Tujina

FOTO in VIDEO: V drami s talci v Bamaku ubitih več kot 20 ljudi. 'Tema ne bo ubila upanja'

Bamako, 20. 11. 2015 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min

Džihadisti, ki so zjutraj vdrli v luksuzen hotel Radisson Blu v prestolnici Malija Bamako ter zajeli kakih 170 hotelskih gostov in uslužbencev, ne zadržujejo več nobenih talcev. Ubitih naj bi bilo najmanj 20 ljudi. Odgovornost za napad so prevzeli teroristi, povezani z Al Kaido.

V prestolnici Malija Bamako se je v luksuznem hotelu od 7. ure po lokalnem času odvijala drama. Oboroženi napadalci so vdrli v hotel in med streljanjem kričali "Alah akbar". Zajeli so okoli 170 talcev, med njimi je bilo kakih 140 hotelskih gostov in 30 uslužbencev. Ubili so več kot 20 ljudi.

Misija ZN v Maliju je navajala 20 ubitih, varnostni viri pa so za AFP dejali, da je življenje izgubilo 27 strank hotela in zaposlenih. Poleg tega so bili v spopadih ubiti ali pa so se razstrelili najmanj trije napadalci.

Odgovornost za napad je prevzela afriška skrajna islamistična skupina Al Mourabitoun. Sporočili so, da so pri načrtovanju napada sodelovali s skupino Al Kaida v islamskem Magrebu (AQIM).

Točno število napadalcev ni znano

Vsaj del napadalcev naj bi se do hotela pripeljal v vozilu z diplomatskimi tablicami in se tako izognil običajnim varnostnim ukrepom. Kot je poročala dpa, naj bi pri tem ubili najmanj tri hotelske varnostnike. Koliko točno je bilo napadalcev, zaenkrat ni znano, saj so eni govorili o le dveh, kar očitno ni držalo, nekateri pa o več kot deset.

Po nekaj urah drame s talci so malijske varnostne sile v hotelu sprožile obsežno operacijo. Na pomoč so jim priskočili pripadniki tamkajšnje misije Združenih narodov ter francoski in ameriški vojaki. Slednji so pomagali pri umiku civilistov na varne lokacije, malijski vojaki pa so iz hotela reševali talce in skušali onesposobiti napadalce.

Napadalci izpustili tiste talce, ki so znali citirati Koran

Že pred operacijo varnostnih sil naj bi napadalci sicer sami izpustili več talcev, domnevno muslimanov, ki so znali citirati Koran. Nekaj naj bi jih uspelo tudi samih pobegniti.

Zaenkrat ni povezav z napadi v Parizu

Malijski islamisti so večinoma povezani z Al Kaido in ne z Islamsko državo (IS). Zaenkrat ni dokazov o povezavi med današnjimi napadi v Bamaku in napadi v Parizu pred tednom dni, a francoska vojska je na čelu boja proti islamistom na severu Malija, svoji nekdanji koloniji.

Nemška agencija Dpa izpostavlja, da so želeli islamistični teroristi z napadom na hotel Radisson Blu - ta je vse do danes v sicer za tujce nevarnem Bamaku veljal za varnega - očitno sejati strah. Izbor cilja naj bi tako nosil pomembno simbolično sporočilo, da pred nasiljem džihadistov ni varen nihče.

Islamistično nasilje v Maliju ne pojenja


Uporniški sever Malija je spomladi 2012 padel v roke uporniških Tuaregov in z Al Kaido povezanih džihadističnih skupin, ki pa so bile nato s pomočjo francoskih vojakov januarja 2013 premagane. V zahodnoafriški državi je več kot 10.000 pripadnikov modrih čelad in tudi posebna misija EU.

V malijskem mestu Sevare so teroristi avgusta letos 24 ur oblegali nek hotel in zajeli talce. Ubitih je bilo pet vojakov, pet uslužbencev Združenih narodov in štirje napadalci.

