Tujina

Nasa odkrila vesoljski prah iz obdobja nastanka Osončja

Houston, 18. 08. 2014 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nasino plovilo Stardust je v vesolju pobralo delce prahu, za katere so prepričani, da so stari toliko kot Sončev sistem, je sporočila Nasa. Delci so po prepričanju znanstvenikov iz zunanjega dela Sončevega sistema, ustvarjeni pa naj bi bili z eksplozijo supernove milijone let nazaj.

Sonce in Zemlja
Sonce in Zemlja FOTO: Thinkstock

Raziskovalci ameriške vesoljske agencije Nasa so odkrili sedem mikroskopsko velikih delcev vesoljskega prahu, za katere so prepričani, da so stari toliko kot Sončev sistem, je sporočila Nasa. Če bo odkritje potrjeno z dodatnimi preiskavami, bodo to prvi odkriti primerki vesoljskega prahu iz tega obdobja.

Delce je iz vesolja pobralo Nasino plovilo Stardust, ki je po vesolju potovalo sedem let, preden se je leta 2006 vrnilo na Zemljo. Od takrat naprej znanstveniki preučujejo prah iz posebnega zbiralca, s katerim so po vesolju lovili zvezdni prah.

Delci so po prepričanju znanstvenikov iz zunanjega dela Sončevega sistema, ustvarjeni pa naj bi bili z eksplozijo supernove milijone let nazaj.

Po kemični strukturi so si delci med seboj veliko bolj različni, kot pa so znanstveniki pričakovali. Manjši delci se zelo razlikujejo od večjih, ki so bolj podobni strukturi snežink.

"Ti delci so največji izziv, kar smo jih v laboratoriju kadarkoli raziskovali. Za nas je zmagoslavje to, da smo z analizo že toliko napredovali," je dejal upravitelj Nasinega vesoljnega laboratorija v mestu Houston Michael Zolensky.

