Tujina

Napaka na pospeševalniku delcev

Cern, 20. 09. 2008 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po prvem uspešnem poskusu so morali v švicarskem mestu Cern zaradi napake zapreti pospeševalnik delcev.

Evropska organizacija za jedrske raziskave v mestu Cern v Švici je sporočila, da bodo zaradi napake pospeševalnik delcev zaprli vsaj za dva meseca. S pomočjo t.i. velikega hadronskega trkalnika (LHC) želijo znastveniki poustvariti razmere, podobne trenutku po velikem poku.

Pospeševalnik v Cernu
Pospeševalnik v Cernu FOTO: Reuters

Napaka, ki se je zgodila v petek, je povzročila, da je več različnih snovi, med njimi tudi helij, izteklo v tunel. Prva preiskava je pokazala, da je vzrok napake na pospeševalniku delcev predvem napačna povezava med dvema magnetoma v napravi.

Pospeševalnik delcev je vreden več milijard dolarjev, Cernova nova pridobitev pa naj bi znanstvenikom omogočila boljši vpogled v nastanek materije. Poleg tega naj bi s pomočjo pospeševalnika odpravili nekatere sive lise v znanosti na tem področju. Agencija je še sporočila, da strogi varnsotni ukrepi prepečujejo, da bi poskus v Cernu bil nevaren za ljudi.

Projekt je navdušil raziskovalce iz več kot 80 držav. Med sodelujočimi raziskovalci so tudi slovenski znanstveniki, čeprav Slovenija ni članica Cerna. Kljub temu pa sta Institut Jožef Stefan in Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani že od vsega začetka vključena v vse faze projekta.