Prebivalci Bamoka so na ulici spodbujali vojake, ki so sodelovali v akciji reševanja talcev.
Prebivalci Bamoka so na ulici spodbujali vojake, ki so sodelovali v akciji reševanja talcev. FOTO: Reuters

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dogajanje smo ves dan spremljali V ŽIVO:

20.35: Ni še jasno, ali je akcija popolnoma končana, a v hotelu zagotovo ni več talcev. Zdaj še iščejo morebitne žrtve. Informacij o napadalcih, ki so bili dlje časa zabarikadirani v zgornjem nadstropju hotela, ni.

 

20.20: Francoski obrambni minister je sporočil, da zaenkrat med žrtvami ni francoskih državljanov.

20.17: Operacija v hotelu še traja, predstavniki varnostnih sil hodijo od sobe do sobe in iščejo žrtve, poroča AP. Točno število žrtev zato še ni znano, a tudi AP poroča o 27 truplih.

19.53: Misija ZN v Maliju navaja 20 ubitih, varnostni viri pa so za AFP dejali, da je življenje izgubilo 22 talcev.

Forenzični preiskovalci pred avlo hotela Radisson Blu.
Forenzični preiskovalci pred avlo hotela Radisson Blu. FOTO: Reuters

19.49: Francoski dopisnik iz Malija François Rihouay je za BBC povedal, da je zdaj največje vprašanje, ki se poraja glede napada, kako so napadalci dobili diplomatske tablice. Dodal je, da naj bi bilo končno število žrtev 18, ubita pa sta bila tudi dva napadalca.

Drugi tudi mediji so medtem poročali o 27 truplih, saj naj bi jih toliko naštel mirovnik ZN.

19.14: Malajska pevka Inna Modja je v podporo svojim rojakom na Twitterju delila fotografijo, pod katero je zapisala, da bo Bamako vedno svoboden in da tema ne bo ubila upanja.

19.10: Po poročanju nekaterih tujih medijev naj bi bilo med 27 mrtvimi tudi pet napadalcev.

19.09: Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je najostreje obsodil napad v hotelu v Bamaku, v katerem so napadalci "ubili še neznano število ljudi in jih še veliko več ranili". Še posebej je zaskrbljen, ker do tovrstnih napadov prihaja v trenutku, ko v mirovnem procesu med vlado in uporniki beležijo napredek.

19.03: V Maliju so po poročanju 24UR tudi trije slovenski vojaški inštruktorji, ki sodelujejo pri usposabljanju lokalne vojske, delujejo pa v mednarodni misiji pod francoskim poveljstvom. Dva sta prav v Bamaku, a po podatkih 24UR nista poškodovana. Zaradi kočljivih varnostnih razmer slovenska vojska identitete vojakov v Maliju ne želi razkriti.

18.31: Skrajna islamistična skupina Al Mourabitoun, ki  je prevzela odgovornost za današnji napad, je sporočila, da je pri načrtovanju sodelovala s skupino Al Kaida v islamskem Magrebu (AQIM). Vodja skupine Al Murabitun je bil znani terorist Mohtar Belmohtar, sicer Alžirec, ki naj bi bil ubit poleti v ameriškem letalskem napadu v Libiji, a je kasneje AQIM to zanikala.

18.16: Malijski islamisti so večinoma povezani z Al Kaido in ne z Islamsko državo (IS). Zaenkrat ni dokazov o povezavi med današnjimi napadi v Bamaku in napadi v Parizu pred tednom dni, a francoska vojska je na čelu boja proti islamistom na severu Malija, svoji nekdanji koloniji.

Nemška tiskovna agencija dpa izpostavlja, da so želeli islamistični teroristi z napadom na hotel Radisson Blu - ta je vse do danes v sicer za tujce nevarnem Bamaku veljal za varnega - očitno sejati strah. Izbor cilja naj bi tako nosil pomembno simbolično sporočilo, da pred nasiljem džihadistov ni varen nihče.

