Tujina

'Naš cilj je, da celo Vatikan postane muslimanski'

Vatikan/Rim, 29. 08. 2014 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina Islamska država naj bi načrtovala atentat na papeža Frančiška. Tudi v Italiji so opozorili, da obstaja možnost terorističnih napadov na "občutljive tarče". Znan islamski skrajnež je medtem dejal, da bo nekega dne celoten svet ena islamska država.

Papež Frančišek
Papež Frančišek FOTO: Reuters

Italijanski časopis Il Tempo trdi, da je papež Frančišek v resni nevarnosti. Sklicuje se na neimenovane vire v italijanski obveščevalni službi in pravi, da je papež tarča skrajne islamistične skupine Islamska država (IS). Ta naj bi načrtovala napade v Evropi, še posebej pa naj bi bil v nevarnosti Vatikan. A v Vatikanu pravijo, da jih ne skrbi preveč. Informacije časnika so označili za "ponesrečene". "Za tem ni resne grožnje," je povedal predstavnik Vatikana Federico Lombardi. "V Vatikanu ni pretiranih skrbi," je dodal.

Italijanska vlada pa ima očitno drugačno mnenje. Notranji minister Filippo Bubbico je dejal, da tako v Italiji kot v Vatikanu obstaja nevarnost za napad, oblasti pa so izdale tudi opozorilo pred terorističnim napadom. IS bi lahko napadla t. i. občutljive tarče v Rimu in Vatikanu, Bubbico pa je izpostavil veleposlaništva, cerkve, avtobusne in železniške postaje ter pristanišča in letališča.

V tem tednu so italijanske oblasti blizu Benetk pridržale pet osumljencev, ki naj bi sodelovali z IS in so želeli odpotovati v Irak. Časnik Corriere della Sera pa je poročal, da je v vrstah IS že najmanj 50 Italijanov, pri tem pa je dodal, da jih je 80 odstotkov "zelo italijanskih", 20 odstotkov pa potomcev priseljencev. Stari so od 18 do 25 let. Med razlogi, da se Italijani odločajo za boj na strani IS, naj bi bili negotova prihodnost v državi, nezaupanje v Cerkev in dolgčas.

Večina teh borcev je doma na severu Italije, kjer je nove člane IS novačil znani islamski skrajnež Bilal Bosnić. Ta je zdaj v BiH, v včerajšnjem intervjuju za časnik La Repubblica pa je dejal, da je novačenje novih članov vojna taktika. Dejal je tudi, da si je ameriški novinar James Foley zaslužil umreti. "Foley je bil vohun. To je splošno znano. Ubijanje je v nekaterih primerih dovoljeno. V islamu je dovoljeno ubiti zapornika, če to na nek način prestraši sovražnika. Vem, da se to lahko sliši grozno, a mi se borimo v vojni in to je bila vojna taktika," je povedal. "Mi muslimani verjamemo, da bo nekega dne celoten svet ena islamska država. Naš cilj je, da celo Vatikan postane muslimanski. Mogoče jaz tega ne bom dočakal, ampak to se bo zgodilo," je povedal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3