Tujina

V Washingtonu naj bi se obetal dogovor o dolgu in proračunu

Washington, 31. 07. 2011 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Republikanski voditelji ameriškega kongresa so zatrjevali, da je dogovor o povišanju meje javnega dolga in znižanju proračunske porabe tik pred vrati, kar so z malce večjo mero previdnosti v bistvu potrdili tudi vodilni demokratski kongresniki.

Kompromisni dogovor, ki nastaja v pogajanjih med kongresom in Belo hišo o povišanju sedanje meje 14.300 milijard dolarjev dolga, hkrati z znižanjem proračunske porabe, prinaša zmago republikancem. Mejo dolga naj bi zvišali za okrog 2400 milijard dolarjev in za skoraj 3000 milijard znižali porabo v naslednjih desetih letih. Danes je sicer predvideno še glasovanje o senatnem predlogu, ki je bil vnaprej zavrnjen v predstavniškem domu.

Predsednik Barack Obama je skupaj z demokrati odstopil od zahteve, da bi proračun poskušali uravnotežiti tudi z odpravo davčnih olajšav za premožne in naftna podjetja. Poleg tega bo povišanje meje javnega dolga potekalo po scenariju predsednika predstavniškega doma republikanca Johna Boehnerja, ki uvodoma predvideva dvig meje le za okrog 1000 milijard dolarjev.

Senatorja Sanders in Schumer na hodnikih kapitola kujeta možne rešitve za ameriški javni dolg.
Senatorja Sanders in Schumer na hodnikih kapitola kujeta možne rešitve za ameriški javni dolg. FOTO:

Demokrati so želeli mejo dolga dvigniti za več, da jim o tem ne bo treba znova razpravljati pred volitvami novembra 2012. Njihova delna zmaga je v tem, da bi bilo drugo povišanje meje dolga v višini 1400 milijard dolarjev čez nekaj mesecev skoraj avtomatično in bi ga lahko preprečila le dvotretjinska večina v obeh domovih kongresa.

Ustanovljena bo posebna komisija, ki bo za to drugo povišanje meje dolga našla za podobno vsoto proračunskih prihrankov. Če kongres priporočil komisije ne bo upošteval, potem bodo začela veljati avtomatična krčenja porabe med drugim v proračunu za vojsko in upokojence, o čemer se še dogovarjajo.

Republikanci vztrajajo tudi pri zahtevi, da oba domova kongresa glasujeta o ustavnem amandmaju glede uravnoteženega proračuna. Kompromisni predlog naj bi to vseboval, vendar pa uspeh ali neuspeh ustavnega amandmaja ne bo vezan na povišanje meje javnega dolga, kar je koncesija demokratom.

