Tujina

Koliko stane človek?

Ljubljana, 28. 05. 2009 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Cena sužnja se je v 19. stoletju gibala okoli 40.000 dolarjev, danes zdrav in mlad moški stane okoli 90 dolarjev. Število sužnjev je sicer na najnižji ravni v zgodovini, vendar suženjstvo vseeno obstaja.

Če beseda nanese na sužnje, večina najprej pomisli na plantaže bombaža na jugu ZDA sredi 19. stoletja. Ampak ali gre res le za daljno preteklost? Na žalost ne. Tudi danes namreč obstaja veliko oblik suženjstva.

Otroci kot sužnji
Otroci kot sužnji FOTO: Reuters

''Na svetu je 27 milijonov ljudi, ki ne morejo prosto oditi, ki so pod popolnim nadzorom drugih oseb in ki delajo za kriminalce,'' je povedal predsednik ameriške organizacije Osvobodimo sužnje Kevin Bales. Organizacija se zavzema za konec suženjstva v 21. stoletju, vendar realnost dela proti njim.

Zaradi naraščanja števila rojstev v državah tretjega sveta je na svetu vedno več ljudi, s tem pa tudi vedno več potencialnih sužnjev. Gre za ljudi, ki morajo, če želijo preživeti, sprejeti vsako ponujeno delo in nemalokrat padejo v roke tihotapcem in trgovcem z ljudmi. To je tudi eden od razlogov, da je prodajna cena ljudem padla. Leta 1850 je en suženj, ki je delal na plantažah bombaža na jugu Amerike, stal današnjih 40.000 ameriških dolarjev. Danes zdrav in mlad moški v povprečju stane okoli 90 ameriških dolarjev. Sužnja lahko danes tako odvržete kot plastične kozarce. ''Najprej se ga kupi, izkoristi, izmuči in nato odvrže, saj ne stanejo veliko,'' dodaja Bales.

Siljenje v prostitucijo je ena od oblik suženjstva.
Siljenje v prostitucijo je ena od oblik suženjstva. FOTO: Reuters

Tako ravnanje daje ljudem občutek, da nič ne veljajo. Sestra Lea Ackermann je to velikokrat občutila med svojim dolgoletnim delom v Afriki. Tam vodi krščansko zvezo Solwodi – pomoč za ženske v nesreči, osvobajanje sužnjev pa je njihov prvi korak. ''Ko ljudje več generacij živijo v pomanjkanju, potrebujejo veliko časa, da se vrnejo v normalno življenje. Takrat odkrijejo svoje sposobnosti in začnejo spet verjeti vase,'' pravi sestra Ackermann. Brez samozavesti in vere v svoje sposobnosti postanejo ljudje lahek plen. Žrtvam velikokrat manjka zavest o tem, da jih zlorabljajo, saj nikoli niso poznali nič drugega.

Danes ima suženjstvo veliko obrazov: trgovina s človeškimi organi, otroško delo in prisila v prostitucijo je le nekaj izmed njih. Zaradi tega boj proti suženjstvu ni enostaven. Ne le ena akcija, potrebno je nenehno delo na več različnih področjih.

Po ocenah ameriške organizacije je v Nemčiji od 30.000 do 40.000 sužnjev. ''Gre za zelo velik zločin in zame je šokantno, da politika glede trgovine z ljudmi ne naredi ničesar,'' pravi Bales.

Tihotapljenje in trgovanje z ljudmi
Tihotapljenje in trgovanje z ljudmi FOTO: Reuters

V kakšnih razmerah delajo osebe v domovih na Zahodu? Kdaj se začne suženjstvo? V reševanje tega problema se mora vključiti politika, potrebna je skupna akcija, zahteva Klara Butting, teologinja, ki poziva k večji previdnosti. ''Enostavno moramo dobiti moč opazovanja. Kdo pravzaprav ureja in vodi dom moje sosede? Mogoče je vse normalno. Mogoče pa vseeno obstaja nekdo, ki pri moji sosedi, na primer poljska delavka, živi v nemogočih razmerah,'' opozarja Buttingova. Bales se z njo strinja: ''V ZDA se vsak tretji suženj reši iz svojega položaja samo zato, ker so sosedje opazili, da nekaj ni v redu.''

