakaj ni v zaporu tisti ki je Cerkvenim dovolil ropanje iz pokojninskega sklada.? Zakaj v Sloveniji Organi pregona in pravni red ne nastopi z kazensko ovadno proti Rimokatoliški Cerkvi ker z krstom posiljuje neomadeževan mladi rod ga žigosa kot teleta ter krši ustavo in zakon o svpobodni ozbiri vere vsakega državljana. Država in vsi organi z tem dokazujejo, da niso sposobni na teritoriju Slovenije zagotoviti zakona in ustave, = Da to niso ve že več kot polovica ostalih Slovenskih Državljanov saj je država popolnoma odpovedal v Abrusu in od takrat prakzično ne obstaja več Takšni Državi se reče Campletarska, verska ali Putinoa Rusija.
Klemen_m
13. 04. 2009 09.35
Reku sm, da kaj mi govorijo naj bom skromen, če pa sami niso!!!!!!
Klemen_m
13. 04. 2009 09.22
Vi tuki na 24ur ste pa zgleda tud sprani, ker mi ne pustite povedat svojega mišljenja!
Klemen_m
13. 04. 2009 09.16
kva ste pa z mojim odgovorom osebi1 nardil!!! Napisal sem da oseba 1 ne zna razmišljati s svojo glavo. In tudi če so nekatere zapise dokazali, še ne pomeni, da je vse res. Fari so priredil resnico v svojo prid, da sedaj taki kot si ti nosijo šope denarja tej bandi pokvarjeni!
Klemen_m
13. 04. 2009 09.07
koni9 se strinjam. oseba1 če si znanstvenik je žalostno, da še zmeraj ne znaš razmišlse dokazali še ne pomeni, da je vse res. Fari so priredil resnico v svojo prid, da sedaj taki jat s svojo glavo! In tud če so nekatere zapikot si ti nosijo šope denarja tej bandi pokvarjeni!
Maltežan
13. 04. 2009 08.56
@komi: isto kot muslimani zlorabljajo Mohameda
tmt
12. 04. 2009 23.04
oseba 1 Preden razglašaš na forumu, da si znanstvenik, se posvetuj z osebnim zdravnikom , psihiatrom ali farmacevtom.:)
jansa-arms
12. 04. 2009 22.31
naj je kristus obstajal ali ne , je nedopustno da rkc zlorablja njegovo ime že več kot 2000 let !
oseba1
12. 04. 2009 21.34
Ateistek!!! Moja predpostavka je očitno pravilna! Pojma nimaš o tem kaj je Biblija in kaj so to apokrifni Evangeliji. "Uporabljati argument, da je Biblija dokaz za obstoj Jezusa, je isto, kot uporabljati Grimove pravljice zato, da dokažemo, da je nek junak iz teh pravljic dejansko živel. To je absurd!" ZNANOST je na primeru mrtvo morskih rokopisov dokazala pristnost Biblije (njeno starost namreč). Torej da pri njej ne gre za nek zapis ki bi si ga npr. v sr. veku nekdo izmislil. Dogodki in osebe zapisani v Bibliji so zgodovinski in ne pravljični. Kralji Savel. Salomon, David, kraljica iz Sabe, pa babilonsko suženjstvo, upori Makabejcev... Če se ti to zdi pravljica ti svetujem, da odpotuješ v Jeruzalem in se s svojo (prazno) glavo zaletiš v zid objokovanja, ki ni nič drugega kot ostanek templja, opisanega v Bibliji. Vse te dogodke opisujejo tudi drugi viri, tako da o njihovi pristnosti razen tebe ne dvomi nihče, ki ima vsaj malo pojma o zgodovini. "Ali lažeš, da obstajajo viri o obstoju Jezusa ali pa ti tvoj indoktrinacijski čip v glavi ne dovoli, da bi videl resnice . Samo 4. viri so bili in vsi od neverodostojni." O Jezusu poroča bistveno več virov. (vsaj cca 20.) Vsi neverodostojni??? Ja, tvoj indoktrinacijski čip ti pač pravi, da če ti nekaj ni všeč, to pač razglasiš za neresnico. Tudi prav, saj slepiš le sebe, je pa neumno da se pri tem sklicuješ na znanost. "Jezus ni nikoli živel, saj če pridemo do tega, da je res živel, potem moramo sprejeti "resnico", da je bil brezmadežno spočet. To pa je spet znanstvena fantastika, saj sesalci niso zmožni razmnoževanja na tak način." Jezus je torej zgodovinska osebnost. Kar pa nas kristjane ločuje od drugih je to, da verujemo da je bil tudi božji sin. Seveda je nemogoče, da bi se sesalci razmnoževali "brezmadežno". Vendar mi ne verujemo v sesalca, ampak v Boga, ki je začetnik in stvarnik vsega (torej je ustvaril tudi nas sesalce), ter "vrhovna" inteligenca, ki presega vsak človeški razum (še zlasti tvojega), tako da je tvoj komentar deplasiran in v svojem bistvu infantilen in primitiven. "Moja resnica sveta temelji na znanstvenih dejstvih, tvoja pa na tem, kar so ti povedali drugi...." Ravno nasprotno. Glede na to da sem sam znanstvenik, imam zelo dobro predstavo kaj je znanost dokazala in kje je njeno mesto in kam seže njen domet. Je pa prav znanost tista, ki je iz zgodovinskega stališča potrdila marsikaj kar je zapisano v Bibliji in v kar so ljudje stoletja verjeli tudi brez teh dokazov. Je pa smešno da se na znanost sklicuješ ti, ki imaš očitno težave že pri razumevanju osnovnih dejstev... "Navedi kateri so to neodvisni zgodovinski viri, da je Jezus obstajal v taki obliki in s takimi lastnostmi, kot nam jih prodaja RKC." Eden je Josephus Flavius. O Jezusu imamo več zgodovinskih pričevanj kot o marsikateri drugi osebnosti v katere obstoj nihče ne dvomi (npr. Marco Polo)
12urZaKompam
12. 04. 2009 21.11
Ko se ubija v imenu vere je vse OK, ko pa ateist neki reče, ga pa takoj usi verniki špukajo pa to in rečejo naj dokaže da to ni res... kira bedarija... dokazat neki da ne obstaja čeprou ne obstaja... sm vidu žabo, ko se je s pciklam vozila, ampak samo jz sm jo vidu, sedaj pa dokažte nasprotno.. lepo vas prosm Sploh me pa razjezi to, ko otroke siljo v cerke in to da še njim možgane operejo. In za vse tiste, ki ne verjamete v evolucijo pa rečem to, da v vsaj kaj drugega verjemte kokr pa v GOVOREČO KAČO.
nefretete
12. 04. 2009 20.47
tmt 12.04.2009, 19:39 Dobro zadene, ne?
tmt
12. 04. 2009 19.39
nefretete Ne še dežja klicat, pusti, da sem še nekaj časa v pomladanskem transu. :)