Tujina

Nas bo rešila narava sama?

London, 04. 01. 2009 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nedavna odkritja britanskih znanstvenikov so pokazala, da taljenje ledenikov spodbuja naravne procese, ki zavirajo globalno segrevanje. Svoja odkritja bodo poskušali preveriti z eksperimentom na otoku Južna Georgia.

Ekipa znanstvenikov, ki se trenutno nahaja na ladji HMS Endurance na obali Antarktike, je odkrila, da se ob taljenju ledenikov v morje sproščajo majhni delci železa, s katerimi se hranijo alge, ki cvetijo in vsrkavajo strupen ogljikov dioksid, nato pa potonejo in s tem 'zaklenejo' strupene pline za več sto let, piše Daily Mail.

Znanstveniki so odkrili alge, ki lahko upočasnijo globalno segrevanje.
Znanstveniki so odkrili alge, ki lahko upočasnijo globalno segrevanje. FOTO:

Znano je, da lahko zelene alge na dno oceana zakopljejo CO2, znanstveniki pa predvidevajo, da bi bil ta proces lahko ključ za upočasnitev globalnega naraščanja temperatur. ''Izgleda, kot da nas sama Zemlja poskuša rešiti,'' je povedal glavni raziskovalec in profesor na univerzi v Leedsu Rob Raiswell.

Znanstveniki bodo še ta mesec svoja odkritja poskušali preveriti z eksperimentom na britanskem otoku Južna Georgia. Uporabili bodo več ton železovega sulfata, ki ustvarja umetno cvetenje alg. Zaplata bo tako velika, da jo bo videti tudi iz vesolja.