18.10: Že pred operacijo varnostnih sil naj bi napadalci sicer sami izpustili več talcev, domnevno muslimanov, ki so znali citirati Koran. Nekaj naj bi jih uspelo tudi samih pobegniti.

18.09: Vsaj del napadalcev naj bi se do hotela pripeljal v vozilu z diplomatskimi tablicami in se tako izognil običajnim varnostnim ukrepom. Kot je poročala dpa, naj bi pri tem ubili najmanj tri hotelske varnostnike. Koliko točno je bilo napadalcev, zaenkrat ni znano, saj so eni govorili o le dveh, kar očitno ni držalo, nekateri pa o več kot deset.

Po nekaj urah drame s talci so malijske varnostne sile v hotelu sprožile obsežno operacijo. Na pomoč so jim priskočili pripadniki tamkajšnje misije Združenih narodov ter francoski in ameriški vojaki.

Bamako
Bamako FOTO: Reuters



18.01: Talci so rešeni, v hotelu pa je še vedno nekaj oboroženih napadalcev, ki so se zaprli v zgornje nadstropje, malezijske specialne sile pa jih skušajo pregnati na plan.

17.31: Pripadnik ZN naj bi v hotelu v dveh nadstropjih videl 27 trupel, 12 v kleti hotela in 15 v drugem nadstropju, poroča Reuters. Ubili naj bi dva napadalca.

17.28: Drama s talci je končana, zdaj iz hotela evakuirajo ranjence.

17.22: Drame s talci je po skoraj devetih urah le konec, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil notranji minister Malija Salif Traore. Kot je še povedal na novinarski konferenci, varnostne sile še skušajo izslediti vse napadalce.

Ob sklicevanju na tuje varnostne vire AFP tudi poroča, da naj bi v hotelu doslej našli 18 trupel. Med ubitimi naj bi bil Belgijec.

Nemška tiskovna agencija dpa medtem poroča, da sta odgovornost za napad po poročanju več medijev prevzeli dve skupini, povezani s teroristično mrežo Al Kaida.

O tem med drugim poroča arabska televizija Al Džazira, pa tudi mavretanijski portal Al Ahbar, ki govori o skupinah Al Murabitun in Al Kaida v islamskem Magrebu (AQIM). Vodja skupine Al Murabitun je bil znani terorist Mohtar Belmohtar, sicer Alžirec, ki naj bi bil ubit poleti v ameriškem letalskem napadu v Libiji.

16.43: Napadalci v hotelu v Bamaku ne zadržujejo več talcev, poroča Reuters, ubitih naj bi bilo 18 ljudi, med njimi Belgijec.

16.23: Po neuradnih podatkih malijske radijske postaje naj bi v napadu umrlo 15 ljudi.

15.52: Odgovornost za napad na hotel je po poročanju agencije Reuters prevzela z Al Kaido povezana afriško-džihadistična skupina Al-Mourabitoun.

Skupina s središčem v severnem Maliju, ki jo sestavljajo predvsem Tuaregi in Arabci, je na Twitterju objavila sporočilo, v katerem je prevzela odgovornost za napad na hotel v Bamaku, kjer še vedno zadržujejo talce. Navedbe še niso potrjene.

15.43: V Mali so prispeli pripadniki francoske specialne enote.

15.22: Malijsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so do zdaj ubili tri strelce, ki so zavzeli hotel. Ostali napadalci naj bi se vzpenjali proti strehi hotela.

15.18: Iz hotela so rešili štiri kitajske talce in enega uslužbenca Turkish airlines.

15.00: Pripadniki varnostnih sil v notranjosti luksuznega hotela v Bamaku postopno napredujejo iz nastropja v nadstropje in rešujejo talce, ki so zaprti v svojih sobah.

14.35: Iz hotela je slišati streljanje, pripadniki specialnih sil se trudijo osvoboditi talce.