27 milijonov sužnjev: to je zelo velika številka – vendar pa delež sužnjev na celotno prebivalstvo še nikoli ni bil nižji. Njegov pomen za svetovno gospodarstvo je prav tako na najnižjem nivoju v zgodovini. Je morda zdaj pravi čas za akcijo? ''Suženjstvo se nahaja pred svojim uničenjem. Zdaj mu moramo zadati samo močan udarec, da bi ga za vedno izkoreninili,'' verjame Bales.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Insignia90
29. 05. 2009 18.14
zupancicevajama 28.05.2009, 18:16 7 Delavec: Dela maksimalno,za minimalni zasluzek z katerim placa maksimalne stroske zivljenja. Suzenj: poskusa delati minimalno, dobi sicer minimalno oskrbo pa vendar nima odgovornosti, saj mora gospodar poskrbeti za njega. V cem je ze razlika? Svoboda je samo v nasih glavah...A STE RES SVOBODNI?? ŠE EN GLAS RAZUMA ITAK DA NISMO ČE BI BILI BI BILO VSE DRUGAČE !!!!!!!!
Insignia90
29. 05. 2009 18.10
Hochschtapler 28.05.2009, 22:36 -2 Vsakemu daš dvesto evrov plače, najemnina je dvajset evrov, tv program oddajaš od 17h-22h, telefonski priključek imajo samo v vsakem tretjem gospodinjstvu, oskrbiš jih le z osnovnimi dobrinami, na avto naj čakajo pet let, za verbalni delikt jih pošlješ v zapor ali gulag, onemogočiš vsako možnost podjetništva in vsi te slavijo. Mala malica. Hochschtapler 28.05.2009, 22:32 -1 Ne vem zakaj bi imeli sužnje. Pač napišeš zakon, s katerim razglasiš da so vsi enaki, sebe pa razglasiš za njihovega osvoboditelja. Vsakemu daš suženjsko kamrico v najem, pa te častijo kot boga, živiš v razkošju kot najbogatejši cesar, ko pa umreš ti pa postavijo čudovit mavzolej. Mulci se boste morali še marsikaj naučiti od velikanov zgodovine. PA KAJ TI MISLIŠ DA SI TITO ALI PA NJEGOV NASLEDNIK ??????????????????????????
Insignia90
29. 05. 2009 18.08
AYA NISTE ZBRISALI MOJEGA KOMENTARJA PARDON NISTE ILLUMINATSKI MEDIJ JEMLEM BESEDO NAZAJ !!!!
Insignia90
29. 05. 2009 18.07
ZAKAJ BRIŠETE MOJ KOMENTAR !!!!!!!!!!!!!! ČISTO RESNICO SEM POVEDAL DA SMO VSI SUŽNJI KATERI DELAMO ZA MIZERNO PLAČO !!!!!! 24 UR = ILLUMINATSKI MEDIJ
Insignia90
29. 05. 2009 18.05
FIGHT FOR FREEDOM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I WANT TO BE FREE !!!!!!!!!!!11 HOČEM SVOBOD HOČEM BITI SVOBODEN, SMRT ILLUMINATOM !!!!!!!!!!!!! VSI SMO SUŽNJI TEGA SISTEMA RAZEN KERI SO BOGATI, KER ROKO NA SRCE EDINO Z DENARJEM SI SVOBODEN KER NE RABIŠ GARAT ZA MIZERNO PLAČO IN LAHKO SKORAJ POČNMEŠ KAJ HOČEŠ IN ŠE KREDITOV NE RABIŠ ODPLAČEVAT KER JIH NE RABIŠ IMET ČE BI ZADEL NA LOTO GLAVNI VELIKI DOBITEK MINIMALNO MILIJON EVROV ALI ŠE PA VEČ POL BOM PA ČISTO ZARES SVOBODEN !!!!!!
Ramzess
29. 05. 2009 13.48
