Tujina

Največji zatiralec medijske svobode ostaja Kitajska

Washington, 03. 05. 2009 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medijska svoboda po svetu se je leta 2008 zmanjšala, ugotavlja organizacija Freedom House. Slovenija je uvrščena med države s svobodnimi mediji.

Slovenija je tudi letos uvrščena med države s svobodnimi mediji, in sicer na 49. mestu, ki si ga z oceno 24 deli s Španijo, Poljsko in Granado. Slovenija je bila v lanskoletnem poročilu, ki pokriva leto 2007, uvrščena na 46. mesto z oceno 23, v letu 2006 pa je bila na 39. mestu z oceno 21.

Ameriška organizacija Freedom House, ki jo je leta 1941 ustanovila prva dama ZDA Eleanor Roosevelt, v objavljenem poročilu ugotavlja, da se je medijska svoboda po svetu leta 2008 zmanjšala, prvič doslej pa v vseh svetovnih regijah.

Poročilo organizacije Freedom House, ki jo financirajo ameriška vlada in zasebni viri, zajema 195 držav. Kot ugotavlja, je med temi 70 držav oziroma 36 odstotkov uvrščenih v skupino, kjer so mediji svobodni. Lani je poročilo našlo 72 držav s svobodnimi mediji. Za uvrstitev v to skupino je potrebno zbrati manj kot 30 točk. Če jih ima država več, se uvrsti v preostali dve kategoriji deloma svobodnih oziroma nesvobodnih medijev.

Novinarji
Novinarji FOTO: Dare Čekeliš
Po svetu obeležujejo dan svobode tiska. Generalna skupščina Združenih narodov je 3. maj za svetovni dan svobode tiska razglasila leta 1993.

Freedom House ugotavlja, da je medijska svoboda najbolj nazadovala v Srednji in Vzhodni Evropi. Pri tem so poleg držav, kot sta Rusija in Belorusija, omenjene tudi Hrvaška in Bolgarija, kjer so bili novinarji žrtve umorov, ter Bosna in Hercegovina, kjer so žrtve napadov. Vse države so uvrščene v kategorijo držav z delno medijsko svobodo, ki jih je bilo lani skupaj 61 oziroma 31 odstotkov.

Med temi državami se je zaradi vpletanja sodišč v svobodo medijev in tudi vmešavanja premierja Silvia Berlusconija tokrat znašla tudi Italija. Zahodna Evropa sicer na splošno uživa največ medijske svobode na svetu, na vrhu seznama pa so Islandija, Finska in Norveška. ZDA so z oceno 18 na 24. mestu skupaj s Češko in Litvo.

V zadnji skupini držav, kjer mediji niso svobodni, je 64 držav oziroma 33 odstotkov. Med njimi so Kitajska, Rusija, Vietnam, Belorusija, Kuba, Eritreja, Iran, Libija, Mjanmar, Severna Koreja, Uzbekistan, Turkmenistan in druge.

Izvršna direktorica Freedom House Jennifer Windsor je povedala, da se novinarski poklic danes vse bolj bori za preživetje zaradi pritiskov vlad, drugih vplivnih akterjev in svetovne finančne krize. Položaj se je sicer lani nekoliko izboljšal v nekaterih državah Južne Azije in Afrike, med drugim v Bangladešu, Pakistanu, Angoli, Liberiji in Sierra Leoneju, vendar je ta uspeh zasenčilo nadaljevanje zatiranja medijske svobode v državah nekdanje Sovjetske zveze, Bližnjega vzhoda in Severne Afrike.

Največji zatiralec medijske svobode ostaja Kitajska, ki je s svojimi posegi prispevala k temu, da je Hongkong padel v kategorijo deloma svobodnih. Po drugi strani pa tudi razmere na Tajvanu niso veliko boljše, saj narašča vladni pritisk na medije. Izrael je prav tako nazadoval v kategorijo deloma svobodnih, in sicer zaradi omejevanja medijske svobode v času ofenzive na Gazo.