14.20: Francoska letalska družba Air France je sporočila, da je iz varnostnih razlogov do preklica odpovedala vse polete v in iz prestolnice Bamako.

14.09: Malijski notranji minister Salif Traore je novinarjem dejal, da sta dva pripadnika specialnih enot ranjena. Zatrdil je, da so vse izhode iz stavbe zavarovali in da nihče od skrajnežev ne bo imel možnosti pobega.

14.00: Koliko talcev je še v hotelu, ni popolnoma jasno. Lastniki hotela so na svoji spletni strani objavili, da je po njihovih zadnjih podatkih, ki so jih pridobili, v hotelu še 125 gostov in 13 zaposlenih. Naj opozorimo, da se te številke menjajo iz minuto v minuto, saj akcija reševanja talcev intenzivno poteka. Nekateri talci so uspeli najti sami pot ven iz stavbe.

13.44: Turški premier Ahmet Davutoglu je sporočil, da so specialne enote iz hotela rešile pet članov Turkish airlines. Z dvema, ki sta še vedno ujeta v hotelu, so v kontaktu. Najprej so imeli informacijo, da je v hotelu šest uslužbencev Turkish airlines, a nato so izvedeli, da jih je sedem. 

13.41: Moški, ki so ga rešili iz hotela, je dejal, da so napadalci komunicirali v angleškem jeziku.

13.32: Francoske oblasti so v Bamako, kjer poteka obračun s skrajneži, ki so napadli hotel, poslale svojo protiteroristično enoto. Tja pošiljajo še 10 pripadnikov specialne enote forenzikov.

13.28: Malijski minister za varnost Salif Traore je dejal, da so specialne enote rešile 50 oseb, 30 ljudi pa je iz hotela zbežalo brez njihove pomoči.

13.27: Nekateri tuji mediji poročajo, da v akciji reševanja sodelujejo ameriške in francoske specialne enote, in sicer skupaj z malijskimi.

13.14: Iz letalske družbe Air France so sporočili, da je bilo v hotelu 12 njihovih članov posadke, a so jih že rešili, tako da so zdaj na varnem. Gre za dva pilota in 10 članov kabinskega osebja.

13.05: Francoski predsednik Hollande je sporočil, da delajo vse, kar je v njihovi moči, da rešijo talce iz hotela.

13.04: Pripadniki malijskih specialnih enot se pomikajo po nadstropjih in pregledujejo prostore. Sliši se streljanje.

13.02: Indijske oblasti so sporočile, da so v hotelu nastanjeni tudi njeni državljani, in sicer okoli 20 državljanov.

13.00: Lokalni mediji poročajo, da so varnostne sile iz hotela rešile okoli 80 oseb.

12.59: Dogajanje okoli hotela:

 12.52: Francoska vlada je zaradi dogajanja v Bamoku na Maliju na nogah. Francoski zunanji minister Laurent Fabius je na tiskovni konferenci dejal, da bodo storili, kar je potrebno, da se spopadejo z napadalci v hotelu. V francoskem veleposlaništvu v Bamaku so vzpostavili krizno enoto.

Naj še enkrat spomnimo, da je bil Mali nekoč francoska kolonija, in sicer vse do leta 1960. Januarja 2013 je Francija tja napotila svojo vojsko, da bi preprečila, da bi skrajneži zavzeli prestolnico Bamako.

12.48: V hotel so vdrli pripadniki malijskih specialnih enot. Akcija je v polnem teku.

12.41: Napadalci naj bi talce nagnali v kletne prostore, je dejal zaposleni, ki je uspel zbežati iz hotela.

12.40: Malijski minister za varnost je potrdil tri smrtne žrtve: dva malijska in en francoski državljan.

12.31: Neuradno naj bi šlo za napadalce iz skupine Ansar al-Din. Gre za skrajno militantno skupino, ki si želi vzpostaviti šerijatsko pravo na Maliju. Njihov vodja je Iyad Ag Ghaly, ki je bil v devetdesetih letih viden vodja upornikov plemena Tuaregov. Skupina je prvič napadla marca 2012.