"Število sužnjev je sicer na najnižji ravni v zgodovini, vendar suženjstvo vseeno obstaja." Opa, pazi to, za katere sužnje pravzprav v tem stavku gre. Resnica je taka, da sužnjev, ot so bi včasih, na njih asociira stavek, niveliko, je izjemno veliko sodobnih sužnjev, sužnjev sistema, to smo mi vsi, ki služimo denar, ki v resnici ni naš, pač pa dan le na posodo. Vsak dan delamo za sitem, ne zase, da se ne bi slučajno slepili. Kdo polek nas, našega zdravja, še plačuje ceno tega, naše družine, otroci, premalo časa smo z njimi in za njih, kar potegne vse ostalo za sabo. Temu suženjstvu je usmerjen tudi šolski sistem itd. Malo resno razmislite v kakšnem svetu živite. Navadni ljudje delate cele dneve, kot tisti, kao pravi sužnji nekdaj, dobite pa enako kot oni, nič več, še manj. Ajrolaf="mi smo vsi sužnji...denarja in sistema, samo eni se sploh tega ne zavedajo. S tako tehnologijo in znanostjo bi lahko vsi lepo uživali življenja pa srečni bili...tak pa ko zmešani laufamo za dnarom in nikoli ga nimamo dovolj." Tako je. Bnam 2707="Suženjstvo je vse, kar je podrejeno kapitalu in lastnikom kapitala. Jedro suženjstva je v globalni ekonomiji, ki dovoljuje izkoriščanje človeka po človeku." Žal res, a se tega redki zaveedamo. Kot pravijo, denar je hudičeva iznajdba, iz ljudi dela sužnje.
bnam 2707
29. 05. 2009 10.22
Suženjstvo je vse,kar je podrejeno kapitalu in lastnikom kapitala.Jedro suženjstva je v globalni ekonomiji,ki dovoljuje izkoriščanje človeka po človeku. Suženjstvo je torej povsod po svetu in ne samo v Afriki.Tudi v Slovenije je in to zelo opazno. Če temu ne bomo naredili konec,bo svet zašel v silne težave. V novo tisočletje smo vstopili z vso navlako in bremeni prejšnjega stoletja.Čas je za spremenbe na globalnem ekonomskem področju in v medsebojnih človeških odnosih.Človekove pravice ne morejo biti zgolj črnilo na papirju,ampak se morajo odražati v praksi.Svet mora stopiti na pot novih spoznanj,različnih kulturnih vsebin različnih narodov in ljudstev ter na pot sožitja in ekonomskega človeškega sozvočja.
Mundas
29. 05. 2009 08.39
Sužnji so bili, so in tudi bodo še naprej. Nekdo pač more delat suženjska dela. Tako kot nemoremo biti vsi direktorji, ker rabimo tudi smetarje.
arhimed_33
29. 05. 2009 08.21
izkoriščevalci,ki se bogatijo na račun bede,so najslabša zvrst ljudi,takemu bi bilo treba samo obsodbo prebrat in po hitrem postopku likvidirat
djdj
29. 05. 2009 02.13
Smilijo se mi. Niso pa sposobni urganizirati upora...
Hochstapler
28. 05. 2009 23.49
Ljudstvo pa najbolj osreči bič, če ne vejo zakaj so bili tepeni.
Hochstapler
28. 05. 2009 22.36
Vsakemu daš dvesto evrov plače, najemnina je dvajset evrov, tv program oddajaš od 17h-22h, telefonski priključek imajo samo v vsakem tretjem gospodinjstvu, oskrbiš jih le z osnovnimi dobrinami, na avto naj čakajo pet let, za verbalni delikt jih pošlješ v zapor ali gulag, onemogočiš vsako možnost podjetništva in vsi te slavijo. Mala malica.
Hochstapler
28. 05. 2009 22.32
