Tujina

Naftna vrtina bi se lahko sesedla

New Orleans, 21. 07. 2010 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi pokrov na vrtini je uspel prvič po 20. aprilu ustaviti iztekanje nafte v Mehiški zaliv, vendar pa je strokovnjake začelo skrbeti, da se lahko zgodi še večja katastrofa.

Pokrov na vrtini
Pokrov na vrtini FOTO: Reuters
V morje naj bi do četrtka izteklo do 696,5 milijona litrov nafte, BP pa je doslej imel za štiri milijarde dolarjev stroškov. Podjetje je plačalo za 67.500 odškodninskih zahtevkov, v torek pa je sporočilo, da prodaja vrtine in drugo premoženje v ZDA, Kanadi in Egiptu. Kupec je podjetje Apache, cena je sedem milijard dolarjev, BP pa bo denar nakazal v 20 milijard dolarjev vreden sklad za plačilo žrtvam in odpravljanje posledic izliva.

Upokojeni admiral ameriške obalne straže Thad Allen je v torek podjetju BP za 24 ur podaljšal dovoljenje za ohranitev pokrova na vrtini, s katerim je BP minuli četrtek uspelo ustaviti uhajanje nafte v Mehiški zaliv. Vrtanje rešilne vrtine se medtem nadaljuje in dokončali naj bi jo konec julija.

Novi pokrov na vrtini je v četrtek uspel prvič po 20. aprilu ustaviti iztekanje nafte v Mehiški zaliv, vendar pa je strokovnjake začelo skrbeti, da se lahko zgodi še večja katastrofa. Naftna vrtina bi se lahko sesedla in nafta bi začela uhajati iz precej večje odprtine, kot je sedaj. V zadnjih dneh so odkrili tudi uhajanje nafte nekaj kilometrov stran od vrtine. Vendar pa je Allen v torek dejal, da gre za staro opuščeno vrtino, količina nafte, ki uhaja, pa je podobna kapljanju olja iz avtomobilskega motorja.

Allen, ki vodi vladna prizadevanja v tej krizi, je poskušal prodreti z idejo, da bi namesto pokrova nad vrtino spet namestili cev in nafto speljali do tankerjev na površju. Vendar pa so bili pri BP proti, ker bi to pomenilo spet nekaj dni hudega uhajanja nafte. Allen se je na koncu strinjal, da stvari ostanejo takšne, kot so. Vsi skupaj sedaj upajo, da bo pokrov držal in da zaradi pritiska ne bo počilo kje drugje.

Nov pokrov nad vrtino v Mehiškem zalivu
Nov pokrov nad vrtino v Mehiškem zalivu FOTO: Reuters

Podpredsednik BP Ken Wells je v torek zatrdil, da dela na trajni rešitvi, to je rešilni vrtini oziroma dveh, ki ju vrtajo proti tej preluknjani, iz katere uhaja nafta, ter da dela potekajo po načrtih. Prvo vrtino naj bi dokončali že konec julija. Ko bo dosežen stik s staro vrtino, bodo vanjo nasuli blato in beton ter odprtino zamašili. S tem naj bi s končala nočna mora za okolje, prebivalce držav ob Mehiškem zalivu, ameriškega predsednika Baracka Obamo in seveda za BP.