Okoljevarstveniki so opozorili, da lahko umetno sproščanje železa v morje poškoduje planetov krhek ekosistem. Lani je OZN namreč prepovedal sproščanje železa na območju Južnega oceana. Vendar pa nove ugotovitve kažejo, da mehanizem pravzaprav že milijone let v izoliranih južnih vodah deluje naravno. In to spoznanje je bilo ključno, da so znanstveniki od ZN prejeli dovoljenje za nadaljevanje projekta. Kljub vsemu pa raziskovalci opozarjajo, da je še prezgodaj, da bi lahko zatrdili, da bo eksperiment uspešen.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CorseFiat
29. 01. 2009 14.07
Samo da bo bencina za časa mojega življenja in bo vse ok!
Ranunculus
06. 01. 2009 09.44
Če je globalno segrevanje posledica človeške dejavnosti, ali pa če ni, v vsakem primeru varčevanje z energijo ni napačno, sploh če gre za rabo neobnovljivih virov. Iz nafte npr. se da narediti veliko drugih stvari, kot pa jo zgolj skuriti. Pa tudi če jo bomo večinoma le kurili, nam morda ni v interesu to, da zaloge čimprej izčrpamo...
qki
05. 01. 2009 23.57
haha :) toti znanstveniki zaj iščejo neke izgovore pa rešitve o \'\'samoreševanju\'\' zemlje... neke alge pa to.. in to nas bi naj rešlo :) bravo:D to je tolko enih dejavnikov, ki vplivajo na segrevanje... ni to samo tak na izy. CO2, vedno večja površina oceanov, elektrika, morski tokovi.. puno je tega. posledice pa čutimo že danes... vsi govorijo o dvigu morske gladine.. pa to v bistvu sploh ni tak vlki problem, ker se morje fuuuul počasi dviguje. največji problem je v podnebju. vsako leto se pojavljajo večji ekstremi.. v padavinah, vetru, temparaturi.... ampak.. dokler se nebo res nekaj resnega zgodilo nebomo spremenili svoj odnos do narave.. pač tak je v resnici.. na žalost ;)
klavdijl
05. 01. 2009 16.52
no ja... sicer pa tudi hladna voda ki se sprosti v velike tokove ob taljenju ledenikov močno vpliva na temperature ob celinah
matchstick
05. 01. 2009 16.33
the great global warming swindle poglejte pa potem komentirajte
nosferatu
05. 01. 2009 13.14
\"Izgleda, kot da nas sama Zemlja poskuša rešiti.\" Larifari; Zemlja oz. narava skuša rešiti samo sebe, za nas jo pa sladko boli; pravzaprav, če bi jo vprašali, kaj si misli o nas, bi nas verjetno brez obotavljanja poslala nekam. Sicer pa opažam, da se \"znanstveniki\" čedalje bolj oklepajo takih in drugačnih rešilnih bilk, vendar nič ne more spremeniti dejstva, da naš planet umira in mi z njim.
Energetik
05. 01. 2009 12.28
Ja pa hudiča, novinarji dajte mal gledat kaj pišete. Od kdaj je CO2 STRUPEN plin? V kemijskih učbenikih piše da je plin brez barve, vonja in okusa, strupen pa vsekakor ni. Skratka članki pod vsakim nivojem.
Socrates
05. 01. 2009 10.55
Najprej naj sebe ozdravijo ne pa Zemlje. Ampak človek se more pa res skoz neki vtikat v naravo,da porušinjen naravni cikel. To so pa znanstveniki (bedaki).
peacepeace
05. 01. 2009 10.13
vsi mislijoi da je treba rešiti zemljo hahahah. Zemlja sploh nima problema. Zemlja se bo rešila to smo lahko brez skrbi. Problem je človek. Ampak recimo da je zemlja problem. Kaj se zgodi če ta problem izgine? Ničesar več ni. Je tako? Sedaj pa rečmo da je človek probljem. Kaj se zgodi če človek izgine? Zemlja se obnovi takoj! Vse živali preživijo, vzpostavi se zopet naravni ciklus, kjern9i prostora za krizo, kajti kriza je samo v človeških glavah. Mi se moramo spremeniti in ne zemlja. MI ! LJUDJE!f
peacepeace
05. 01. 2009 10.09
vsi mislijoi da je treba rešiti zemljo hahahah. Zemlja sploh nima problema. Zemlja se bo rešila to smo lahko brez skrbi. Problem je človek. Ampak recimo da je zemlja problem. Kaj se zgodi če ta problem izgine? Ničesar več ni. Je tako? Sedaj pa rečmo da je človek probljem. Kaj se zgodi če človek izgine? Zemlja se obnovi takoj! Vse živali preživijo, vzpostavi se zopet naravni ciklus, kjern9i prostora za krizo, kajti kriza je samo v človeških glavah. Mi se moramo spremeniti in ne zemlja. MI ! LJUDJE!
jacfive
05. 01. 2009 09.29
No spaparnas saj drugače se v vsem strinjava samo tvoji vzroki za nihanje temperature na zemlji so malo preveč preprosti in z njimi ne moreš popisati tako velikih sprememb v temperaturi, ki se periodično ponavljajo na nekaj 100 tisoč let... Drugače se pa po definiciji trenutno še vedno nahajmo v ledeni dobi. In zakaj se človeštvo tako močno bori, da Zemlja ne bi šla ven iz te ledene dobe (kar je storila že zelo velikokrat v svoji zgodovini)?? Če nam to dejansko uspe (zadržati trenutno stanje) bo to največji in najbolj grob poseg v naravo v celotni zgodovini človeštva ;)
51b3
05. 01. 2009 08.37
globalno segrevanje je ena ogromna klamfa..
BATISTA1
05. 01. 2009 06.49
važno je, da znanstveniki nadaljujejo svoj projekt raziskav ... LOL
spaparnas
05. 01. 2009 00.14
Pejmo spat lahko noč vsem skupaj :)
spaparnas
05. 01. 2009 00.12
Pa se ti res zdi georgije da Amerika ignorira religijo vremena? Poglej malo po njihovih novih zakonih o novogradnjah in o starih gradnjah. Vsi prihajajo iz ZN in ko bo to prišlo v veljavo noben razen zelo bogatih ne bo mogel slediti novim in novim zakonom in kazni so v 1000 in več $ DNEVNO intako bomo ljudje izgubljali svoje hišice, krediti bodo pa ostali
spaparnas
05. 01. 2009 00.08
In trenutno je zunaj minus veliko pa jasno vreme, čudno da so sploh objavili tale članek saj ponavadi take članke objavljajo ko pade par kapljic dežja ali pa ko malo zapiha veter
spaparnas
05. 01. 2009 00.06
Bogati so pogruntali kako se znebiti revščine: pobiješ revne
goso
05. 01. 2009 00.05
Nujne so krize...ena knjiga o tem, da kapital ma rad krize, takrat najbolj obogati. Evo podnebne krize, ki bo dolga, In že se zbira denar. Samo sledite denarju, kam gre. V vetrnice, ja ki ne morjo nič nadomestit, sej je veter čist slučaj. važn de se svet , pardon, kapital, vrti...revni bojo še zmeri revni, lačni bojo še zmeri lačni...
spaparnas
05. 01. 2009 00.05
Kaj pa dviguje temperaturo na Marsu, verjetno tudi industrijska revolucija, pa ko so bili Rimljani tukaj pa so pzimi hodili v sandalih kakšna industrija že ali pa pred 1000 leti ko v evropi niso gradili kurišč v hišah, je bila to tudi industrija, v severni Angliji imajo še vedno imena ulic kot je vinska ulica, saj je trta takrat rastla tudi tam. Kaj pa je takrat povzročilo segrevanje planeta? pa potem se je planet hudičevo ohladil in govorimo o mali ledeni dobi. In potem se je spet segrel, hvala bogu saj če se ne bi bi še vedno živeli v ledeni dobi
Feels_good_man
05. 01. 2009 00.05
Ampak zihr ni pametno da kr čakamo in gledamo kaj se dogaja namesto da bi kej naredili za rešitev planeta. Če prav razumem je po tvoji teoriji reševanje okolja v interesu bogatih kapitalistov ki bi še bolj obogateli z zelenimi tehnologijami? Zakaj pol glih amerika najbolj nasprotuje (oziroma jih ignorira) pozivom po večji prijaznosti do okolja?