12.30: Nad hotelom kroži helikopter. ZN misija na Maliju je na območje poslala svoje varnostne sile.

12.23: Solidarnost z Malijem

12.22: Malijski predsednik Ibrahim Boubacar Keita je predčasno zaključil svoj obisk Čada in se odpravil domov, so sporočili iz njegovega kabineta.

12.15: Pevec Sekouba Bambino iz Gvineje je med tistimi, ki so uspeli zbežati iz hotela. Novinarjem je dejal, da so ga zbudili streli. Najprej je menil, da gre za kriminalce, ki so prišli morda ropat, a nato je dojel, da ne gre za običajne kriminalce, temveč dobro organizirano skupino.

12.07: Trije zaposleni v družbi Turkish airlines so uspeli zbežati iz hotela, poročajo turški vladni viri.

12.04: Napadalci se pomikajo od sobe do sobe, iz nadstropja v nadstropje, je neuradno dejal vir iz malijskih varnostnih sil, ki so obkolile hotel.

11.57: Malijski vojaški predstavnik je sporočil, da so do zdaj iz hotela uspeli rešiti okoli 20 oseb.

11.54: Varnostne sile so iz hotela rešile tri ZN zaposlene. Koliko pripadnikov ZN je še v hotelu, ni znano.

11.51: Ameriški predsednik Barack Obama, ki se trenutno nahaja v Maleziji, je svojim sodelavcem naročil, naj budno spremljajo in mu poročajo o dogodkih v Bamaku.

11.49: Predstavnik Združenih narodov (ZN) je neuradno dejal, da imajo podatek, da so med mrtvimi dva malijska državljana in en francoski.

11.47: Francoski predsednik Francois Hollande budno spremlja razvoj dogodkov v Bamaku.

11.46: Kitajski državljan, ki je ujet v hotelu, je kitajski tiskovni agenciji poslal posnetke iz hotela.

11.42: Iz francoskih diplomatskih krogov je prišel podatek, da francoske oblasti nudijo malijskim kolegom pomoč v logistiki in pri zbiranju obveščevalnih podatkov.

11.35: Varnostnim silam naj bi se uspelo prebiti v hotel. Rešili naj bi najmanj 15 ljudi.

11.26: Včeraj zvečer se je v omenjenem hotelu končala konferenca na temo stabilizacije Malija, ki jo je pripravila organizacija MINUSMA Združenih narodov. Nekateri predvidevajo, da je še veliko udeležencev v hotelu.

11.21: Letalska družba Turkish airlines je sporočila, da so v hotelu tudi njihovi zaposleni. Gre za šest oseb.

11.06: Mediji navajajo besede predstavnikov varnostnih sil, da naj bi napadalci nekaj talcev izpustili. Šlo naj bi za tiste, ki so znali zrecitirati verze iz svete knjige Koran.

11.00: Lokalni mediji poročajo, da so med talci med drugimi ameriški, francoski in kitajski državljani. Nekateri navajajo neuradne podatke, da gre za francoske predstavnike vojske ter tudi zaposlene letalske družbe Air France. Prav tako predstavniki podjetja Thales, ki deluje v letalstvu in obrambi.

10.58: Napadalci naj bi bili najbolj aktivni v sedmem nadstropju, kjer naj bi imela letalska družba Air France prostore za nočitev svojih posadk.

10.57: Prve fotografije z območja okoli hotela.

10.52: Po zadnjih podatkih naj bi umrlo devet ljudi, najmanj dva - šlo naj bi za varnostnika na vhodnih vratih - sta ranjena.

10.00: V hotelu naj bi bilo 170 talcev - 140 gostov in 30 zaposlenih. Med talci so tudi tujci.