Naftno podjetje Ensco pa je v torek na zveznem sodišču v New Orleansu vložilo tožbo proti odločitvi ameriškega notranjega ministrstva, da ponovno prepove vrtanje za nafto v morskih globinah. Obamova administracija je najprej uvedla šestmesečni moratorij na nova vrtanja. Zvezni sodnik Martin Feldman je moratorij odpravil, administracija pa je 12. julija uvedla novega do novembra. Enscova tožba trdi, da gre za isti moratorij z drugim imenom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RobinHood
22. 07. 2010 08.44
karah, dober primer ja, sem videl film, inker semkar dost na netu sem videl tudi malo morje manipulacij ki jih mediji forsirajo o "aktualnih" dogajanjih. Če ne takoj se pa čez čas pokaže da je je bilo vse skupaj fake in ena velika manipulacija, da so lahko izvedli kar so hoteli narod pa jim je slepo prikimaval, misleč da gre za njegovo dobro. Vojne prednačijo
karah
22. 07. 2010 03.13
RobinHood: "nizkotno zavajanje javnosti", kakor to imenuješ, je nekaj kar počnejo vsak dan vsi mediji. zavajajo, si izmišljajo dogodke, ki jih nikoli ni bilo, odvračajo pozornost od glavnih problemov tako, da vsi govorijo samo o neki določeni stvari ... poglej si film Wag the dog (ga imaš tudi na Youtubu), pa boš videl kaj delajo mediji z nami. V studiu posnamejo dogodke in potem to lansirajo! Grozno, ane?:)
carpathian
22. 07. 2010 00.37
zakaj ne poročajo o obolelih, o kislem dežju, ... ????
nora_ovca
21. 07. 2010 19.39
CucurbitaPepo
21. 07. 2010 18.02
To ni naravna katastrofa. To je rezultat pohlepnih ljudi :/
G.R.E.E.N
21. 07. 2010 17.58
Denar majo samo zato da nova orožja raziskujejo, ko pa pride do naravne al pa podobne tej katastrofi pa jih niti njihove miljarde in miljarde nemorejo rešiti
WikiX
21. 07. 2010 16.38
Pomeni, končno so se sprijaznili, zgruntali, kako maši greznico narava, da je najbolje čez špranjo nasuti kup morskega blata in kamenja, kot je povsod drugod na planetu. Tehnično je to zahtevno toliko, da bi se tega lahko lotili tudi Mehičani sami. Potem bi lahko spet naluknjali dno kot švicarski sir, delali bajpase ali karkoli, pa ne bi bilo problemov. Ampak ne, reka nafte se ni smela ustaviti. Finta s sosednjo vrtino, iz katere bodo po slamici scuzali sosedu vso nafto, spomni na oni film "There Will Be Blood" in zanima me, če so podobni tudi odnosi med glavnimi akterji. Naslov vsekakor ustreza, tokovi različne krvi že tečejo v zalivu, le nečloveške še ni med njimi.
SLOVENIASTAN
21. 07. 2010 16.30
Kar se mene tice bi lahk zivel z vsaj 70 posto manj nafte , se avta v bistvu ne rabim kamiona ne bi vec vozil , pac doma bi bil kako svijo pa kuro vzredil malo na vrtu posadil , zvecer bi fuzbal pa kosarko spilo pa kekga skadil , pa sm srecn ,za to pa ne rabim nafte , tak da ce bi bilo vec takih kot sem jaz ne bi bilo potrebbnega vrtanja na morskem dnu ter antarktiki ter arktiki kamor se zdaj odpravljajo vrtat
grego
21. 07. 2010 16.12
Pa so strokovnjaki pred 40 leti pravili da je nafte samo še za 40 let.
tali?ni tom
21. 07. 2010 13.20
POGLEJ KOLIKO STROKOVNJAKOV SLOVENCEV PA B.P. NE VE ZANJE ! mi bi to rešil ko keks saj mamo pahorja , pa janšata pa seveda golobiča in ostale v orkestru ! mal počakte da jih b.p. pogrunta pa bo! hahahaha
Zatarra
21. 07. 2010 12.54
Pri tejle zgodbi je že vse od njenega začetka, pa tudi od prej, eno samo velikansko navzkrižje interesov. Ameriške institucije z vlado na prvem mestu na eni strani in naftna industrija s svojimi lobisti na drugi strani. To dvoje NIKAKOR ne more delovati sinergijsko v korist kogarkoli tretjega ...
