Tujina

Naftni madež v štirih delih skupno velik kar 100 kvadratnih kilometrov

Šanghaj, 18. 01. 2018 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na ladji Sanchi je bilo 136.000 ton ultralahke surove nafte, ko je 6. januarja trčila z drugo ladjo okoli 260 kilometrov od Šanghaja. Nafta se je zdaj razdelila v štiri naftne madeže, ki bi lahko pomenili katastrofalne posledice za morje in njegove prebivalce.

Tanker je nekaj dni gorel, nato je potonil.
Tanker je nekaj dni gorel, nato je potonil. FOTO: AP

Nafta, ki se je v morje izlila po brodolomu tankerja, se je razdelila v štiri naftne madeže, velike okoli 100 kvadratnih kilometrov, so sporočile kitajske oblasti. 

Na ladji Sanchi je bilo 136.000 ton ultralahke surove nafte, ko je 6. januarja trčila z drugo ladjo okoli 260 kilometrov od Šanghaja. Tanker je nato zajel ogenj, v nedeljo je še eksplodiral in potonil. 32 članov posadke je mrtvih. 

Nedavni satelitski posnetki so kazali na dva oljna madeža, najnovejši pa kažejo, da gre pravzaprav za štiri madeže različnih velikosti, od 5,5 do 48 kvadratnih kilometrov. 

Razlitje surove nafte in goriva za pogon ladje bo (lahko) povzročil katastrofalne posledice za morsko življe. Tuji mediji navajajo, da ne gre za temno debelo plast nafte, saj je govora o ultralahki nafti, podobni petroleju.

Naftni madež.
Naftni madež. FOTO: AP

Je strupena, ima manjšo gostoto, prav tako pa je tudi bolj eksplozivna. Problematično je tudi, da je ta vrsta nafte bolj ali manj brezbarvna in oblikuje plast tik pod površjem. 

Kitajsko ministrstvo za transport je sporočilo, da so ladjo našli na globini 115 metrov. Na ladjo bodo poslali podvodne robote, da bi tako čim prej zaznali, kje uhaja nafta in kako to zajeziti. 
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macro
18. 01. 2018 10.41
+2
Dve stvari mi nikoli nista bili jasni. Kako te lahko zadane vlak in da se dve ladji zaletita na odprtem morju.
frako
18. 01. 2018 11.40
+1
K ladje zdej ne fura kapitan ampak računalnik, kapitan sam utipka smer in odpre flašo. Na takih ladjah je danes posadka samo za to da izvede kkšna popravila, pa da zavarovalnica preveč ne paničari.
appollyon
18. 01. 2018 13.41
+2
Racunalnik te samo opozori, o nevarnosti, ce ne reagiras potem se zgodi to. Racunalnik v ladijah je tako kot tempomat pri avtih, ni se glih za zanest da se momu u rit ne zaletis. Se vedno je treba sprwmljat proomet okoli sebe.
frako
18. 01. 2018 13.53
+3
Jah, jst pa ti to veva, model ki je v avtodomu uklopil tempomat in si šel zad kuhat kafe pa ni, prov tko gre kapitan ki zdej nima nič več za počet lepo kafe prstaut. Al pa nemalokrat na vlakih, ko majo stikalo katerega morjo tiščat da se vlak sam ne ustavi, lepo dajo ceglo na stikalo in si grejo zavret kafe pa čik pržgat.
Uporabnik443897
18. 01. 2018 10.01
+8
Samo naj se kaj takega zgodi v Jadranske morju pa bo konec prepira o Piranskem zalivu, tega pa se politika ne zaveda.