Nekateri skeptiki se bojijo, da bi lahko pri poskusih v pospeševalniku nastale črne luknje, ki bi po njihovem mnenju lahko ogrozile planet. V Cernu so možnost tega pojava že izključili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1mih
09. 10. 2008 19.30
igor.gojcic! Ta članek je napisan zelo poljudno in laično kot je to običajno za 24ur. Zakaj bi pisali strokovne članke, ki jih taki kot si ti ne razumejo. Iz tvojih komentarjev je razvidno, da o fiziki nimaš blage veze. Še več! Si očitno proti \"tehnološkemu napredku\". Kar koli že ti razumeš pod to besedo se mu lahko izogneš tako, da se odseliš v tretji svet, ali pa malce dlje proti jugu.
Ramzess
22. 09. 2008 15.14
Nekateri vidite v dejavnosti Cerna novi zagovor napredka, tehnološkega napredka, nič več. Človeštvo je v zadnjih sto letih doseglo velik tehnološki napredek, zelo velik, vendar pa \'napredka\', v pravem duhovnem pomenu, brez verskih zgrešenih replik, besede, ni doseglo, nazadovalo je, kar je menda dovolj očitno, mar ne. Kaj sicer pomaga visok tehnološki napredek, če je znanje in tehnologija namenjeno zgolj izbrani manjšini, ne pa vsem, to je problem današnjega časa, in elite, ki ji gre za moč in oblast. Tehnološki napredek se mora pokoravati duhovnemu napredku, ne obratno. Mi nismo človeška bitja, ki imajo \"duhovno izkušnjo\" - temveč duhovna bitja, ki imajo \"človeško izkušnjo\"!
Ramzess
22. 09. 2008 14.56
\"Agencija je še sporočila, da strogi varnostni ukrepi preprečujejo, da bi poskus v Cernu bil nevaren za ljudi.\" Če je to zagotovilo resnično, je potem logično vprašanje Na kakšni podlagi so razvili varnostne ukrepe za Cern?.??? \"Napaka, ki se je zgodila v petek, je povzročila, da je več različnih snovi, med njimi tudi helij, izteklo v tunel. Prva preiskava je pokazala, da je vzrok napake na pospeševalniku delcev predvem napačna povezava med dvema magnetoma v napravi.\" Če imajo tako visoke varnostne ukrepe, kako je lahko več različnih snovi, kakšnih snovi?, kar pomeni več predrtih, poškovanih cevi, med njimi tekoč helij, sicer tudi plin. Za to naj bili krivi napačno polarizirani magneti, kar je lahko posledica napačnih povezav. Ne vemo zdaj, bodisi, da sta magneta pritegnila in poškodovala preblizu nameščene \'kovinske\' cevi, ali pa, kar je malo verjetno, so tekočine, ne vem za katere gre in kako je z mešanjem, le teh, no sedaj se ve, del sistema magnetov, ali vzporednega sistema, morda gre celo za hladilne tekočine, ali pa tudi ne. Kakorkoli, malo več jasnih podatkov, namesto laičnega \'skrivanja\', ne bi škodilo. Napaka v Cernu, kdo jamči za verodostojnost podatka in resničnost takšne napake. Napaka je prišla kot po naročilu, zdaj pravih trkov oktobra ne bo, kdaj potem bodo pa je vprašanje, za zdaj brez odgovora. Lep način, da so izvedbo pravih trkov zamaknili za nedoločen čas, uradno seveda. Sem vedel da bo nečesa podobnega prišlo. V resnici ne vemo, ali se ljudje tam spodaj ravnajo v skladu z uradnimi obvestili, za javnost, vemo pa, da javnost ne izve vsega, vse resnice, vsaj ne prej ko ...
right
21. 09. 2008 17.08
Za vse tiste ki pravite da je trkalnik nepomemben in predrag očitno ne veste nič o znanosti in novih možnostih ki jih bodo ti poizkusi prinesli. Že med samo gradnjo je nastalo ogromno novih, inovativnih in zelo koristnih tehnologij. Najbolj pomembno odkritje ki se nam pa poonuje je pa odkritje novih čistih in seveda bolših virov energije. In če nebi evropa vedno strmela h napredku in novim tehnologijam bi živel tko kot v afriki kjer ljudje stradajo ker ne znajo nahraniti samih sebe. Ljudje v cernu rešujejo probleme o katerih se 99% populacije sploh še sanja ne.
car_alonso
21. 09. 2008 16.55
legenda je toti trkalnik vse reveže bi lahko zaposlil bi kopali jamo za še en trkalnik
NinaB72
21. 09. 2008 15.41
Tako je, DarthRevan! Če nekomu daš denar, ne da bi moral ta v zameno za to opraviti neko primerno delo, s tem samo podpiraš njegovo lenobo in mu onemogočaš, da bi se sam postavil na svoje noge.
DarthRevan
21. 09. 2008 12.04
Avtanazija, z deljenjem denarja med reveže narediš samo to, da se bo revež začel znanšat na to da mu boš vsake toliko nekaj dal. Mc_burek, še enkrat si preberi razlike med bazičnimi in aplikativnimi raziskavami.
mc_burek@email.si
21. 09. 2008 12.03
se strinjam vendar pa menim da azdeva kot jo anm predstavljajo ni nekaj zanimiva in perspektivna, verjetno mora imeti cern neko ozadje bodisi podprto iz strani vojske ali kaj podobnega, kjer bi se razvijalo kaj uporabnega
-.-krneki
21. 09. 2008 12.01
andraz18, ti si neumen in omejen. Deljenje denarja med reveže je najslabša in najbolj neproduktivna stvar, ki jo lahko narediš z denarjem. -.- people
NinaB72
21. 09. 2008 10.31