Znanstveniki so opozorili, da so za potrditev odkritja potrebni dodatni testi. Če pa se bo odkritje izkazalo za pravilno, bi s pomočjo teh delcev znanstveniki lahko dodatno pojasnili nastanek in razvoj vesolja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvit kot presta
19. 08. 2014 11.29
+4
Jaz sem bil pa zadnjič na naši upravni enoti. In so imeli tako zaprašene mize, da bi ta prah tudi utegnil biti od začetkov osončja.
Krta?a 21
18. 08. 2014 20.13
+0
Nasa je odkrila prah.....bruahahahahahaha. Dalec majo se oni do kolesa...
Philips Peja
18. 08. 2014 18.06
-1
Kot da bi bral iz biblije oz. svetih knjig! Palezoik lepo si napisal. samo moje mnenje za bing bang je Crna luknja! crne luknje so zame big bang! ko crna luknja nekaj poje, se tisto prikaze na drugi strani crne luknje! ...sam to ni dokazano, tak da je samo filozofija :D
Ramzess
18. 08. 2014 22.28
+0
Na drugi strani črne luknje je bojda bela luknja, ki nasprotno od črne, ustvarja.
putinj
18. 08. 2014 16.54
+5
hahahahahaha dej ne nabijajte gluposti.. odkrila je nasa moj K.
Uporabnik463696
18. 08. 2014 17.56
+2
skismania
18. 08. 2014 16.49
+1
nasa je prizadeta
Paleozoik
18. 08. 2014 16.46
+0
Big bang je danes najbolj popularen model nastanka vesolja, ki si ga je pred nekaj stoletji zamislil nek krščanski menih, skozi čas so meritve pokazale, da je precej ustrezen temu kar opažajo sonde. Ali pa naprave merijo tisto kar bi radi dokazali, odvisno od anomalij, ki nastajajo z meritvami in jih matematični modeli ne morejo pojasniti. Ne razumem že osnovne ideje, najprej ni bilo okoli kepe singularnosti nič, nato je energija z espanzijo zapolnila prostor ter ločila snov na štiri osnovne (elektromagnetne) sile. Najprej torej ni obstajalo nobeno sevanje, okoli vesolja je bila popolnoma tema, ko se je energija širila in transformirala, so se morale v strukturi pojavljati temne strukture, kot recimo prostor med kapljicami, v katere razpade neprekinjen tok vode. Opazujemo torej nekaj v nečem, kar se skozi čas spreminja, tako si lahko predstavljam vesolje kot kroglo svetlobe, ki je s širjenjem razpadla na posamezne fotone in počasi ugaša. Ker pa se je proces formiranja materije nadaljeval lokalno, objekti še vedno oddajajo elektromagnetno sevanje ter osvetljujejo eden drugega, kam torej izginjajo fotoni, ki nikoli ne zadenejo nobenega drugega delca? Zadnja leta je nastalo par zanimivih idej, ena od teh pravi, da je treba opazovati samo tok časa, v smislu, da so pomembne samo interakcije med delci. Predstavljajmo si, da vsak trenutek nastaja nov prostor, delci se z vsako akcijo formirajo na novo in razblinejo v sliko, ki jo puščajo za sabo v praznini. Obrnimo model inverzno, celotna zgodovina vesolja je trdna in nespremenljiva struktura, kar mi vidimo kot snov, pa so samo prazne, temne lise, v katerih se je snov inzničila z interakcijami delcev, torej je resnično vse razen tistega, kar lahko vidimo in zaznavamo kot stvarnost. Ideja o polnem vesolju mi je všeč tudi zato, ker moramo potem na novo utemeljiti tudi fizikalne procese, če si mora materija utirati pot skozi vseobsegajoče in vseprežemajoče polje svetlobe, potem je cel naš svet biološki, življenjski proces, ki se mora ves čas obnavljati ter boriti za eksistenčni prostor, potem bi bila tudi zavest predvsem logična posledica, ki jo ustvari premikanje senc na robovih svetlobe. Dejansko je potrebna samo drobna sprememba v paradigmi razmišljanja, ki se vleče že iz antičnih časov, vse ostane isto, le da predstava o toku teme skozi svetlobo bistveno spremeni smisel vsega kar smo navajeni, čeprav ideja samo zamenja par plusov v minuse, narava praktično ne loči med odštevanjem in seštevanjem.
felix59 drugič
18. 08. 2014 22.36
+3
Kakšnimi desetletji. Pred dvanajstimi leti so se naselili v BTC
METKA102
18. 08. 2014 15.50
+11
Dajte no, še tistega letala ne najdejo, pa cepivo za ebolo bi bilo dobro imeti, za vse ljudi.
Paleozoik
18. 08. 2014 15.43
+1
