Tujina

Ne bi jih smeli videti

Sydney/Washington, 16. 02. 2006 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralska televizija je prikazala še neobjavljene fotografije mučenja zapornikov v Abu Graibu.

Mnoge fotografije prikazujejo telesne poškodbe zapornikov, tudi veliko hujše, kot te na sliki.
Mnoge fotografije prikazujejo telesne poškodbe zapornikov, tudi veliko hujše, kot te na sliki. FOTO: Reuters

Prikazane fotografije naj bi bile posnete leta 2003, tako kot fotografije, ki so leto kasneje razburile svetovno javnost in poleg njih še dodatno razkrivajo razsežnosti mučenja v zloglasnem iraškem zaporu.

"Poglejte si fotografije, za katere ameriška vlada ne želi, da bi jih videli," je objavo fotografij napovedal voditelj na avstralski televiziji SBS in pojasnil, da gre za isto serijo fotografij, ki so v javnost pricurljale leta 2004 in izzvale svetovno obsodbo in povzročile nelagodje v ameriški administraciji.

Čeprav so podobne tistim, ki so javnosti že znane, najnovejše fotografije razkrivajo nove oblike zlorab, pa tudi umore, mučenje in spolno zlorabo. Nekatere fotografije prikazujejo zapornike v ponižujočih pozah, posnetke trupel in zapornike s težjimi poškodbami po glavi in telesu. Na eni izmed fotografij je tudi zapornik, ki so ga prisilili, da se je samozadovoljeval pred kamero.

Zapornike so ameriški vojaki fotografirali v ponižujočih položajih
Zapornike so ameriški vojaki fotografirali v ponižujočih položajih FOTO: Reuters

Na fotografijah so tudi ameriški vojaki, med njimi tudi nekateri, ki so bili zaradi mučenja že obsojeni, med njimi tudi Lynndie England in Charles Graner, ki ga je ameriško tožilstvo označilo za glavnega organizatorja mučenja.

Ameriške skupine za zaščito človekovih pravic že pozivajo k novi preiskavi o ravnavanju z zaporniki v Abu Graibu, prav tako pa izražajo upanje, da bodo nove fotografije spodbudile vlado k ukrepom proti višjim vojaškim častnikom, odgovornim za zaporniško politiko. Zaradi mučenja je bilo namreč doslej obtoženih le sedem vojakov z nižjimi čini.

Fotografija prikazuje zapornika, ki so ga ameriški vojaki prisilili, da je z glavo butal ob zid
Fotografija prikazuje zapornika, ki so ga ameriški vojaki prisilili, da je z glavo butal ob zid FOTO: Reuters

Ameriška vlada je sporočila le, da fotografij ne bi smeli objaviti. John Bellinger, svetovalec ameriškega zunanjega ministrstva, je dejal, da bi bilo bolje, če fotografij ne bi objavili, "ne zato, ker bi hoteli kaj skrivati", ampak zato, ker "imamo vtis, da gre za napad na zasebnost oseb, ki so na fotografijah". Izrazil je tudi zaskrbljenost, da bi objava fotografij utegnila "zanetiti nov požar v svetu in povzročila novo nasilje".

Al Džafari obsodil posnetke

Iraški premier Ibrahim al Džafari je v četrtek obsodil najnovejše posnetke zlorab zapornikov v zloglasnem iraškem zaporu Abu Graib, ki so jih leta 2003 izvajali ameriški vojaki, ob tem pa je dejal, da so bili odgovorni za to že kaznovani.

"Iraška vlada obsoja zlorabe, ki so jih razkrili zadnji posnetki mučenj zapornikov v Abu Graibu, in prevzema odgovornost za preprečevanje takšnih dejanj," je v svoji izjavi za javnost zapisal al Džafari. Ob tem je še zapisal, da iraška vlada pozdravlja potezo ZDA, ki so javno obsodile posnetke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

homealone@email.si
17. 02. 2006 09.27
"imamo vtis, da gre za napad na zasebnost oseb, ki so na fotografijah". Izrazil je tudi zaskrbljenost, da bi objava fotografij utegnila "zanetiti nov požar v svetu in povzročila novo nasilje". KO SE GRE PA ZA NJIHOVO RIT, JA PA NAJBOLJ DA SE FOTOGRAFIJE NE KAŽEJO, BARABE