Odbor za zaščito novinarjev pa je objavil svojo lestvico desetih držav, kjer so najslabši pogoji za spletne dnevnike ali bloge. To so Mjanmar, Iran, Sirija, Kuba, Savdska Arabija, Vietnam, Tunizija, Kitajska, Turkmenistan in Egipt.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
05. 05. 2009 00.24
vzhod Poglej S.Irska bi res morala pripadati Ircem,a je že stoletja pod upravo VB in tam živijo tudi protestanti in krščani ,tako da bi to lahko rešili edino z referendumskim vprašanjem kot ga nameravajo to narediti Škoti leta 2010,podobno pa je kot Kosovo ,ki je bil stoletja pod Srbijo vsaj v večini in je po mednarodno pravnih predpisih nepravično odvzet le tej! Medtem ko so Havaji sestavni del ZDA in niso prej nikoli pripadali nobeni drugi državi! Četudi se je veliko Japoncev po 2.SV priselilo na Hawaje in so večina na otokih,Še več jih je v Braziliji in v Peruju,Čilu itn. Pač morajo priseljenci prevzeti državljanstvo tiste države ,kamor so se priselili! TIBET pa je bil do leta 1950 SAMOSTOJNA DRŽAVA!!! V TEM JE RAZLIKA!
Bolivar
05. 05. 2009 00.22
francza /kontra-skids03.05.2009, 18:491 nimaš prav ! ameriška svoboda tiska se lepo izraža tukaj na 24ur. tu je admin zelo ameriško vzgojen. fuj ameriška demokracija/ Očitno TI nimaš prav,ker te še niso izbrisali! : ) Brišejo pa tudi zato,ker so strani preobremenjene z biti! Torej je veliko verjetneje ,da ti bodo izbrisali post ,če bo bolj obsežen. Seveda je še bolj verjetno,če v obsežnih postih narediš veliko presledkov(prazni nevidni biti!) ali pa narediš novo alinejo,ne da bi dokončal prejšnjo!
jezek_pika_poka
04. 05. 2009 14.55
Takoj za Kitajsko pa je slovenski portal 24ur z brisanjem komentarjev
izbruh@gmail.com
04. 05. 2009 09.09
orangensaft, Kitajska je danes to kar bo Amerika in ostali svet čez nekaj let....
Franc Zabukovec
04. 05. 2009 06.06
kontra-skids03.05.2009, 18:491 nimaš prav ! ameriška svoboda tiska se lepo izraža tukaj na 24ur. tu je admin zelo ameriško vzgojen. fuj ameriška demokracija
dr.psiho
04. 05. 2009 00.46
Vsekakor je bolje imeti miljon takšnih zaviralcev-zatiralcev medijske svobode ,kakor pa imeti eno te isto mnenje o svobodi medijev!Zato živela kitajska,amerika,cuba,argentina ,eu,iran ,irak egipt.......Več jih je v igri BOLJE JE ZA NAS!!
Bolivar
03. 05. 2009 23.36
mac4_m Seveda knjige so prepovedane za prodajo ,ker po njihovem žalijo državo na neosnovanih dejstvih! Ni pa prepovedano knjigo kupiti kje v Evropi ali jo naročiti preko spleta in jo dobiti,seveda govorim za ameriškega državljana! Tudi na wikipediji imaš kar precej napisno o "conspiracy theories" na temo 9.11. in še nekaterih drugih od watergatea in drugih! Pa ima ta spletna stran sedež v ZDA! Praviš "tisku je tudi prepovedano objavljati kritične članke" ! Seveda tisk po zakonu ne sme objavljati neosnovana dejstva ,domnevajoča na nekih teorijah,še posebej če gre za tako delikatne zadeve! Saj tudi po nobenem drugem tujem mediju niso tega objavili! Medtem ko filmi in knjige smejo govoriti o teh teorijah,ker se smatrajo kot subjektivni element mnenja avtorja,režiserja! Tako mediji tudi ne pišejo o določenih špekulacijah oz. zločinih SZ ali na Kitajskem v času prejšnjih režimov,kajti vse to ni dokazano! So pa nastali mnogi filmi na to temo in napisanih nešteto veliko knjig! Toliko o tem.
mac4_m
03. 05. 2009 22.31