Gre za luksuzni hotel Radisson Blu v prestolnici Malija Bamako, ki premore 190 sob in je priljubljena točka tujih turistov. Nahaja se v prestižni četrti, kjer so tudi diplomatska in vladna predstavništva.

Priče poročajo o najmanj pet mrtvih.

Kdo so napadalci, uradno še ni znano, a mediji poročajo, da naj bi šlo za džihadiste.

Policisti so zaprli širše območje okoli hotela. Napad se je začel v zgodnjih jutranjih urah po lokalnem času.

Nekateri mediji poročajo, da se z območja slišijo tudi eksplozije. Najmanj dva napadalca sta se pred hotel pripeljala v vozilu z diplomatskimi registrskimi tablicami.

Ameriško veleposlaništvo v Bamaku je svoje zaposlene in državljane opozorilo, naj se umaknejo z območja.

9.40: Napad v hotelu v Bamaku.

Marca se je v Bamaku zgodil teroristični napad, v katerem je umrlo pet ljudi, več jih je bilo ranjenih. Med žrtvami so bili malijski, francoski in belgijski državljani. Takrat je najmanj en napadalec vrgel več granat, nato pa stopil v nočni klub, priljubljen pri tujcih, ter začel streljati na obiskovalce.

Mali je nekdanja francoska kolonija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (613)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
21. 11. 2015 12.44
+2
dokler bo amerika z svojim petrodolarjem financirala teroriste, ne bo haska.
šnelpepi
21. 11. 2015 07.40
+4
se bo treba samoorganizirat proti tej zalegi
mokocoko
21. 11. 2015 07.31
+2
turki vozijo z avijoni v albanijo borce isila......
vatikan
21. 11. 2015 00.02
+1
Vzklikanje, da so vere na svetu vzrok vojn je precej bedno hujskaštvo, ki ni vredno mislečega človeka. Vzrok vojn je namreč sebičnost, ki z vero nima nobene zveze.Tako vzklikanje je zelo maloumno, saj sklepa na takle način: Trije volkovi so se preoblekli v jagnjeta in začeli vojno. Torej so jagnjeta tista, ki so začela vojno! ..pravi vernik ima nad sabo Boga. Ne poslužuje se nasilja, saj ga noče dobiti nazaj na svojo glavo. Nasilni vernik ni pravi vernik. Je preoblečeni ateist, saj z nasiljem zelo očitno dokazuje, da nad sabo nima sodnika.
RožleMMM
21. 11. 2015 00.21
-3
Amnasty
21. 11. 2015 08.08
+2
ma kakšen bog kaj je s tabo! a verjameš v mitološka bitja??
FoglTunek
20. 11. 2015 23.26
+3
Potrebna bo deritizacija ekstremnih teroristof... in desnice !!!... Religija in desnica je močno povezana !!! Bobu bob !!!
pizzamargerita
21. 11. 2015 01.50
-1
šnelpepi
21. 11. 2015 07.49
+0
a Levak Jankovič še zmeraj gradi priseljencem džamijo v Lj
FoglTunek
20. 11. 2015 23.24
+11
Ampak POP TV ima pa res občutek, ko propagandne članke o ''religiji miru' prilepijo zraven članka, ki govori o novi akciji pripadnikov 'religije miru'!... POP TV ima talent !!!
RožleMMM
21. 11. 2015 00.25
-2
emilzapata
20. 11. 2015 23.21
+0
citat iz Nemškega portala:Nemčija je pred pokopom, vodi jo ženska, ki ni hotela ali mogla imeti otrok, poleg tega pa popolnoma erotično nezanimiva za moške.
pizzamargerita
21. 11. 2015 01.57
+2