ZDA morajo mejo dolga dvigniti do 2. avgusta, sicer vlada ne bo sposobna odplačevati vseh svojih obveznosti in bo izgubila najvišjo kreditno oceno AAA. Orisi možnega kompromisa kažejo, da bodo republikanci dosegli pomembno politično zmago, saj se bo proračun poskušal uravnotežiti le na strani porabe. Američani, ki so zadnja leta obogateli ali povečali svoje premoženje, pa pri tem ne bodo sodelovali.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Raztezje
01. 08. 2011 01.02
Amerika se mora dodatno zadolžiti ali pa znižati cene ter obrestne mere po vsem svetu, oboje bi dalo enak rezultat. Venar očitno ocenjujeo, da je še prostora za človeško ekspanzijo, kar je navsezadnje tudi res in smo to spoznali tudi pri nas. Spomite se, kako relativno hitro smo zamenjali sitem in so se cene uskladile z razvitejšo tujino, celo z Avstrijci, ki imajo enega najvišjih standardov na svetu in se razvijao že stoletja, predstavljajte si koliko denarja se bo obrnilo šele, ko se bo podobno zgodilo na vseh kontinentih po svetu. Cel planet čaka osvobodilna fronta balvan revolucije, kot smo ji bili priča v nekdanji jugoslaviji, zlepa ali zgrda in če je to komu všče ali pa ne. Kaj bodo pa naredili, metali na njih kamenje in se tolkli s palicami?
Raztezje
01. 08. 2011 00.55
Do sedaj še nikomur ni uspelo dokazati, da obstaja univerzalno, nujno in dejansko znanje, marsiko nekaj ve in zna, venar le v omejenem obsegu. Zato se gre vprašati, če nekaj takega kot univerzalna resnica sploh obstaja oziroma zakaj je ljudje ne moremo definirati. Ker to samo po sebi ni mogoče, zato ker smo taki kot smo ali celo zaradi obojega skupaj? Tudi vsaka logika nekje odpove, ostanejo nam le koncepti človeškega uma, ki jih lahko uporabljamo v realnem življenju. Ker delujejo in mislimo, da jih poterbujemo, tudi če so v osnovi zgrešeni in napačni, kot velja za vse zakone fizike in družbe, kar jih poznamo. Mogoče ni lepo, vendar se vseeno vrti!
rudra
01. 08. 2011 00.04
Gottche zate veljka isto. Znanje tega sveta izhaja iz vesoljnega sveta. Svet in svet sta lahko dva pojma.
rudra
01. 08. 2011 00.00
Platon intelektualna superionost ni nikakršno merilo modrosti,če v tem intelektu ni zaznati duše.rudra!
KlubPravilnoPretepenihŽena
31. 07. 2011 23.59
Kalifa v današnjem Bagdadu je imela največjo knjigarno svojega časa 400 000 knjig iz nje izhaja prvi učbenik medicine in dokaz da v telesu kri kroži prav to knjgo so Grki uporabljali 500let v istem obdobju v Evropi je bila najvećja knjigarna v Parizu z 3000 knjigami a zakaj ni več knjigarne Kalifa zato ker so jo Mongoli zažgali konkretno unuk od Ghingis Khana in će nekdo kaj ve o znanju mora vedeti da izhaja iz KALIFATA večina znanja današnjega časa
KlubPravilnoPretepenihŽena
31. 07. 2011 23.47
platon Te knjige v originalu več neobstajajo so pa stari Grki veliko njih kopirali (Aristotel) pa nevem kaj zdaj že nepismene zagovarjaš a rekel si mi da si raje preberem kaksno knjigo in ustrajno poniževal da smo nenaćitani a zdaj trdiš da ravno nepismeni nosijo tisto znanje
rudra
31. 07. 2011 23.44
Svet je verjetno začasno rešen velikih problemov ZDA. Upajmo,da bodo natisnili novih 3000 milijard dolarjev novega dolga celmu svetu!
Platon23
31. 07. 2011 23.43
krščanstvo je že velkrat dokazano da ima podlago iz mnogo starejših ver samo avstralopitek lahko vrjame o židu poslanem iz nebes....
Platon23
31. 07. 2011 23.41
drugače ima samo vatikanska knjižnica 1.600.000 knjig:)
rudra
31. 07. 2011 23.41
Do sedaj je veljala Aleksandrijska knjižnica za največjo.So jo morali zažgati,ker bi se odkril izvor iz katerega je izšlo krščanstvo.Jaz imam tako mišlenje.
rudra
31. 07. 2011 23.38
@gottche Eno in drugo.Praks širjenja je več.Lahko tudi knjige pišeš,če veš kaj pišeš! Tako,da gottche malo preverii,če te čevelj na žul na levi nogi ? Tii si pa lahko napačno prepričan,da te na desni!
Platon23
31. 07. 2011 23.36
gottche31.07.2011, 23:160 platon hahaha nimaš pojma iz kje vse svetovno znanje izhaja pa tudi povedal ti nebom a imela je bogatstvo od 400 000 knjig in vsaj eno od teh knjig če bi povohal bi vedel o čem govorim a te knjige se nahajajo samo v tej knjižnici ali kako?:) praviš da ljudstva ki niso poznala pisave tudi niso imela znanja? misim da ravno oni nosijo tisto svetovno znanje:)
KlubPravilnoPretepenihŽena
31. 07. 2011 23.27
rudra Duhovnost če jo imaš jo deliš neposredno, saj tako ima veliko večji učinek kot pa tukaj na portalu, hočem reči pejt med ljudi pa jim povej svojo zgodbo če seveda sam verjameš v to
rudra
31. 07. 2011 23.18