andraz18, ti si neumen in omejen. Deljenje denarja med reveže je najslabša in najbolj neproduktivna stvar, ki jo lahko narediš z denarjem. Edina prava pot so investicije v znanost. Nova odkritja bodo iz Cerna prihajala vsaj nadaljnjih 10 let, ker LHC-ja je bodo uporabljali 1 minuto za en sam poskus in ga potem zavrgli, ampak bo na njem stekla cela serija eksperimentov. To je projekt, ki lahko traja celo 20 let in zalaga znanost z novimi odkritji. Sredstva, ki so šla za izgradnjo LHC-ja so pljunek v morje v primerjavi s proračuni, kot jih imajo (so jih imeli) npr. Formula 1, angleška nogometna liga, Olimpijske igre na Kitajskem, \"mirovna\" operacijo v Afganistanu, \"mirovna\" operacija v Iraku, volilna kampanija ameriških predsedniških kandidatov, ... Znanost je potrebna, tudi če jo omejeni ljudje ne razumejo. Če bi bili vsi taki kot andraz18, mi zdajle nebi pisali neumnosti po spletnih forumih, ampak bi pasli ovce in kurili ogenj pred Potočko zijalko.
brencl
21. 09. 2008 09.48
Trkalnik preprosto mora obstajati in nobena investicija vanj ni predraga. Četudi bi morali vsi zemljani vsak mesec zanj plačevati 50% svojega mesečnega dohodka.
johndoe35
21. 09. 2008 00.05
Kljub vsem potrošenim milijardam je nekaj nepričakovanega šlo po zlu. Če Enkrat se lahko tudi drugič pojavijo nepričakovani dogotki
coq
20. 09. 2008 23.29
@lupo poglej si intervju dr. Kerševana... Če ga ne najdeš, izvoli povzetek: 1. tole je bazična raziskava, kar pomeni, da ne bo dala končnega produkta zapakirnga v lični škatlici in z 6-mesečno garancijo...no...mogoče čez nekaj deset let:) 2. bazične raziskave so potrebne vedno, ko se lotevamo področja, o katerem nič ne vemo (zato, da si ustvarimo vsaj osnovno sliko) 3. trkalnik je tehnološka pošast in je zahteval veliko inženirskega in tehničnega znanja - posamezne komponente so zato tudi praktično uporabne - npr. malo morje detektorjev, ki se uporabljajo v zdravstvu sej vem, da je frustrirajoče, če stvari ne razumeš, ampak zaradi tega še niso neumne ali pa neuporabne.
Jozsef
20. 09. 2008 22.25
@lupo Bravo bravo. Po tvojem bi bilo dobro, ce bi se bili na kasnem drevesu. Kaj bo prineslo, katera odkritja spoznanja bo najbolj, da se o tem malo poucis in vidis. Ali je bog ustvaril zemljo, ali pok. Ali smo zmozni napraviti novo galaksijo in se odseliti tja? Miljon vprasanj. In tako je prav. Treba je iskati odgovore. Zakaj se je Kolumb odpravil cez luzu? Kaj je zelel najti? Ogromno radovednezev, clovestvo vsak dan raziskuje na vsakem koraku. Dobro, da je tako.
nx56rt28kk290056
20. 09. 2008 21.03
Vsi našteti skupaj z MORS -om so drobiž. Od teh služb pa imamo vsaj posredne in neposredne koristi... ene skrbijo za obstoj jezika in kulturo dialoga,druge \"za mir v hiši in med sosedi\" tretje za dušno pastirstvo, ali če hočeš antidepri ustanove ... skratka vse te inštitucije imajo svoje \"odjemalce\" med ljudmi. Zato me resnično zanima katere odjemalce ima ta trkalnik? TRČENE? Sprašujem se ali je to tehnologija za zdravljenje raka? Mogoče tehnologija nanodelcev? Potovanja po vesolju? Kaj nam bo ta žafranasto drag trkalnik prinesel, razen nekja 100 novih doktorjev znanosti, ki bodo na njem disertirali? Bo zaradi trkanja hitreje raslo žito? Se bo moč s temi trki izogniti globalnemu segrevanju? Bomo CO2 pakirali v sode in ga zakopali? Bomo delali zlato? Bomo čistili prašne delce in skrbeli za kontrolo vremena? Kaj bomo delali z rezultati tega trkalnika in ali je trkalnik zgolj \"igračka\" za znanstvenike , ki hočejo zgolj pokriti delček sive lise v njihovem iskanju D DELCA? Mislim, da bi morali ti znanstveniki raje odgovoriti na to kaj bo ta trkalnik prinesel človeštvu, razen spoznanja, da so zopet odkrili NEKAJ!
jezek_teka_teka
20. 09. 2008 20.46
Mislim da so najmanjši delček Tončkovi možgani ... hecam se ...Tonček ti si car.
Tonček Balonček
20. 09. 2008 20.27
To so zakuhali iz štaba v Murglah, da bi preusmerili pozornost...
Tonček Balonček
20. 09. 2008 20.25
Ja zakaj pa gadijo katedrale in kapelce, pa morajo še zmeraj pozimi kuriti? Saj ni vsa znanost namenjena le gospodarstvu! če bi bilo tako, bi lahko ukinili npr. Inštitut za slovenski jezik, Teološko fakulteto, Katedro za primerjalno jezikoslovje, klasično filologijo, najjprej pa Ministrstvo za obrambo.
nx56rt28kk290056
20. 09. 2008 20.17
Zadeva je precej predvidljiva.. Kot vedno bodo znova odkrili nov najmanši delec. Naslednja odkritja novega najmanjšega delca pa bodo stala vsaj 10 kratnik sedanje investicije. Se izplača? Kako korist bo imeo od tega človeštvo? Je to neke vrste nov način pridobivanja energije? Pri vsej zadevi manjka poljudoznanstveni SMISEL? Koga pač briga veliki pok, če bomo še naprej morali kuriti premog v elektrarnah? A kdo torej ve zakaj so dobre te raziskave?
JozaFric
20. 09. 2008 20.16
Iggy pokaži dokaze! Ali morda ščitiš vire?