zal se na primeru merkel zelo lepo kaze, da ljudem brez otrok ni za zaupat kljucnih politicnih funkcij. Zakaj? Preprosto zato, ker nima osebnega interesa za bodocnost, za dolgorocno zagotovitev miru in blaginje ter prezivetje naroda. Kaj bo po njegovi smrti, cez 20 ali 30 let, ga bolj malo zanima :(. Vsi anarholevicarji, migrantoljubci, ki jih poznam, so brez otrok.
Sputnik
21. 11. 2015 08.10
+1
pizza tvoj zapis nima nobenega smisla. tudi politiki z otroki se brigajo samo zase in ne za narod. za njihove otroke je poskrbljeno za vse ostale jih pa ne zanima. bistvo je da se politiku ne sme zaupat popolnoma nič kaj šele denar in prihodnost. če bo imel denar ga prihodnost ne zanima
deratizacija
20. 11. 2015 22.56
+19
Asad in Gadafi bi morala prejeti Nobelovo nagrado za mir, ki sta ga vzdrževala na Bližnjem vzhodu.
JbmTiMt
20. 11. 2015 22.58
+6
JbmTiMt
20. 11. 2015 22.59
+1
MoonLordFC
20. 11. 2015 23.14
-3
Sputnik
20. 11. 2015 22.38
+7
če pride do vojne oz. ko pride do vojne tudi na naših tleh... vojna za kaj bo to?? ali proti čemu??? nemčija je zakuhala že tretjo veliko vojno ki bo očitno spet prerasla v svetovno. pomagala je seveda spet amerika ampak spet je glava iz nemčije vrgla šibico v ogenj. torej ko bo vpoklic v vojsko... kaj bo namen boja??? vojna proti islamu, terorizmu....???
JbmTiMt
20. 11. 2015 22.59
+12
BURGA
20. 11. 2015 23.28
+9
Boriti se splača za socializem in ateizem. Le to lahko reši človeštvo.
pizzamargerita
21. 11. 2015 02.03
+1
zarad takih brezmozganskih kur kot je burga, smo tam, kjer smo. V kljucnem trenutku za usodo naroda imamo totalno nesposobno oblast ter kopico anarholevicarskih aktivistov:( Uboga slovenija, koliko ljudi je zaman dalo zivljenje zate:(
ONniON
20. 11. 2015 22.38
+4
grozljivo v kakšnem svetu živimo pa vam moderna tehnologija ter gospodarska rast nič ne bosta pomagali, naj živijo dobro stari časi
yokerxdinterfan
20. 11. 2015 22.34
+0
Ej tega komentarji so dovoljeni, in na fb ni nobene malijske zastave, še psota nisem zaledil, fb da lahko možnost da se avtomatsko nastavi profil ovce za te ljudi, saj bi postal gor ampak ko jih šmili. Sicer pa žalostno kar se dogaja.
King 1
20. 11. 2015 22.22
+1
Žal se to bliža tudi nam dogaja se da že po 2 mesecih te te ki nebi smeli priti k nam sestreljujejo in še več v grčiji so bili sprejeti kot begunci! Isis nas je upozaril nekaterim našim pa se pač negre da preživimo avtohtoni prebivalci še to stoletje žal! Težka odločitev je to ali boš sprejel ljudi za katere niti neveš kdo so kaj hočejo in so brez dokumentov ali pa jih zavrneš in izpadeš rasist ampak ravno v takih državah nebo nobenega napada... V holivudu bi rekel your life your choise!
jjhhggff
20. 11. 2015 22.35
+14
Ameriki se zahvali. Zda so krive za svetovni terorizem, ker so one same svetovni terorist številka 1. One so ustvarile ISIS in vse ostale teroristične skupine, nihče drug. To bi pa menda ja lahko vedel.
King 1
20. 11. 2015 22.38
+4
Ne amerika obama je samo lutka o teh ljudeh ki stojijo za tem se negovori se pa strinjam da imajo gnezdo v zda in prek umazane politike delujejo
šnelpepi
21. 11. 2015 07.57
mislim da je bolj razumsko da ispadeš rasist;
King 1