RobinHood
21. 07. 2010 12.43
Ravno berem in gledam kako je BP ponaredil, sfotoshopiral fotke ki prikazujejo "strokovnjake v kriznem centru pred monitorji" kako opazujejo rešujejo to veliko katastrofo. Poleg tega da je to nizkotno zavajanje javnosti lahko dodam samo še da je tip ki je fotoshopiral - totalni amater. Sram jih naj bo.
leskovc
21. 07. 2010 10.43
Če mene vprašaš se ta stvar načrtno vleče že tolk časa. Par prepolnih riti se bo še mal napolnil!!!!!!!!!!!!!!
impala
21. 07. 2010 10.22
Če bi ti ljudje le imeli malo vesti, potem bi bil svet mogoče malce drugačen,... ampak to so le sanje .... žal
pre_mar@hotmail.com
21. 07. 2010 09.04
In vse to se je zgodilo, ker so nadaljevali vrtanje, ko so že vedeli, da je sistem za preprečevanje takih dogodkov v okvari. Za malo bolj napolnit žepe so povzročili zdaj največjo okoljsko katastrofo do sedaj.
Neutrino
21. 07. 2010 09.00
Ljudje, vse to je samo farsa, ena velika prevara, žal tokrat v čisto novi preobleki, kjer je kolateralna škoda prvič javno in neposredno okolje samo. Očitno veliki eksperiment doktrine šoka deluje. Američani pobožno gledajo (iz daljave, na plaže ne smejo) že dobra 2 meseca kako se jim uničuje obala - tudi če to ni naftna vrtina kot eni špekulirajo, ampak blatni vulkan, ki spušča zanemarljive količine nafte, več blata in kamnin...... okolje je tarča pred vrati Američanov. Za kaj ? Za umik BP-ja in prodajo premoženja Ameriki - konglomeratu naftnih družb, ki bodo tako še bolj krojile ceno nafte. če te ne moremo uničiti na borzi, te bomo pa tako.. Ves šov je bil dobro premišljen. Očitno mehiški zaliv ne sme biti več na prostem trgu, ampak nacionaliziran. Bravo, šov je uspel. Prevara je uspela. Gremo sedaj še drugam kjer imajo nafto. Vse za dolar, vse za iluzijo... naj traja še malo....
zigeman
21. 07. 2010 08.53
nisem sledil za kaj se gre.. ma kaj je blo dovolj dat pokrov? zakaj je rablo tolko časa?
xolotl
21. 07. 2010 08.51
Transocean, Pride, Diamond in še na ducate registriranih koncesionarskih podjetij vrta širom sveta. To kar se je zgodilo BP-ju oz. njegovemu koncesionarju Transoceanu (ki mimogrede razpolaga z nekje okorg 140 vrtnimi ploščadi in ladjami) na ploščadi Deepwater Horizon se lahko v poljubnem trenutku ponovi na bilokateri vrtini - kjerkoli. Srž debate ni več zgolj Mehiški zaliv ali BP, ampak prizadevanja da se to ne ponovi kje drugje. Neznanje in šlamparija se prej ali slej zmeraj maščuje.
Peter Kralj 1
21. 07. 2010 08.46
A še niso slišali za PAPINOV LONEC. Sedaj, ko so raspoke v zemlji že nastale, ne bo več rešitve, dokler ne ispraznijo ležišča, kar pa je praktično nemogoče. Vsak, ki se vsaj malo spozna na to tematiko ve, da se takšnih vrtin ne "plombira", ampak se vstavi cev (preko ali v obstoječo cev) in poveča količina iztoka s črpalko, tako da nastane podtlak v vrtini (ali pa se tlak vsaj zniža). Na ta način nafta ne izteka iz vrtine, ampak zaradi nižjih tlakov morska voda v vrtino. Na površju nato to mešanico separirajo, vodo vrnejo v morje, nafto in plin pa v tanker. V kolikor je plina malo, pa se ga običajno zažge na bakli. Samo cena kvalitetnih filtrirnih sistemov ni poceni. BP očitno zanimajo le dobički!
isys_sm
21. 07. 2010 08.43
te naftne družbe so največja katastrofa za okolje dandanes... zanima jih samo denar pa svoja rit... Ko bi jih enkrat dala kopat se v nafto da vidijo kak se počutijo ubogi ptiči, delfini in druge živali ko jim ožge kožo ali pa jih ubije... Mogoče bi takrat začeli malo drugače razmišljat.