Napisala je 'Hočem živeti'. Pretresljiva izpoved družine dekleta, ki je umrlo po brutalnem posilstvu

Le dober dan po pogrebu brutalno posiljene 23-letne Indijke, je njena družina prekinila molk. Spregovorili so za newdelhijski Express Today, ki sicer ni objavil ne njihovih imen ne imena žrtve.

Indijka

Novoletna želja Indijk: Nič več posilstev. (Foto: Reuters)

Družina brutalno posiljene Indijke je spregovorila za newdelhijski Express Today. Objava je prišla le dan po tem, ko je odjeknila novica, da je 16-letno dekle povedalo policiji, da je istega dne, ko je šest pijanih moških na avtobusu brutalno posililo 23-letnico, tudi njo na nekem drugem avtobusu posilil sprevodnik.

Žrtvin brat je povedal, da se je z njeno smrtjo boj za pravico šele začel. "Hočemo, da krivce obesijo. Za to se bomo borili do konca," je povedal in dodal, da del krivde nosi tudi vlada, ki je letalski prevoz žrtve na zdravljenje v Singapur odredila šele po nekaj dneh, ko je bilo očitno že prepozno, da bi dekletu rešili življenje. "Singapurska bolnišnica ima zelo visoke higienske standarde, tam bi lahko preprečili infekcijo," je dejal.

23-letnica, ki jo je šesterica na avtobusu posiljevala več kot eno uro, nato pa njo in njenega fanta še pretepla s kovinsko palico, s katero so njo tudi posilili, in ju nato hudo poškodovana vrgla z vozečega avtobusa, je med napadom utrpela hude poškodbe notranjih organov in glave.

Njena družina je ob njeni bolniški postelji vseskozi molila za njeno okrevanje, v času, ko je bila pri zavesti, pa so z njo lahko tudi govorili. "Rekla mi je, pojdi spat, tudi jaz bom zaspala. Stisnila je mojo roko, po licu pa ji je spolzela solza. To je bilo zadnje, kar mi je rekla," pa je povedal njen oče. "Po tistem ni bila nikoli več pri zavesti," je še dejal. Hčerina kruta smrt ga je popolnoma strla, njeno mamo pa so morali zaradi šoka odpeljati v bolnišnico.

Njen brat pa je dodal, da se je s posiljevalci borila do konca. "Bila je zelo močna oseba. Živela je v prepričanju, da si nihče ne zasluži poniževanja, zato se je vedno borila za pravico. Tudi z napadalci. V bolnišnici mi je povedala, da se je s posiljevalci na vso moč borila. Ves čas jih je brcala, grizla in tepla z rokami. Vendar pa jih je njen boj še bolj razjezil, zato so jo še bolj pretepli. Ko so jo vrgli z avtobusa, so bili prepričani, da je mrtva. Fant je bil prav takšen kot ona. Povedala mi je, da jo je branil, vse dokler se od udarcev ni onesvestil."

Žrtev je z družino sicer sprva komunicirala le preko napisanih sporočil, na enega od prvih je zapisala "Hočem živeti". Zaradi hudih poškodb so bili zdravniki prepričani, da bo umrla že takoj po prihodu v bolnišnico, a je uspešno prestala tri operacije in celo spet poskusila hoditi. Nato pa se je pojavila infekcija in njeno stanje se je vse bolj slabšalo, dokler ni v singapurski bolnišnici 13 dni po napadu tudi umrla.
Žrtev in njen fant sta se 16. decembra vračala iz kina, grozljivo dogajanje na avtobusu pa so pred očmi mimoidočih zakrivale zavese na oknih avtobusa.

Protesti v Indiji - 4

Po brutalnem posilstvu Indijci na ulicah protestirajo ... (Foto: Reuters)

Žrtev je pred časom končala študij fizioterapije, njeni starši so, za razliko od večine Indijcev, ki stavijo le na sinove, na študij poslali tudi hčerko, čeprav so morali zato vzeti kredit in prodati nekaj zemlje. Ona pa je v zameno družinskemu proračunu pomagala tako, da je med študijem denar služila z inštrukcijami za otroke iz soseske. Februarja sta se s fantom nameravala poročiti, 23-letnica je zato s prijateljicami že izbirala poročno obleko.

Njena smrt pa je družino prizadela tudi v ekonomskem smislu. Pričakovali so namreč, da bo, zdaj ko se je tudi zaposlila, družini lahko finančno dovolj pomagala, da bo lahko študiral tudi njen mlajši brat, ki si želi postati inženir, a njegove sanje o študiju so se zdaj najbrž dokončno razblinile, ugotavljajo pri časopisu.

A dokler se je ona borila za življenje, pa tudi med njenim pogrebom in še danes, javnost, predvsem indijske ženske, nadaljujejo svoj boj. Boj za spremembe, brutalno posiljeno dekle pa je njihov simbol. Ker njeno pravo ime ni znano, so jo poimenovali Nirbhaya oziroma Neustrašna.

Številni protestniki tako na indijskih ulicah zahtevajo večjo varnost za ženske, ki jim je sprehajanje po indijskih ulicah, ko pade mrak, zaradi varnosti odsvetovano.

Na ulicah zahtevajo več policijskih patrulj pa tudi da z avtobusov odstranijo zavese in zatemnjena stekla. Poleg tega zahtevajo spremembe v sodstvu. Primeri posilstev namreč na sodišču končajo le redko, če že, pa se vlečejo leta, končajo pa le redko z obsodbami. Pravzaprav se pogosto končajo že na policijskih postajah, ko policisti prijave posilstva sploh nočejo sprejeti.

Pod težo sovražno nastrojenega javnega mnenja pa kleca tudi indijska politika in obljublja spremembe. Tako naj bi imena posiljevalcev javno objavljali, kazen za posilstvo naj bi bila odslej 30 let zapora in kemična kastracija.

Šesterica posiljevalcev nesrečnega dekleta je za zapahi. Ujeli so jih s pomočjo izjave njenega fanta. Obtožnici za posilstvo so tožilci dodali še obtožbo za umor. Tako jim zdaj grozi smrtna kazen.

Spomin na žrtev posilstva - 10

... v spomin na žrtev pa so prižgali tudi na tisoče sveč. (Foto: Reuters)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 39
doberboxer 01.01.2013 15:16:23
admin je pa za novo let novo radirko dobu....
Več komentarjev