kontra-skids ne drži oz. drži samo navidezno. Nekatere knjige so v zda prepovedane (francoska o zaroti iz 11.9.), oz. kritične knjige o zda, tisku je tudi prepovedano objavljati kritične članke, ljudje, ki izkoristijo pravico do protestov proti vladi so nadzorovani in v njihove skupine infiltrirani agenti. Če je to svoboda govora in demokracija. Bolj spominja na kgb in štasi...
franceIj
03. 05. 2009 20.14
admin rad pomaga... :)
manco-capac
03. 05. 2009 19.53
Tako je s to medijsko svobodo: če samocenzura zataji, pa admin pomaga, a ne?
Black_Panter@mailinator.com
03. 05. 2009 19.43
Joseff.G ODLIČNO SI NAPISAL,se strinjam
Bolivar
03. 05. 2009 18.49
Kar se pa tiče medijske svobode pa vseeno ni enaka v ZDA,Evropi ali pa na Kitajskem idr! V ZDA lahko vsak serje po njihovi državi lahko tudi omenja bojda resnične teorije zarote itd. To ni prepovedano! Medtem ko je na Kitajskem in drugod po omenjenih strogo prepovedano kakorkoli kritizirati državo ,pa če gre za resnične ali neresnične zadeve!
mog21
03. 05. 2009 17.23
tko je k mas narod z 1.650.000.000 ljudmi, svoboda govora je hudo breme, če ima vsak svoje mnenje.....interes oblasti je da proizvaja ovce....
jansa-arms
03. 05. 2009 16.45
Ukazano nam je bilo, da po vsej državi sodelujemo v široki kampanji zanikanja." je povedal predstavnik zračnih sil Albert M. Chop, 'da objavljamo članke v časopisih in dajemo intervjuje, v katerih bomo smešili poročila o NLP-jih". Stotnik Ruppelt dodaja: "In to še ni bilo najhujše. Ukazano nam je bilo, da videnja, če je le mogoče, ne smemo razkriti, če pa bi zgodba vendarle prekmalu prišla na dan, jo moramo razvrednotiti (vremenski baloni, meteoriti, oblaki, poneverbe ... op. avtorja) - skratka storiti vse, da izgine. Če ne bi mogli najti tehtne razlage, naj bi zgolj osmešili očividca". V naslednjih mesecih sta tako Chop kot Ruppelt zapustila zračne sile. Politika CIA - trivializiranje in smešenje - je bila nadvse uspešna. Kako uspešna, izvemo iz odprtega pisma pobude "Pravica za vojno osebje" - J.M.P. (Justice for Militarv Personnal), z dne 4. septembra 1987, predsedniku Reaganu: 'Državna kampanja trivializacije NLP-jev, ki jo je ukazala CIA, je leta 1953 poneverjala knjige in preplavila tisk z več sto članki, da bi ovila NLP-je v avro posmeha, z razglašanjem lažnik stikov in očitnih prevar. Ta nepretrgana kampanja CIA je vključevala infiltracijo agentov CIA v civilne skupine, ki so raziskovale NLP-je, z namenom, da jih z manipulacijami osmeši, ali pa njihove napore spelje v smer "drugačne razlage". Ta politika prikrivanja je bila bolj uspešna, kot je CIA kdajkoli pričakovala, zahvaljujoč se briljantni manipulaciji tiska s strategijo zasmehovanja. Ugledni tisk se je zaradi bojazni pred zasmehovanjem, kar zadeva "uradne izjave", izkazal za nadvse lahkovernega.«
meloman15
03. 05. 2009 16.42
sej jo mate še preveč....preveč ste nadležni....sploh pa k poročate o stvareh iz sveta..pol pa nš janezk z vasi ...ki se je nekako znašel v vladi to vidi in skopera zakon....pa seveda na slabše da sebi polni žepe...;)
jansa-arms
03. 05. 2009 15.46
