Tujina

Grški protestniki ranili nekdanjega ministra

Atene, 15. 12. 2010 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./Reuters/STA
Komentarji
51

Med protesti grških delavcev, ki se ne strinjajo s strogimi varčevalnimi ukrepi, so izbruhnili izgredi. Protestniki so pretepli in ranili tudi nekdanjega konzervativnega ministra. Policija je uporabila solzivec.

V Grčiji poteka splošna stavka proti varčevalnim ukrepom grške vlade. Zaradi stavke naj bi bili na grških letališčih odpovedani vsi poleti, letališkim delavcem pa se bodo pridružili tudi številni drugi, vključno z javnimi uslužbenci. Zaprte naj bi bile tudi banke in sodišča, stavka pa naj bi v skoraj vseh sektorjih potekala do četrtka.

Grčija
Grčija FOTO: Reuters

Ohromljen je javni prevoz, bolnišnice delajo z zmanjšanim številom osebja, šole pa so tudi zaprte. Protestirajo tudi novinarji, časopisi pa bodo izšli šele v četrtek. Zaradi stavke bo danes in v četrtek oviran prevoz s tramvaji, avtobusi, podzemno in "navadno" železnico v Atenah ter v severnem pristaniškem mestu Solun.

Današnji protest je že sedmi to leto, proteste, ki so potekali maja, pa je spremljalo nasilje, v katerem so umrle tri osebe.

Izbruhnili hudi izgredi

Poškodovali so nekdanjega ministra Kostisa Hatzidakisa.
Poškodovali so nekdanjega ministra Kostisa Hatzidakisa. FOTO: Reuters
Med vsedržavno stavko so v Atenah izbruhnili hudi izgredi. Protestniki so danes napadli in ranili nekdanjega konzervativnega ministra Kostisa Hatzidakisa. Zasledovali so ga, ko je zapustil parlament, in kričali za njim. “Tatovi, sram naj vas bo”. V njega so metali kamenje, poskušali pa so ga pretepsti s palicami, on pa se je skril v sosednjo stavbo.

Grčija
Grčija FOTO: Reuters
Policisti uporabili solzivec

Pred poslopjem parlamenta so policisti proti množici, ki je metala kamenje in molotovke, uporabili solzivec. Zamaskirani protestniki so poskušali vdreti tudi v poslopje finančnega ministrstva, na katero so odvrgli zažigalna sredstva.
Območje okoli finančnega ministrstva na trgu Sintagma je zato zajel gost dim. Pred bližnjim parlamentom so medtem potekali spopadi med jeznimi demonstranti, ki so med drugim razbijali tudi vozila, in policijo.

Nasilje je izbruhnilo, ko se je okoli 20.000 protestnikov med današnjo 24-urno splošno stavko v Atenah odpravilo proti parlamentu. O izbruhu nasilja med današnjimi protestnimi shodi poročajo tudi iz Soluna. Tam naj bi nasilna mladina metala zažigalne bombe na vladno poslopje ter poškodovala več bank in trgovin.
 

Sindikati: Sporočilo vladi

Vladi moramo poslati sporočilo, da ne bomo sprejeli ukrepov, ki nas vodijo v revščino in brezposelnost,” je dejal predstavnik sindikatov ADEDY Ilias Iliopoulos. “Po glasovanju in sprejetju najslabše zakonodaje v zgodovini Grčije, opozarjamo na še več protestov čez praznike. Ne bomo klonili, bomo zmagali,” je še dejal.

Dobro je, da so ljudje odšli na ceste. Vzeli so nam naše pravice. Potrpljenje ima svoje meje, mi imamo otroke in kredite,” je pred začetkom protestov dejal 57-letni bančni uslužbenec.

Delavci pa so zaradi predvidenega znižanja plač in premestitve zaposlenih v javnem sektorju stavkali že v torek. 24-urna stavka v grški prestolnici ni ohromila le cestnega prometa, temveč tudi letalskega, saj so "na tleh" ostala vsa letala.

Odpovedani so vsi poleti.
Odpovedani so vsi poleti. FOTO: Reuters

Znižanje plač delavcem

V torek pozno zvečer je grška vlada v parlamentu sprejela paket reform, ki zmanjšujejo plače. Vse opozicijske stranke so nasprotovale reformam, levosredinske stranke pa so poudarile, da jih bo delovna zakonodaja vrnila v “srednji vek”.

Z novim zakonom naj bi tako bruto mesečne plače v državnih podjetjih omejili na največ 4000 evrov, plače državnih uradnikov, ki presegajo 1800 evrov na mesec, pa znižali za deset odstotkov. Sindikati varčevalnim ukrepom ostro nasprotujejo ter že mesec dni organizirajo stavke in demonstracije.

