Napad na bazo pripadnikov ZN v Maliju: Trije mrtvi, štirje hudo ranjeni

Oboroženi moški so napadli bazo misije Združenih narodov v Maliju. Znotraj baze je padlo nekaj raket, slišalo se je tudi streljanje. Umrle so tri osebe, še štiri pa so hudo ranjene. Odgovornosti za napade ni prevzel še nihče.

Tiskovni predstavnik ZN misije na Maliju (MINUSMA) Olivier Salgado je sporočil, da so napadalci streljali in na bazo na severu Malija, v kraju Kidal, tudi izstrelili nekaj raket. Napad se je začel okoli 4. ure, štiri ali pet raket pa je padlo znotraj baze.

Salgado je sporočil, da so umrle tri osebe – dva pripadnika misije in en civilist. Še štiri osebe so hudo ranjene.

Kdo stoji za napadi, še ni znano.

Francoske sile in ZN mirovniki se trudijo v državi, sicer nekdanji francoski koloniji, vzpostaviti stabilne razmere, saj jih islamski skrajneži skušajo od tam pregnati, napadajo pa tudi lokalne prebivalce. Spomnimo na 20. november, ko se je zgodil napad na luksuzni hotel v prestolnici Bamako, v katerem je umrlo 20 ljudi.

V napadeni bazi ni slovenskih vojakov, je za 24ur.com dejal tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez. En vojak je v prestolnici Bamako, dva pa še v vadbenem centru Koulikoro.

ZN v Maliju

Misija ZN (Foto: Reuters)

Slovenija je na podlagi sklepa slovenske vlade z dne 6. februarja 2013 že od marca 2013 v EUTM Mali prisotna s tremi pripadniki Slovenske vojske, ki uspešno sodelujejo pri usposabljanju enot malijskih oboroženih sil na bataljonski ravni skladno z resolucijo Varnostnega sveta ZN.

Spomnimo: slovenska vlada je na včerajšnji seji sprejela sklep, da prispevek Slovenije v misiji Evropske unije za usposabljanje oboroženih sil v Maliju (EUTM Mali) z do štirih poveča na do deset pripadnikov Slovenske vojske. Kdaj naj bi dodatni pripadniki SV odpotovali v Mali, še ni znano.

Kot so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje, bodo o konkretnem terminu napotitve dodatnih pripadnikov opravljeni ustrezni pogovori s Francijo oz. katero izmed drugih sodelujočih držav, ki bodo Slovenski vojski pripravljene zagotavljati logistično, zdravstveno ter drugo podporo in oskrbo.

V sklopu odziva na nedavne teroristične napade v Franciji, zaradi katerih so bile na ozemlju Francije razglašene izredne razmere, so bile članice EU na novembrskem zasedanju obrambnih ministrov zaprošene za pomoč skladno s sedmo točko 42. člena pogodbe o EU.

Na podlagi te določbe je Francija prosila za bilateralno pomoč pri sodelovanju v vojaških operacijah proti skupini Islamska država oziroma za podporo v drugih mednarodnih operacijah in misijah, v katerih Francija sodeluje. Francoske oborožene sile so namreč zaradi izvajanja protiterorističnih operacij na domačem ozemlju ter v Siriji in Iraku polno mobilizirane in angažirane, zato so zaprosile druge članice EU, naj v duhu evropske solidarnosti po svojih močeh prispevajo k zagotavljanju skupne varnosti vseh državljanov EU.

Slovenija je na zasedanju obrambnih ministrov EU, tako kot vse druge članice, v duhu evropske politične solidarnosti podprla aktiviranje sedme točke 42. člena pogodbe o EU, ki med drugim določa, da so v primeru, da je katera izmed članic žrtev oboroženega napada na svoje ozemlje, druge države članice EU napadeni državi dolžne skladno z 51. členom ustanovne listine Združenih narodov zagotoviti pomoč in podporo z vsemi sredstvi, s katerimi razpolagajo.

Francija je 19. novembra Slovenijo zaprosila za konkretno podporo in pomoč, in sicer med drugim predvsem v obliki okrepitve sodelovanja v kateri izmed mednarodnih operacij in misij ZN in EU, v katerih sodeluje Francija, poleg tega pa tudi za podporo na področju logistike in sodelovanja pri izmenjavi obveščevalnih podatkov.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 19
 
LazniviZares 28.11.2015 14:09:10
Saj nasi so usposobljeni le za lupljenje krompirja ker drugace jim razbojniki odvzemejo orozje opremo in obleko
Več komentarjev