Tujina

Nagrado si bodo razdelili trije

Stockholm, 06. 10. 2010 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
4

Japonca Iiči Negiši in Akira Suzuki ter Američan Richard Heck so odkrili nov način ustvarjanja kompleksnih molekul. Prinesel jim je Nobelovo nagrado za kemijo.

Raziskave so dvema japonskima in enemu ameriškemu kemiku prinesle Nobelovo nagrado.
Raziskave so dvema japonskima in enemu ameriškemu kemiku prinesle Nobelovo nagrado. FOTO: Reuters

Razkrili so dobitnika oziroma dobitnike še tretje Nobelove nagrade letos, tokrat za kemijo. Prejeli jo bodo Američan in dva Japonca, Richard Heck, Iiči Negiši in Akira Suzuki. 10 milijonov švedskih kron oziroma dober milijon evrov, kolikor je prestižna nagrada vredna, so si zaslužili z razvojem "s paladijem kataliziranih sklopitev v organski sintezi". Gre za "natančno in učinkovito" orodje, ki ga uporabljajo znanstveniki po vsem svetu, pa tudi v proizvodnji, na primer farmacevtskih izdelkov in molekul, ki se jih uporablja v elektronski industriji.

Heck, rojen leta 1931, je zaslužni profesor na univerzi v Delawaru. Negiši, rojen leta 1935, je profesor kemije na univerzi Purdue v ameriški zvezni državi Indiana. Suzuki, rojen leta 1930, pa je zaslužni profesor na univerzi Hokaido v Saporu na Japonskem.

V četrtek bodo objavili Nobelovega nagrajenca za književnost, v petek bo znan dobitnik Nobelove nagrade za mir, v ponedeljek pa še za ekonomijo.
 

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinetone
06. 10. 2010 19.08
hmmm.... kdaj so to odkrili? ene 20 let nazaj?
janez.jaIen..
06. 10. 2010 17.05
si siguren? pa veš, koliko imajo plače ugledni profesorji na uglednih univerzah? mislim uglednih, ne nek faks za varstvo pri delu, he he! :)
endrug
06. 10. 2010 16.33
Pri nas bi bili ti Nobelovci tudi del javnega sektorja s plačo okoli 2000 EUR neto na mesec...
janez.jaIen..
06. 10. 2010 15.40
nob. nagrado za mir naj dobijo delavci javnega sektorja, ki mirno ne delajo nič in medtem za to mirno dobivajo najvišje plače.