Kot je znano, sta EU in Mednarodni denarni sklad (IMF) Grčiji maja ponudila 110 milijard evrov pomoči, v zameno za pomoč pa sta od te države zahtevala, da sprejme stroge varčevalne ukrepe.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Madyy
16. 12. 2010 08.52
Še premalo jih je dobil, saj lahko takoj odstopi pa bo imel celo Rit. In če bi bil pošten, delal v dobro državljanov jih sigurno ne bi dobil po rilcu.
noone00
16. 12. 2010 08.02
jst sm takoj za da organiziram protest sam jih more bit vsaj 100.000 za sodelovanje potem pa speljem akcijo ki je slovenija še ni videla
CtrlDelete
16. 12. 2010 07.25
Grški in Irski problemi se med seboj popolnoma nasprotujeta. Preberite si malo zakaj je Grčija bankrotirala in zakaj Irska! Problem ki je trenutno pri nas je enostavno rešljiv. Privatizacija državnih podjeti tipa Telekom, Zavarovalnica Triglavj, posebno banka NLB! Zaplemba premoženja t-i. tajkunov ter zamenjava vlade, kompleten parlament zamenjat ter ga zmanjšat, zmanjšat število občin, vodje uprav zamenjat ter novim dati posebno pogodbo v kateri bo pisalo, da s svojim premoženjem garantira uspešnost.... Enostavno, a ne!!??
kwa.dugaja
16. 12. 2010 06.58
lahko kr nehate biti glasni in pozivati ljudi na ulico ker se to pri nas nebo nikoli zgodilo. ta teorija se je samo potrdila, ko imeli proteste študenti in razbili par šip na parlamentu pa ceu forum v zrak, jaz ki sem jih pa podpiral pa kasiral najmanj 30 minusov. kaj šele če bi se to zgodilo bi se samo vsi zgražali ker ste navadni dvoličneži!!.
Alexxsaso@yahoo.ca
16. 12. 2010 06.45
Kakorkoli ze, tako se dela. Pokazat je treba "kvazi politikom", da se ne morejo igrat z ognjem - ker se slej ko prej opeces. Kdaj zacnemo mi?
SEBASTI
16. 12. 2010 06.43
Kdaj bo policija doumela, da je enako izkoriščana kot vsi ostali državljani?
skydrol7
16. 12. 2010 01.09
rojstni kraj civilizacije ........Hmmm ?
buljbuljis
15. 12. 2010 23.53
@niko... vem kaj mislis povedat ampak drzave imajo razlicne standarde...in zato razlicne plače....ni problem to da majo grki 900 eur kot ti pravis ampak to da imajo naši 450 ker jih brutalno izkoriscajo....grski zaradi tega ker imajo 900 eur ne zivijo boljse...ker je tam vse drazje...sem zivel v grciji....sej tud irski standard je drugacn pa so tud tam bankrotirali ponavljam...vem pa kaj mislis povedat
standard
15. 12. 2010 23.14
Tudi če oni niso dobro vedeli, zakaj ga butajo, je on dobro vedel, zakaj jih je dobil.
gozdar1
15. 12. 2010 21.44
Varcuje se..ampak samo pri navadnih ljudeh...miljarde za orozje so se vedno in evropa se s tem strinja...
SLOVANSKI
15. 12. 2010 20.54
ajde gremo tud mi,kje ste vodje ? ! ! !
skodelica kave
15. 12. 2010 20.41
GREMO MI TUDI !!!!!!
.eu.
15. 12. 2010 20.38
Bogataška drhal se dela norca iz poštenih ljudi
nedemokrat
15. 12. 2010 20.34
ja to tud men ne gre v glavo hm hm
white power
15. 12. 2010 20.31
spoštujem slovenske delavce,vendar imajo eno veliko napako,ne upajo si tako protestirati kot grki.....
nedemokrat
15. 12. 2010 20.25
white power zato ker je slovenski narod narod hlapcev in slabicev razen manjsine ki bi sam ne pridejo zraven zaenkrat !
white power
15. 12. 2010 20.22
srce se mi para,zakaj ni takšnih protestov pri nas
nedemokrat
15. 12. 2010 20.19
grcija me spominja kot kosovo v jugi in ce bo slo tako bo kmalu EU razpadel kar pa sploh ni dvoma o tem !! eu umira
carpathian
15. 12. 2010 20.11
o novi revoluciji ne dvomim. vprašanje je le še kdaj in kako, kar pa zna bit velik problem...
nedemokrat
15. 12. 2010 20.07
tako se dela ampak to ni dovolj puske v roke in streljat na te kriminalce ki vladajo !!