Vsa ta velika spoznanja temeljijo na nekaterih znanstvenih idejah, ki jih ni mogoče preiskusiti, še toliko težje kadar govorimo o nastanku vsega kar je in torej marsikaj ni mogoče z ničemer primeerjati in se tudi ne more več ponoviti. Ena od starodavnih hipotez recimo pravi, da je vesolje nič, v katerem obstajajo neki koščki "otipljive" snovi, iz katerih je vse zgrajeno. Ne le materija, tudi energija je v bistvu prš nekih delcev, ki oddajajo in sprejemajo še manjše delčke snovi. Praktično vse interakcije je mogoče opisati s preprostim gibanjem in trki, tudi razpolovno dobo atomov ali kemične reakcije med njimi, celo gravitacijo, za katero še vedno ni jasno če je lastnost prostora ali materialno dejstvo, ker razen učinka pač nimajo kaj meriti. Od kod potem materija, prostor sam naj bi imel to čudežno lastnost, da lahko in popolnega nič ustvari delce, čeprav le za hip, pa tudi ta nič počasi pridobiva neko klasično vsebino, če je hipoteza o Higsovem bozonu resnična. Stvarna narava naj bi nastala z eksplozijo singularnosti, vsi delci naj bi bili posledica geometričnih vzorcev, na katere se je z ekspanzijo fragmentirala neopisljiva, nedeljiva, vseprisotna in omnipotentna singularna snov, ni jasno kje naj bi se snov začela, če govorimo o količini prostora, časa ali čudne mešanice neke neznane kvalitete, ki se samo tako manifestira. Prve galaksije naj bi izginile v supernovah, iz teh ostankov in vodika, ki napolnjuje prostor med njimi, naj bi nastalo naše osončje in končno mi. Zadnje čase smo priča velikim nihanjem vremena, razlika med nočjo in dnevom je lahko tudi 30 in več stopinj, sestava zraka se je rahlo spremenila, kaj bi se dogajalo šele, če bi se v nekaj minutah spreminjala temperatura za tisoč ali milijone stopinj, kot naj bi se dogajalo milijarde let, vse te dejavnike in faze mora upoštevati resen znanstveni model, če hočejo s takimi forenzičnimi raziskavami ustvariti natančnejši, razširjen model, zato take eskluzivne meritve vedno prinašajo nova, velika spoznanja o največjih vprašanjih vseh časov.
Naveli?anec
18. 08. 2014 15.00
+2
ma etiketo zraven
luckyss..
18. 08. 2014 14.44
+3
".... je v vesolju pobralo delce prahu, za katere so prepričani, da so stari toliko kot Sončev sistem....... ustvarjeni pa naj bi bili z eksplozijo supernove milijone let nazaj.... Že po teh stavkih je jasno, da je članek na nivoju "nehote jo je pokazala"....Žalostno, da sicer zanimivo znanstveno temo tako uničite le zato, ker ne znate ustrezno prevesti originalnega članka...
Uporabnik463696
18. 08. 2014 14.49
+2
ker ne znajo kaj pomeni milijon in milijarda... naprimer :D
tedoXG9FJNKN63medo
18. 08. 2014 14.40
+10
Spet nakladanje. Ampak če bi jaz rekel, da sem pometal in dobil antičen diamantni prašek, mi ne bo nihče verjel, v nasi gre lahko nekdo na wc in objavi, da je našel nezemeljski drek, to bodo pa vsi verjeli.
ZakoniZdravja
18. 08. 2014 14.32
+3
Ko naslov preberes ti res gre nasmeh..ta teorija evolucije je res ze komedija :-) imata obama in moj pes enakega prednika hehe
Uporabnik463696
18. 08. 2014 14.39
+4
v bistvu smo vsi sestavljeni iz zvezd, torej ja, imamo istega prednika... vprašanje če imamo istega stvaritelja... praspermij oz smo se razvejali iz družine enoceličnih in vecceličnih organizmov ali pa je prišel bog (tudi alieni niso izključeni) in je iz opic naredil genske trike ter pustil potomce na zemlji.. nič ni izključeno
tedoXG9FJNKN63medo
18. 08. 2014 14.44
-4
Po mojem so ne-zemljani zmešali svoje gene in gene nekih naših opic, da smo iz tega nastali ljudje. Darwinu in njegovi teoriji evolucije ni prav nič za verjeti, on je samo napisal delno domišljijsko knjigo, da je lahko postal slaven, saj ni nihče mogel dokazati, da se moti.
suzuki bandit1200
19. 08. 2014 09.51
Uporabnik463696
18. 08. 2014 14.29
+4
članek je isti kot če bi ga napisala moj mama ko bi ji po telefonu povedal novico ki sme jo slišal.. btw delci so stari čez 150 milijonov let, noben ni enake sestave merijo 2 mikrometra in več do velikosti snežnih kepic, so iz olivita in hkrati je zanimivo to da so se ujeli v aerogel in alu folijo katera še ni raziskana. Najbolj je zanimivo to da so našli žveplo v samih delcih, kaj ni bilo pričakovano, zato tudi iščejo izotope kisika in drugih organskih molekul... btw 24 ur... slab članek, ne veste prevajat ali se vam ne da?
POŠTENO JEBENO
18. 08. 2014 14.25
+1
hahahaha....sej jz ga mam doma vsak dan.....iz nastanka osončja.....ta je tko k una, da so najdl najstarejšo vodo iz nastanka osončja....hahahaha...pol pa svizec......
Nataya
18. 08. 2014 14.04
+0
Nekdo je pobvedal, znamo tako malo nelkaj Kilometrov v zrak, par 100 metrov pod morjem in nekaj 10 metrov pod zemljo in to je vse..Potem ti pa nakladajo Še tistega letala niso našli..še to ne vedo kaj bo drugo leto..pa znanost no ja pa ja..
Cmrlj3
18. 08. 2014 20.01
imaš pa računalnik doma, s pomočjo katerega lahko pišeš te bedarije. to je tudi znanost omogočila, veš.
macek_garfield
18. 08. 2014 13.59
+5
... ne verjamem ...