20. 11. 2015 22.17
+0
Moje sožalje vsem sircem malijcem palestincem nigerijcem francozom in vsem ostalim ki si v tem težkem času izgubili očeta brata strica prijatelja to se nebi smelo zgoditi nedolžnim večna luč naj vam sveti!
BURGA
20. 11. 2015 23.15
+1
falco1
20. 11. 2015 22.12
+3
Močno dvomim da se Malijci bojujejo pomoje je tujska legija.
nevski
20. 11. 2015 22.08
+20
Putin je lepo povedal, da je odpuščanje teroristom v rokah Boga, na njemu pa je, da jih pošlje k Bogu. Danes so jih Rusi konkretno bombardirali, izdtrelili pa so tudi manevrirne rakete iz ladij v Kaspijskem morju ter strateških bombnikov. V enem napadu je bilo ubitih okoli 600 teroristov in kot kaže imajo teroristi toliko mrtvih, da jih ne pokopavajo več po muslimanskih običajih, temveč jih ponoči na skrivaj mečejo v greznice. Za teroriste povsem primerno.
ONniON
20. 11. 2015 22.40
-3
ne razumem zahodnjake da tako pljuvajo po putinu in rusiji
truga
20. 11. 2015 22.05
+20
...val terorizma bliskovito narasca...EU pa se vedno s tablami WILLKOMMEN uvaza trojanskega konja...
LaFemme
20. 11. 2015 21.59
+5
Skoraj ne mine dan, da islamski skrajneži ne bi napadli neko državo, skupnost ali "zgolj" spomenike. Ena stvar je sigurna - odnehali ne bodo.. Slabo se nam piše.
BURGA
20. 11. 2015 23.17
-2
Ne mine dan, da kristjani ne bi bombardirali kakšno od muslimanskih držav. Doživljamo pač novo križarsko vojno.
GreaterIsraelProject
20. 11. 2015 21.52
+2
PA ŠE TO. POGOOGLAJTE KALLERGI PLAN PA VAM BO JASNO ZAKAJ BRUSELJ NE UKREPA! MERKELCA IN VAN RUMPUY STA PREJEMNIKA TE NAGRADE!
Uporabnik113189
20. 11. 2015 22.12
Torej je predlog za mini šengen povsem na mestu. Po tem načrtu (kallergi) se predvideva krepko zmanjšanje števila prebivalcev juga evrope..
GreaterIsraelProject
20. 11. 2015 21.50
+0
NAJBOLJ ŠOKANTEN VIDEO, KAR STE JIH KDAJ VIDELI - EVROPI GROZI UNIČENJE BELE RASE!: With Open Gates: The forced collective suicide of European nations. KDO TO PROMOVIRA? VIDELI BOSTE NA KONCU VIDEA!
fljfo
20. 11. 2015 21.54
+3
AlternativeFacts
20. 11. 2015 21.58
-2
prosim poglejte si ta video,. ustvarite si svoje mnenje
AlternativeFacts
20. 11. 2015 22.17
-1
Ne gledam več lepljenk. Še posebej takih katerih namen je sejanje panike.....Bela (kavkazijska) rasa (Caucasian race): severna svetla skupina: nordidi in paleoevropidi.....srednja kratkoglava skupina: alpidi, dinaridi in armenidi.....južna temnejša in bolj dolgoglava skupina: mediteranidi, orientalidi in indidi
AlternativeFacts
20. 11. 2015 21.41
-1
Neprijetna resnica, ki jo vneto skrivajo je ta, da 14 afriških držav, ki so bile nekoč francoske kolonije, še vedno plačujejo Franciji kolonialni davek....Več si lahko preberete tu "14 African Countries Who Still Pay Colonial Tax To France"....Ampak o tem se v EU ne govori, ker Eu ni taka, francozi so pa itaq največji humanisti tega sveta.....Meni je hudo ko pomislim, da se vse to dogaja zaradi dvoličnosti, ampak zgleda tudi velika večina tudi nima namena spreminjati to dvoličnost, ampak ravno nasprotno, želijo da ta obstane taka kot je.....