Tujina

Na vzhod Ukrajine prispel tretji ruski humanitarni konvoj

Moskva, 20. 09. 2014 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na vzhod Ukrajine, ki ga nadzorujejo proruski separatisti, je prispel tretji ruski humanitarni konvoj, v katerem naj bi bilo okoli 200 vozil z vodo in hrano, pa tudi z električnimi generatorji. Mejo je prestopil brez spremstva ukrajinskih sil ali mednarodnih opazovalcev.

Na vzhod Ukrajine, ki ga nadzorujejo proruski separatisti, je prispel tretji ruski humanitarni konvoj, je danes sporočil tiskovni predstavnik ruskega ministrstva za izredne zadeve, Aleksander Drobiševski. Tokrat je prvič konvoj prispel neposredno v Doneck.

Konvoj je mejo prestopil brez spremstva ukrajinskih sil ali kakih mednarodnih opazovalcev. Podobno sta tudi dva prejšnja konvoja, ki sta šla na območje Luganska, mejo prečkala brez sklenjenega dogovora s Kijevom oz. Mednarodnim odborom Rdečega križa.

Po navedbah ruskih medijev je v konvoju okoli 200 vozil z vodo in hrano, pa tudi z električnimi generatorji. Tudi v prejšnjih dveh konvojih je bilo okoli 200 vozil; prvi je v Ukrajino vstopil avgusta, drugi pa v začetku septembra.

Ruski konvoj pomoči na vzhodu Ukrajine
Ruski konvoj pomoči na vzhodu Ukrajine FOTO: Reuters

Predvsem prvi konvoj je poskrbel za veliko napetosti, saj je Kijev Moskvo obtoževal, da želi pod pretvezo humanitarne pomoči v resnici pošiljati orožje separatistom. Po podpisu dogovora o prekinitvi ognja 5. septembra so se napetosti sicer nekoliko umirile, čeprav s terena praktično vsakodnevno poročajo o eksplozijah. Tudi danes poročajo o eksplozijah iz območja Donecka.

Pogajalci v Minsku so se sicer po maratonskih pogovorih v petek dogovorili, da razširijo sporazum o prekinitvi ognja in vzpostavijo demilitarizirano območje ter umaknejo težko orožje za najmanj 15 kilometrov od fronte v naslednjih 24 urah. Novi dogovor v devetih točkah, ki so ga ponoči sklenili predstavniki Rusije, Ukrajine, proruskih separatistov in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), določa tudi umik "vseh plačancev" in takojšnji konec sovražnosti. Zatem naj bi nadzor nad premirjem prevzeli opazovalci Ovseja.

Proruski separatisti naj bi ohranili nadzor nad vzhodnimi pokrajinami in v skladu z v torek sprejeto zakonodajo tri leta uživali samoupravo. Vrhovna rada je v torek sprejela tudi zakon o amnestiji za vojskujoče, z izjemo tistih, ki so storili hude zločine. Dogovor naj bi vodil v končanje konflikta, v katerem je od aprila umrlo že skoraj 2900 ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

General ZKS
20. 09. 2014 14.25
-4
Prevažajo bombe in granate... sekta press :D hihihih
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
21. 09. 2014 10.53
+2
ja upam, da potisnejo pro američane do atlantika!!!! tam naj pa plavajo čez!!!