Tujina

Najmlajša nobelovka Malala sprejeta na prestižni Oxford

Oxford, 17. 08. 2017 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najmlajša Nobelova nagrajenka za mir Malala Jusafzaj je na svojem Twitter profilu zapisala, da je navdušena, saj je sprejeta na prestižno britansko univerzo Oxford, kjer bo študirala filozofijo, politologijo in ekonomijo. Letošnje leto je za 20-letno pakistansko aktivistko tudi sicer polno dosežkov in mejnikov.

Najmlajša nobelovka je navdušena, ker bo študirala na Oxfordu.
Najmlajša nobelovka je navdušena, ker bo študirala na Oxfordu. FOTO: AP

Pakistanska aktivistka in nobelovka za mir Malala Jusafzaj je več kot 780.000 sledilcem na Twitterju navdušeno zapisala, da je bila sprejeta na britansko univerzo Oxford. Tam bo namreč študirala filozofijo, politologijo in ekonomijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Zelo sem navdušena, da grem na Oxford," je na svojem profilu družbenega omrežja Twitter zapisala Jusafzajeva, ki je tudi najmlajša prejemnica Nobelove nagrade na svetu. Poleg besedila je objavila tudi fotografijo uradnega potrdila, da je sprejeta na to slovito britansko univerzo.

V sporočilu je tudi čestitala vsem odličnjakom. V četrtek so namreč učenci po Veliki Britaniji prejeli rezultate izpitov ob koncu srednješolskega izobraževanja. Nobelova nagrajenka svojih rezultatov ni razkrila, je pa zapisala, da je bilo to leto "najtežje" in vsem zaželela najboljše v prihodnosti.

Malala je junakinja zatiranih deklet po vsem svetu

Za Malalo je sicer izjemno leto polno dosežkov. Aprila je ob generalnem sekretarju Združenih narodov Antoniu Guterresu sprejela vlogo ambasadorke miru Združenih narodov (ZN). Guterres je Jusafzajevo takrat opisal kot junakinjo in "simbol enega najpomembnejših svetovnih nazorov". Še isti mesec ji je kanadski premier Justin Trudeau med obiskom v Otavi podelil častno državljanstvo Kanade.

Julija je Malala zaključila srednjo šolo v Birminghamu in odprla profil na Twitterju. Kmalu za tem se je odpravila na svetovno turnejo 'Girl Power Trip' (Turneja močnih deklet), kjer je medije, državne voditelje in javnost opozarjala na kratenje pravice deklet do izobrazbe po vsem svetu. Turnejo je pričela s praznovanjem 20. rojstnega dne med prijateljicami, soborkami za pravice deklet v Iraku.

Jusafzajeva je Nobelovo nagrado za mir prejela leta 2014. Dve leti prej je mlada aktivistka v Pakistanu preživela napad talibanov, ki so jo na avtobusu ustrelili v glavo. Kasneje je ustanovila fundacijo Malala Fund, namenjeno podpori izobraževalnih projektov za dekleta v državah v razvoju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
18. 08. 2017 11.04
+0
Ona je pravzaprav v svojem kratkem življenju , naredila več kot pa Trump v svojem dolgem življenju in lahko ima Trump še eno življenje na voljo kot predsednik ZDA ( BOG NE DAJ ) ,pa ne bo nič koristnega naredil za množico ljudi razen za sebe in za tiste z debelimi denarnicami in Malali želim še veliko uspeha pri študiju in pri njenem političnem delovanju .Malala super si in sploh ne opazim da si muslimanka z ruto ,je pri tvojih dosedanjih dejanjih to popolnoma neopazna stvar.
nikhrast
18. 08. 2017 08.35
-3
Spet polno komentarjev luzerjev, folka ki ji zavidajo.
Pantokrator
17. 08. 2017 19.32
+10
trumpet2018
17. 08. 2017 18.21
+10
ni ravno Blondinka s harvarda s to ruto na glavi, ona je samo orodje pro migrantske propagande. Ko bo zavrnila ruto kot Le penova in Melanija in jo vrgla v smeti, potem bo pa pogumna, tako da je tisti komentar spodaj povsem mimo. Ni edina ženska, ki so jo v Pakistanu poškodovali, ustrelili in iznakazili, to se tam dogaja tedensko, ženske so v pakistanu sužnje brez pravic, vse so pogumne ker ta teror prenašajo, vsaka od njih bi lahko dobila nobelovo nagrado.
Apostol1
18. 08. 2017 10.57
-2
No tule ti pa marsikaj dam prav ne strinjam se pa tistimi tvojimi večnimi teorijami zarote , češ da je ona orodje promigrantske propagande , kar daj se ustreliti v glavo potem pa poj hvalospeve Trumpu in ekstremistom in če nosi ruto je to njena stvar in svoboda , to kar si tule od rute napisal izpade ravno tako kot če bi en nudist rekel da bo ljudje pošteni sami do sebe in pogumni, če bodo po svetu hodili goli ,vseeno ti pa pritisnem plus v upanju da te počasi srečuje pamet.+
rossi66
17. 08. 2017 17.13
+8
Ja jasno... vse za ARWU in TA ranking!!! Oxfordu bo s tem spet rating zrastel... Nic drugega kot golo koristoljubje...
EvaWB
17. 08. 2017 17.06
-6
Dekle, ki ima več poguma kot vsi komentatorji na tem portalu skupaj.
valjhunsinkajtimara
17. 08. 2017 16.23
+12
Je kdo opazil,da se punca ni asimilirala v zahodno druzbo?
valjhunsinkajtimara
17. 08. 2017 16.19
+6
Najngre nazaj v Pakistan, ne pa da Pakistancem govori s polno rit.
bb5a
17. 08. 2017 16.15
+13
tele nobelovci za mir niso ravno nek presežek pameti... v bistvu bi lahko to nagrado kar ukinili...
EvaWB
17. 08. 2017 17.02
+4
Saj se ne poskušate primerjati z njo ? Raje ne.
rossi66
17. 08. 2017 17.14
+2
Tako je EvaWB... gotovo ne. Mi na kraj pameti ne pade...