Ne vem zakaj bi imeli sužnje. Pač napišeš zakon, s katerim razglasiš da so vsi enaki, sebe pa razglasiš za njihovega osvoboditelja. Vsakemu daš suženjsko kamrico v najem, pa te častijo kot boga, živiš v razkošju kot najbogatejši cesar, ko pa umreš ti pa postavijo čudovit mavzolej. Mulci se boste morali še marsikaj naučiti od velikanov zgodovine.
manco-capac
28. 05. 2009 22.23
Ježek je car! Vsi, ki ga kritizirate samo pokažete, da ne razumete globine komentarja - on samo pokaže našo lastno temno stran, ki jo tlačimo v podzavest. Ja, življenje je paradoks...
Uroš Palhartinger
28. 05. 2009 20.11
90€ za sužnja, hmm, ne vem zakaj delam... Koliko pa je stroškov z njim, hrana, obleka, kakšnih dvesto eurov, mogoče manj... Bo treba iti na kakšnen bazar...
alenkavizintin@yahoo.it
28. 05. 2009 18.29
Z dohodkom 500 eur/mesec si poplnoma isto kot suženj.Delaš za golo preživetje in od življenja nimaš popolnoma nič.In če se ne bomo uprli ,te bo gospodar lahko tudi prebutal ,če ne boš dovolj priden.
tovarišinajuriš
28. 05. 2009 18.28
...samo v Sloveniji je minimalno sedemdeset ( 70 ) procentov sužnjev lastnega hlapčevstva,trideset ( 30 ) pa lastnega pohlepa in pogoltnosti,ergo...
zupancicevajama@email.si
28. 05. 2009 18.16
Delavec: Dela maksimalno,za minimalni zasluzek z katerim placa maksimalne stroske zivljenja. Suzenj: poskusa delati minimalno, dobi sicer minimalno oskrbo pa vendar nima odgovornosti, saj mora gospodar poskrbeti za njega. V cem je ze razlika? Svoboda je samo v nasih glavah...A STE RES SVOBODNI??
Jozsef
28. 05. 2009 16.28
Ja res je da suzenjstvo obstaja. Vsi smo takorekoc suznji, vendar na nov moderen nacin. Ljudje kupujemo in kupujemo stvari, ki jih potrebujemop ali pa ne, ker nam vse ponujajo na kartice, na odlog placila, potem pa BUM. Delaj eno sihto, seveda, ne mores vracati dolgov, delaj drugo in se ni dovolj zato delaj tretjo...Seveda te imajo cel cas pod kontrolo povsod, ali imas denar da lahko vse to polacas ali ne...kjer koli si te spremljajo. Po moznosti se izgubis sluszbo in potem si totalno v R-I-T-I. To je suzenjstvo.
sonas
28. 05. 2009 15.14
kapitalizem je tako naravnan, da niti ne moreš, da ne bi posredno podpiral suženjstva! Vsak izdelek, ki ga kupimo (obleka, tehnika...) več ali manj delajo ljudje v državah 3. sveta, ki so slabo plačani ali pa delajo pod prisilo! Delavci drago kupujemo izdelke, s tem pa samo podpiramo bedo teh ljudi! a pa je možno še kupiti npr. TV, ki ni izdelan v Aziji? Delavec sam dobil drobiž, multinacionalke pobašejo razliko, drago pa kupi evropski delavec!!!! ker se pa vse več dela seli v države 3. sveta, pa je evropski delavec brez dela... začaran krog!!! kaj pa je že narobe z uvoznimi carinami? evropskemu delavcu kradejo kruh, potem mu prodajajo drago ceneno robo, za po vrh pa se najdejo "dobrotniki", ki se lotijo njegove vesti in morale in nabijajo v glavo, kako so tam otroci lačni... globalizacijo je treba spravit v red! kapitalizem tudi ni absolutno dober!!!!!!!!!!