Leta 1880 je red Skull & Bones ustanovil AMERICAN ECONOMIC ASSOCIATION (Ameriško gospodarsko društvo) in AMERICAN HISTORICAL ASSOCIATION (Amer. zgodovinsko društvo). Ob prelomu stoletja so Skull & Bones že imeli precejšen vpliv na izobraževalni in šolski sistem. Timothy Dwight je bil prvi predsednik univerze Yale, na čelu univerz Cornell in John Hopkins sta bila prav tako člana Skull & Bones. Kot tudi McGregor Bundy, ki je kol svetovalec za varnost pri Kennedyju in Johnsonu pomagal vodili vojno v Vietnamu, je bil dekan Harvardske univerze. Vsak zgodovinski podatek, ki je v nasprotju z navodili American History Society, in s tem proti Skull & Bones, ne pride v učbenike. Podobno je seveda v Nemčiji in v drugod po svetu. V Rusiji in v drugih komunističnih državah je učenje sledilo komunističnim težnjam, v arabskih in židovskih državah glede na njihove tozadevne interese. Najpomembne je, da se ljudi ne učijo v lastno dobro, za razvoj neodvisnega mišljenja, presojanja in delovanja. Leta 1946 je ROCKEFELLERJEVA FUNDACIJA porabila 139,000 ameriških dolarjev za predstavitev uradne verzije druge svetovne vojne, s katero so prikrili nastanek nacističnega režima s pomočjo kazarsko-židovskih bankirjev iz ZDA. Eden glavnih sponzorjev je bil Rockcfellerjev Standard Oil Corp. Psihološke vojne tehnike s katerimi so začeli v WELLTNGTONOVI HIŠI in jih izpopolnili na TAVISTOCKOVEM INŠTITUTU ZA PROUČEVANJE LJUDI, Edward Bernay opisuje takole: »Vzporedno z rastjo prebivalstva so potekali napori Iluminatov na področju nadzora množične zavesti. Zahvaljujoč tiskovnim agencijam, tisku, časopisom, telefonu, radiu in letalom, ki jih vse nadzirajo Iluminati, se ideje in mnenja lahko hitro razširijo po vsem svetu. Zavestno in inteligentno manipuliranje vedenja in mnenja množice je eno najpomembnejših prvin demokratične družbe. Tisti, ki te mehanizme uporabljajo, so dejanske sile, ki vladajo svetu.«
jansa-arms
03. 05. 2009 15.30
CFR (Svet za zunanje zadeve) je zaslužna za nastanek ZN; ti ji služijo kot orodje za dosego novega svetovnega reda - ene svetovne vlade. Po dokumentih, ki jih ima SPOTLIGHT (verjetno edini neodvisni časopis v ZDA) in drugi viri, ki so omenjeni v knjigi Daniela Estulina, CFR - skupaj s trilateralno komisijo - v popolnosti nadzira ameriško vlado. Vodilne položaje v vseh tiskovnih agencijah in večini informativnih medijev zasedajo člani CFR. To so: Reuters, Associated Press, United Press, Wall Street Journal, Boston Globe, New York Times, Los Angeles Times, Washington Post, ABC, NBC, CBS in RCA. Večini časopisov služijo za vire. Nemški ekvivalent CFR so Bilderbergerji in DGAP (Deusche Gesellschaft für Auswärtige Politik, Nemško združenje za zunanjo politiko). Preko njih so Frankfurter Allgemeine Zeitung, Bild-Zeitung in Die Zeit prav tako del sistema, in prav gotovo niso edini. CFR, ki je povezana z RIIA (Kraljevi inštitut za mednarodne zadeve) in Odborom tristotih, ima svoje člane tudi na vodilnih položajih največjih energetskih združb, vojski in vladi ZDA.
mac4_m
03. 05. 2009 15.08
sveta krava ne samo zda, imamo organizacijo združenih narodov ustanovljeno ravno v ta namen , da se prepreči pojav novih hitlejev. Vsi bi morali ukrepat - po ustanovni listini združenih narodov. Seveda vemo, da si zda uzurpirajo to pravico kadar njim paše za piratske zadeve - to je druga stvar. Vsi svetovni vodiltelji, ki vedo za te pokole so soudeleženci pri tem - ne samo zda, tudi rusija in kitajska in eu voditelji. Gospoda so sostorilci pri množičnih pobojih, katere prikrivajo in nanje ne reagirajo. Samo to sem želel povedat..
djdj
03. 05. 2009 14.46
Zmešan narod.
illuminati
03. 05. 2009 14.27
..na drugem mestu je takoj SLOVENIJA !!!...IN NJENA KVAZI NOVINARSKA SRENJA,....