Tujina

Policija prijela štiri osumljence s Kosova, ki naj bi načrtovali teroristični napad na znameniti most v Benetkah

Benetke, 30. 03. 2017 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Protiteroristična enota italijanske policije je v Benetkah aretirala štiri pripadnike džihadistične teroristične celice, med njimi je bil en mladoleten. Vsi prihajajo s Kosova, a imajo dovoljenje za bivanje v Italiji. Samomorilski napad, v katerem bi umrlo več deset ljudi, naj bi načrtovali na znamenitem mostu Rialto v Benetkah.

Samomorilski napad naj bi hoteli izvesti na znamenitem mostu Rialto v Benetkah.
Samomorilski napad naj bi hoteli izvesti na znamenitem mostu Rialto v Benetkah. FOTO: Reuters

Protiteroristična enota italijanske policije je razbila aktivno džihadistično teroristično celico v zgodovinskem jedru Benetk. Kot je sporočila policija, so davi v operaciji aretirali tri odrasle in pridržali enega mladoletnika, po nekaterih informacijah gre za deklico. Vsi prihajajo s Kosova in imajo veljavna dovoljenja za bivanje v Italiji.

Osumljeni naj bi se po navedbah policije v zadnjih letih radikalizirali in naj bi načrtovali napad na znameniti most Rialto v Benetkah.

Italijanska policija je davi aretirala štiri osumljence s Kosova.
Italijanska policija je davi aretirala štiri osumljence s Kosova. FOTO: Reuters

Dva zaposlena kot natakarja v enem od beneških lokalov

Kot je policija ugotovila s prisluškovanjem telefonskim pogovorom, so načrtovali samomorilski napad, v katerem bi umrlo več deset ljudi. Dva od aretiranih naj bi bila zaposlena kot natakarja v enem od beneških lokalov.

Policija je med operacijo, ki so jo izvedli minulo noč, preiskala 12 lokacij v središču Benetk ter bližnjih mestih Mestre in Treviso. Operacija je rezultat zapletenih preiskav, v katerih so sodelovali strokovnjaki za boj proti terorizmu in za boj proti mafiji.

"Z vsemi neverniki v Benetkah postaviš bombo pod Rialto in greš naravnost v nebesa," je izjavil eden od domnevnih načrtovalcev napada, je na novinarski konferenci razkril beneški tožilec Adelchi d'Ippolito. Dodal je, da je to bila ena od najbolj skrb zbujajočih izjav med prisluškovanjem. Skupino naj bi pristojne oblasti nadzorovale od lani.

Tožilec je še pojasnil, da naj bi osumljenci preučevali, kako izdelati eksploziv, a niso imeli potrebnih sestavin za izdelavo bombe. "Veliko je bilo govora o brezpogojni podpori skupini Islamska država. To ni bila samo teorija in dogma," je še dejal tožilec.

Italijanski notranji minister Marco Minniti je pohvalil operacijo policije in dejal, da gre za pomemben uspeh v boju proti terorizmu.

Most Rialto je ena od največjih beneških turističnih znamenitosti in najstarejši most od štirih mostov na Canale Grande. Zgradili so ga v 16. stoletju.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1