Tujina

Našli originalne načrte za Auschwitz

Berlin, 08. 11. 2008 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Našli naj bi načrte za največje koncentracijsko taborišče v Auschwitzu, kjer je umrlo več kot milijon Judov. Načrti po mnenju mnogih dokazujejo sistematično načrtovanje genocida.

Koncentracijsko taborišče v Auschwitzu na Poljskem je bilo očitno temeljito načrtovano vnaprej.
Koncentracijsko taborišče v Auschwitzu na Poljskem je bilo očitno temeljito načrtovano vnaprej. FOTO: Reuters


V nekem berlinskem stanovanju so našli originalne načrte velikega nacističnega taborišča v Auschwitzu, poroča nemški Bild, ki je tudi objavil nekaj risb iz najdenega svežnja. Ena tako prikazuje načrt za približno enajst metrov dolgo in enajst metrov široko sobo, ki je označena kot 'Gaskammer' (plinska soba). Načrti pa vključujejo tudi krematorij in 'L. Keller', kar naj bi pomenilo klet za trupla.

Hans-Dieter Kreikamp, vodja pisarne državnega arhiva v Berlinu, je ob tem dejal, da omenjeni dokumenti ponujajo "avtentični dokaz sistematičnega načrtovanja genocida nad Judi v Evropi". Na načrtih je namreč napisan datum 23. oktober 1941, odločitev za množičen poboj enajstih milijonov Judov pa je bila sprejeta na konferenci ob jezeru Wannsee januarja 1942, torej nekaj mesecev pozneje.

"Ti dokumenti dokazujejo, da je vsak, ki je bil vsaj malo vključen v načrtovanje koncentracijskega taborišča, vedel, da bodo ljudje tam umirali po skupinah v plinskih celicah,“ še piše Bild in dodaja, da so s tem zaprta usta vsem tistim, ki trdijo, da se holokavst sploh ni zgodil.

Največje koncentracijsko taborišče

Koncentracijsko taborišče v Auschwitzu je bilo največje takšno taborišče, kjer je umrlo najmanj 1,1 milijon Judov. Prve žrtve plina so tam umrle leta 1941. V začetku je bilo taborišče v starih vojaških barakah, oktobra leta 1941 pa so odprli Auschwitz II oziroma Birkenau. Januarja naslednje leto so mu dogradili še štiri velike plinske celice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3