Prdlagam mir.Aborigini so ohranili pravo tradicijo.Samo zahodni svet je vrinil v našo civilizacijo besedo(materijalni napredek).Ta v resnici budi v ljudeh lakomnost,ki jim onemogoča sonaravno bivanje. Indijanci v Ameriki bi bili danes civilizacija,ki bi jo Evrpa občudovala .Imeli bi nedotaknjeno naravo in ohranili bi izvorno vedenje iz starega 28ooo letnega civilizacijskega vala.Mi vsi bi se tam učili živeti. Pa fajn se imejte. Ne mečte drug drugemu polena pod noge.Vsi mi smo isti v osnovi.
KlubPravilnoPretepenihŽena
31. 07. 2011 23.16
platon hahaha nimaš pojma iz kje vse svetovno znanje izhaja pa tudi povedal ti nebom a imela je bogatstvo od 400 000 knjig in vsaj eno od teh knjig če bi povohal bi vedel o čem govorim
Raztezje
31. 07. 2011 23.14
Boga ni, vsaj ne kot takega, smo pa ljudje ustvarili čisto pravega, živega hudiča. Pred njim naš ščiti le še človeška bit in narava sama po sebi, cel svet je v njegovi oblasti, vpliva na vse materijalno in nadzira celo naše misli, nihče več se ne more pred hudičem nikamor skriti. Obami se dogaja podobno kot Clintonu, neokonzervativci so komaj spravili na oblast Bushe in prepričali američane, da so ogroženi od vsepovsod, s konstrukti CIAe, potem pa so narod spet prepričali naivni neoliberalci, da vse le ni tako črno in nevarno, kot se zdi. S povišanjem cen so se hoteli zaščititi pred stroški vojnih operacij, sedaj pa je ravno visoko precenjen trg največji problem. Temu trendu so namreč sledili povsod po svetu, tudi tam kjer jih vojna ni nič stala, poleg tega so vojaško industrijo prevzele zasebne korporacije, ki se jim zdaj ne bodo kar tako odrekli. Kar se mene tiče, bi bila rešitev prik njih tudi hipijada, kot se je dogajalo po Vietnamski vojni ali v 80', takrat so se američani znašli sami, napredovali so na vseh področjih, neverjetno se je razvili tudi znanost, umetnost in kultura, kar je nadvse ugodno vplivalo na trge. Končno so prav to volilci pričakovali od demokratov, zato niso sledili mračnim vizijam neokonzervativcev, ne pa ker bi hoteli novega diktatorja ter njegova razsvetljena pravila, kako naj se obnašajo in mislijo. Svetovni voditelji se bodo morali sprijazniti, da so izgubili kontrolo nad svetom, ljudje smo veliko bolj nepredvidljivi kot so si lahko predstavljali, ravno zaradi obsežnega socialnega inženiringa je močno naraslo prebivalstvo, obstoječi politični trendi pa bi to še pospešili. Čas je za novo globalno revolucijo, ljudje se morajo osvoboditi pritiskov družbe in si sami organizirati življenje. To je mogoče zaradi novih tehnologij, ki postajajo vse bolj dostopne vsakomur in nam zagotavljajo bistveno večjo avtonomijo, zato ne rabimo toliko države, vendar nam tehnologija nič ne koristi, če ne moremo uživati v svetu. Zaradi tega veliki sistemi ne bi propadli, sicer bi bil njihov obseg močno zožen, vendar bi postali tudi bistveno učinkovitejši. Ni mogoče zaustaviti krize, ne moremo kar podvojiti prebivalstvo sveta in neskončno širiti trge, nima se smisla upirati spremembam človeške civilizacije, ki jih prinaša tehnologija ampak je bolje te trende še pospešiti. Prihaja namreč dan, ko nobena meja na svetu ne bo imela več smisla in se bodo ljuje prosto selili, tega ne bo mogel regulirati noben režim, nova svetovna vojna pa bi svet itak spremenila v prah in pepel. Ne gre za nobene NWO načrte ampak za realno evolucijo človeške družbe, to je šele začetek, ker nova spoznanja ter tehnologije že danes daleč presegajo vse, o čemer smo lahko sanjali.
Platon23
31. 07. 2011 23.09
gottche31.07.2011, 22:581 platon Kot sem pričakoval, da nisi v pravi smeri informiran in tvoje informacije Tebe nikamor nebodo pripeljale, ti si definitivno omejen pa lahko filozofiraš komu hočeš verjetno te noben neposluša ker si kronični kritik in nič drugega eden izmed poslušalcev si tudi ti in to čisto prostovoljno! V kateri smeri je prava informacija levo desno gor dol??? Katere so te moje informacije in katere so tvoje! A tiste da bo vse gladko pa azijski trg je 10x večji.....
KlubPravilnoPretepenihŽena
31. 07. 2011 22.58
platon Kot sem pričakoval, da nisi v pravi smeri informiran in tvoje informacije Tebe nikamor nebodo pripeljale, ti si definitivno omejen pa lahko filozofiraš komu hočeš verjetno te noben neposluša ker si kronični kritik in nič drugega
Kimberley-Echo
31. 07. 2011 22.46
Platon: mestece Kununurra pomeni v jeziku tukajšnjih Aboriginov - srečanje ob vodi. No, farmo imam več kot 100km stran, je pa to najbližje večje mesto, kjer občasno nabavljam, kar ne morem pridelati doma. Če bi bil tu, bi videl in občutil kako je živeti z naravo in kakšen ljubi mir je tukaj. Zdaj je jutro in mir prekinjajo edino kakaduji in midva, ki odkrivama toplo vodo.
KlubPravilnoPretepenihŽena
31. 07. 2011 22.41
platon23 Eno vprašanje bi imel, će ga seveda najdeš na guglu Katera je bila v zgodovini največja knjigarna in koliko knjig je imela??